.
Κατηγορία Husqvarna
Τρίτη, 17 Μαϊος 2011 01:56

Test Husqvarna SMS 630 2011

 

Πύραυλος εδάφους… εδάφους!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Σεβόμενη το μακρύ παρελθόν της στην συλλογή τίτλων σε κάθε είδους αγώνα, η Husqvarna έδειξε αποφασισμένη να σεβαστεί το ίδιο και τον καθημερινό αναβάτη. Εφαρμόζοντας – επιτέλους - την τεχνογνωσία που αποκόμισε στις μοτοσυκλέτες δρόμου, έφερε το μεγάλο της super motard πιο κοντά στις απαιτήσεις της αγοράς. Με νέο όνομα και επιπλέον κυβισμό, ο πύραυλος εδάφους – εδάφους είναι stand by για απογείωση όποτε του ζητηθεί!

Οδεύοντας προς την επιτυχία


Χρόνια τώρα, όταν μίλαγες για σταθερότητα στο ντριφτάρισμα, για υποδειγματικό στρίψιμο με τον πίσω τροχό να προσπαθεί να προσπεράσει τον μπροστά στα φρένα, αναφερόσουν στις μοτοσυκλέτες της Husqvarna.
Η μοναδική εμπιστοσύνη που προσέφερε το ΤΕ 610, αν και πολιτικό μοντέλο, αρκούσε για να οδηγήσει τους απλούς καθημερινούς αναβάτες σε κρίσεις πανικού στις συνθήκες πόλης. Όντας μία μοτοσυκλέτα που έχανε στον τελευταίο τομέα, δέχτηκε το άγγιγμα από το μαγικό ραβδί της νέας ιδιοκτήτριας, BMW, ώστε να προστεθεί πάνω της φιλικότητα και πολιτισμός. Και μαζί με αυτό, ένα νέο όνομα για να ξεχάσουμε την άγρια συμπεριφορά του παλιού και να οδεύσουμε με φιλικές διαθέσεις προς ένα ευρύτερο κοινό αναβατών. SMS 630 λέγεται το νέο μοντέλο που εκπροσωπεί την Husqvarna στην κατηγορία supermotard, και αφήνει κατά πολύ πίσω τις αγωνιστικές του δάφνες, χωρίς να ξεχνά τον προορισμό.
Ένας προορισμός ο οποίος έχει δώσει στην αγορά ένα όνομα το οποίο προδιαθέτει για παιχνίδια κάθε είδους, με τις σούζες και την παιχνιδιάρικη οδήγηση να κυριαρχούν στην καθημερινή μετακίνηση του απαιτητικού χρήστη.
Οι αλλαγές πολλές, περισσότερες απ’ ότι το όνομα προδίδει και ο στόχος ξεκάθαρος ώστε να έρθει ένα βήμα πιο κοντά σε αναβάτες που απλά θα το κοιτούσαν, χωρίς να τολμούν μία βόλτα μαζί του. Τις αλλαγές άλλωστε τις είχαμε δει από το TE 630, και η βάση παρέμεινε ίδια, με πολλές και σημαντικές διαφορές που έδωσαν τον νέο χαρακτήρα που ομολογουμένως χρειαζόταν αυτή η μοτοσυκλέτα, σε μία ολοένα και πιο πολιτισμένη αγορά.

Τα μισά, καινούρια!


Οπτικά η μοτοσυκλέτα έχει αλλάξει τελείως, με τα πλαστικά περιφερειακά της να είναι νέα πιο αιχμηρά, ήδη από το μοντέλο 610, μόνο που εδώ, είναι πιο ποιοτικά. Διαθέτουν τέλεια εφαρμογή και βάψιμο, που ποτέ δεν είχαμε συναντήσει σε παλιά Husqvarna.
Το πλαίσιο του SMS 630 είναι νέο με πιο φιλικά χαρακτηριστικά ενώ οι αναρτήσεις του παρέμειναν ίδιες, μιας και δεν υπήρχε λόγος αλλαγής. Βελτίωση έγινε στα φρένα όπου, στο μπροστινό, τοποθετήθηκε μεγαλύτερος δίσκος διαμέτρου 320mm με ακτινική δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων, της Brembo.
Στα περιφερειακά του πλαισίου, άλλαξε το ηλεκτρονικό πολυόργανο με ένα πιο ευανάγνωστο και πλήρες, το οποίο διαθέτει ένα χρησιμότατο στροφόμετρο που λειτουργεί με μπάρες, αλλά και διάφορες μετρήσεις, με την μέση ωριαία αλλά και το χρονόμετρο, να αποτελούν τις σημαντικότερες ενδείξεις για τους γρήγορους.
Σημαντικότερο νέο για τους ήδη κατόχους Husqvarna είναι η αντικατάσταση της αρχαίας κλειδαριάς τιμονιού, στο πλάϊ του λαιμού, με μία κεντρική, κανονική, όπως έχουν όλες οι μοτοσυκλέτες. Έπρεπε να αλλάξει χέρια η εταιρία για να δούμε επιτέλους μία κανονική κλειδαριά η οποία να κλειδώνει το τιμόνι από τον κεντρικό διακόπτη!
Πιο ήπια έχει γίνει η θέση οδήγησης, με το τιμόνι να τοποθετεί πιο ξεκούραστα τον αναβάτη, δημιουργώντας φιλικούς μοχλούς για ευχρηστία. Η σέλα του είναι σκληρή, με λακκούβα στο μπροστινό τμήμα και ευμεγέθη μερίδια για κάθε επιβαίνοντα. Το νέο ρεζερβουάρ 12 λίτρων συμβάλλει και αυτό στην φιλικότητα με το μαζεμένο του μέγεθος.
Στον κινητήρα είχαμε αλλαγές οι οποίες ξεκίνησαν από την αντικατάσταση της τετραβάλβιδης κεφαλής με αυτήν από το TE 510, η οποία έχει προσαρμοστεί ανάλογα για την περίσταση.
Ο κυβισμός, είναι νέος και επιτεύχθηκε με την αύξηση της διαμέτρου του εμβόλου από τα 98 στα 100mm, φτάνοντας τα 600cc. Καμία σχέση με τα 630 ανακοινώσιμα, που αφορούν άλλωστε το όνομα του μοντέλου.

Στον κινητήρα του προηγούμενου 610, τοποθετήθηκε ένας ψεκασμός κατασκευασμένος από την Mikuni, με σώμα διαμέτρου 45mm και μπεκ της Mitsubishi. Η μονάδα συνεργάζεται με αισθητήρες θερμοκρασίας, θέσης του γκαζιού (TPS), της – Ιαπωνικής- ηλεκτρονικής ανάφλεξης, ενώ νέο είναι και το βολάν. Παράλληλα, βελτιώθηκε το κύκλωμα ψύξης με νέο εξωτερικό καπάκι και αναβαθμισμένο impeller.
Για μία ακόμη φορά επέστρεψαν τα δύο τελικά τοποθετημένα εκατέρωθεν του πίσω φτερού, σήμα κατατεθέν των Husqvarna supermotard από το 610 του ’98. Αυτά διαθέτουν καταλύτες, ενώ ο αισθητήρας λάμδας φροντίζει για την κάλυψη των προδιαγραφών Euro 3.

3, 2, 1, GO!


Για καλή μας τύχη, τα δύο αλουμινένια τελικά εξαγωγής είχαν αντικατασταθεί από τα carbon της Arrow τα οποία είχαν συνδυαστεί με το κατάλληλο πρόγραμμα στην ηλεκτρονική ανάφλεξη, για τέλεια απόδοση.
Ο ήχος και μόνο σε φτιάχνει και το γύρισμα του γκαζιού προετοιμάζει το έδαφος για την δύναμη της μοτοσυκλέτας. Αν και τα απόλυτα νούμερα δεν είναι το ζητούμενο, η Husqvarna ανακοινώνει 20% περισσότερη ιπποδύναμη, κάτι το οποίο στην περίπτωση της μοτοσυκλέτας με τα carbon τελικά, φαίνεται πολύ καλά. Το έδαφος τρέμει κάτω από τα πόδια σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού, και η πρώτη σχέση κουμπώνει με στόχο να μας δείξει την διαφορά από το προηγούμενο μοντέλο.
Το SMS 630 είναι ένα σφικτό σύνολο το οποίο έχει μαλακά χειριστήρια, συμπλέκτη που απαιτεί ελάχιστη δύναμη και τιμόνι που κόβει αρκετά. Αν και ο ήχος του σε προδιαθέτει για άγρια οδήγηση, μπορείς να το οδηγάς άνετα σε καθημερινές συνθήκες. Είναι χαμηλό και το κοντά τοποθετημένο τιμόνι βοηθά στους ελιγμούς, με τον ψεκασμό να λειτουργεί εξαιρετικά στις χαμηλές στροφές. Αν και δεν διαθέτει αυτόματο choke, ο κινητήρας έρχεται σύντομα σε θερμοκρασία λειτουργίας και έτσι μπορείς να ανακαλύψεις τις αρετές της τεχνολογίας. Κινούμενος με τις μακριές πρώτες σχέσεις, βλέπεις εύκολα ότι το Husqvarna μπορεί, αλλά δύσκολα καταφέρνεις εσύ να το πας σιγά. Το άνοιγμα του γκαζιού μεταφέρει αυτούσια την δύναμη στην άσφαλτο και η επιτάχυνση σε αναγκάζει να κρατηθείς από το τιμόνι. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές και καθώς τα δύο τελικά φωνάζουν άγρια, το SMS τοποθετείται σε φάση εκτόξευσης. Σηκώνει τον μπροστινό τροχό στον αέρα και παραμένει εκεί, όσες αλλαγές ταχυτήτων και να κάνεις. Η δύναμη του κινητήρα διατηρεί τον τροχό στον αέρα και το εξαιρετικό ζύγισμα της μοτοσυκλέτας, βοηθάει σε αυτό. Το γκάζι πλέον παίζει το ρόλο ρυθμιστή ύψους, κι έτσι, διαπιστώνεις πόσο καλά αποδίδεται η ροπή σε όλο το εύρος της καμπύλης. Ο κινητήρας του 630 δεν είναι ο δυνατότερος σε αυτά τα κυβικά, είναι όμως αυτός με το μεγαλύτερο εύρος απόδοσης μιας και όλη η καμπύλη του, είναι “γεμάτη” και ζωντανή.

Πύραυλος!


Κρατάς το γκάζι ανοιχτό και τα χιλιόμετρα φτάνουν εύκολα τα 150 για περάσουν τα 170 στο κοντέρ με σχετική άνεση. Οι κραδασμού υπάρχουν εκεί ψηλά, για να σου θυμίσουν ότι δεν οδηγάς… πλυντήριο και οι αποστάσεις εξανεμίζονται σε ριπή οφθαλμού. Η σταθερότητα σε όλο της το μεγαλείο αφήνει τον αναβάτη να ασχοληθεί με την sport οδήγηση και το Husqvarna παραμένει ακλόνητο πάνω στα νέα του Dunlop. Μπαίνεις στη διαδικασία να οδηγήσεις γρήγορα και να αρχίσεις την επιλογή ιδανικών γραμμών, ώστε να απολαύσεις περισσότερο το στιβαρό σύνολο. Τα φρένα δίνουν ακαριαία μείωση χιλιομέτρων στο επίπεδο που θες και η τοποθέτηση του σώματος έρχεται αβίαστα πάνω στο 630. Για πιο επιθετική οδήγηση, θα χρειαστεί ένα πιο ίσιο τιμόνι μιας και αυτό της Tommi, έχει ως προσανατολισμό την φιλική θέση οδήγηση. Όμως, το drift του πίσω τροχού έρχεται αβίαστα και το γλίστρημα της μοτοσυκλέτας στην είσοδο της στροφής έρχεται από μόνο του να δώσει χαμόγελο στον αναβάτη. Ο φυσικός κόσμος του SMS 630 αρχίζει να εμφανίζεται όσο πιέζεις την μοτοσυκλέτα αναζητώντας περισσότερη διασκέδαση, κάτι που σου δίνει αμέσως και χωρίς άρνηση. Το μακρύ ψαλίδι προσφέρει ιδανική λειτουργία του αμορτισέρ και σωστή πρόσφυση, η οποία μεταφράζεται σε επιτάχυνση με μικρές σούζες στις εξόδους των στροφών, ακόμη και αν η μοτοσυκλέτα βρίσκεται υπό κλίση.
Κάθε διαδρομή, μικρή ή μεγάλη, μετατρέπεται σε παιχνίδι και άθελα ψάχνεις τους δρόμους με την λιγότερη κίνηση, τις περισσότερες στροφές και το πιο χαλασμένο οδόστρωμα. Και όταν βρεις την διαδρομή, θα την εντάξεις στα “favorites” της καθημερινής απόλαυσης!

Νέα πορεία


Βελτιώνοντας σημαντικές παραμέτρους στην εμφάνιση και την λειτουργία του SMS 630, η Husqvarna ήρθε ένα βήμα πιο κοντά στην χρηστικότητα με το μεγάλο της super motard. Διατηρώντας αναλλοίωτο τον αγωνιστικό χαρακτήρα της ιστορικής φίρμας, προσφέρει στην αγορά μία μοτοσυκλέτα εξευγενισμένη για τον μέσο αναβάτη. Η οποία αναλόγως της περίστασης μπορεί πανεύκολα να μεταμορφωθεί σε έναν πύραυλο εδάφους – εδάφους, μεταφέροντας στη “ράχη” της τον αναβάτη σε μοναδικές πτήσεις με αντιστρόφως ανάλογη τιμή!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Αντιπρόσωπος BMW Hellas
Τιμή (euro) 6.990
Εγγύηση 2 Χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής
Κυβισμός (κ.εκ.) 600
Συμπίεση (:1) 12,4
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 100x 76,42
Τροφοδοσία Ψεκασμός Mikuni με σώμα 45mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε δύο
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος υδραυλικός της
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια 32 / 75
Σχέση πρωτεύουσας μετάδοσης 2.343
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 15-42
Σχέση μετάδοσης 2,8
Σχέσεις ταχυτήτων
2,615
2n 1,812
3η 1,350
1,091
0,916
6η 0,769
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Μονής δοκού ατσάλινο, αλουμινένιο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) 115
Πλάτος (χιλ) 820
Μεταξόνιο (χιλ) 1485
Ύψος (χιλ) 1240
Ύψος σέλας (χιλ) 910
Βάρος (κ) 158
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 12
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της Marzocchi διαμέτρου 45mm, διαδρομή 250mm, ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης (διπλή) και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 2900mm
Ελαστικά
Μπροστά 120/70-17
Πίσω 150/60-17
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320mm/δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 15:32

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρώτο τεστ! Husqvarna Nuda 900 / 900 R 2012 Test – Husqvarna Nuda 900 R »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon