.
Κατηγορία Benelli
Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 17:24

TEST - Benelli Leoncino Trail 2018 - Αποστολή στο Λουξεμβούργο

Προστιθέμενη αξία

Κείμενο: Thierry Sarasyn

Φωτό: Jonathan Godin, Benelli

Ολοένα και περισσότερο τα προτερήματα του Benelli Leoncino μας πείθουν για την αξία του, καθώς μετά το τεστ στην Ισπανία κάναμε και μια δοκιμασία αντοχής όπου φάνηκαν καθαρά τα ισχυρά χαρτιά του μικρού λιονταριού (Leoncino).

Τώρα, το ότι η Benelli παρουσιάζει και μια έκδοση Trail, αποτελεί μια μικρή έκπληξη. Φύγαμε κατευθείαν εκτός, λοιπόν, για να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για ευχάριστη έκπληξη.

benelli leoncino trail 06

Διότι εδώ η Benelli παίρνει ένα ρίσκο με το Trail. Στα υπέρ του προηγούμενου μοντέλου ξεχωρίζαμε τα λάστιχα Pirelli Angel και τις ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες, δηλαδή δύο στοιχεία που θα περίμενε κανείς να πολύ πιο ακριβές μοτοσυκλέτες.

Διαφορετική οπτική

Για να κάνει το Trail πιο κατάλληλο για το εκάστοτε ταξίδι εκτός ασφάλτου, η Benelli επέλεξε να χρησιμοποιήσει άλλα λάστιχα και φρένα. Τα Metzeler Steel Tourance είναι μια επιλογή που δικαιολογείται απολύτως, καθώς είναι καλύτερα εκτός δρόμου και παραμένουν αρκετά καλά στην άσφαλτο.

Οι ακτινικές διπίστονες δαγκάνες μπροστά δεν έχουν το ίδιο δυνατό δάγκωμα, μα είναι προφανώς η καλύτερη επιλογή εκτός δρόμου. Πάντως, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες του Trail θα περάσουν την πλειοψηφία του χρόνου τους στον δρόμο, η επιλογή να κρατηθούν οι τετραπίστονες δαγκάνες του στάνταρ Leoncino θα πρέπει οπωσδήποτε να παρέμεινε αρκετά στο τραπέζι.

benelli leoncino trail 11

Όπως και να έχει, τα φρένα του Leoncino Trail κάνουν καλά τη δουλειά τους σε όλες τις περιπτώσεις.

Θα ήταν όμως καλύτερα να δούμε πρώτα μια λίστα με τις αλλαγές από το απλό μοντέλο στο Trail, πριν πάμε να μιλήσουμε για την οδηγική του συμπεριφορά.

benelli leoncino trail 08

Αυτά αλλάζουν στο Leoncino Trail:

- Τροχοί 17 και 19 ιντσών με ακτίνες (αντί για 2 x 17ιντσες χυτές ζάντες) 

- Ακτινική διπίστονη μπροστινή δαγκάνα

- 10 mm μεγαλύτερη διαδρομή στο πιρούνι (135 mm) 

- 10 mm μακρύτερο μεταξόνιο (1,470 mm) 

- 10 mm μεγαλύτερη διαδρομή στο πίσω αμορτισέρ (138 mm) 

- 20 mm ψηλότερη θέση οδήγησης (835 mm)

- Νέο κάλυμμα σέλας

Η σημασία ενός ονόματος

Οδηγώντας το Leoncino αναπόφευκτα θα νιώσεις μια μικρή νοσταλγική διάθεση, καθώς εδώ δε θα βρεις μοδάτα ηλεκτρονικά όπως traction control και driving modes. Επίσης, γιατί ο κινητήρας αποδίδει τους 47 ίππους του με πικάντικο τρόπο, αλλά ταυτόχρονα και προοδευτικά, οπότε έχουμε μια δυνατή επίδοση με την απαραίτητη ωριμότητα.

Δεν υπάρχουν και πολλές μοτοσυκλέτες στην Α2 κατηγορία για τις οποίες μπορείς να πεις το ίδιο. Η Benelli φαίνεται πως έχει αρχίσει να δημιουργεί μια σχολή με τους κινητήρες της.

benelli leoncino trail 12

Το στήσιμο του Trail του δίνει λίγο μεγαλύτερο όγκο οπτικά. Το διαμέτρου 50 mm μπροστινό είναι πιο μακρύ και, σε συνδυασμό με τον μεγαλύτερο μπροστινό τροχό, εξασφαλίζει πως αυτό το Leoncino θα στέκεται ψηλότερα στα πόδια του.

Αυτά ταυτόχρονα δικαιολογούν και την πρώτη χειροπιαστή διαφορά. Το Trail  έχει λιγότερο κοφτερή συμπεριφορά από το μπροστινό του στην δρόμο, κάτι πολύ λογικό με τις αλλαγές που έχει μπροστά.

Από μια πλευρά μας κάνει εντύπωση που η Benelli επέλεξε να χρησιμοποιήσει το όνομα Trail και να μην παίξει με την προσέγγιση του scrambler. Θα ακουγόταν εξίσου λογικό όπως είναι η μοτοσυκλέτα και θα ήταν και μέσα στη μόδα, καθώς τα scramblers αυτήν την εποχή είναι λίγο πιο δημοφιλή από τα on-off. Ίσως η Benelli να θεωρεί και τις δύο εκδόσεις του Leoncino ως Scramblers – και τελικά, πόση σημασία έχει ένα όνομα;

Από το Leoncino στο Trail

Εύκολα θα βλέπαμε το Leoncino Trail να γράφει μερικούς γύρους σε μια οβάλ πίστα dirt track. Ο κινητήρας του είναι γραμμικός και εύχρηστος και σε όποια διαδρομή κι αν το καβαλήσαμε στη διάρκεια της δοκιμής μας έβγαζε αυτομάτως εμπιστοσύνη.

Αυτό το συναίσθημα ενισχύεται από την εργονομία της μοτοσυκλέτας. Το ρεζερβουάρ δεν είναι πολύ φαρδύ και, παρά την ψηλή σέλα, διατηρείς έναν καλό έλεγχο στην οδήγηση. Ο ευχάριστος χαρακτήρας του δικύλινδρου κινητήρα προσθέτει κι άλλο σε αυτό.

benelli leoncino trail 05

Οι 47 ίπποι δεν είναι ένα βουνό ισχύος, αλλά δουλεύοντας σωστά το κιβώτιο μπορείς να πας πραγματικά γρήγορα με αυτό το Benelli. Από την άλλη, προσφέρει επαρκή ροπή για να οδηγείς απαλά σε όλο τα φάσμα των στροφών, αλλά όχι για ακραία οδήγηση.

Οδηγώντας στον δημόσιο δρόμο το Leoncino Trail συμπεριφέρεται πολύ καλά, όπως και ο πιο ασφάλτινος αδελφός του. Όλα δείχνουν σωστά στον κινητήρα και, επειδή γνωρίσαμε πολύ καλά και τη βασική έκδοση, μπορούμε να διακρίνουμε πως το μπροστινό του Trail είναι αναμενόμενα ελαφρώς  λιγότερο ακριβές.

benelli leoncino trail 01

Είναι όπως όταν αγοράζεις τηλεόραση από ένα μεγάλο πολυκατάστημα ηλεκτρονικών. Όταν τις βλέπεις όλες δίπλα-δίπλα, αντιλαμβάνεσαι όλες τις μικρές και μεγάλες διαφορές, αλλά στο σπίτι η καθεμία από αυτές θα μοιάζει η καλύτερη. Το ίδιο ισχύει και στο Leoncino Trail. Όποιος το αγοράσει χωρίς να έχει καβαλήσει το στάνταρ μοντέλο, τότε δε θα γνωρίσει ποτέ πως υπάρχει και μια άλλη έκδοση που στρίβει λίγο καλύτερα.

Επιπλέον όμως, με το Trail αποκτάς μια πιο πολυχρηστική μοτοσυκλέτα, η οποία λόγω κατασκευής, διαστάσεων και ελαστικών προσφέρει καλή συμπεριφορά τόσο σε άσφαλτο, όσο και εκτός αυτής.

Προστιθέμενη αξία, προστιθέμενη τιμή

Στο τέλος οι διαφορές ανάμεσα στα δύο Leoncino δεν είναι μεγάλες και δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα ούτε την εμφάνιση των μοτοσυκλετών. Η βασική έκδοση είναι φτιαγμένη στο κλασικό στυλ ενός σπορ γυμνού.

benelli leoncino trail 04

Όποιος αναζητά κάτι στο πιο περιπετειώδες άκρο, τότε μπορεί να προτιμήσει το Leoncino Trail χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα επιπλέον €300 που ζητά είναι μια κατανοητή προστιθέμενη αξία.

Είναι εξίσου ξεκάθαρο τώρα πως και οι δύο εκδόσεις του Leoncino προσφέρουν άφθονη αξία για μια σχετικά συμφέρουσα τιμή. Αν και το τι θεωρείται ανταγωνιστής του Leoncino Trail είναι μάλλον ασαφές (μήπως το Honda CB500X, ή ίσως το Husqvarna Svartpilen 401;) μια μοτοσυκλέτα 500 κυβικών με αυτές τις χάρες δεν είναι και εύκολο να την ανταγωνιστείς.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Benelli
Μοντέλο Leoncino
Αντιπρόσωπος Motoway
Τιμή €6,800
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Δικύλινδρος σε σειρά, τετράχρονος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 69.0 x 66.8
Κυβισμός (cc) 499.6
Σχέση συμπίεσης (:1) 11.5:1
Τροφοδοσία Ψεκασμός 37mm
Ανάφλεξη Ψηφιακή
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης υγρός, πολύδισκος, μηχανικός
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Τελική Σχέση μετάδοσης Γρανάζια - αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος  (mm) 2,160
Πλάτος  (mm) 875
Ύψος (mm) 1,160 (χωρίς καθρέπτες)
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) 185
Ύψος σέλας (mm) 825
Μεταξόνιο (mm) 1,456
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (lt) 12.7 / 2
Βάρος (kg) 210
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα 50mm, διαδρομή 135 mm
Πίσω Αμορτισέρ δίχως μοχλικό, διαδρομή 138 mm - ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου & απόσβεσης επαναφοράς
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 110/80-19 59V
Πίσω 150/70-17 69V
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320mm με δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 260mm με δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.) 47.6 / 8,500
Ροπή εργοστασίου (kg / σ.α.λ.) 4.6 / 6,000

Φωτογραφίες στατικές

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Φωτογραφίες κίνησης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 13:04

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Benelli Leoncino 2018 TEST - Benelli TNT 125 2019 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon