.
Κατηγορία Benelli
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 11:23

TEST - Benelli TNT 125 2019

Γυμνός τυφώνας πήρε και σήκωσε την Α1

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Ένα υπέροχο pit-bike; Μια μινιατούρα streetfighter μοτοσυκλέτας; Ένα χρηστικό αστικό δίκυκλο για κάθε μέρα; Ένα σπορ μοντέλο για να ξεδίνεις; Κάτι μοναδικό που θα σε κάνει να ξεχωρίζεις από τους… πληβείους; Το Benelli TNT 125 λέει ναι σε όλα τα παραπάνω, προσφέροντας πρωτόγνωρο Value for Money.

Τι κουκλί είσαι εσύ!

benelli tnt 125 test bikeitgr 38

Πα-νέ-μορ-φο! Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη μου, στην πρώτη ματιά που έριξα στο TNT 125 από κοντά. Την ίδια ακριβώς φράση θα άκουγα αρκετές φορές από άλλους αναβάτες στα φανάρια, κατά τη διάρκεια του τεστ.

benelli tnt 125 test bikeitgr 1

Ένα midi μοτοσυκλετάκι (κατά το mini-midi-maxi) με εμφάνιση που παραπέμπει σε μεγάλα streetfighter, με υπέροχο πλαίσιο χωροδικτύωμα, με ανάποδο πιρούνι και διπλά τελικά στη μια πλευρά, με κόκκινες «αγωνιάρικες» δαγκάνες στα φρένα (αχ να ήταν κι η κεφαλή κόκκινη, και γιατί όχι και το πλαίσιο), με απίθανα πληθωρικό προβολέα, με πίσω φωτιστικό σώμα και φλας που φέρνουν στο νου MV Agusta, και με πολλές ακόμα όμορφες λεπτομέρειες και υψηλό επίπεδο εξοπλισμού. Χρόνο να έχεις να χαζεύεις.

benelli tnt 125 test bikeitgr 9

Το ανάποδο πιρούνι δίνει άλλο αέρα στο ΤΝΤ, ενώ παράκεντρα τοποθετημένο είναι το μονό πίσω αμορτισέρ -χωρίς μοχλικό, για να κρατηθεί χαμηλότερα το κόστος- που διαθέτει και ρύθμιση προφόρτισης.

benelli tnt 125 test bikeitgr 4

Δισκόφρενο εμπρός, δισκόφρενο και πίσω (αμφότερα μαργαρίτες), ενώ καθότι Euro 4, το TNT διαθέτει και σύστημα συνδυασμένης πέδησης στα φρένα. Κατά σύμπτωση η μοτοσυκλέτα του φωτογράφου μας, ένα Varadero 1000 φόραγε τριπλή δαγκάνα μπροστά που ήταν… ολόιδια με εκείνη του ΤΝΤ!

Στα πλαϊνά πλαστικά υπάρχει και αυτοκόλλητο σε σχήμα λιονταριού που απλώνει την πατούσα του, όμως μόλις καβαλήσει ο αναβάτης, οι μηροί του κρύβουν το συμπαθές λιονταράκι.

benelli tnt 125 test bikeitgr 19

Δείτε όμως και το κλειδί του TNT 125 που ανοίγει σαν… σουγιάς-πεταλούδα!

benelli tnt 125 test bikeitgr 18

Μικρό παράπονο από την τάπα του ρεζερβουάρ, καθώς δεν έχει μεντεσέ, και πρέπει να την κρατάς στο χέρι, ή να ψάχνεις πού να την ακουμπήσεις, στον ανεφοδιασμό.

benelli tnt 125 test bikeitgr 37

Τα φώτα τώρα δεν είναι μόνο εντυπωσιακά στο μάτι, αλλά έχουν και δυνατή δέσμη το βράδυ, όχι τόσο στη μεσαία σκάλα που στη μοτοσυκλέτα δοκιμής μας φώτιζε κοντά -ήθελε ρύθμιση- αλλά στη μεγάλη σκάλα όπου γινόταν η νύχτα μέρα! Μιλάμε για 4 LED προβολάκια για τη μεσαία σκάλα και τα DRL φώτα, ενώ για τη μεγάλη σκάλα ανάβει και ένα δεύτερο προβολάκι από κάτω, συνολικά λοιπόν… 5 φωτιστικά σώματα κοσμούν το μπροστινό μέρος!

benelli tnt 125 test bikeitgr 15

Τα όργανα αποτελούνται από ένα στροφόμετρο αναλογικών ενδείξεων με κόκκινο στις 10.000 rpm, και από μια ψηφιακή οθόνη δίπλα του, με λιτή πληροφορία. Συγκεκριμένα διαθέτει ενδείξεις κοντέρ, στάθμης βενζίνης, ρολόι, ολικό και 2 μερικούς χιλιομετρητές. Δεν έχει ένδειξη ταχύτητας κιβωτίου, ενώ περιέργως υπάρχει μια κενή περιοχή στην οθόνη που θα μπορούσε άνετα να μπει η συγκεκριμένη ένδειξη.

benelli tnt 125 test bikeitgr 8

Ο αριθμός κυκλοφορίας εδράζεται στο ψαλίδι του ΤΝΤ, ενώ συνολικά έχουμε 2 λασπωτήρες πίσω, έναν στην πινακίδα και έναν πίσω από το αμορτισέρ.

Φάουλ από τους στιλάτους κατά τα άλλα καθρέπτες, καθώς παρέχουν πολύ περιορισμένο οπτικό πεδίο, με μεγάλα τυφλά σημεία. Έτσι ο αναβάτης πρέπει να γυρίζει το κεφάλι του για να επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κάποιο αυτοκίνητο σε διπλανή λωρίδα λίγο πιο πίσω, πριν αλλάξει κατεύθυνση.

Βαμπίρ που πίνει το αίμα της ασφάλτου

benelli tnt 125 test bikeitgr 21

Ξεκινάμε με το δυνατό σημείο του ΤΝΤ, που δεν είναι άλλο από το καταπληκτικό του κράτημα στον δρόμο! Λόγω των μικρών δωδεκάρηδων τροχών είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πόσο άμεσα ακούει η μικρή μοτοσυκλέτα στις αλλαγές κατεύθυνσης, αλλά αυτό που δεν αντιλαμβάνεσαι εύκολα αν δεν οδηγήσεις το ΤΝΤ είναι το πόσο κρατάει, και το πόσο… βεντουζώνει στην άσφαλτο ο μικρός κυκλώνας. Για δίκυκλο με τροχούς 12 ιντσών… όχι, δεν έχει αυτό το δικαίωμα -και όμως!

Σταθερή, προβλέψιμη και ενιαία συμπεριφορά σε όλες τις ταχύτητες μέχρι την τελική του, μετατρέπει το ΤΝΤ απρόσμενα παιχνιδιάρικο, χαρίζοντας του σπορ χαρακτήρα που θα περίμενες σε σαφώς ακριβότερο δίκυκλο.

Χαρακτηριστικά, σε διαδρομές του Υμηττού που δοκιμάζω τα περισσότερα δίκυκλα τεστ, το TNT ήταν από τα πιο απολαυστικά ανεξαρτήτως κυβικών και κατηγορίας, πηγαίνοντας… τέζα στο στροφιλίκι, δημιουργώντας μου αξέχαστες αναμνήσεις. Καρδιά Ινδιάνου έχει το άτιμο!

benelli tnt 125 test bikeitgr 42

Παράλληλα είναι και φιλικότατο σε όλα τα χαμηλά και μεσαία αναστήματα -πλήν ίσως των ψηλών που πιθανώς να… διπλώσουν λίγο παραπάνω- καθώς αναβάτης με ύψος 1.70 πατάει άνετα τα πέλματα των ποδιών του στην άσφαλτο, ενώ το μικρό βάρος των 121 γεμάτων κιλών και το χαμηλό κέντρο βάρους κάνουν το ΤΝΤ να θυμίζει ποδηλατάκι στις μανούβρες. Και το τιμόνι κόβει πολύ -ταμάμ για το μποτιλιάρισμα.

Ο συμπλέκτης είναι σχετικά ασαφής ενώ ούτε σκληρό τον λες αλλά ούτε και μαλακό, κάπου στη μέση όσον αφορά στο τράβηγμα της μανέτας του.

Η στάση σώματος του αναβάτη είναι σωστή, με χαλαρές γωνίες σε χέρια και γόνατα, και δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα με πιασίματα ακόμα και μετά από ώρα.

Εκεί που θα πιαστείτε όμως είναι με τη σέλα, η οποία έχει λάθος υλικό, με συνέπεια ο αναβάτης σταδιακά να βουλιάζει μέσα της, για να βρει στις βάσεις της και να αρχίσει να ενοχλείται στο δεκαπεντάλεπτο παραμονής πάνω της. Ευτυχώς το πρόβλημα αυτό διορθώνεται εύκολα και σχετικά ανέξοδα σε κάποιον «σελά».

benelli tnt 125 test bikeitgr 35

Το μπροστινό φρένο στη μοτοσυκλέτα του τεστ μας έπιανε τμηματικά, και ίσως ήθελε εξαέρωση. Αμφότερα τα φρένα θέλουν μεγάλη δύναμη για να αποδώσουν, παρέχοντας ικανοποιητική απόδοση, ενώ καθώς δεν υπάρχει ABS μπορείς να τα μπλοκάρεις και τα δύο, πιο δύσκολα το μπροστινό, πιο εύκολα το πίσω. Προσοχή θέλει το CBS, καθώς σε συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να τρομάξει με τη συμπεριφορά του. Συγκεκριμένα σε στροφή με πολύ μικρή ταχύτητα (σχεδόν σταματημένοι) αν πατήσετε δυνατά το πίσω φρένο θα μπλοκάρει και το μπροστινό, και καθώς το τιμόνι είναι στριμμένο υπάρχει κίνδυνος πτώσης.

Όσο καλά είναι στο στεγνό οδόστρωμα τα ελαστικά, τόσο κακά είναι στο βρεγμένο. Σίγουρα η αλλαγή με ένα επώνυμο σετ θα απογειώσει την ασφάλεια σας τον Χειμώνα.

benelli tnt 125 test bikeitgr 5

Λόγω προδιαγραφών Euro 4, ο κινητήρας χαμηλά είναι εξαιρετικά μπουκωμένος, ενώ καθαρίζει μετά τις μεσαίες για να τον χαρείς ψηλά. Πιστεύουμε πως η αλλαγή της εξάτμισης θα απελευθερώσει την απόδοση, και θα κόψει τα δεσμά του νομοθέτη.

Όπως έρχεται από το εργοστάσιο, το ΤΝΤ μπορεί να κινηθεί σβέλτα, αρκεί οι αλλαγές να γίνονται ψηλά, στις 8 με 9 χιλιάδες στροφές, με προσοχή να μην μπει ο κόφτης στις 9 και κάτι χιλιάδες στροφές.

Στο κοντέρ είδαμε μέχρι και 115 χλμ/ώρα τελική ταχύτητα σε κατωφέρεια, ενώ στα 114 επεμβαίνει ο κόφτης. Αρκετά δυνατός ο ήχος τόσο από κινητήρα όσο και από εξάτμιση, θα δώσει το στίγμα σας στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, που μπορεί να μην σας είχαν προσέξει αρχικά λόγω… μικρού μεγέθους.

Στα μεγάλα σαμάρια ή στις συνεχόμενες ανωμαλίες, η απουσία μοχλικού πίσω σημαίνει πως ο πίσω τροχός δεν ακολουθεί πιστά τον δρόμο, με αποτέλεσμα να χάνεται στιγμιαία η επαφή, αλλά και να ταλαιπωρείται ελαφρά η μέση του αναβάτη.

Προσωπικά το ΤΝΤ ταίριαξε γάντι στα σωματομετρικά μου χαρακτηριστικά (1.70 & 59 κιλά) αλλά αν θέλετε να μεταφέρετε και συνεπιβάτη θα πρέπει να σκανάρετε καλά τον δρόμο για λακκούβες ή σαμάρια καθώς οι μικρές διαδρομές των τροχών με 2 άτομα μπορεί να φτάσουν στα όρια τους.

benelli tnt 125 test bikeitgr 28

Πέρα από την σβέλτη συμπεριφορά του σε αστικές συνθήκες, ο παιχνιδιάρικος χαρακτήρας του ΤΝΤ σε ωθεί να ξεθάψεις το παιδί από μέσα σου, κάνοντας σουζίτσες, endo και burnout.

Η μοτοσυκλέτα δοκιμής μας έκανε που και που έναν χαμηλής στάθμης μηχανικό θόρυβο, ένα «τσικ-τσικ», ο οποίος μετά εξαφανιζόταν. Ρωτήσαμε την αντιπροσωπεία, και μάθαμε πως προέρχεται από την καδένα του εκκεντροφόρου, και πως δεν αποτελεί πρόβλημα μηχανικό, παρά μόνο… ακουστικό.

benelli tnt 125 test bikeitgr 36

Όσον αφορά στην κατανάλωση, το ΤΝΤ καίει ελάχιστα, καθώς κατά τη διάρκεια της δοκιμής μετρήσαμε μέση κατανάλωση μόλις… 2,4 λίτρων στα 100 χιλιόμετρα! Πώς σας φαίνεται μια αυτονομία της τάξης των 300 χιλιομέτρων; Φύγαμε για ταξίδι!

Δεν του λείπει τίποτα

benelli tnt 125 test bikeitgr 29

Το Benelli TNT 125 συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα, και δεν γράφει άδικα καλές ταξινομήσεις στην ελληνική αγορά. Είναι πανέμορφο, θυμίζει σε εμφάνιση και εξοπλισμό μεγαλύτερη σπορ μοτοσυκλέτα, κρατάει δαιμονισμένα, καίει… αέρα, είναι πάμφθηνο σε αγορά στα 2.290 ευρώ, και έχει κόστος συντήρησης που θυμίζει παπί. Κερασάκι το χάζι που σε κάνουν όλοι κάθε φορά που σε πετυχαίνουν στον δρόμο.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Ενδεικτική Τιμή Λιανικής (με ΦΠΑ): 2.290€ (δεν περιλαμβάνονται τέλη ταξινόμησης)
Τύπος κινητήρα Μονοκύλινδρος, αερόψυκτος, τετραβάλβιδος, τετράχρονος, SOHC
Κυβισμός 124,8 κ.εκ.
Διαμέτρος x Διαδρομή 54χιλ. Χ 54,5χιλ.
Σχέση συμπίεσης 9,6:1
Μέγιστη ισχύς 8,6 kw (11,53Hp) @ 9000 σ.α.λ 
Μέγιστη ροπή 1 Kgm @ 7000 σ.α.λ
Σύστημα λίπανσης Υγρό κάρτερ
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου 37mm
Σύστημα ανάφλεξης CDI
Σύστημα εκκίνησης Μίζα και μανιβέλα
Πιστοποίηση EURO 4
EFI DELPHI MT05
Σύστημα μετάδοσης Μόνιμης εμπλοκής, 5 ταχυτήτων
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
Πλαίσιο Ατσάλινο σωληνωτό
Σύστημα εμπρός ανάρτησης Τηλεσκοπικό ανεστραμμένο πιρούνι (upside down)
Διαδρομή πίσω Πλαϊνό αμορτισέρ, ΠΕ
Διαδρομή εμπρός 120 mm
Διαδρομή πίσω 50 mm
Εμπρός φρένο Υδραυλικό δισκόφρενο, Ø 220 χιλ. & CBS
Πίσω φρένο Υδραυλικό δισκόφρενο, Ø 190 χιλ.
Εμπρός ελαστικό 120/70-ZR12
Πίσω ελαστικό 130/60-ZR12
Συνολικό μήκος 1.840 χιλ.
Συνολικό πλάτος 755 χιλ.
Συνολικό ύψος 1.025 χιλ.
Ύψος σέλας 780 χιλ.
Μεταξόνιο 1.215 χιλ.
Ελάχιστη απόσταση από το έδαφος 160 χιλ.
Βάρος (πλήρες υγρών) 121 κιλά
Χωρητικότητα Δοχείου Καυσίμου 7,2 L

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Φωτογραφίες στατικές

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 14:56

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon