.
Κατηγορία CFMOTO
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 18:55

Test - CFMOTO 700 CL-X Heritage 2021

Εκρηκτική αξία στη σωστή τιμή

Πανέμορφο, ποιοτικό, καλοστημένο και με συναρπαστική απόδοση, το νέο ρετρογυμνό από την Κίνα προσθέτει μια άξια επιλογή με τιμή-δυναμίτη στην κατηγορία.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης, CFMOTO, Σπύρος Τσαντήλας

H CFMOTO είναι μια από τις κινέζικες εταιρείες που ανέρχονται στην παγκόσμια μοτοσυκλετιστική συνείδηση με ραγδαίο ρυθμό, παρουσιάζοντας νέα, ιδιαιτέρως γοητευτικά και ανταγωνιστικά μοντέλα. Πίσω από τον ντόρο που δικαίως έχει προκαλέσει το 800ΜΤ και η συνέργεια με την ΚΤΜ, το ντουέτο των 700 CL-X, Heritage και Sport, δημιουργεί τον δικό του ζωτικό χώρο.

Έχοντας συστηθεί στο κοινό ήδη από την EICMA 2019, το 700 CL-X συνιστά μια ολοκαίνουργια μοτοσυκλέτα με κινητήρα και πλαίσιο που κάνουν εδώ το παγκόσμιο ντεμπούτο τους σε ένα σύνολο που κατά βάση είναι ένα roadster με scrambler στοιχεία ή, όπως το περιγράφει η ίδια η CFMOTO, “για χρήση 80% δρόμου και 20% εκτός δρόμου”.

HERITAGE 700CL X 27

Η λογική της CFMOTO στοχεύει στην απλότητα που εξασφαλίζει ανταγωνιστική τιμή, δίχως όμως “φτήνιες” στην επιλογή του εξοπλισμού. Τα επώνυμα περιφερειακά και ηλεκτρονικά με τις υπογραφές των KYB, J.Juan, Bosch, Continental, Pirelli εμπνέουν εμπιστοσύνη στον υποψήφιο πελάτη, συμπεριλαμβάνοντας μια βασική τριπλέτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων: ABS, ride modes, cruise control.

Απλότητα δεν σημαίνει απαραιτήτως και λιτότητα, κάτι που στην περίπτωση του 700 CL-X γίνεται εμφανές στις ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της ΚΥΒ: πλήρεις ρυθμίσεις στο μπροστινό, με συμπίεση στο ένα καλάμι και επαναφορά στο άλλο (προφόρτιση και στα δύο), προφόρτιση και επαναφορά πίσω.

Το πρώτο που θα προσέξει κανείς στο 700 CL-X πάντως είναι η εμφάνιση, η οποία είναι ιδιαίτερα προσεγμένη σε όλα τα επίπεδα. Σχεδιαστικώς καταφέρνει να προσφέρει ένα σύνθετο σύνολο με αρκετές λεπτομέρειες χωρίς να δείχνει φλύαρο ή υπερφορτωμένο, καταφέρνει δε να δώσει νόημα στο Heritage του ονόματος. Η κλασική εμφάνιση εκδηλώνεται πάνω σε ένα σχέδιο που εμπνέεται από τις βασικές γραμμές της ιταλικής σχολής και δη του Ducati Scrambler, ενώ η ουρά του έχει μια σαφή αύρα Ducati Diavel.

Η καλή εικόνα του CFMOTO όμως δεν μένει στη σχεδίαση, καθώς και η ποιότητα βαφής και συναρμογής της μοτοσυκλέτας είναι αρκετά επιμελής ώστε να καθησυχάζει όλα τα αισθητήρια: όσο όμορφο δείχνει από μερικά μέτρα μακριά, άλλο τόσο περιποιημένο το αισθάνεσαι στην κοντινή μελέτη, στην αφή, στην ποιότητα κύλισης.

700CL X Heritage Detail jpg 11 

Ο δικύλινδρος σε σειρά των 693 cc αποδίδει 74 ονομαστικούς ίππους, εκ των οποίων φτάνουν στον πίσω τροχό οι 64.34 στη δυνατή ρύθμιση του κινητήρα, Sport. Η έτερη επιλογή μας επιφύλασσε μια έκπληξη, καθώς οι 38.77 hp που μετρήθηκαν στον τροχό με τη χαρτογράφηση Eco είναι πολύ λιγότεροι από την αίσθηση που δίνουν στην πράξη.

Ναι, η Eco είναι αισθητά πιο ήπια από τη Sport, με πιο τεμπέλικη και προβλέψιμη απόκριση στο γκάζι και σαφώς φιμωμένη απόδοση ειδικά από τις μεσαίες και πάνω, μα στον δρόμο δε δίνει την εντύπωση πως είναι 25 άλογα ηπιότερη – αλλά να που η αλήθεια των αριθμών με διαψεύδει.

Στην πρώτη επαφή με το 700 CL-X ξεχωρίζει η άνετη και φιλική εργονομία της θέσης οδήγησης με πρωταγωνιστή το φαρδύ κωνικό τιμόνι. Με την εκκίνηση του κινητήρα ο χώρος πλημμυρίζει από τον αρκετά αισθητό του ήχο, λίγο “βρώμικο” στο ρελαντί μα πάντα πειστικά χορταστικό.

Και μετά άνοιξα το γκάζι.

Για κάποιον λόγο πίστευα πως ένας δικύλινδρος 700άρης κινητήρας δεν θα μπορούσε να με εκπλήξει με τη δύναμή του. Τα νούμερα άλλωστε συνηγορούν προς το ίδιο συμπέρασμα. Αρκεί όμως ένα γερό χούφτωμα στη γκαζιέρα στις μεσαίες στροφές του κινητήρα για να ανατραπεί πλήρως η κατάσταση.

A15A6590 web Copy 

Η επιτάχυνση με τον Sport χάρτη σε αυτήν την περιοχή - χοντρικά από 5,000 ως 7,000 rpm - είναι συναρπαστική, με κοφτερή απόκριση στο γκάζι και το κοντέρ να φορτώνει χιλιόμετρα με φρενήρη ρυθμό. Αν κρατήσεις το γκάζι χορταστικά ανοικτό δεν προλαβαίνεις να καταλάβεις πότε έφτασες στα λημέρια της τελικής ταχύτητας στα 180 km/h!

Το καλό με αυτήν τη δυνατή ρύθμιση είναι πως χαμηλά και ως τις μεσαίες η απόδοση είναι γραμμική και φιλικότατη, αρκετά ώστε να μην τρομάξει τον πιο άπειρο αναβάτη. Όταν όμως μπει στην καλή του περιοχή ο κινητήρας ξαφνικά μεταμορφώνεται και ακολουθεί μια γερή γροθιά ροπής που δεν καταλαγιάζει ως τις παρυφές των κόκκινων, δηλαδή πλησιάζοντας στις 8,000 rpm. Σε αυτό το ξεσηκωτικό εύρος η απόκριση του γκαζιού είναι πραγματικά ακαριαία, ενώ έχεις την αίσθηση πως ξαφνικά οδηγείς με μια κοντή, αγωνιστική γκαζιέρα όπου μια μοίρα ανοίγματος έχει το αποτέλεσμα πολλαπλάσιων μοιρών σε άλλες μοτοσυκλέτες.

Αυτό μπορεί να συλλάβει εξ απήνης τον άπειρο αναβάτη, ο οποίος θα ήταν καλό πρώτα να εξοικειωθεί καλά με τον χειρισμό του γκαζιού στον Sport χάρτη του 700 CL-X ώστε να είναι προετοιμασμένος για την άμεση εκτόξευση που επιφέρει ένα απότομο άνοιγμα στην καλύτερη περιοχή του μοτέρ. Όταν ξέρεις τι κάνεις, η διαδικασία αυτή κερνάει διάπλατα χαμόγελα από αυτί σε αυτί, πολλά περισσότερα απ’ όσα θα περίμενες θεωρητικά από έναν δικύλινδρο 64 ίππων.

dyno cfmoto 700clx heritage 2021

Η Eco ρύθμιση της απόδοσης αλλάζει δραστικά την εικόνα, η απόκριση στην περιστροφή του δεξιού καρπού γίνεται προοδευτικότερη και ήπια, οι μεσαίες είναι πια σιδερωμένες.

Το 700 CL-X γίνεται τώρα πολύ πιο φιλικό στον χρήστη, με κόστος τον περιορισμό της διασκεδαστικής πλευράς του κινητήρα. Αν προσπαθήσεις να καρυδώσεις το γκάζι με τον Eco χάρτη, το αποτέλεσμα περιλαμβάνει μια κάπως “λασπώδη” απόκριση στο χέρι και την αίσθηση πως ψηλά μένεις από καύσιμο. Προφανώς είναι η επίδραση του ηλεκτρονικού φίλτρου που επιβάλλει η κεντρική μονάδα του κινητήρα και ο καλύτερος τρόπος να μην τη νιώσεις είναι να δουλεύεις πιο προοδευτικά το γκάζι στην Eco mode. Στην τελική, αν έχεις ορέξεις για παιχνίδι τη Sport θα προτιμήσεις, τι άλλο; Στην καθημερινότητα της πόλης ωστόσο η πιο χαλαρή ρύθμιση έχει τη θέση της, κάνοντας αισθητά πιο βελούδινη την αστική μετακίνηση με ελαφρύ δεξί χέρι.

A15A6564 web Copy

Εκτός του αστικού περιβάλλοντος, η νέα CFMOTO αποδεικνύεται άκρως παιχνιδιάρα. Ουδέτερα ζυγισμένο πλαίσιο, πολύ καλές αναρτήσεις με πολλές δυνατότητες προσαρμογής από τον αναβάτη, δυνατά φρένα και ο ζωηρός δικύλινδρος συνθέτουν μια ελπιδοφόρα εικόνα στην αρχή μιας διαδρομής διάσπαρτης με στροφές.

Το CL-X μπαίνει με μια ανάσα στην είσοδο της στροφής, ακούει άμεσα στις εντολές του χειριστή του, κρατά με εμπιστοσύνη την κλίση του, προσφέρει μεγάλα περιθώρια για παιχνίδι. Πρωταγωνιστές στην εξίσωση, πέραν των παραπάνω στοιχείων του εξοπλισμού του, είναι ξεκάθαρα τα υπέροχα Pirelli MT60 RS, τα οποία βοηθούν τα μέγιστα στην εύρεση πρόσφυσης και εμπνέουν ασφάλεια από την πρώτη στιγμή, ακόμη και σε κακή άσφαλτο. Η επιλογή τους από ολοένα και περισσότερες μοτοσυκλέτες στην κατηγορία αυτή – λ.χ. Daytona Rockstar 500 – δεν είναι καθόλου τυχαία.

Οι αναρτήσεις ακούν καλά στις ρυθμίσεις τους και προσφέρουν ένα επαρκές εύρος για να βρεις αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην οδηγική περίσταση. Αξίζει να σημειώσουμε ένα απλούστατο, μα μεγάλης πρακτικής σημασίας στοιχείο που συχνά παραβλέπεται από τους κατασκευαστές: η πρόσβαση στις ρυθμίσεις προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς στο πίσω αμορτισέρ της ΚΥΒ είναι πανεύκολη, μιας και τα ρυθμιστήρια είναι σε κοινή θέα και ευπρόσιτα. Μπορώ εύκολα να ανακαλέσω στη μνήμη μου αρκετές μοτοσυκλέτες που απαιτούν ικανότητες ταχυδακτυλουργού για να φτάσεις με το κατσαβίδι στη βίδα της επαναφοράς πίσω, μα εδώ δεν έχουμε αυτήν την περίπτωση.

Όσον αφορά στα φρένα, ο μονός δίσκος της J.Juan μπροστά με την ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα έχει την απαραίτητη δύναμη, μα απαιτεί και ανάλογη πίεση στη μανέτα όταν ο ρυθμός ανέβει πολύ. Όταν το κοντέρ φορτώσει βαθιά στα τριψήφια νούμερα απουσιάζει το αρχικό δάγκωμα που γεννά την απόλυτη εμπιστοσύνη, διαδικασία που έρχεται με την εξοικείωση, καθώς σταδιακά μαθαίνεις πόση δύναμη απαιτείται στη μανέτα για να σταματήσει γρήγορα το 700 CL-X.

Ήδη με τρώει το χέρι μου πάντως να γνωρίσω και τη Sport έκδοση, η οποία παίζει περισσότερο με την Cafe Racer αισθητική μα πάνω απ’ όλα διακρίνεται από το ζεύγος δίσκων μπροστά με δαγκάνες Brembo Stylema – για μόλις ένα χιλιάρικο παραπάνω!

IMG 20211123 102733 

Η αβάντα της CFMOTO στις διαδρομές των αναρτήσεων μπροστά και πίσω, που μετρούν 150 χιλιοστά, έγινε με γνώμονα τη διασύνδεση της scrambler αισθητικής με ρεαλιστικές ικανότητες – αυτό το 20% χώμα που λέει και η κατασκευάστρια.

Στην πράξη έχουμε ένα σημαντικό όφελος σε ένα πολύ πιο πολυσύχναστο πεδίο δράσης, την καθημερινότητα. Τα 20-30 παραπάνω χιλιοστά από το σύνηθες μέτρο των μοτοσυκλετών δρόμου προσφέρουν ανάλογους πόντους στην άνεση κάθε φορά που αυτή αντιπαρατίθεται με λακκούβες, σαμάρια, κακοτεχνίες και λοιπά τρισδιάστατα δωράκια της ελληνικής καθημερινότητας.

Εξυπηρετούν επίσης λίγη παραπάνω προοδευτικότητα στη λειτουργία της ανάρτησης, στοιχείο που εκτός από άνεση προσφέρει κρίσιμο χρόνο αντίδρασης σε απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως λ.χ. το γλίστρημα ενός τροχού.

Στο χώμα ωστόσο λίγο συνεισφέρουν στη βελτίωση της εικόνας, καθώς οι περιορισμοί δεν προέρχονται πρώτα από τις αναρτήσεις.

Το 700 CL-X είναι στην καρδιά του μια μοτοσυκλέτα δρόμου και τα μόνα στοιχεία που πραγματικά εξυπηρετούν τη χωμάτινη οδήγηση είναι τα λάστιχα και λιγάκι οι διαδρομές της ανάρτησης. Η εκτεθειμένη εξάτμιση και η απουσία προστατευτικής ποδιάς στον κινητήρα είναι ένα πρώτο καμπανάκι για το πόσο θα ανοίξεις το γκάζι σε έναν χωματόδρομο, ενώ και η θέση οδήγησης δεν προσφέρεται για να οδηγείς όρθιος - τουλάχιστον όχι στα 182 εκατοστά του ύψους μου.

Το ζουμί της χωμάτινης πλευράς του 700 CL-X είναι η πανεύκολη διέλευση από βατούς χωματόδρομους, δίχως χασίματα ή εμπόδια αρκετά βαθιά ή ψηλά ώστε να απειλήσουν ευθέως τους λαιμούς της εξάτμισης και ό,τι βρίσκεται εκτεθειμένο τριγύρω τους. Τη διαδρομή θα την κάνεις καθιστός και θα παίξεις με ντριφταρίσματα εκεί που δεν κινδυνεύεις να κοπανήσεις την κοιλιά της μοτοσυκλέτας. Στο χώμα επίσης αναδεικνύεται ως επιδραστικότατη αξία η προοδευτικότητα στο αρχικό δάγκωμα του μπροστινού φρένου.

IMG 20211123 102757 

Η CFMOTO εύλογα πρέπει να περιμένει πολλά από το 700 CL-X Heritage. Η όμορφη εμφάνισή του είναι το πρώτο παράσημο, εμφανές κάθε φορά που έβγαινα στον δρόμο μαζί του καθώς μαγνήτιζε βλέμματα παντού.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζονται (ABS, ρυθμίσεις αναρτήσεων) και μερικά στοιχεία πρόσθετης αξίας (cruise control, ride modes) που νοστιμίζουν τη συνταγή, ενώ οι επιλογές χαμηλού κόστους περιορίζονται μόνο σε μέρη όπως τα όργανα με την στρογγυλή LCD οθόνη - δίχως επίπτωση στη λειτουργικότητα αν δεν ενδιαφέρεσαι για συνδεσιμότητα.

Εκεί που έχει σημασία όμως η CFMOTO δεν τσιγκουνεύτηκε: εξαιρετικά φώτα, ρυθμιζόμενη μανέτα φρένου, κορυφαία λάστιχα, πολύ προσεγμένη εμφάνιση ως τη λεπτομέρεια.

Το αποτέλεσμα είναι μια αποτελεσματική, απολαυστική και ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα, ικανή για καθημερινή εξυπηρέτηση χωρίς συμβιβασμούς, χορταστικά περιθώρια για παιχνίδια με στριψίματα, ακόμη και ταξιδάκι με μουαγιέν αρκετά υψηλές ώστε να ζητήσουν ένα αεροδυναμικό βοήθημα για τον αναβάτη.

Απέναντί του βρίσκει ορόσημα της αγοράς όπως το Yamaha XSR700 (δευτερευόντως το ΜΤ-07), αλλά και νέα μοντέλα όπως τα Kawasaki Z650RS και Benelli Leoncino 800 Trail, αντιπαραθέτοντας μια συγκριτικά πολύ χαμηλή τιμή. Στα έξι χιλιάρικα παρά δέκα, το 700 CL-X διατηρεί μια σημαντική απόσταση από τα €7,150 του ΜΤ-07, ούτε καν βλέπει τα €8,290 του XSR700, ενώ και το Kawasaki αναμένεται να τιμολογηθεί αισθητά πάνω από τα 8 χιλιάρικα αν κρίνουμε από τη λογική του ζεύγους Z900-Z900RS. Για το μεγάλο Leoncino επίσης είμαστε σε αναμονή ανακοίνωσης της τιμής του στην Ελλάδα, αλλά δεν περιμένει κανείς ρεαλιστικά να είναι φτηνότερο από τα €6,980 του Leoncino 500 Trail.

Κάπως έτσι αντιλαμβανόμαστε πως με την τιμή του το CFMOTO 700 CL-X φαντάζει ως μεγάλο κελεπούρι στην κατηγορία κυβισμού του, ενώ δείχνει εξίσου απειλητικό και για τα περισσότερα δικύλινδρα 500 που έχουν εσχάτως πλουτίσει την αγορά. Για όσους δεν περιορίζονται από τα όρια των διπλωμάτων οδήγησης Α2, το 700άρι CFMOTO εύκολα μπορεί να γοητεύσει κόσμο που ως τώρα καλοκοίταζε τα ανάλογα 500άρια ως οικονομικό ταβάνι στην τσέπη του.

HERITAGE 700CL X 5 

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Airoh GP 550 S Venom

Τζάκετ: Dane Reykholt 02

Μπότες: Forma Swift Dry

Γάντια: Five RS4

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

CFMOTO 700 CL-X Heritage

Αντιπρόσωπος

Muvus

Τιμή:

€5,990

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2 ΕΕΚ, 8 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

693

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

83 x 64

Συμπίεση

11.6: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος, ολίσθησης

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο, αλουμινένιο ψαλίδι

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

2,100 x 860 x 1,150

Μεταξόνιο (mm)

1,435

Γωνία κάστερ (°)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

800

Απόσταση από έδαφος (mm)

128

Βάρος (kg)

196 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

13.5

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι ΚΥΒ 41 mm, διαδρομή 150 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

Πίσω

Ένα αμορτισέρ ΚΥΒ με μοχλικό, διαδρομή 150 mm, προφόρτιση ελατηρίου / απόσβεση επαναφοράς

   

Ελαστικά / Τροχοί

Pirelli MT60 RS (tubeless)

Μπροστά

110/80-18

Πίσω

180/55-17

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 320 mm, ακτινική δαγκάνα 4 εμβόλων J.Juan, Continental ABS

Πίσω

Δίσκος 260 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων J.Juan, Continental ABS

   
Εξοπλισμός Οθόνη LCD με ταχύμετρο / στροφόμετρο / θερμοκρασία ψυκτικού υγρού / στάθμη καυσίμου / ολικό και μερικό χιλιομετρητή / ride modes, LED φώτα με αυτόματη ενεργοποίηση-απενεργοποίηση, LED DRL φώτα ημέρας, LED φλας με αυτόματη απενεργοποίηση, cruise control, συμπλέκτης ολίσθησης (μονόδρομος/slipper), δύο ride modes (Eco-Sport).
   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

74 / 8,500

Ροπή (kgm / rpm)

6.9 / 6,500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 21:01

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon