.
Κατηγορία Kawasaki
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 12:02

TEST – Kawasaki Z900 2017

 

Ήρθε για να μείνει

 

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το νέο Z900, ήρθε για να αλλάξει σελίδα για την ιαπωνική εταιρία στις μεσαίου/μεγάλου κυβισμού γυμνές street. Σαφώς ανώτερο από το Ζ800 που αντικατέστησε και κοντά σε αίσθηση και επιδόσεις με το Z1000, η νέα πρόταση της ιαπωνικής εταιρίας στην κατηγορία παρουσιάζεται πιο ώριμη από ποτέ, προσφέροντας ανόθευτη αίσθηση μεγάλης μοτοσυκλέτας έτοιμης για δράσης εντός αλλά και εκτός των τειχών.

Η επιστροφή του θρύλου

Το “Z900” είναι ένα θρυλικό όνομα στις τάξεις της Kawasaki. Όπως γνωρίζουν και οι φίλοι της ιαπωνικής εταιρίας, το όνομα αυτό έγινε συνώνυμο με το Kawasaki Z1 (1972), την ταχύτερη μοτοσυκλέτα μαζικής παραγωγής εκείνη την εποχή και την πρώτη που έφερε 4κύλινδρο εν σειρά κινητήρα με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής. Το Z1 ονομαζόταν και “Z900” ή “900 Super Four” αν και στο μυαλό των περισσότερων φίλων των δύο τροχών, το δεύτερο είναι και το όνομα που έχει επικρατήσει.

Τώρα βλέπουμε ξανά μια μοτοσυκλέτα στην παραγωγή με αυτό το όνομα, μια ολοκαίνουρια πρόταση στα μεσαίου/μεγάλου κυβισμού γυμνά street που φέρουν και γονίδια streetfighter. Η Kawasaki θέλει να εκμεταλλευτεί εμπορικά αυτό το δημοφιλές όνομα. Αυτό όμως το κάνει σωστά με μια πρόταση σχεδιασμένη από λευκό χαρτί που δεν έχει ουσιαστικά καμία σχέση με το Z800 που αντικαθιστά ούτε φυσικά και τα προηγούμενα και ιδιαίτερα επιτυχημένα εμπορικά Z750.

Είναι Z και το δείχνει

Η οικογένεια Ζ έχει την δική της ξεχωριστή και άμεσα αναγνωρίσιμη αισθητική. Αν εξαιρέσει κανείς το εξωγήινο και απόκοσμα γοητευτικό Z1000, τόσο τα προηγούμενα 1000άρια όσο φυσικά και τα Ζ750/800 είχαν ένα οικογενειακό look που και διατηρήθηκε στο πέρασμα του χρόνου και άρεσε φυσικά στο κοινό. Το νέο Z900 δεν αποτελεί εξαίρεση και παρότι πρόκειται για ολοκαίνουριο σχέδιο εύκολα το αναγνωρίζει κανείς ως μέλος της διάσημης αυτής οικογένειας. Το νέο Z900 παρουσιάζεται ιδιαίτερα μυώδες στην περιοχή του ρεζερβουάρ, με την αγριεμένη μάσκα με τις “αεροτομές” κάτω από τον προβολέα να τραβά τα βλέμματα χωρίς όμως να το παρακάνει και την ανασηκωμένη αιχμηρή ουρά με τις προσεγμένες λεπτομέρειες να προσθέτουν επιπλέον πόντους στον τομέα του κύρους και της σπορ εμφάνισης. Το πλαίσιο χωροδικτύωμα βάζει και αυτό τη δική του ξεχωριστή πινελιά και προσθέτει και μια οπτική αίσθηση ελαφρότητας, ενώ το μοτέρ παρουσιάζεται όντως προσεγμένο στη σχεδίασή του που δένει αρμονικά με την υπόλοιπη κατασκευή. Χαρακτηριστικό είναι ότι όπου οι μηχανικοί της Kawasaki δεν μπορούσαν να βελτιώσουν αισθητικά το μοτέρ χρησιμοποίησαν πλαστικά καλύμματα για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Το Z900 αρέσει και αυτό το διαπιστώσαμε χωρίς κόπο τις ημέρες που το είχαμε στα χέρια μας για την δοκιμή του. Πέρα από την εμφάνιση αυτή καθαυτή άλλος ένας τομέας που συμβάλλει τα μέγιστα στο να κλέψει το Ζ900 εντυπώσεις και καρδιές είναι εκείνος της ποιότητας κατασκευής. Οι δεκάδες προσεγμένες λεπτομέρειες σε πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες, τα προσεκτικά τοποθετημένα καλώδια και σωληνάκια που δεν ενοχλούν το μάτι, το “Z” που σχηματίζουν τα LED του στοπ, η απτή ποιότητα της βαφής και του φινιρίσματος, η απουσία τριγμών σε οποιαδήποτε ταχύτητα, οι απολύτως μικρότεροι δυνατοί αρμοί και η απόλυτη συνοχή μεταξύ των πλαστικών και μεταλλικών μερών, όλα είναι εκεί για να σου δείξουν ότι αυτός ο κεραυνοβόλος έρωτας μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί σε μακροχρόνια σχέση.

Ζ για “πολλά” και για “λίγα”

H εταιρία από το Akashi έδωσε μεγάλη προσοχή στον τομέα της εργονομίας έχοντας να συνδυάσει τον απαιτούμενο έλεγχο που επιθυμεί ένας αναβάτης σε δρόμο με στροφές με την άνεση και τη χρηστικότητα στην καθημερινή μετακίνηση.

Η θέση οδήγησης είναι πολύ καλή αν και λίγο στριμωγμένη για αυτούς που ξεπερνούν τα 1,80 μ., αφού τα πόδια μαζεύουν αρκετά ενώ από δεξιά η συχνή επαφή της φτέρνας με το προστατευτικό της εξάτμισης είναι κάτι που συνηθίζεται γρήγορα. Η σέλα βολεύει στην πόλη με το τιμόνι να έχει την σωστή απόσταση από τον κορμό, η μανέτα του συμπλέκτη αλλά και εκείνη του φρένου ρυθμίζονται σε πέντε θέσεις, ενώ μαρσπιέ αναβάτη και συνεπιβάτη καλύπτονται από λάστιχο για να φτάνουν μόνο οι επιθυμητοί κραδασμοί στα πόδια τους. Γενικότερα ο τρόπος που τοποθετείται ο αναβάτης πάνω στο Z900 βοηθά πολύ και όταν το δεξί σας χέρι έχει φαγούρα, καθώς το σώμα παίρνει τέτοια στάση που αντιπαλεύει πολύ καλά τις δυνατές επιταχύνσεις αλλά και τον αέρα ακόμη και στην υψηλή τελική του Z900- σκυμμένοι εννοείται. Νιώθεις πολύ καλά σε αυτά τα –πολλά ομολογουμένως- χιλιόμετρα έχοντας τον πλήρη έλεγχο της νέας Z900 αλλά το ίδιο καλά νιώθεις και σε ταχύτητες πόλης. Η μοτοσυκλέτα είναι καλοζυγισμένη, η θέση οδήγησης ελαφρώς σκυφτή αλλά πιο όρθια σε σχέση με το Z800 και το 1000 και αυτά τα δύο συστατικά σου δίνουν τη δυνατότητα να ελίσσεσαι με άνεση στο μποτιλιάρισμα ή να ρολάρεις αργά και ευχάριστα όταν το θελήσεις.

Οι διακόπτες είναι απλοί σε σχεδίαση και ποιοτικοί στο άγγιγμα, κλασικής ιαπωνικής φιλοσοφίας και βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με το εύκολα κατανοητό ψηφιακό πίνακα πληροφοριών που παρουσιάζει, μετρήσεις στιγμιαίας και μέσης κατανάλωσης, αυτονομία, φέρει δύο μερικούς χιλιομετρητές, έχει δείκτη βενζίνης και θερμοκρασίας, αναλογικό ψηφιακό στροφόμετρο και ψηφιακό ταχύμετρο.

Το μόνο περίεργο είναι η τοποθέτηση της πηγής πληροφοριών χαμηλά, ακριβώς πάνω από τιμόνι: σίγουρα βρίσκεται σε καλό σημείο από πλευράς οπτικού πεδίου από την άλλη όμως θα προκαλέσει ελαφρύ πονοκέφαλο σε εκείνους που θα θέλουν να αλλάξουν το τιμόνι ή απλά να του αλλάξουν ελαφρώς την κλίση αφού κρύβονται τα καβαλέτα. Οι μικροί σε μέγεθος καθρέπτες προσφέρουν καλό το οπτικό πεδίο αν και το πρώτο μισό από μέσα προς τα έξω καλύπτεται από τους ώμους του αναβάτη.

Στα του συνεπιβάτη να πούμε ότι ένας μικρόσωμος δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την άνεση που προσφέρει το μικρό σε μέγεθος σελάκι ακόμη και σε πιο μακρινές βόλτες. Οι άνω του μετρίου αναστήματος θα βολευτούν μέσα στην πόλη αλλά θα γκρινιάξουν γρήγορα έξω από αυτή καθώς δεν υπάρχει κανένα σημείο στήριξης παρά μόνο ο αναβάτης. Αν είστε ευγενικοί μαζί τους σίγουρα θα ακούσετε λιγότερη μουρμούρα, αν και το ξέρουν και αυτοί ότι το Ζ900 δεν φτιάχτηκε για να προσφέρει τουριστικές ανέσεις.

Νέος 4κύλινδρος αλλά με ιστορία

Ο κινητήρας με τους δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής και τις τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο είναι μία νέα μονάδα που δεν έχει σχέση με εκείνη του Ζ800. Tου προκάτοχου μοντέλου ήταν μία υπερκυβισμένη έκδοση του Ζ750, ενώ το μηχανικό σύνολο που βλέπουμε στο Z900 βασίζεται στο κινητήρα του Z1000 που χρησιμοποιεί μια υπερκυβισμένη έκδοση του κινητήρα του ΖΧ-9R... O κυβισμός του νέου τετρακύλινδρου φτάνει τα 948 κ.εκ. με σαφώς υπερτετράγωνες διαστάσεις στον κύλινδρο, στα 73,4 και 56 χλστ. για τη διάμετρο και τη διαδρομή αντίστοιχα. Η ισχύς ανέρχεται στους 124 ίππους στις 10.000 σ.α.λ. και η ροπή στα δέκα χιλιόγραμμα στις 7.700 σ.α.λ. Σε σχέση με το προηγούμενο μοτέρ το άλμα στις επιδόσεις είναι κυριολεκτικό αφού στη διάθεση του αναβάτη υπάρχουν 13 ίπποι και ενάμιση χιλιόγραμμο ροπής επιπλέον με τις δύο τιμές να επιτυγχάνονται σε χαμηλότερες στροφές.

Τα σώματα ψεκασμού με διάμετρο 36 χλστ. επιλέχθηκαν για να προσδώσουν δυνατές μεσαίες με την απόδοση να παραμένει σταθερή και κοντά στα κόκκινα με στόχο την βελτίωση της οδηγησιμότητας στο όριο. Δείγμα της προσοχής στη λεπτομέρεια που έχει δώσει η Kawasaki στη απόδοση του συγκεκριμένου μοτέρ είναι η κατασκευή των πιστονιών τα οποία χυτεύονται με μία μέθοδο παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται και για τα πιστόνια των H2/H2R. Για την μείωση των κραδασμών η Kawasaki έχει τοποθετήσει και αντικραδασμικό άξονα, ο οποίος αφήνει μόνο τη σωστή δόση και ποιότητα κραδασμών να περάσει στον αναβάτη για την δημιουργία και των σωστών “εντυπώσεων”. Στο εν σειρά 4κύλινδρο δεν έχει δοθεί προσοχή μόνο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, ώστε να υπάρχει αρμονία με την υπόλοιπη επιθετική σχεδίαση της μοτοσυκλέτας. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στο soundtrack του μοτέρ, ειδικά από το φιλτροκούτι, ένας τομέας όπου τα τετρακύλινδρα μοντέλα της Kawasaki κατάφερναν πραγματικά να ξεχωρίσουν στο παρελθόν. Σύμφωνα με τους Πράσινους αυτός είναι ο δεύτερος κινητήρας στην ιστορία της εταιρίας, μετά από εκείνον του Ζ1000 (2014-2016) που επωφελείται από την έρευνα και την εξέλιξη αναφορικά με το στον τρόπο που ακούγεται. Στον ήχο συνεισφέρει και η εξάτμιση η οποία σχεδιάστηκε με στόχο να δένει αρμονικά με την σχεδίαση της μοτοσικλέτας κρατώντας παράλληλα τους ρύπους χαμηλά. Στην πραγματικότητα ο διάσημος ήχος των Kawasaki είναι εκεί αν και πιο φιλτραρισμένος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν ελέω Euro 4 προδιαγραφών. Το χαρακτηριστικό βαθύ μπάσο γρύλισμα έχει μειωθεί σε ένταση –στο Z800 ήταν απλά… θεϊκό- αν και δίνει το “παρόν”, με καλύτερη ακουστική “περιοχή” από τις 6.000 σ.α.λ. μέχρι και τον κόφτη.

Για ακόμη καλύτερες επιδόσεις οι πέντε πρώτες σχέσεις του κιβωτίου έχουν σχετικά κοντή κλιμάκωση με την 6η να αποτελεί ουσιαστικά overdrive. Τέλος, το Z900 φέρει συμπλέκτη με μονόδρομα χαρακτηριστικά λειτουργίας αλλά και υποβοήθηση στη μανέτα για σημαντικά πιο ελαφρύ τράβηγμα και υψηλότερα επίπεδα άνεσης στην πυκνή καθημερινή χρήση.

Μια ματιά στο διάγραμμα της ιπποδύναμης είναι άκρως αποκαλυπτική για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ιαπωνικού τετρακύλινδρου μοτέρ. Οι σχεδόν 115 ίπποι που φτάνουν στον πίσω τροχό έρχονται με απόλυτα γραμμικό τρόπο, με την απόδοση να είναι γεμάτη σε όλη την κλίμακα των στροφών μέχρι και τον κόφτη προσφέροντας απόλαυση στον αναβάτη σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού. Περισσότερα για τον υποδειγματικό τρόπο απόδοσης παρακάτω.

Z900

Πιο σπορ διάθεση, 21 κιλά ελαφρύτερο!

Το ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα γίνεται σιγά-σιγά το σήμα κατατεθέν της ιαπωνικής εταιρίας και έπειτα από τα H2/H2R, Ninja/Z650 αλλά και Ninja/Z250 το βλέπουμε να κάνει την εμφάνισή του και στο νέο Z900. Με βάρος 13,5 κιλά το νέο πλαίσιο είναι ένας από τους κύριους λόγους που οδήγησαν στην εντυπωσιακή δίαιτα της νέας μοτοσυκλέτας σε σχέση με το Z800 (ατσάλινο πλαίσιο τύπου ραχοκοκκαλιάς) με την μεταξύ τους διαφορά να φτάνει τα 21 ολόκληρα κιλά στην έκδοση με το ABS: 210 έναντι 231 κιλά του προηγούμενου μοντέλου! Το πλαίσιο χρησιμοποιεί το μοτέρ ως φέρον τμήμα του, κάτι που αυξάνει τα επίπεδα στιβαρότητας και επιτρέπει τη δημιουργία ενός ελαφρύτερου πλαισίου, ενώ για την περαιτέρω μείωση του βάρους το ψαλίδι είναι κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου και ζυγίζει 3,9 κιλά.

Στον τομέα των αναρτήσεων η Ζ900 χρησιμοποιεί ένα ανεστραμμένο πιρούνι της ΚΥΒ με διάμετρο καλαμιών στα 41 χλστ., το οποίο ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση των ελατηρίων αλλά και την απόσβεση επαναφοράς. Με τις ίδιες ρυθμίσεις μας έρχεται και το αμορτισέρ που έχει τοποθετηθεί μαζί με το μοχλικό πάνω από το ψαλίδι για καλύτερη συγκέντρωση των μαζών. Με μεταξόνιο στα 1,450 χλστ., κάστερ στις 25 μοίρες και ίχνος στα 105 χλστ. το Ζ900 επιδεικνύει μια σχετικά γρήγορη γεωμετρία η οποία προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ σταθερότητας και ευελιξίας. Προσοχή έχει δοθεί και στις λύσεις που χρησιμοποιήθηκαν στα φρένα. Οι τετραπίστονες δαγκάνες της Nissin είναι συμβατικής τοποθέτησης (ίσως για λόγους περιορισμού του κόστους) και συνεργάζονται με δίσκους διαμέτρου 300 χλστ., 10 χλστ. μικρότερους σε σχέση με του Z800. Στη Nissin ανήκει και η ηλεκτρονική μονάδα του ABS που έρχεται για να ολοκληρώσει το σύστημα πέδησης.

Απόλαυση στο Ζ

Το Z είναι το τελευταίο γράμμα στο αγγλικό αλφάβητο και η χρήση του από τους Ιάπωνες μόνο τυχαία δεν είναι. Στο πρώτο Ζ900 το 1972 το χρησιμοποίησαν για να δείξουν πόσο ακραία ήταν η πρότασή τους για την εποχή. Στο σημερινό Ζ αυτό δεν ισχύει βέβαια αλλά το εν λόγω γράμμα, έχοντας και την “έμψυχη” υποστήριξη της μοτοσυκλέτας μας δείχνει με τον καλύτερο τρόπο το μεγάλο εύρος χρήσης του Z900 που ξεφεύγει σημαντικά από την απλή μετακίνηση και την δημιουργία εντυπώσεων.

Το νέο Z900 είναι μια καθόλα ολοκληρωμένη γυμνή μοτοσυκλέτα που έχει και το απαραίτητο βάθος στον χαρακτήρα της για να υποστηρίξει την εντυπωσιακή της εμφάνιση. Όπως κάθε γυμνή μοτοσυκλέτα που σέβεται τον εαυτό της, ο κινητήρας είναι εκείνος που κλέβει τις εντυπώσεις από το πρώτο κιόλας άνοιγμα του γκαζιού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παρουσιάζει αδυναμίες στους υπόλοιπους τομείς. Το νέο μηχανικό σύνολο αποτελεί τον ορισμό του καλού μεγάλου τετρακύλινδρου και θα γοητεύσει με την απόδοσή του νέους αλλά και εμπειρότερους αναβάτες και αυτό το καταφέρνει παρόλο που συνειδητά δεν έχει μπει στο κυνήγι των απόλυτων επιδόσεων. Οι μηχανικοί του θόρυβοι είναι οι απολύτως απαραίτητοι, η ροπή είναι παρούσα παντού, η ελαστικότητά αψεγάδιαστη και η ευστροφία του χαρακτηριστική. Η δύναμη κορυφώνεται γραμμικά και είναι αρκετή για να στείλει με ευκολία το Z900 πάνω από τα 250 χλμ./ώρα στο κοντέρ σε ιδανικές συνθήκες και κοντά στα 240 με κόντρα άνεμο. Πραγματικά με τις επιδόσεις που προσφέρει το Z900 σε κάνει να αναρωτηθείς αν το ισχυρότερο Ζ1000 έχει λόγο ύπαρξης... Οι εξαιρετικές επιδόσεις συνεχίζονται και στον τομέα της κατανάλωσης, όπου δεν θα ξεπεράσετε τα 6,5 λίτρα ανά 100 χλμ. σε μικτές συνθήκες. Μπορείτε να γυρνάτε όλη μέρα με 6η στο κιβώτιο και να ξεκινάτε άνετα ακόμη και με 3η σχέση χωρίς να ζορίζεται ο συμπλέκτης. Το κιβώτιο είναι από μόνο του ένας λόγος για να μιλάς για το Z900, ακριβέστατο στις αλλαγές και πολύ μαλακό, με σωστά κλιμακωμένες σχέσεις, έχει παράλληλα και πολύ μαλακή αλλά σαφή μανέτα συμπλέκτη που δεν θα προβληματίσει καθόλου στο καθημερινό πέρα-δώθε. Οι προδιαγραφές Euro 4 κατάφεραν ωστόσο να πνίξουν το χαρακτηριστικό μουγκρητό των Ζ. Υπάρχει, δεν έχει εξαφανιστεί τελείως αλλά η έντασή του είναι σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Ωστόσο η ευκολία με την οποία κατεβαίνει η δύναμη στον δρόμο σε κάνει αμέσως να το ξεχάσεις αυτό και να αφεθείς στην ροπή του μεγάλου 4κύλινδρου. Η μεστή του απόδοση από τις χαμηλές στροφές σε κάνει να γελάς με ευχαρίστηση και εύκολα μπορείς να γλιστρήσεις το πίσω ελαστικό με 4η σχέση στο κιβώτιο και 50 χλμ./ώρα στο κοντέρ μέσα στην Αθήνα. Φόβος να δεις την ουρά να σε προσπερνάει δεν υπάρχει κανένας, παρά την έλλειψη ηλεκτρονικού συστήματος πρόσφυσης και για αυτό υπεύθυνος είναι ο εξαιρετικός σε λειτουργία ψεκασμός. Είναι απευθείας συνδεδεμένος με τα εγκεφαλικά σου κύτταρα και μεταφράζει άπταιστα τα ανοίγματα του γκαζιού σε ώθηση ή γλίστρημα ή σούζα πάντα σύμφωνος με τις δικές σου ορέξεις. Ό.τι άλλο και να πούμε είναι περιττό με την Kawasaki να έχει αριστεύσει πραγματικά σε αυτό το πεδίο παρόλο που οι πολλαπλές χαρτογραφήσεις επίσης λάμπουν με την απουσία τους από τον εξοπλισμό του Z. Κάλλιο μία και καλή θα πούμε εμείς.

Ο τρομερός αυτός κινητήρας είναι βέβαια ο πρωταγωνιστής αλλά όχι και το μοναδικό στοιχείο που κάνει το νέο Z900 απολαυστικό. Τα φρένα είναι πολύ δυνατά, έχουν γραμμικότατη απόδοση και μέτρια αίσθηση. Τους λείπει η ακρίβεια στο πρώτο άγγιγμα της μανέτας αλλά και το αρχικό δάγκωμα κάτι που πρέπει να έγινε εσκεμμένα για να μην νιώθουν άβολα οι νεότεροι αναβάτες και ενεργοποιούν όλη την ώρα το πολύ καλό ABS. Τα φρένα δουλεύουν πολύ καλά στους δημόσιους δρόμους, ανεξάρτητα από την ποιότητά τους, εκεί δηλαδή που η μοτοσυκλέτα θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. Σε πίστα, ίσως φανούν λίγα στους εμπειρότερους, στο δρόμο όμως τα χιλιόμετρα μειώνονται γρήγορα στο χούφτωμα της μανέτας και χωρίς δράματα.

Οι αναρτήσεις που καταφέρνουν να δουλεύουν καλά σε ένα πολύ μεγάλο εύρος χρήσης και ταχυτήτων είναι ακόμη ένας λόγος που τα φρένα κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Δεν καταπίνουν απόλυτα τις μεγάλες ανωμαλίες, τις “στρογγυλεύουν” αρκετά όμως και αυτό είναι προς τιμή τους καθώς δεν ταλαιπωρούν τον αναβάτη ακόμη και στα πολύ δύσκολα. Είναι σωστά σφιχτές και όχι σκληρές-κούτσουρα και τα καταφέρνουν καλά και υπό πίεση.

Το ολοκαίνουριο πλαίσιο διατηρεί αυτή τη γνώριμη φιλικότητα των Z αλλά και την ικανότητα να ακολουθεί πιστά τις εντολές του αναβάτη και να τοποθετεί γρήγορα και σωστά την μοτοσυκλέτα στην έναρξη της στροφής χωρίς να απαιτείται προσπάθεια. Συνεργάζεται πολύ καλά με τις αναρτήσεις αλλά και τα αισθητήρια όργανα του αναβάτη και τον αφήνει να πιέσει αρκετά σε καλή άσφαλτο, χωρίς κανένα φόβο. Το μπροστινό έχει βαριά αίσθηση ακόμη και σε στάση και αυτό είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό των γρήγορων Kawasaki που γεμίζει τον αναβάτη με αυτοπεποίθηση όταν θέλει να ξεφαντώσει. Το Ζ900 είναι σχετικά κοντό και έχει αυτή την όμορφη αίσθηση “κοντής” και ευέλικτης μοτοσυκλέτας όταν η μία στροφή διαδέχεται γρήγορα την άλλη. Διατηρεί όμως παράλληλα αναλλοίωτη και την απαιτούμενη σταθερότητα στα πολλά χιλιόμετρα που μπορεί να πιάσει λόγω του χαρισματικού του μοτέρ.

“Μηχανή” για όλες τις απολαύσεις

Το Ζ900 είναι συνολικά μια καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα από εκείνη που αντικατέστησε. Σαφώς ισχυρότερη και πιο σημαντικά σαφώς ελαφρύτερη από το Z800, η νέα πρόταση της ιαπωνικής εταιρίας βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος από πλευράς σχεδίασης και αίσθησης με εκείνο, αλλά σαν σύνολο έχει κάνει μεγάλα βήματα προς τα μπροστά που την καθιστούν μία απολαυστική μοτοσυκλέτα για έμπειρους αλλά και νεότερους αναβάτες. Παράλληλα η Kawasaki κράτησε την τιμή του (9.890 ευρώ) στα ίδια επίπεδα με το 800άρι και έτσι πλέον παίρνεις πολύ περισσότερη μοτοσυκλέτα για τα ίδια λεφτά. Σε σχέση με τον ανταγωνισμό το Z900 δεν δείχνει να υπολείπεται σε κάποιο τομέα, προτάσσοντας παράλληλα τον δικό του χαρακτήρα. Υπολείπεται ωστόσο σε εξοπλισμό και μπορεί οι χαρτογραφήσεις για τον εξαιρετικό ψεκασμό να είναι πραγματικά αχρείαστες, το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης του πίσω τροχού όμως έχει αρχίσει να γίνεται στάνταρ στοιχείο σε αυτή την κατηγορία. Κατά τα άλλα το Ζ τα έχει όλα: γοητευτικό χαρακτήρα, εκλεπτυσμένα άγρια εμφάνιση, εξαιρετικό κινητήρα, καλά φρένα, πολύ καλή συνοχή μεταξύ πλαισίου και αναρτήσεων, όλα τα στοιχεία που κάνουν μια μοτοσυκλέτα ποθητή είναι εκεί.  Και το Z, αν μη τι άλλο, είναι ποθητό.

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Στατικές-Λεπτομεριών

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Kawasaki
Μοντέλο Z900
Αντιπρόσωπος TEOMOTO A.E.
Τιμή (ευρώ) 9.890
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4κύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυτκος, 16βάλβιδος
Κυβισμός (cc) 948
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 73,4X56
Συμπίεση (:1)  11,8
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  4 σε 1
Λίπανση  Υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός
Μετάδοση Μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.627 (83/51)
1η σχέση 2.692 (35/13)
2η σχέση 2.059 (35/17)
3η σχέση 1.650 (33/20)
4η σχέση 1.409 (31/22)
5η σχέση 1.222 (33/27)
6η σχέση 1.034 (30/29)
Δευτερεύουσα μετάδοση 2.933 (44/15)
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό χωροδικτύωμα
Κάστερ (°)  25
Ίχνος (mm) 105
Μεταξόνιο (mm) 1.450
Ύψος σέλας (mm) 795
Μήκος (mm) 2.070
Πλάτος (mm) 820
Ύψος (mm) 1.065
Απόσταση εδάφους (mm) 130
Βάρος (πλήρες, kg)   210
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  17
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεσταμμένο πιρούνι διαμέτρου 41mm, απόσβεση συμπίεσης, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 120mm
Πίσω  Αμορτισέρ, απόσβεση συμπίεσης, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 140mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-15’’ 
Πίσω  160/60-15’’
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκοι 300mm, 4πίστονες δαγκάνες Nissin, συμβατικής τοποθέτησης, ABS
Φρένα Δίσκος 250mm, μονοπίιστονη δαγκάνα, ABS
   
Εξοπλισμός Ταχύμετρο/ένδειξη αλλαγής ταχύτητας, στροφόμετρο, ένδειξη επιλεγμένης ταχύτητας, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, αυτονομία, ένδειξη θερμοκρασίας ψυκτικού, ένδειξη θερμοκρασίας περιβάλλοντος, ρολόι, δείκτης οικονομικής οδήγησης
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  124/9.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  10/7.700

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 12:07

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Kawasaki Z650 2017 TEST – Kawasaki Z900RS 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon