.
Κατηγορία Harley Davidson
Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 15:25

Harley-Davidson 420 – Δεύτερη μικρή μοτοσυκλέτα, στην Ινδία από τη Hero

Η Harley-Davidson μας προετοιμάζει για μια ακόμη μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτα και ο ινδικός Τύπος ντύνει την είδηση με “διαρροή” φωτογραφιών της μοτοσυκλέτας.

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να εμφανιστεί η νέα Harley-Davidson X350, που κατασκευάζεται σε συνεργασία με την QJ Motor στην Κίνα, και ξαφνικά έχουμε δεύτερη μικρή μοτοσυκλέτα αυτή τη φορά από την Ινδία.

Την αρχή έκανε η ίδια η Hero MotoCorp υποψιάζοντας το ινδικό κοινό με μια φωτογραφία που απλώς προαναγγέλλει τη νέα μοτοσυκλέτα δείχνοντας ουσιαστικά μόνο ένα στρογγυλό φανάρι κάτω από το όνομα Harley-Davidson. Αμέσως μετά ακολούθησε μπαράζ κατασκοπευτικών φωτογραφιών από τον Τύπο της χώρας και, κρίνοντας από τη χρονική σύμπτωση, η “διαρροή” αυτή τα ζητάει τα εισαγωγικά της.

harley davidson 420 12

Τι γίνεται εδώ τελικά;

Το 2020 η Harley-Davidson απέσυρε τις αντιπροσωπείες της από πολλές αγορές ανά τον κόσμο στα πλαίσια μιας ευρείας αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων της. Εκτός από την ελληνική αγορά, η αμερικανική εταιρεία έφυγε και από την Ινδία, κλείνοντας συμφωνία με τη Hero MotoCorp που θα αναλάμβανε την αντιπροσώπευση της Harley-Davidson στην τεράστια αυτή αγορά μέσω του δικού της δικτύου.

Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας, οι δύο πλευρές θα εξέλισσαν και μια μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού με στόχο να βάλει δυναμικά την αμερικανική εταιρεία στον χάρτη των αγορών της Ασίας, εκεί όπου οι συνήθεις μεγάλες H-D συνιστούν απλησίαστο όνειρο για το κοινό.

Στο μεταξύ ωστόσο προέκυψε συμφωνία των Αμερικανών και με την QJ Motor, ενώ η πρόσφατη παρουσίαση του Χ350 άφησε να εννοηθεί πως κάτι είχε αλλάξει στο στρατηγικό πλάνο.

Το Χ350 είναι ουσιαστικά ένα QJ Motor SRK350 με άλλα κοστούμια, ενώ στην παρουσίασή του μας έκαναν εντύπωση δύο στοιχεία: πρώτον, το ότι η QJ Motor έχει ήδη αντικαταστήσει στις δυτικές αγορές το SRK350 με το SRK400 και, δεύτερον, το γεγονός πως το Χ350 δεν έχει διαφημιστεί (ή καν αναφερθεί από επίσημο κανάλι της H-D) σε άλλη χώρα πλην της Κίνας.

harley davidson 420 1

Μια πρώτη απάντηση φαίνεται πως παίρνουμε μέσω Ινδίας, όπου οι πληροφορίες λένε ότι η Hero έχει εξελίξει από το μηδέν έναν νέο μονοκύλινδρο κινητήρα 400+ κυβικών εκατοστών – συγκεκριμένα 420 cc κατά κάποιες πηγές – με τον οποίο θα κινηθεί η νέα μικρή Harley-Davidson που προς το παρόν φέρει μόνο την κωδική ονομασία HD 4ΧΧ.

Είναι σαφές πως δεν πρόκειται για την ίδια μοτοσυκλέτα με την Χ350, αφού η κινέζικη εκδοχή φορά υγρόψυκτο δικύλινδρο κινητήρα με ένα αμορτισέρ πίσω, ενώ στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την ινδική διαρροή το μοτέρ είναι αερόψυκτο και έχει άλλο πλαίσιο με δύο αμορτισέρ πίσω.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες τελειώνουν εδώ, ενώ από τις εικόνες μπορούμε να αλιεύσουμε πολύ λίγα τεχνικά στοιχεία, όπως λ.χ. το μπροστινό φρένο της Bybre, το πίσω λάστιχο με διάσταση 140/70-17 και δείκτη βάρους/ταχύτητας 66Η (300 kg/210 km/h), ενώ ο ένας και μοναδικός σωλήνας που φεύγει από τον κύλινδρο για την εξάτμιση προδιαθέτει για διβάλβιδη κεφαλή (αν διακρίνουμε καλά στις εικόνες αυτές).

harley davidson 420 13

Κρίνοντας από τις φωτογραφίες δράσης που περιλαμβάνονται στην ινδική διαρροή, η μοτοσυκλέτα είναι πρακτικά έτοιμη για παραγωγή, κάτι που συνάδει με τις πληροφορίες πως η παρουσίαση θα γίνει Ιούλιο με Αύγουστο 2023 στην Ινδία.

Όλα δείχνουν λοιπόν πως η Harley-Davidson δε θα βγάλει απλώς μια μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού από συνεργάτη κατασκευαστή, αλλά ετοιμάζει δύο. Με βάση τα τωρινά δεδομένα η κινέζικη εκδοχή μοιάζει να προορίζεται αποκλειστικά για την αγορά της Κίνας, με τις πιθανότητες να γέρνουν προς την ινδική παραλλαγή της Hero για το ενδεχόμενο εκπροσώπησης του νέου μοντέλου σε δυτικές αγορές.

Κάτι που ίσως να είναι λίγο κρίμα, μιας και ο υγρόψυκτος δικύλινδρος ακούγεται νοστιμότερος από τον αερόψυκτο μονοκύλινδρο, ομοίως και το monoshock αμορτισέρ από τα δύο.

harley davidson 420 11

Η δε απάντηση στο ερώτημα γιατί δύο διαφορετικές εκδοχές, μάλλον μας ανάγει σε φορολογικές αιτιάσεις, κάτι που έχει νόημα τόσο για την Κίνα όσο και την Ινδία, καθώς και οι δύο χώρες ακολουθούν σκληρή φορολογική πολιτική για εισαγόμενα προϊόντα ωθώντας έτσι τους κατασκευαστές να φτιάχνουν εργοστάσια στο έδαφός τους αν θέλουν μερίδιο στις δύο μεγαλύτερες αγορές δικύκλων του πλανήτη.

Γεγονός που επίσης μας δείχνει την κεντρική στόχευση της Harley-Davidson: δεν είναι ο 18χρονος Ευρωπαίος, αλλά ο ανεξαρτήτως ηλικίας Ασιάτης.

Ας περιμένουμε ωστόσο να δούμε τι ακριβώς θα παρουσιαστεί, ελπίζοντας πως στην πορεία η ίδια η Harley-Davidson θα διαλευκάνει το τοπίο σχετικά με τις πιθανότητες να δούμε μια μικρή μοτοσυκλέτα της σε ευρωπαϊκό έδαφος – και φυσικά ποια από τις δύο.

Πηγές: Rushlane, Autocar India, Motorcycle.com

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 15:32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon