.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 19:07

TEST - Yamaha MT-09 SP 2018 - Αποστολή στην Πορτογαλία

 

Αυτό που περιμένεις!

 

Του Vincent Burger

Φωτογραφίες: Yamaha, Jonathan Godin

Μετά την παρουσίαση των R1M και MT-10SP που “στέκονται” δίπλα στις “νορμάλ” εκδόσεις των R1 και MT-10 αντίστοιχα, η Yamaha θέλει να επαναλάβει το κόλπο και για το MT-09 , έτσι ώστε για κάθε μία έκδοση αυτών των μοτοσυκλετών να υπάρχει και ένα premium μοντέλο. Με σωστές αναβαθμίσεις σε καίριους τομείς η ιαπωνική εταιρία μας παρουσιάζει τώρα το MT-09SP, το οποίο είναι ακριβώς όπως θα το περιμένατε!

Fun, Fun, Fun!

yamaha mt 09 sp apostoli bikeit 3

Πραγματικά δεν ήταν δύσκολο. H MT-09 είναι μια σούπερ διασκεδαστική μοτοσυκλέτα, έχοντας στα σωθικά της τον σούπερ διασκεδαστικό τρικύλινδρο κινητήρα των 847 κ.εκ., τον οποίο γνωρίζουμε ήδη πολύ καλά. Αλλά το MT-09 δεν είναι τέλειο. Σε σχέση με τον ανταγωνισμό η γεωμετρία της μοτοσυκλέτας παρουσιάζεται γενικά συντηρητική, όσον αφορά στο μεταξόνιο, αλλά “γρήγορη” στο λαιμό του τιμονιού. Για να καταλάβετε τι εννοούμε απλά ανεβείτε στο MT-09, ύστερα από βόλτα με οποιαδήποτε άλλη μοτοσυκλέτα και θα νομίζετε ότι βρίσκεστε στη σέλα ενός supermoto. Οι “συνέπειες” αυτής της επιλογής είναι η διασκεδαστική συμπεριφορά, οι πολύ γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης και κλίσης αλλά και μια δόση νευρικότητας. Αυτή η αίσθηση ενισχύεται περαιτέρω από την στάνταρ ανάρτηση και μερικές φορές η νευρικότητα κυριαρχεί. Αμαρτία δηλαδή που δεν την αξίζει ένα τόσο καλό μοτέρ και μια τόσο καλή μοτοσυκλέτα, κατά την άποψή μας. Τώρα θα μας πείτε “και μεις τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;” Πλέον τίποτα αφού η Yamaha προχώρησε στην αναβάθμιση των αναρτήσεων σε βάθος λύνοντας ακριβώς αυτό το πρόβλημα.

Οι αλλαγές

Με λίγα λόγια η σημαντική αναβάθμιση στις αναρτήσεις που συνοδεύει το MT-09 SP είναι και η βασικότερη αλλαγή σε σχέση με το στάνταρ μοντέλο. Αλλαγές έχουμε και στο χρώμα και τα γραφικά στα χνάρια των premium εκδόσεων των R1 και MT-10. Στις αλλαγές περιλαμβάνονται και κάποιες λεπτομέρειες που γίνονται αμέσως αισθητές, ώστε να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή ότι βρίσκεσαι στη σέλα της ειδικής έκδοσης (από το Special Production). Κερασάκι ο “αντίστροφος” φωτισμός στην οθόνη υγρών κρυστάλλων του πίνακα πληροφοριών με τα γράμματα να είναι πλέον λευκά και το φόντο σκούρο.

yamaha mt 09 sp apostoli bikeit 7

Εκεί που επίσης νιώθεις μια μικρή διαφορά και βελτίωση είναι στη σέλα που προέρχεται από το Street Tracker και για αυτό το λόγο είναι λίγο πιο επίπεδη από της στάνταρ έκδοσης.

Όπως και να έχει, τα σημαντικότερα πράγματα έχουν γίνει λίγο πιο… χαμηλά. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε τώρα ένα πλήρως ρυθμιζόμενο (προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης και απόσβεση επαναφοράς), με τις ρυθμίσεις για τις αποσβέσεις να είναι πολύ εύκολα προσβάσιμες ακόμη και αν δεν κατέβεις από τη σέλα.

yamaha mt 09 sp apostoli bikeit 13

Μπροστά δεν υπάρχει Öhlins, αλλά η αναβάθμιση αισθητή σε σχέση με το ανατραμμένο πιρούνι της βασικής έκδοσης. Από την Kayaba προέρχεται και αυτό το πιρούνι όπως και στο απλό μοντέλο, αλλά το νέο είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα πράγματα γίνονται ακόμη καλύτερα αν σκεφτεί κανείς ότι και στις δύο αναρτήσεις έχει αλλάξει παράλληλα και η σκληρότητα των ελατηρίων, τα οποία, είτε το πιστεύετε είτε όχι, έχουν γίνει ακόμη πιο μαλακά! Την μεγάλη διαφορά την κάνουν οι αποσβέσεις που κρατούν πλέον τους τροχούς πάντα υπό έλεγχο. Μπροστά η ανάρτηση είναι προοδευτική με πιο μαλακή αίσθηση στην αρχική της διαδρομή και πιο σκληρή προς το τέλος, προσφέροντας περισσότερη άνεση και έλεγχο σε όλες τις συνθήκες.

Γρήγορη εξοικείωση

Είναι όμως αυτές οι αλλαγές αρκετές για να μεταμορφώσουν την MT-09 στην μοτοσυκλέτα που έπρεπε να είναι από την αρχή; Πολύ απλά, ναι! Στα περισσότερα σημεία το μοντέλο της ιαπωνικής εταιρίας έχει μείνει ακριβώς το ίδιο: ο τρικύλινδρος κινητήρας συνεχίζει να λειτουργεί άψογα, ο χειρισμός-έλεγχος από πλευράς αναβάτης είναι πανομοιότυπος, σχεδόν ενστικτώδης, το quick shifter εξακολουθεί να θέλει από τον αναβάτη περισσότερο ενθουσιασμό και λειτουργεί καλύτερα στην επιθετική οδήγηση. Η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας είναι όντως λίγο διαφορετική και θέλει λίγη συνήθεια με την “προσπάθεια” από τον αναβάτη να μην διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά.

“Εξημερωμένο” θηρίο

Οι χαρτογραφήσεις του συγκεκριμένου μοτέρ, ήταν κάποτε αντικείμενο συζήτησης, λόγω του άμεσου σχεδόν άγριου χαρακτήρα που έδιναν στον τρικύλινδρο κινητήρα. Στο SP και αυτές οι χαρτογραφήσεις φαίνεται να έχουν προσαρμοστεί σε έναν μικρό βαθμό στα νέα δεδομένα των αναρτήσεών. Η χαρτογράφηση A έχει και την πιο άμεση και “κοφτερή” απόκριση, η STD είναι η χρυσή τομή και η B έχει την πιο ήπια απόκριση. Παράλληλα και οι τρεις χάρτες βρίσκονται πλέον πιο κοντά ο ένας στον άλλο σαν αίσθηση με αποτέλεσμα να είναι και οι τρεις χρησιμοποιήσιμοι!

yamaha mt 09 sp apostoli bikeit 18

Στο παρελθόν, η επιλογή της προτίμησής μου ήταν ο χάρτης STD. Τώρα ακόμη και με τον Α τα πράγματα είναι μια χαρά, ίσως και καλύτερα από ότι με την μεσαία επιλογή –κάτι υποκειμενικό βέβαια. Το συμπέρασμα είναι ότι τους συνηθίζεις όλους πολύ γρήγορα και μπορείς να οδηγήσεις με όλους πολύ γρήγορα.

Το MT-09 SP δεν είναι πλέον αφύσικα “ζωώδες” και αυτό συγκαταλέγεται στα δυνατά σημεία της νέας έκδοσης. “Ευχρηστία” είναι η μαγική λέξη που δίνει την καλύτερη περιγραφή και αυτό είναι που διαπιστώνει τώρα και ο αναβάτης για τον τρόπο απόδοσης του κινητήρα.

Παράλληλα το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης του πίσω τροχού ρυθμίζεται σε τρία επίπεδα: πολύ παρεμβατικό, λίγο παρεμβατικό και… off. Το σύστημα λειτουργεί καλά και επενέβη όλες τις φορές που μπορούσε να χρειαστεί στους κρύους και μερικές φορές αναπάντεχα βρεγμένους δρόμους που οδηγήσαμε το MΤ-09 SP. Επίσης, στη στάνταρ ρύθμισή του, επιτρέπει και τα παιχνίδια με τον εμπρός τροχό να αφήνει το έδαφος στο γεμάτο άνοιγμα του γκαζιού, χωρίς παρέμβαση από τα ηλεκτρονικά. Πολύ καλή λειτουργία λοιπόν και πολύ φυσική.

Στρίβω και…αδιαφορώ!

 

Το MT-09SP δίνει από την αρχή μια πιο σφιχτή αίσθηση στον αναβάτη, με το που κάτσει στη σέλα του. Αυτό που μένει να μάθουμε τώρα είναι αν κατά την οδήγηση θα κάνει την εμφάνισή της αυτή η νευρικότητα, για την οποία μιλήσαμε πιο πάνω. Αυτή η νευρικότητα που γίνεται συνήθως αισθητή εκείνες τις στιγμές που δεν οδηγείς όρθιος σε μια ευθεία, αλλά βρίσκεται σε μία γρήγορη καμπή. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη μέχρι να επισκεφτούμε αυτά τα κομμάτια δρόμου. Μέχρι τότε ωστόσο, ο δρόμος μας κρατά σε εγρήγορση δίνοντάς μας μια τεράστια ποικιλία ποιότητας ασφάλτου για να οδηγήσουμε: από πολύ κακούς δρόμους, μέχρι δρόμους που θυμίζουν τσόχα σε καινούριο τραπέζι μπιλιάρδου, με ή χωρίς λακκούβες, με ζημιές από παγετό, με λευκές λωρίδες που εμφανίζονται από το πουθενά, με βρεγμένα, λασπωμένα ή απλά λερωμένα με χώμα σημεία.

yamaha mt 09 sp apostoli bikeit 8

Σε όλες αυτές τις συνθήκες το MT-09SP διαπρέπει και αδιαφορεί. Σε αυτές τις συνθήκες σε μια γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης νιώθεις τη γνωστή γρήγορη γεωμετρία της μοτοσυκλέτας να κάνει τη δουλειάς της και μετά τίποτα άλλο περίεργο. Το πιρούνι δίνει μία πολύ καλή και ξεκάθαρη εικόνα για το τι έχει να αντιμετωπίσει ο τροχός και αυτό ήταν, δεν υπάρχουν άλλα παρατράγουδα και νευρικότητα. Ύστερα κοιτάς τις φωτογραφίες και προσπαθείς να ανακαλύψεις τις “αόρατες” ανωμαλίες που ένιωσες εκείνη τη στιγμή σαν πληροφορία και συνειδητοποιείς τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάρτησης. Τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν και για το αμορτισέρ τη στιγμή μάλιστα που οι αποσβέσεις και στα δύο βρίσκονται κοντά στο πιο μαλακό τους. Γενικά η λειτουργία των αναρτήσεων , ακόμη και έτσι, είναι λίγο σφιχτή αλλά δεν σκληρή, ενώ και η σέλα με το ελαφρώς σκληρό αφρώδες, αντί να κουράζει, δίνει μια σπορ αίσθηση στον αναβάτη. Η μεγάλη αποφασιστικότητα και η σταθερότητα με την οποία στρίβει πλέον η μοτοσυκλέτα τα κάνει όλα αυτά να μοιάζουν πολύ μικρά και ανούσια, με την Yamaha να έχει πετύχει 100% τον στόχο της.

Έτσι όπως έπρεπε

Βασικά η ιστορία του MT-09SP είναι πολύ σύντομη. Είναι ένα MΤ-09 με βελτιωμένη ανάρτηση και διαφορετικό χρώμα και γραφικά. Αυτό είναι ουσιαστικά η νέα έκδοση, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Α ναι και 1.200-1.500 ευρώ επιπλέον στην τιμή, ανάλογα με τη χώρα που θα είναι διαθέσιμη η μοτοσυκλέτα. Αυτό μετατρέπει ξαφνικά μια μοτοσυκλέτα με μια λογική τιμή κοντά στα 10.500 (σ.σ. στο Βέλγιο), σε ένα “μηχάνημα” των 12.000 ευρώ. Αξίζει αυτή η επιπλέον επένδυση από πλευράς αναβάτη; Τείνουμε προς το “ναι”. Η έκδοση SP εκπληρώνει το σκοπό της όντας μία φρέσκια έκδοση, με παιχνιδιάρικο και διασκεδαστικό χαρακτήρα, βελούδινο σε λειτουργία και πολύ διασκεδαστικό σε απόδοση κινητήρα, με ένα πακέτο αναρτήσεων που μπορεί να διαχειριστεί τις ορέξεις του. Έτσι όπως θα έπρεπε να είναι δηλαδή.

Φωτογραφίες Κίνησης-Στατικές

Φωτογραφίες Λεπτομερειών

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha Motor
Μοντέλο MT-09 SP
Αντιπρόσωπος Yamaha Hellas
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 3K, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 847
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78x59,1
Συμπίεση (:1)  11,5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  3 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος, με λειτουργία υποβοήθησης στη μανέτα
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινένιο δύο δοκών
Κάστερ (°)  24
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.500
Ύψος σέλας (mm) 820-865
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) 850
Ύψος (mm) 1.374-1.430
Απόσταση εδάφους (mm) 135
Βάρος (πλήρες υγρών, kg)   215
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  23/3,5
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι με διάμετρο καλαμιών, διαδρομή  τροχού 135mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω  Αμορτισέρ Kayaba με μοχλικό, διαδρομή τροχού 147mm. Πλήρως ρυθμιζόμενο 
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR17''
Πίσω  180/550-ZR17''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 298mm με μονομπλόκ δαγκάνες 4 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης, ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 245mm με δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS
   
Εξοπλισμός  
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  115/10.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  8,9/8.500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Μαϊος 2018 10:23

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Yamaha MT-03 Yamaha MT-07 2018: To οδηγήσαμε στην Ισπανία! »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon