.
Κατηγορία Voge
Παρασκευή, 05 Μαϊος 2023 15:19

Test - Voge 125R 2023

Σφετεριστής κορυφής με τιμή-πάτωμα! 

Μια 125άρα μοτοσυκλέτα με «δόντια» και περγαμηνές – Η πιο προσιτή υγρόψυκτη της κατηγορίας, ίσως η ομορφότερη και σίγουρα μία από τις καλύτερες επιλογές, για κατόχους διπλώματος A1 και όχι μόνο. 

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Τιμή: 2.795 ευρώ 

Το λες και θεαματικό, αυτό που έχει πετύχει η Voge τα τελευταία χρόνια, που δραστηριοποιείται στις αγορές της Ευρώπης και της Ελλάδας. Από μια νεοεισερχόμενη μάρκα, αντιμετωπίζοντας την δυσπιστία της αγοράς, στην διεύρυνση, την ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή και, όσον αφορά την χώρα μας, την αύξηση 188% των ταξινομήσεων, στο πρώτο τρίμηνο του έτους. (Για αυτό έχουμε γράψει και ανάλογο άρθρο, εδώ). Με τους νέους που ενδιαφέρονται για μοτοσυκλέτα να είναι, ενθαρρυντικά, αρκετοί, αλλά και την εξίσωση διπλωμάτων A1 και αυτοκινήτου να λύνει τα χέρια σε ολόκληρη την αγορά, η Voge χτυπά με την επόμενη «κανονιά»: 125άρι σπορ μοτοσυκλετάκι, με συμπεριφορά μεγαλύτερης, εμφάνιση που καίει καρδιές και τιμή χαμηλότερη ακόμη και από ορισμένα… μεταχειρισμένα παπιά στην αγορά μας σήμερα.

The WOW factor

Το Bikeit υπήρξε ένα από τα πρώτα μέσα, που είδε και σας παρουσίασε μέσω βίντεο το νέο Voge 125R 2023, κατά την άφιξη του. Οι πρώτες μας εντυπώσεις δεν γινόταν να μην επικεντρωθούν στην εμφάνιση, σημείο στο οποίο η Voge έχει κάνει καταπληκτική δουλειά, αν και ίσως κάποιοι την «κατηγορήσουν» ότι εμπνεύστηκε από την σειρά MT της Yamaha, λίγο... περισσότερο από το δέον. Όπως και να έχει, το Voge 125R είναι μια πανέμορφη, υπερσύγχρονη μοτοσυκλέτα street, με τεθλασμένη, μυώδη σχεδίαση που αποπνέει αβίαστα δυναμικότητα. Ο συνδυασμός χρωμάτων στην μοτοσυκλέτα είναι υποδειγματικός, στην επιλογή του μαύρου-κίτρινου που δοκιμάσαμε, ενώ διαθέσιμος υπάρχει ένας ακόμα χρωματισμός σε γαλάζιο και λευκό. Ποιοτικά, η Voge δείχνει ξανά το καλύτερο της πρόσωπο και επιβεβαιώνει, ότι έχει θέσει τον πήχη σε σημείο, από το οποίο έχει δυνατότητα (και υποχρέωση) να πάει μόνο προς τα επάνω. Η μόνη μας κριτική που αξίζει σημείωσης σε ένα γενικά κάλλιστο σύνολο, είναι τα λάστιχα στα μαρσπιέ του αναβάτη, που είναι κατώτερα σε σχέση με το επίπεδο της μοτοσυκλέτας.

Το πλαίσιο με στοιχεία από χωροδικτύωμα σε κοινή θέα, το ανεστραμμένο πιρούνι εμπρός και το Monoshock αμορτισέρ πίσω με ψαλίδι αλουμινίου, θυμίζουν μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες, ενώ όταν ανέβεις πάνω στο 125R και το ανασηκώσεις από το σταντ, εντυπωσιάζεσαι από το ζύγισμα και την... απουσία αισθητού βάρους ανάμεσα στα πόδια σου. Κατηγορίας φτερού το Voge 125R και η πρώτη επαφή ξεκινά δημιουργώντας προσδοκίες και υποσχέσεις για την συνέχεια. Ήδη όμως, έχεις εντυπωσιαστεί, κάνοντας στον εαυτό σου την εύλογη ερώτηση: Είναι δυνατόν μια τέτοια μοτοσυκλέτα, να τιμολογείται κάτω από τα 3.000 ευρώ, στη σημερινή αγορά; Κι όμως.

Ο 125άρης που τελειώνει... (πολύ) αργά -στο στροφόμετρο.

Ο κινητήρας του Voge 125R είναι υγρόψυκτος, 4βάλβιδος και με δύο εκκεντροφόρους, επικεφαλής, ενώ κοιτώντας τον πίνακα χαρακτηριστικών, βρίσκεις υπερτετράγωνη αναλογία διαμέτρου και διαδρομής -57,3 χιλιοστά η πρώτη, 48,4 η δεύτερη. Είναι ένας κινητήρας με ατού απόδοσης στις ψηλές στροφές, αλλά και παρόμοιο τρόπο λειτουργίας. Το μοτεράκι δουλεύει με ελάχιστους κραδασμούς, σε βαθμό που εντυπωσιάζει. Η απόκριση στο γκάζι είναι καλά ρυθμισμένη από την Voge, αποτρέποντας την εμφάνιση κάθε ίχνους «δισταγμού» ή σκορτσαρίσματος στο αρχικό άνοιγμα, ή/και από ρελαντί -κάτι που έχει βασανίσει αρκετά, άλλους μικρούς και ταχύστροφους κινητήρες στο παρελθόν. Η κλιμάκωση των σχέσεων στο 6άρι σασμάν είναι... απίστευτα κοντή, σε βαθμό που είμαστε βέβαιοι ότι το 125R θα μπορούσε να ωφεληθεί από μία π.χ. πιο μακριά τελική σχέση μετάδοσης (μεγαλύτερο γρανάζι αλυσίδας εμπρός ή λίγο μικρότερο πίσω). Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι, στην πράξη, αυτή η κοντή κλιμάκωση προσδίδει περισσότερο στην οδηγική ζωηρότητα του μοντέλου, βοηθώντας τον ελαφρώς ράθυμο στις χαμηλές και μεσαίες στροφές κινητήρα. Το πανηγύρι ξεκινάει -απροσδόκητα, αλλά ΠΟΛΥ ευχάριστα- στην 5η και 6η σχέση και στην Εθνική. Ναι, σε συνθήκες στις οποίες δεν περιμένεις απαραίτητα, να σου χαρίσει γέλιο ένα 125άρι, αλλά το 125R απέδειξε ότι τραβάει, τραβάει... και συνεχίζει, μέχρι η ψηφιακή ένδειξη στο κοντέρ να δείξει πάνω από τα 110 χλμ/ώρα. Η κατανάλωση του δεν ξεπερνά τα 3 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, ακριβώς στα επίπεδα που περιμένεις από ένα 125άρι σήμερα και μάλιστα, αυτή η μέτρηση έγινε και με ιδιαίτερα ζωηρούς ρυθμούς οδήγησης… Τα συμπεράσματα δικά σας!

Φιλικότητας και ευελιξίας το ανάγνωσμα

Η θέση οδήγησης του 125R έχει τα σπορ στοιχεία της, με τα μαρσπιέ αρκετά ψηλά και το ρεζερβουάρ διαμορφωμένο έτσι ώστε να φιλοξενεί άνετα τα πόδια και τα γόνατα σας. Ωστόσο, χάρη στο τιμόνι, ο αναβάτης μπορεί να καθίσει όρθιος (αλλά και να σκύψει αν θέλει να οδηγήσει πιο έντονα) . Η ευρύχωρη σέλα είναι ελαφρώς σκληρότερη από το ιδανικό, αλλά σε αστικές διαδρομές αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Μπροστά του, ο αναβάτης βλέπει ένα ιδιαίτερα όμορφο πάνελ ενδείξεων τύπου LCD  - τα έντονα χρώματα και οι ευανάγνωστες  ενδείξεις σε κάνουν να μην σκεφτείς καν, το ότι δεν έχεις μια TFT οθόνη. Ακριβώς κάτω από τα όργανα, υπάρχει η απαραίτητη πλέον θύρα παροχή ρεύματος USB για τις ηλεκτρονικές συσκευές σας. Διακόπτες και χειριστήρια είναι τα απλούστερα δυνατά  για τον ρόλο της μοτοσυκλέτας, ενώ κάτω από την πίσω σέλα, προβλέπεται ένας μικρός χώρος για στοιχειώδη αντικείμενα, όπως τα χαρτιά της μοτοσυκλέτας. Η θέση του συνεπιβάτη, προσφέρει παρόμοια επίπεδα άνεσης με αυτή του αναβάτη καθιστώντας το περιστασιακό δικάβαλο, εφικτό.

Ευκινησία και σπιρτάδα… αίλουρου!

Όπως είπαμε και παραπάνω, το μικρό βάρος και το πολύ καλό ζύγισμα του 125R, το κάνουν εξαιρετικά εύχρηστο σε επιτόπιες μανούβρες και εν στάσει. Στην κίνηση, η μοτοσυκλέτα είναι εξαιρετικά ευέλικτη και πολύ ευκολοδήγητη, ενώ αξίζει εύσημα η οδηγική συμπεριφορά της και η ποιότητα κύλισης της, αν λάβει κανείς υπόψη και την τιμή της. Το σύνολο πλαισίου-αναρτήσεων προσφέρει μια αίσθηση απόλυτης ακρίβειας και στιβαρότητας σε οποιαδήποτε γραμμή και αν επιλέξετε, ενώ πιρούνι και αμορτισέρ απορροφούν πολύ ικανοποιητικά τις κακοτεχνίες στο δρόμο, χωρίς να θυσιάζουν το σπορ μπρίο της 125R. Με μεγάλη βεβαιότητα, αναφέρω ότι το στήσιμο που έχει εξασφαλίσει η Voge για την 125R, την καθιστά ικανή και για πιο ζωηρή οδήγηση, σε βόλτες του Σαββατοκύριακου ή ακόμα και σε κάποια πίστα καρτ και ένας νέος αναβάτης που ενδιαφέρεται να ανέβει τα σκαλιά του μοτοσυκλετισμού, θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα.  Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης μας άφησαν επίσης με καλές εντυπώσεις, απέχοντας παρασάγγας, από πολλά… απαράδεκτα λάστιχα που συναντούσες στο παρελθόν, σε μοτοσυκλέτες ακόμα και υψηλότερης τιμής. Υποστηρίζουν τον ρόλο και τις δυνατότητες του 125R και δεν διαμαρτύρονται σε περισσότερη πίεση, ούτε στερεύουν από αίσθηση όταν την χρειάζεσαι. Όταν έρθει η ώρα να σταματήσεις, τα δύο δισκόφρενα επιβραδύνουν με πολύ ικανοποιητική αίσθηση και δύναμη, ενώ το ABS ανεβάζει το επίπεδο προσφερόμενης ασφάλειας αλλά και οδηγησιμότητας, επιτρέποντας σου να ρυθμίσεις εσύ την ισορροπία φρένων όπως επιθυμείς.

Άξιο σεβασμού

Η Voge ωριμάζει και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Δείχνει να έχει κατανοήσει ότι, στις απαιτητικές αγορές του σήμερα, δεν αρκεί να έχεις μόνο μια καλή μοτοσυκλέτα, πρέπει να την κάνεις παράλληλα προσιτή αλλά και, πάνω από όλα, ποθητή. To 125R δείχνει να καλύπτει τα προαπαιτούμενα, για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με αξιώσεις. Φυσικά το πιο εντυπωσιακό πάνω του είναι η τιμή του, με τα 2.795 ευρώ που κοστίζει να το κάνουν πιο προσιτό από όλα τα υγρόψυκτα 125άρια της κατηγορίας, πιο προσιτό ακόμη και από παπιά. Με το που θα σε ελκύσει επιτυχώς με την τιμή του, το 125R είναι σε θέση να σου αποδείξει τις ικανότητες του από την πρώτη βόλτα. Γιατί όχι, λοιπόν; Σοβαρότατη επιλογή στα 125 κυβικά και τεκμήριο για τις μελλοντικές φιλοδοξίες της Voge.  

 

Εξοπλισμός αναβάτη:

Κράνος: KYT TT Course Design 05 Grand Prix (Arai Hellas)

Μπουφάν: Nordcode Striker (Motomarket)

Γάντια: Nordcode Glenn II (Motomarket)

Μποτάκια: Eleveit Town WP (Motomarket)

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο Voge 125R
Αντιπρόσωπος Mototrend Hellas
Τιμή (€) 2.795
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1K, Y/Ψ, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 124,8
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 57,3 x 48,4
Συμπίεση 12
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Πολύδισκος χειροκίνητος υγρού τύπου
Μετάδοση Χειροκίνητη 6 σχέσεων 
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο τύπου χωροδικτύωμα
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ.Α
Μεταξόνιο (mm) 1.310
Ύψος σέλας (mm) 790
Μήκος (mm) 1.941
Πλάτος (mm) 795
Ύψος (mm) 1.070
Απόσταση εδάφους (mm) 165
Βάρος (kg)   128
Ρεζερβουάρ (lt)  10
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 35 mm διαμέτρου,
Πίσω  Μονό ρυθμιζόμενο αμορτισέρ
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/70-17"
Πίσω  140/60-17"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος με δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος με δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
Εξοπλισμός Οθόνη LCD πολυχρωματική, θύρα παροχής ρεύματος USB, Full LED φωτισμός, ABS δύο καναλιών
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  15/9.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  1,2/,8500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Ιουνίου 2023 01:04

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - VOGE 500AC Video Test Ride - Voge 125R »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon