.
Κατηγορία Husqvarna
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 16:56

Πρώτο τεστ! Husqvarna Nuda 900 / 900 R 2012

 

Νέα κατηγορία, urban fun!

 

 

Του Kevin Ash

Ο συνεργάτης του Bikeit, Kevin Ash,ταξίδεψε στην Σαρδηνία και βρέθηκε στη σέλα του νέου Husqvarna Nuda 900 / 900 R και μας μεταδίδει την πρώτη αίσθηση που αποκόμισε από την οδήγηση της νέας μοτοσυκλέτας.

Από ό,τι φαίνεται, τα σχέδια της BMW για την πρόσφατα αποκτηθείσα Husqvarna είναι αρκετά φιλόδοξα, και η γερμανική εταιρεία σκοπεύει να την κάνει ό,τι είναι η ΜΙΝΙ για τη σειρά των αυτοκινήτων της.

Ίδια βάση, πολλές αλλαγές

Η βάση του Nuda είναι ο αρκετά ικανοποιητικός δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 798cc, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην F800. Οι μηχανικοί της Husqvarna έκαναν μια άριστη προσπάθεια να τον προσαρμόσουν στις ανάγκες του νέου Nuda: Η διάμετρος του εμβόλου έχει αυξηθεί κατά 2mm στα 84mm και η διαδρομή του κατά 5.4mm, στα 81mm, για να φτάσει έτσι τα 898cc. Αυτά τα στοιχεία όμως είναι μόνο η αρχή.

Επέμβαση έγινε στον στρόφαλο ο οποίος “έστριψε” κατά 45 μοίρες κι έτσι οι μπιέλες ανεβοκατεβαίνουν με διαφορά συγκριτικά με του F 800, στις 315 και 395 μοίρες. Το αντίβαρο του στροφάλου είναι μία 3η μπιέλα (υπήρχε από το 800) τοποθετημένη ενδιάμεσα στο στρόφαλο, σε νέα θέση πλέον. Αυτό γίνεται προκειμένου να εξισσοροπηθούν οι δυνάμεις και να μειωθούν οι κραδασμοί. Άλλος ένας στόχος είναι η ομαλότερη λειτουργία και η Husqvarna ανακοινώνει πως με αυτές τις αλλαγές έδωσε στον κινητήρα περισσότερη αίσθηση και χαρακτήρα.

Οι αλλαγές προχώρησαν στις κεφαλές των κυλίδρων οι οποίες είναι νέες. Προσφέρουν αυξημένη συμπίεση στο 13:1, έχουν μεγαλύτερες βαλβίδες και νέα χαρακτηριστικά εκκεντροφόρων, όπως και αναθεωρημένο χάρτη στην ηλεκτρονική ανάφλεξη. Υπάρχει επίσης επιλογή δύο χαρτών για την ηλεκτρονική ανάφλεξη, sport και rain.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι 105bhp στις 8,500σ.α.λ. και η ροπή των 10.2kgm / 7,000σ.α.λ. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του κινητήρα παραμένουν ίδια και περιλαμβάνουν τόσο το ημίξηρο κάρτερ που είναι απαραίτητο για την λειτουργία του αντιβάρου στο στρόφαλο. Διαφορές ανάμεσα στους κινητήρες του Nuda 900 / 900R δεν υπάρχουν.

Φινίρισμα και ποιότητα

Το πλαίσιο έρχεται επίσης από την BMW, όπου χρησιμοποιήθηκε αυτό του F800GS τύπου “trellis” σαν βάση. Αυτό έχει αλλάξει και είναι μακρύτερο κατά 50mm ενώ έχει ενισχυθεί στην περιοχή του λαιμού, όπου έχει βελτιωθεί και η γωνία στροφής του τιμονιού για ευχρηστία. Το 900R έρχεται με πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Sachs μπροστά και αμορτισέρ της Öhlins στο οποίο ρυθμίζει το ύψος ενώ η απλή έκδοση, του 900, με το Sachs, είναι και αυτό πλήρως ρυθμιζόμενο αλλά χωρίς ρύθμιση ύψους. Δαφορές υπάρχουν και στο ύψος σέλας των δύο μοτοσυκλετών με το απλό να βρίσκεται στα 875mm και το R στα 890mm.

Η άλλη σημαντική διαφορά ανάμεσα στο 900 και το 900R, εκτός από την προσθήκη carbon περιφερειακών, είναι οι ακτινικές δαγκάνες monoblock της Brembo που χρησιμοποιεί η έκδοση R. Ίδιας μάρκας φρένα χρησιμοποεί και το απλό, αλλά όχι Monoblock.

Το φινίρισμα είναι εντυπωσιακό, λεπτό και τετραγωνισμένο, με ευχάριστες λεπτομέρειες, όπως το κάλυμμα του κινητήρα σε ματ γκρι χρωματισμό και το καπάκι των βαλβίδων στο κόκκινο της φωτιάς – χαρακτηριστικό στους κινητήρες των Husqvarna. Οι επιλογές στους χρωματισμούς όμως είναι περιορισμένες, καθώς το 900 βγαίνει αποκλειστικά σε μαύρο χρώμα, ενώ το 900R περιέχει και λίγο κόκκινο και άσπρο, αλλά κατά βάση είναι μαύρο επίσης.

Η θέση οδήγησης είναι της φιλοσοφίας Husqvarna, με φαρδύ τιμόνι και ίσια στάση σώματος, ενώ η μοτοσυκλέτα είναι πολύ στενή στο σημείο που τοποθετούνται τα γόνατα του αναβάτη. Μάλιστα, ολόκληρη η μοτοσυκλέτα είναι αρκετά στενή και αυτό κάνει το ψυγείο να δείχνει μεγάλο και ευάλωτο, ειδικά στη δεξιά πλευρά, εκεί που είναι οι συνδέσεις των κολάρων. Το γεγονός όμως ότι η μοτοσυκλέτα είναι ιδιαίτερα λεπτή, ισοσταθμίζει το ύψος της– αρκετοί θα τη βρουν ψηλή, – όμως δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς στο κάτω μέρος της σέλας βρίσκεται το ρεζερβουάρ, χωρητικότητας 13 λίτρων.

Εξαιρετική λειτουργία και αρκετή ροπή!

Η λειτουργία του βέβαια έχει διαφορά σε σχέση με αυτήν του F800. Μόλις το βάλεις εμπρός, αμέσως σου δείχνει τα δόντια του και μόλις επιταχύνεις, η απόκρισή του είναι άμεση, σε βαθμό που γίνεται και επιθετικό. Η επιλογή “rain” στο χάρτη, η οποία, αν και μετριάζει τον χαρακτήρα του, είναι χρήσιμη για οδήγηση στην πόλη, μιας και η ώθηση στην πρώτη και δεύτερη ταχύτητα μπορούν να σε πιάσουν εξ’ απήνης όταν επιχειρείς να ελιχθείς στην κίνηση.

Όταν όμως το Nuda βρει την άπλα που χρειάζεται, η απόδοσή του στις μεσαίες στροφές κάνει την οδήγηση σκέτη απόλαυση, στο δρόμο αλλά και στην πίστα (το τεστ έγινε και στα δύο). Συνεχίζει να επιταχύνει ακόμα και μετά τις 9.000 σ.α.λ, αν και καλύτερα αποτελέσματα θα πάρεις αν αλλάξεις ταχύτητα νωρίτερα. Η 900R είναι πιο άμεση στην επιτάχυνση, λόγω του ότι έχει ένα δόντι λιγότερο στο μπροστινό γρανάζι, και αντίστοιχα κοντύτερη τελική σχέση μετάδοσης.

Όταν ο κινητήρας ανεβάζει στροφές και η μοτοσυκλέτα επιταχύνει γρήγορα, σου δίνει μία θετική εικόνα και ο ήχος από την εξάτμιση, φέρνει στο μυαλό κινητήρες V2 και όχι εν σειρά όπως είναι αυτός. Η ροπή θυμίζει μεγάλους κινητήρες V2 από cruiser της Harley, αλλά μόλις ανοίξεις πολύ το γκάζι, ο κινητήρας του Nuda ξυπνάει και ακούγεται περισσότερο σαν ένας αγριεμένος ξάδελφος του F 800. Είναι επίσης ομαλός σε λειτουργία και ο νέος στρόφαλος που περιορίζει τους κραδασμούς, κάνει καλή δουλειά. Είναι όμως πολύ πιθανόν σε μεγάλες αποστάσεις να μουδιάσουν τα δάχτυλα από ελάχιστους που δραπετεύουν μέχρι το τιμόνι.

Προορισμός και σύγκριση

Όμως, αν και η Husqvarna διατείνεται ότι το Nuda είναι κάτι ανάμεσα σε supermoto και naked και ανακοινώνει ότι «δεν μπορεί να ενταχθεί σε καμία κατηγορία», πιστεύουμε ότι το θέμα είναι πως σίγουρα δεν το καταλαβαίνεις με την πρώτη επαφή.

Στην πίστα επίσης έχει άριστη απόδοση, όμως παρά το γεγονός ότι είναι ελαφρύ και εύκολο στο χειρισμό, δεν είναι μοτοσυκλέτα για πίστα. Το μπροστινό σύστημα βυθίζεται αρκετά όταν φρενάρεις απότομα, και ειδικά στην έκδοση R τα monoblocs είναι τελείως άγρια. Κατά την άποψή μου είναι υπερβολικά για street οδήγηση και ακόμη και στην πίστα είναι πολύ δυνατά. Υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης από τον dealer λιγότερο επιθετικών τακακιών κατά την αγορά, κάτι που θα σύστηνα να γίνει από την αρχή, αλλιώς κινδυνεύεις να πεταχτείς μπροστά από τη μοτοσυκλέτα με το πρώτο απότομο φρενάρισμα. Η προσοχή στην πίεση του φρένου είναι επιβεβλημένη γιατί είναι πάρα πολύ καλά για τις ανάγκες του Nuda R.

Η μοτοσυκλέτα πλαγιάζει εύκολα στις στροφές και η απόσταση από το έδαφος είναι ικανοποιητική για να μην βρίσκει εύκολα κάτω. Όμως, όταν αρπάζεις το φαρδύ τιμόνι και το πιέζεις να αλλάξει κατεύθυνση, το κάνει με ευκολία, αλλά μπορεί ακόμη και να ταλαντευτεί το μπροστινό μέρος. Στο δρόμο και σε καθημερινή οδήγηση, αυτό δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό και το Nuda δείχνει να βρίσκεται πιο κοντά στο φυσικό του περιβάλλον, στρίβοντας με ευκολία και χωρίς προσπάθεια. Το απλό 900 όμως είναι αρκετά μαλακό για σπορ οδήγηση, μοιάζει σαν να έχει σεταριστεί στο “comfort” και γενικότερα υπάρχει μια μαλακή αίσθηση στο μπροστινό τμήμα. Στο βωμό της άνεσης, η sport συμπεριφορά μπορεί να παραμεριστεί κάπως.

Σκληρό παιχνίδι, ιδανικό για πόλη

Η θέση οδήγησης πάντως δεν είναι σχεδιασμένη για άνεση, για έναν αναβάτη που θα κάτσει αμέτοχος και θα περιμένει μία μαλακιά και βολική θέση. Είναι επιθετική, προορισμένη για παιχνίδι και πέραν της μίας ώρας, γίνεται άβολη και αλλάζεις διαρκώς στάση για ανακούφιση. Η θέση του συνεπιβάτη είναι ακόμη πιο μικρή, με ένα τμήμα στενό, σε μέγεθος iPhone. Βέβαια η Husqvarna έχει δώσει έμφαση στις τουριστικές δυνατότητες του Nuda. Υπάρχουν διαθέσιμες πλαϊνές βαλίτσες και άλλα αξεσουάρ για τέτοια χρήση, ενώ κάποιες στην παρουσίαση ήταν εξοπλισμένες με αυτές - compact επεκτεινόμενες, από τη σειρά K1300S της BMW.

Έπειτα είναι το ντεπόζιτο, χωρητικότητας 13 λίτρων. Μπορεί να ακούγεται λίγο, όμως το Nuda είναι αρκετά οικονομικό στην κατανάλωση, με 18.9 χιλιόμετρα ανά λίτρο και 5.3 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, με μέση ταχύτητα τα 120 χ.α.ω. Η έκδοση R με τη μικρότερη σχέση στο κιβώτιο έχει μεγαλύτερη κατανάλωση με 16.8 χιλιόμετρα στο λίτρο. Αν σε πιάσει ο ενθουσιασμός – πράγμα βέβαιο με μια τέτοια μοτοσυκλέτα – και ξεπεράσεις τα 120 χ.α.ω., τότε το ντεπόζιτο στο 900 αδειάζει στα 210 χιλιόμετρα και αντίστοιχα στο 900R αδειάζει στα 185 χιλιόμετρα.

Το «θετικό» της υπόθεσης είναι ότι με τις στάσεις για βενζίνη σου δίνεται η ευκαιρία να ξεκουράσεις την πλάτη σου από τη θέση οδήγησης. Η ζελατίνα δεν προστατεύει επαρκώς στις υψηλές ταχύτητες, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στον αναβάτη, με αποτέλεσμα ο αέρας να μην διαχέεται επαρκώς. Μπορείς βέβαια να τοποθετήσεις ψηλότερη ζελατίνα αλλά και tank bag και να έχεις έξτρα προστασία, από τα ειδικά αξεσουάρ που έχει σχεδιάσει η Husqvarna για αυτή τη χρήση.

Νέα κατηγορία, fun προορισμός

Το Husqvarna Nuda είναι δύσκολο να το βάλεις σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ώστε να το συγκρίνεις άμεσα. Το αντιμετωπίζεις ως naked, ξενίζεις όταν κάθεσαι πάνω του γιατί είναι ψηλό, και οδηγώντας το, διαπιστώνεις μετά από λίγη ώρα πως συμπεριφέρεται περισσότερο σαν supermotard. Θα λέγαμε λοιπόν ότι είναι κάτι μία μοτοσυκλέτα ενδιάμεση, βολικό για πολλές χρήσεις και ευχάριστη. Ο προορισμός του δεν είναι αποκλειστικά τουριστικός, αλλά ούτε και για 100% μέσα στην πίστα. Είναι μία  απολαυστική μοτοσυκλέτα για καθημερινή χρήση, με σπορ αίσθηση και εκπληκτική απόδοση κινητήρα ενώ η ποιότητα είναι αντίστοιχη μίας ακριβής ευρωπαϊκής μοτοσυκλέτας. Με την τιμή να βρίσκεται στα 9.990euro για την απλή έκδοση και στα 11.590 για την έκδοση R, ο στόχος φαίνεται ότι επετεύχθη!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Husqvarna
Μοντέλο Nuda 900 / 900 R
Αντιπρόσωπος BMW Hellas A.E.
Τιμή βασικής έκδοσης 9.990 / 11.590
Τιμή έκδοσης δοκιμής
Εγγύηση 2 χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος εν σειρά, 2 εκκεντροφόροι, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, υγρόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 898
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 84 x 81
Συμπίεση (:1) 13
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός / μονάδα διαχείρισης BMS 1
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1 με καταλύτη
Λίπανση ξηρο κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1,943
1η σχέση 2.462
2η σχέση 1,75
3η σχέση 1,381
4η σχέση 1,227
5η σχέση
1,03
6η σχέση
1,042
Τελική μετάδοση 2,35
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Σωληνωτό με σωλήνες στρογγυλής διατομής, τύπου Trelis
Κάστερ (°) 24,5
Μεταξόνιο (χιλ) 1.495
Ύψος (χιλ) 1160
Ύψος σέλας (χιλ) 870 (860mm χαμηλή σέλα) / 875 (895mm - ρύθμιση ύψους αμορτισέρ
Μήκος (χιλ) 2190
Πλάτος (χιλ) 895
Ύψος (χιλ) 1220
Βάρος (kg) 174
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ) 13-Ιαν
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Συμβατικό μπροστινό σύστημα 48mm / διαδρομή τροχού 210mm / καμία ρύθμιση (R- πλήρως ρυθμιζόμενο)
Πίσω Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Μονό αμορτισέρ Sachs χωρίς μοχλισμό / διαδρομή τροχού 180mm / Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και επαναφοράς (R - Ohlins + ρύθμιση ύψους 10mm)
Ελαστικά
Μπροστά 120/70 ZR 17
Πίσω 180/55 ZR 17
Φρένα
Φρένα Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με   δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo (R- Monoblock δαγκάνες)
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo και ABS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, υπολειπόμενα χιλιόμετρα ανα τρόπο οδήγησης, θερμοκρασία, ώρα, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό,
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 105/8.500
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ) 10,2kg/ 7.000

 

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Οδηγικές φωτογραφίες press kit


Τεχνικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 15:33

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Husqvarna Nuda 900 & Nuda 900R - Παρουσίαση Test Husqvarna SMS 630 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon