.
Κατηγορία Husqvarna
Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012 11:31

Test – Husqvarna Nuda 900 R

 

 

Αυστηρά… κατάλληλο!

 

 



Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Νίκος Προβιάς

Δείχνει και είναι μικρό στο μάτι, μέχρι τη στιγμή που θα ανοίξεις το γκάζι, θα δεθείς πάνω του με ιμάντες και θα απολαύσεις την άμεση απόκριση των 96 ίππων στον τροχό. Το νέο Nuda 900R περιλαμβάνει κάθε είδους “καγκουριές” στο μενού του και σου απογειώνει τις αισθήσεις κάθε στιγμή που βρίσκεσαι στη σέλα του.

Συγκλονιστική στροφή


Εκεί που νομίζαμε ότι οι εταιρίες μοτοσυκλετών έχουν βαλτώσει τόσο σχεδιαστικά, όσο και κατασκευαστικά, έρχεται η Husqvarna να φέρει τα πάνω κάτω σε μία κατηγορία που έχει μείνει λίγο στην άκρη. Φέρνει τα πάνω κάτω σε σχεδίαση, αφού το Nuda απέχει παρασάγγας ακόμη και από την πιο φουτουριστική μοτοσυκλέτα παραγωγής, δημιουργώντας νέες τάσεις στη σχεδίαση των δίτροχων. Ενσαρκώνει όμως και για πρώτη φορά ένα νέο πρότυπο για την ίδια την εταιρία, αφού τα τελευταία…. 109 χρόνια, κατασκευάζει αμιγώς χωμάτινες μοτοσυκλέτες.
Η εμπειρία της Husqvarna στους αγώνες supermotard με τους πέντε παγκόσμιους τίτλους και τις αντίστοιχες μοτοσυκλέτες στην παραγωγή (SMR 450, 510, 570, SM 610-630), φαίνεται να έδειξε το δρόμο για μία νέα εκδοχή που βάζει φωτιά στους δρόμους. Το Nuda, έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία στην μοτοσυκλετιστική βιομηχανία, ως το πρώτο δείγμα της συνεργασίας της πάλαι πότε ιταλικής ιδιοκτησίας Husqvarna, υπό το νέο γερμανικό καθεστώς.

Κι εκεί που το περιμέναμε να εμφανιστεί ως mega on-off, ως αντίπαλος του F 800GS, έτσι ώστε να στηθεί δίπλα στο KTM 990 Adventure – αλλά και να τιμήσει και την χωμάτινη ιστορία της Husqvarna, το Nuda έκανε στροφή και κινήθηκε προς την πλευρά του F 800R, δίχως να “πέσει” πάνω του στην κατηγορία: Ασφάλτινο τελείως, με επιθετικά χαρακτηριστικά, μοναδική σχεδίαση, απαράμιλλη αισθητική. Και όχι μόνο αυτό: Δικύλινδρο, 900 κυβικών, με απόδοση που δεν χαρίζει ούτε χαρίζεται σε κανέναν, ποιότητα κατασκευής που σε αγγίζει και εμφάνιση που σε κερδίζει.

Εντυπωσιακή παρουσία

Ωραία φάση η οδήγηση του Nuda 900R στο κέντρο της πόλης. Εκεί που θα επέλεγες να κινηθείς από τις πιο γρήγορες διαδρομές, με το νέο Husqvarna επιλέγεις κίνηση ανάμεσα στα αυτοκίνητα, και διαδρομές όπου έχει πιο πολλά φανάρια. Ο λόγος είναι απλός: Σε χαζεύουν όλοι. Καταρχήν γιατί το Nuda είναι εντυπωσιακά όμορφο, ξεχωριστό, και αυτό το φλογερό κόκκινο σε συνδυασμό με το λευκό, δημιουργεί ένα σύνολο που σε κολάζει. Δεύτερον, κανείς δεν έχει το Nuda από κοντά, και σταματούν για να ρωτήσουν, για να μείνουν άφωνοι όταν ακούσουν ότι πρόκειται για μία νέα Husqvarna. Η στροφή της εταιρίας στην άσφαλτο έπιασε, και το Nuda είναι η καλύτερη απόδειξη. Επισφράγιση είναι πως κανείς δεν σε περνάει στο φανάρι, περιμένει εκεί μέχρι να ξεκινήσεις, να δει πως πάει το “εργαλείο” και τρέχει να σε προλάβει στο επόμενο φανάρι. Η αλήθεια είναι πως το παιχνίδι από φανάρι σε φανάρι, είναι και ότι πιο ωραίο μπορεί να σου συμβεί πάνω στο Nuda.

Ανοίγεις το γκάζι και ο μοναδικός ήχος από το τελικό εξαγωγής τιτανίου της Akrapovic, έρχεται μπάσος και οξύς στ’ αυτιά, δυνατός και βροντερός, και σε κάνει να αναρωτιέσαι πως πρόκειται για μία βελτιωμένη μοτοσυκλέτα, δίχως σεβασμό σε κάθε ντεσιμπελομέτρηση. Κι όμως, όταν κινείσαι σε ρυθμούς βόλτας, ο ήχος δεν σε ενοχλεί καθόλου, ούτε εσένα, ούτε τους παρευρισκόμενους. Όταν όμως το πιέσεις και αρχίσεις τα παιχνίδια, αντιλαλούν οι κάμποι και τα βουνά, αφήνοντας στα αυτιά των περίοικων την εικόνα πως “κάποιος παίζει” παραπέρα.

Απαρατήρητος; Ποτέ!

Αν θέλεις να περάσεις απαρατήρητος, σίγουρα δεν θα οδηγήσεις Nuda. Είναι τόσο πρωτοποριακό το σχέδιο του, με ωραίες γραμμές, απαλές γωνίες και ποιότητα που ξεχειλίζει από άκρη σε άκρη. Σαν να έπιασες μία πένα, να την βούτηξες στο μελάνι και να την τράβηξες καλλιγραφικά πάνω σε ένα λευκό χαρτί. Το σχήμα του ρεζερβουάρ που είναι επίπεδο από πάνω με μακριά κόκκινα πλαϊνά ψυγείων στο πλάι, δημιουργεί ένα όμορφο οπτικό ερέθισμα - το αληθινό 13λιτρο ρεζερβουάρ, βρίσκεται τοποθετημένο κάτω από τη σέλα και φτάνει μέχρι το κενό που δημιουργεί πίσω του ο δικύλινδρος κινητήρας.
Κάθεσαι πάνω στο Nuda και νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην πιο πολεμική μηχανή που φτιάχτηκε ποτέ. Ενώ αρχικά σε “ψήνει” ότι πρόκειται για μία μοτοσυκλέτα της κατηγορίας naked με street καταβολές, οι διαστάσεις του σε βάζουν αμέσως στην αίσθηση μίας μικρόσωμης supermotard. Το τιμόνι είναι πολύ ανοιχτό, σε σημείο που στην αρχή ενοχλεί – αργότερα καταλαβαίνεις ότι είναι απαραίτητοι οι μοχλοί που δημιουργεί. Από την τελείως ευθεία σέλα, βρίσκεσαι τοποθετημένος μπροστά και με πόδια να φτάνουν σχετικά εύκολα κάτω – η θέση του είναι ψηλή – διατίθεται και χαμηλότερη σέλα. Από εκεί, διαπιστώνεις ότι δεν εξέχει τίποτα μπροστά, το ιδιαίτερης σχεδίασης φανάρι δεν φαίνεται, βρίσκεται χαμηλά τοποθετημένο, κι έτσι σου δημιουργεί την αίσθηση ότι διαθέτει “number plate” από αγωνιστική μοτοσυκλέτα.

Το ηλεκτρονικό πολυόργανο είναι πολύ εντυπωσιακό όταν το κοιτάς –ειδικά- το βράδυ. Στην αριστερή του πλευρά βρίσκονται τοποθετημένες οι ενδεικτικές λυχνίες, στο κέντρο το αναλογικό στροφόμετρο με εσωτερικά του την ένδειξη για τις σχέσεις, και δεξιά, μία μικρή οθόνη στην οποία θα βρείτε μεταξύ άλλων, τον ολικό και μερικό χιλιομετρητή αλλά και τις ενδείξεις για ώρα, εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία. Απουσιάζει η ένδειξη καυσίμου την οποία αναπληρώνει η σχετική λυχνία, την παράσταση κλέβει όμως ένα μικρό στρογγυλό κόκκινο κουμπί το οποίο ξεχωρίζει από το γνωστό σε όλους μας τρίγωνο και με το πάτημα του, ενεργοποιούνται τα alarm.
Το μπροστινό φτερό είναι χωρισμένο σε δύο επίπεδα, με το άνω να παίζει το ρόλο αεροτομής, και να δημιουργεί ένα “κ@*&μούτσουνο” μπροστινό τμήμα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αναβάτη με το Triumph Speed Triple 1050 που συναντήσαμε στο φανάρι. “Αυτό θα έπαιρνα αν είχε βγει λίγο νωρίτερα” μας δήλωσε, και παρέμεινε στο πλάι, λίγο πιο πίσω, για τα επόμενα λεπτά, προκειμένου να χαζεύει το Nuda.

Αμεσότητα στις αντιδράσεις

Το νούμερο 900 που γεμίζει το στόμα, είναι κάτι που δεν θα νιώσεις στην κίνηση της μοτοσυκλέτας. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο μυστικό του Nuda. Είναι τόσο μικρό που νομίζεις ότι είναι μονοκύλινδρο supermotard, τόσο δεμένο που νιώθεις ότι έχει απεριόριστα περιθώρια για τις τρελές ορέξεις σου. Η ελαφριά αίσθηση και οι μαζεμένες διαστάσεις του σε αφήνουν να πιστέψεις ότι το ελέγχεις απόλυτα, και σου δίνουν την άνεση να κινηθείς χαλαρά στην καθημερινή μετακίνηση. Νιώθεις σε κάθε κίνηση της μοτοσυκλέτας τις αντιδράσεις της στα χέρια σου, νιώθεις  την απόκριση που έχει η πίεση των χεριών σου στο τιμόνι ή το τράβηγμά του κατά την επιτάχυνση. Οι αντιδράσεις του Nuda είναι άμεσες και η αλλαγή κατεύθυνσης ακαριαία, σε καμία στιγμή δεν θυμίζει μοτοσυκλέτα εννιακοσίων κυβικών. Αν και η κατηγορία του ουσιαστικά αφορά και το KTM Super Duke 990, αλλά και το Triumph Speed Triple 1050, οι διαφορές μεταξύ τους είναι τεράστιες και κάνει και τα δύο να φαίνονται σαν “μεγάλες” μοτοσυκλέτες σε αίσθηση, μπροστά του.

Το Husky είναι μικρό και θυμίζει μία supermotard σε αίσθηση και συμπεριφορά, το KTM είναι πιο μακρύ, θυμίζει μία street γυμνή, και έχει και τέτοια αίσθηση οδηγικά. Για το Triumph, οι διαφορές είναι τεράστιες και η διαφορά βάρους αλλά κυρίως η πιο αργή συμπεριφορά και πολύ διαφορετική απόδοση, τα κρατάει αρκετά μακριά.
Το μικρό μέγεθος και το συγκεντρωμένο βάρος στο κέντρο μάζας, δημιουργούν ένα φιδίσιο σε κίνηση σύνολο. Μόνο μόλις ανοίξεις το γκάζι συνειδητοποιείς ότι αυτό το “πράγμα” δεν “παίζεται”, ότι διαθέτει δύναμη που σε κάνει να απογειώνεσαι, δίχως αεροδιάδρομο μάλιστα!

Αντικαταθλιπτικό

Ένα Nuda την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα! Η οδήγησή του σε κάνει να ξεχνάς τα προβλήματα που είχες στο μυαλό, πριν βρεθείς στην ίσια και σκληρή σέλα του. Μπορεί να μεταφέρει συνεπιβάτη απλά και μόνο για τα μάτια, και όχι για μεγάλες αποστάσεις – εξ ου και τα αφαιρούμενα μαρσπιέ!- αλλά όταν βρεθείς μόνος σου πάνω του, θα βγάλεις τα εσώψυχα σου. Τι ψυχίατρος και συνεδρίες! Το παιχνίδι ξεκινάει όταν ανοίξεις το γκάζι και τελειώνει όταν επιστρέψεις ξανά στην έδρα σου. Ο “κανιβαλισμός” στην μετακίνηση σε κυριεύει, και κάποιες φορές θα σκεφτείς πως “αυτά τα πράγματα δεν είναι σωστά”. Αλλά στο βγάζει αυτό το συναίσθημα, δεν μπορείς να αντισταθείς στο άνοιγμα του γκαζιού και την εύκολης διαχείρισης δύναμη, η οποία περισσεύει ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς.

Επιταχύνεις με πρώτη και είναι πολύ δύσκολο να φύγεις γρήγορα, γιατί ο πίσω τροχός γλιστράει. Σου δείχνει έτσι ότι το Husky είναι μπροστόβαρο, και θέλει καλή άσφαλτο για να γαντζώσει και να φύγει γρήγορα, ή ακόμη και να κάνει σούζα. Αλλά μην αγχώνεσαι, το κάνει με 2η σχέση, ακόμη και με 3η, και με χαρακτηριστική άνεση! Η ροπή του έρχεται από τις χαμηλές στροφές και νιώθεις τον τροχό να σπινάρει και την μοτοσυκλέτα να σηκώνεται σούζα, δίχως τη δική σου προσπάθεια. Κρατιέσαι από το τιμόνι γερά, και διαπιστώνεις ότι θα ήθελες λίγο πιο μαλακό συμπλέκτη, για να μπορείς να τον χειρίζεσαι με ένα δάκτυλο, και να αφιερώνεις περισσότερα στο τιμόνι, για καλύτερη συγκράτηση. Για πιο λόγο; Για να αλλάζεις σχέσεις στον “αέρα” φυσικά και να κάνεις power wheelie συνεχώς!

Απόδοση για λίγους

H μπροστόβαρη κατασκευή με το μικρό μεταξόνιο σε οδηγεί σε γλίστρημα του πίσω τροχού και ελεγχόμενα παντιλίκια. Αυτόματα πρέπει να εστιάσεις στον έλεγχο του γκαζιού γιατί όταν ο πίσω τροχός αποκτήσει πρόσφυση και γαντζώσει, ο μπροστινός τροχός θα στοχεύσει τον ουρανό κι εσύ θα πρέπει να κρατηθείς καλά πάνω στο φαρδύ τιμόνι. Αν όμως δεν θέλεις όλη την απόδοση “στο πιάτο” μπορείς ακόμη και εν κινήσει να επιλέξεις έναν από τους δύο χάρτες στην ηλεκτρονική ανάφλεξη. Με το πάτημα του αντίστοιχου κουμπιού, στο ηλεκτρονικό πολυόργανο, το Map II μειώνει κατά δύο ίππους την απόδοση σε όλη την καμπύλη. Από τα 96,5 που βγάζει κανονικά στον τροχό (105 ανακοινώσιμα), “πέφτει” στα 94,5, αλλά με πιο ήπια λειτουργία, σε όλη τη γκάμα των στροφών. Υποτίθεται ότι το σύστημα ενεργοποιείται για ομαλοποίηση της απόδοσης και οδήγηση στη βροχή –υποτίθεται-, ή για τους πιο ήρεμους αναβάτες. Η δύναμη όμως δεν κρύβεται, η προσοχή επιβάλλεται. Ο κινητήρας του BMW F 8000 GS πάνω στον οποίο βασίζεται αυτός του Nuda, απέκτησε νέο κυβισμό στα 898cc, με νέες εσωτερικές διαστάσεις, νέα διαχείριση καυσίμου, εκκεντροφόρους αλλά και αύξηση της συμπίεσης.

Ο κινητήρας έχει αγριέψει πολύ, ακούγεται πιο τραχύς, και αποδίδει και ανάλογα. Είναι όμως και ομαλός στην απόδοση στις χαμηλές στροφές, αλλά λειτουργεί με εκπληκτική άνεση ακόμη και αν ο αναβάτης θελήσει να κινηθεί ρομαντικά. Η Husqvarna, προκειμένου να δώσει στον νέο κινητήρα τα χαρακτηριστικά που ήθελε, προχώρησε σε αλλαγές και στο κιβώτιο ταχυτήτων. Διατήρησε αυτούσια την πρωτεύουσα μετάδοση αλλά και τις τρεις πρώτες σχέσεις, κόντυνε λίγο την 4η, μάκρυνε την 5η, ενώ ουσιαστικά η τελευταία, 6η σχέση, είναι η 5η του F 800GS.  Σε συνδυασμό με την μακρύτερη τελική μετάδοση (γρανάζια - αλυσίδα), οι συνολικές σχέσεις είναι πιο μακριές κι έτσι μπορούν να διαχειριστούν σωστά την δύναμη του κινητήρα. Η Husqvarna δεν στόχευε στην επίτευξη τεράστιας τελικής ταχύτητας – άλλωστε πάνω στο Nuda δεν μπορείς να κρατηθείς μετά τα 160-180 χ.α.ω., δεν έχει νόημα να παλεύεις για να “βγάλεις” τελική. Έτσι, ποτέ δεν θα κρεμάσει ο κινητήρας, πάντα θα υπάρχει διαθέσιμη δύναμη και ροπή, και η λειτουργία του ανεξάρτητα την επιλεγμένη σχέση, θα είναι θετική.

Καθημερινό παιχνίδι

Η ευκολία στη χρήση σε καθημερινές συνθήκες είναι το μεγαλύτερο ατού του Nuda 900R. Η μοτοσυκλέτα σφεντονίζεται στο άνοιγμα του γκαζιού, σε “πετάει” από το ένα φανάρι στο άλλο σαν εκτόνωση από λάστιχο σφεντόνας, και σε αφήνει να παίξεις με τα κορυφαία φρένα και να πλαγιολισθαίνεις. Το μπροστινό, διαθέτει ακτινικά τοποθετημένες τετραέμβολες δαγκάνες monoblock, της Brembo, και ακτινικής τοποθέτησης τρόμπα της ίδιας εταιρίας. Το φρενάρισμα γίνεται με το ένα δάκτυλο, και όσα χιλιόμετρα και αν έχεις, δεν θα χρειαστείς δεύτερο. Ένα κορυφαίο σύστημα που συμπληρώνεται με το ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Sachs, που είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, αλλά και το επίσης πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ της Ohlins. Οικονομία δεν έγινε πουθενά στο σύνολο που διατηρεί τη σταθερότητά του ακόμη και στα πιο “κουφά” σημεία, ενώ διαπιστώνεις μία νευρικότητα μόνο σε άτσαλα ανοίγματα του γκαζιού, σε χαμηλές κυρίως ταχύτητες. Όσο αυξάνεται η φόρα που έχεις, τόσο η μοτοσυκλέτα βιδώνει στο έδαφος, τόσο σε αφήνει να εκμεταλλευτείς το κορυφαίο δικτυωτό πλαίσιο, και να στρίψεις με γόνατα στην άσφαλτο – αν φοράς φόρμα, ή με το τιμόνι κλειδωμένο ανάποδα- full lock που λέμε.

Το πλαίσιο είναι δανεισμένο και αυτό από το BMW F 800GS με αλλαγές στην γωνία κάστερ, το ίχνος, το μεταξόνιο, που είναι σημαντικά μικρότερο. Το υποπλαίσιο είναι τελείως νέο, και διαθέτει και αφαιρούμενα μαρσπιέ, σε αντίθεση με τα κολλητά του GS. Στο Νuda βέβαια τα μαρσπιέ μπορεί να χρειάζεται να αφαιρούνται αφού λίγες φορές θα θελήσεις να έχεις κόσμο στο πίσω τμήμα της σέλας.Νέο είναι και το ψαλίδι, που ακολουθεί σχεδίαση τύπου "μπανάνα" και παραμένει ίδιο με του GS στο τελευταίο τμήμα, στον άξονα.
Τα ελαστικά της Metzeler, Sportec, είναι σκληρά αλλά ζεσταίνονται γρήγορα και αποδεικνύονται ιδανική επιλογή, τα καταλληλότερα που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στην συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα.  Όχι ότι καταφέρνουν να τιθασεύσουν τις ορέξεις του Nuda, αλλά οι προσπάθειες τους είναι δεκτές και οι ελεγχόμενες πλαγιολισθήσεις που προσφέρουν όσο δένεσαι μαζί του (ς) είναι θεμιτές. Παρά την διάσταση 180 που φοράει πίσω, οι ελιγμοί και η αλλαγή κλίσης γίνονται με άνεση, ενώ με εμπιστοσύνη στρίβει και στις ανοιχτές παρατεταμένες στροφές.

Κόκκινο διαμάντι

Το παιχνίδι με το Nuda γίνεται στις κλειστές διαδρομές, στις συνεχόμενες επιταχύνσεις, σε στριφτερούς δρόμους, σε φανάρια και διασταυρώσεις. Όσο και αν προσπάθησε η Husqvarna, δεν κατάφερε να κρύψει κάτω από την κόκκινη προβιά, τον επιθετικό χαρακτήρα του Nuda, το οποίο στην έκδοση R σου παίρνει τα μυαλά. Οικονομία δεν έγινε πουθενά. Από τις αναρτήσεις και τα υπόλοιπα περιφερειακά, τα φρένα και την εξάτμιση, τους τροχούς που συναντάμε στα BMW K 1300S ως έξτρα, ακόμη και τα ελαστικά της Metzeler. Η προσεκτική επιλογή των περιφερειακών και το σωστό στήσιμο πάνω σε πλαίσιο και κινητήρα με όνομα και αξιοπιστία, δημιούργησαν ένα σύνολο στο οποίο δύσκολα αντιστέκεσαι. Το Nuda 900R είναι ένα Hypermotard που κάνει τα αντίστοιχα της Ducati και ειδικά της Aprilia, να δείχνουν τουριστικά μπροστά του!

Το Nuda 900 R είναι μία μοτοσυκλέτα κόσμημα, ένα κόκκινο - λευκό διαμάντι το οποίο λάμπει στο πέρασμά του και τυφλώνει τους περαστικούς. Μπορεί να σου ζεσταίνει τα πόδια ο κινητήρας με το βεντιλατέρ σε λειτουργία, να καίει κοντά στα 7,5 λίτρα σε ρυθμό… αγώνα (!) μέσα στην πόλη, και να είναι σκληρό στην σέλα, αν το δεις σαν τουριστικό μέσο. Αποτελεί όμως το ιδανικό παιχνίδι για οδήγηση εκτός ορίων, ενώ είναι όσο φιλικό και ξεκούραστο θα ήθελε ακόμη και ένας μέτριος αναβάτης σε καθημερινές συνθήκες. Όσο για την έκδοση R; Το Nuda 900, το παίρνεις στην έκδοση R γιατί στα 11.590euro δικαιολογεί απόλυτα κάθε euro που κοστίζει και στη τελική, αν πάρεις το απλό (9.990euro), σύντομα θα μπεις στο μαγικό αυτό “τριπάκι” να το φορτώσεις αξεσουάρ!

Διαφορές Nuda 900 R - BMW F 800GS

Διαφορές    
  Nuda F800GS
Κυβισμός 898 798
Διάμετρος x διαδρομή 84x81 82x75,6
Συμπίεση 13:01 12:01
Σχέσεις ταχυτήτων    
Πρωτεύουσα μετάδοση 1,943 1,943
2,462 2,462
1,75 1,75
1,381 1,381
1,227 1,174
1,03 1,042
1,042 0,96
Τελική σχέση 2,35 2,625
     
Πλαίσιο    
Γωνία κάστερ 24,5 26
Ίχνος   117
Μεταξόνιο 1.578 1.495

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Husqvarna
Μοντέλο Nuda 900 / 900 R
Αντιπρόσωπος BMW Hellas A.E.
Τιμή βασικής έκδοσης 9.990 / 11.590
Εγγύηση 2 χρόνια
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος εν σειρά, 2 εκκεντροφόροι, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, υγρόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 898
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 84 x 81
Συμπίεση (:1) 13
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός / μονάδα διαχείρισης BMS 1
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1 με καταλύτη
Λίπανση ξηρο κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα  
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1,943
1η σχέση 2.462
2η σχέση 1,75
3η σχέση 1,381
4η σχέση 1,227
5η σχέση
1,03
6η σχέση
1,042
Τελική μετάδοση 2,35
   
Πλαίσιο  
Τύπος Σωληνωτό με σωλήνες στρογγυλής διατομής, τύπου Trelis
Κάστερ (°) 24,5
Μεταξόνιο (χιλ) 1.495
Ύψος (χιλ) 1160
Ύψος σέλας (χιλ) 870 (860mm χαμηλή σέλα) / 875 (895mm - ρύθμιση ύψους αμορτισέρ
Μήκος (χιλ) 2190
Πλάτος (χιλ) 895
Ύψος (χιλ) 1220
Βάρος (kg) 174
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ) 13-Ιαν
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Συμβατικό μπροστινό σύστημα 48mm / διαδρομή τροχού 210mm / καμία ρύθμιση (R- πλήρως ρυθμιζόμενο)
Πίσω Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Μονό αμορτισέρ Sachs χωρίς μοχλισμό / διαδρομή τροχού 180mm / Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και επαναφοράς (R - Ohlins + ρύθμιση ύψους 10mm)
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70 ZR 17
Πίσω 180/55 ZR 17
   
Φρένα  
Φρένα Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με   δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo (R- Monoblock δαγκάνες)
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo και ABS
   
Εξοπλισμός  
  Αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, υπολειπόμενα χιλιόμετρα ανα τρόπο οδήγησης, θερμοκρασία, ώρα, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό,
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 105/8.500
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ) 10,2kg/ 7.000

Δυναμοδιαγράμματα

Στο πρώτο δυναμοδιάγραμμα φαίνεται ξεκάθαρα η ομαλή καμπύλη που έχει το Nuda 900 R και η διαφορά του με την επιλογή του χάρτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης στην θέση 2. Δύο ίπποι λιγότεροι σε όλη την καμπύλη και μικρή υστέρηση σε αμεσότητα.

Στο δεύτερο δυναμοδιάγραμμα, το Nuda 900R είναι το πάνω, στην μέση είναι το BMW F 800R και κάτω το BMW F 800 GS. Τρεις διαφορετικές εκδοχές του ίδιου κινητήρα με 78, 85 και 96 πραγματικά άλογα στον τροχό, από κάτω προς τα πάνω.

 

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 22:24

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test Husqvarna SMS 630 2011 Video Test Ride - Husqvarna Nuda 900 R »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon