.
Κατηγορία Bajaj
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023 16:25

Test – Bajaj Dominar 400 Tour 2023

Σεμινάριο τιμιότητας!

Μια μοτοσυκλέτα πραγματικά έτοιμη για όλα, με τιμή-βόμβα, καρδιά με σπορ γονίδια, ικανοποιητικό επίπεδο εξοπλισμού και οδηγικό χαρακτήρα που ταιριάζει με τους πάντες και τα πάντα.

Δοκιμή: Απόστολος Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Τιμή: 4.980 ευρώ 

 

Το όνομα Bajaj ακούστηκε επίσημα για πρώτη φορά στην χώρα μας, στα τέλη του 2016, όταν ανακοινώθηκε η επικείμενη άφιξη του Ινδικού κολοσσού. Μια εταιρεία-θηρίο στην μεγαλύτερη αγορά δικύκλου του κόσμου, η Bajaj ξέρει πολύ καλά από μοτοσυκλέτα. Ας μην ξεχνάμε και την συνεργασία της με την KTM, εδώ και σχεδόν 2 δεκαετίες.

Η έλευση της με «ίδιο σήμα», στην Ελλάδα, ήταν αν μη τι άλλο μία κίνηση αυτοπεποίθησης, καθώς η αγορά μας έχει την τάση να αντιδρά… σπασμωδικά και καχύποπτα, απέναντι σε ό,τι δεν γνωρίζει… Κακώς, όμως, καθώς τα μοντέλα της Bajaj έχουν σημειώσει αστρονομική πρόοδο στα επίπεδα της ποιότητας και του εξοπλισμού τα τελευταία χρόνια και κοιτάει στα μάτια, όλους τους ανταγωνιστές της.

Ας γνωριστούμε από κοντά

Είναι ένα ωραίο μεσημέρι Τετάρτης και βρίσκομαι στο κατάστημα KTM Central στους Αχαρνές, για να παραλάβω το Dominar 400 Tour για την παρούσα δοκιμή. Η Dominar 400 είναι η κορυφαία μοτοσυκλέτα της γκάμας της Bajaj, όμως τώρα η εταιρεία αποφάσισε να την «τονώσει» σε επίπεδο εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα, μιλάμε για την προσθήκη των εξής εξτρά:

  • Ανεμοθώρακα και χουφτών στο τιμόνι
  • Βάση GPS πάνω από τα όργανα
  • Θύρα παροχής ρεύματος USB στο κέντρο του τιμονιού
  • Πλαϊνά προστατευτικά κάγκελα, τα οποία δεν ήταν τοποθετημένα στην μοτοσυκλέτα δοκιμής, αλλά προσφέρονται κανονικά στην αγορά
  • Μεταλλικής σχάρας με μικρή «πλάτη» συνεπιβάτη και υποδοχές για βαλίτσες
  • Μεταλλικής ποδιάς προστασίας κινητήρα (καρίνας)

Γνωρίζομαι οπτικά με την μοτοσυκλέτα πριν την καβαλήσω. Ο αέρας Ευρώπης στην σχεδίαση της είναι προφανής, καθώς η Bajaj έχει δημιουργήσει μια αρκετά μοντέρνα, αλλά όχι κραυγαλέα εμφάνιση. Ας μην ξεχνάμε ότι η Dominar 400 είχε ήδη δεχθεί μικρή ανανέωση για το 2022, με το νέο ανεστραμμένο πιρούνι και την ανασχεδιασμένη εξάτμιση να βάζουν τις δικές τους νότες. Πλησιάζοντας την μοτοσυκλέτα διαπιστώνεις ότι είναι… full size, μια κανονική μοτοσυκλέτα που θα την μπέρδευες εύκολα με ένα μοντέλο μεγαλύτερου κυβισμού και αυτό δρα υπέρ της πολυχρηστικής εργονομίας.

Η θέση οδήγησης κινείται στα χωράφια των naked μοτοσυκλετών. Το τιμόνι είναι αρκετά φαρδύ, ενώ το ορθά σχεδιασμένο τεπόζιτο είναι φιλόξενο με τα γόνατα σου χωρίς να σε ενοχλεί πουθενά. Η σέλα δεν είναι ούτε πολύ σκληρή, ούτε πολύ μαλακή και γενικά, νιώθεις σαν στο σπίτι σου αμέσως. Μπροστά του, ο αναβάτης έχει όχι μία, αλλά δύο οθόνες LCD. Η κύρια βρίσκεται στην παραδοσιακή θέση, δείχνοντας στροφόμετρο, ταχύμετρο, ένδειξη βενζίνης και κατανάλωσης. Μια δεύτερη, μικρότερη οθόνη, βρίσκεται στο ρεζερβουάρ και δείχνει επιλεγμένη σχέση, χιλιομετρητές και ρολόι. Ωραία εμφανισιακή τσαχπινιά και πάντα καλοδεχούμενες οι έξτρα πληροφορίες, αν και το οθονάκι πέφτει έξω από το οπτικό σου πεδίο και πρέπει να το ψάξεις συνειδητά, για να το διαβάσεις. Φυσικά η λύση ονομάζεται… οθόνη TFT με «τα πάντα όλα» σε ένα σημείο και ελπίζουμε ότι η Bajaj θα κάνει αυτή την κίνηση στο μέλλον.  

Την πρώτη γνωριμία με την Dominar 400 Tour έκανε ακόμη καλύτερη, η υψηλότατη ποιότητα κατασκευής και συναρμολόγησης της. Άμεσα συγκρίσιμο επίπεδο ακόμα και με ακριβότερες μοτοσυκλέτες, με προσοχή στην λεπτομέρεια και χωρίς κανέναν παράταιρο ήχο, τριγμό κλπ. κατά την οδήγηση, το Dominar 400 Tour επιδεικνύει και αποδεικνύει, το τι μπορεί να κάνει η Bajaj.

Μουσική στα αυτιά σου!

Εκκίνηση του κινητήρα και οι πρώτοι μορφασμοί έκπληξης κατακλύζουν το πρόσωπο μου. Δεν ξέρω τι έχει κάνει η Bajaj μέσα στο ιδιαίτερα ευμέγεθες τελικό εξάτμισης, το θέμα είναι ότι το Dominar 400 παίρνει ζωή με έναν βροντερό, μονοκύλινδρο ήχο με μπόλικα μπάσα και «αλήτικο» ξέσπασμα στις γκαζιές εν στάσει που σου θυμίζει… XT ή KTM LC4! Η ηχητική πανδαισία συμπληρώνεται και από τον ιδιαίτερο ήχο του ίδιου του κινητήρα, με έναν συριγμό που θυμίζει Desmo δικύλινδρο. Η απόκριση στο γκάζι είναι αμεσότατη και σε βάζει στην… πρίζα, πριν καν ξεκινήσεις να οδηγείς.

Το ζωηρό μοτεράκι στην καρδιά του Dominar βασίζεται στο μοτέρ των 390 κυβικών της KTM, μόνο που στην περίπτωση μας, έχει μια διαφορετική κεφαλή και τεχνολογία Dynamic Triple Spark με 3 (!) μπουζί στον κύλινδρο. Η απόδοση του για την περίσταση, ανέρχεται στους 40 ίππους και τα 3,6 kgm μέγιστης ροπής. Το σασμάν έχει 6 ταχύτητες και συμπλέκτη ολίσθησης-υποβοήθησης, για πιο προβλέψιμη συμπεριφορά του πίσω μέρους στα γρήγορα κατεβάσματα  και σε πιο έντονη οδήγηση.

Στιβαρό παντού και όσο γρήγορο θέλεις

Το Dominar 400 δεν αργεί να σου… επιδείξει τις οδηγικές του αρετές, αφού ήδη από τα πρώτα μέτρα μαζί του καταλαβαίνεις πόσο στιβαρά πατάει τα «πόδια» του κάτω. Με περιμετρικό πλαίσιο στα πρότυπα των supersport και USD πιρουνάρα που φροντίζει για την σωστή αίσθηση από το μπροστινό,  το Dominar 400 θέτει καλές βάσεις στα χαρτιά. Στην πράξη, οι μηχανικοί της εταιρείας έχουν πετύχει διάνα και στην ρύθμιση των αναρτήσεων: Απορροφούν πολύ καλά τις ατελείωτες κακοτεχνίες των δρόμων της Αθήνας ανεβάζοντας τον πήχη της άνεσης κατακόρυφα, όμως δεν χαρακτηρίζονται υπερβολικά μαλακές. Το αντίθετο μάλιστα: Η άνεση δίνει την θέση της στην σταθερότητα και την ακρίβεια, όταν ανεβάσετε ρυθμούς.

Κάπως έτσι κυλούσε και η δοκιμή του Dominar. Από «χαλαρά θα πάμε σήμερα» σε «όταν σου λέει ότι είναι μόνη στο σπίτι και παρήγγειλε απ’ έξω». Υψηλή ποιότητα κύλισης, ακρίβεια από τον συμπλέκτη και το σασμάν και αρκούντως ραφιναρισμένη λειτουργία του κινητήρα στις χαμηλές και μεσαίες, προσφέρουν μια ευχάριστη καθημερινή χρηστικότητα. Η κλιμάκωση του κιβωτίου είναι αισθητά κοντή, άρα και σπιρτόζα στην πράξη, ειδικά όταν θέλεις να προσπεράσεις «στα μπαμ» και να ξεφύγεις από το πήξιμο της κίνησης. Φρενάρισμα; Μια χαρά, με μπόλικη δύναμη και αρκετά ικανοποιητική αίσθηση, ειδικά από τον πίσω δίσκο, με το ABS να επεμβαίνει όπως πρέπει αν χρειαστεί.   Ατού για την ευκολότερη χρήση, το προοδευτικό αρχικό δάγκωμα, που δεν σε τρομάζει σε περίπτωση που «αρπάξεις» τα φρένα, ηθελημένα ή μη…

Αλλά τα γονίδια KTM στον κινητήρα, δεν κρύβονται! Δεν θέλει πολύ μέχρι να πριζωθείς και να αρχίσεις τις… αλητείες, εκμεταλλευόμενος το πλήρες άνοιγμα του γκαζιού και τα έτοιμα για τις περιστάσεις φρένα και γενικότερο στήσιμο. Ο κινητήρας ξυπνά με αισθητό σκαλοπατάκι προς τα επάνω, στις 6.000 στροφές και μετά «δίνει πόνο» μέχρι τον κόφτη, απλώνοντας την ισχύ του ομαλά και χρησιμοποιήσιμα σε όλο του το φάσμα. Αν… παρασυρθείς σε επιλεγμένα κομμάτια που μπορούν να προσφέρουν συγκινήσεις, όπως τα γνωστά τούνελ στην διαδρομή Πειραιά-Κερατσίνι, θα γνωριστείς με την σπορ πλευρά του Dominar, η οποία θα γίνει ακόμα πιο έντονη με μια αλλαγή των ελαστικών πρώτης τοποθέτησης. Τα οποία όμως, αξίζει να σημειώσουμε εδώ, δεν μας έδωσαν καμία άλλη λαβή για παράπονα, στην καθημερινή χρήση, δείχνοντας τα «όρια» τους σε επίπεδο αίσθησης, όσο οι κλίσεις στις στροφές μεγαλώνουν.

Χρήσιμες νότες πρακτικότητας

Σωτήρια είναι η τοποθέτηση της θύρας ρεύματος USB στο κέντρο του «κόκπιτ», ακριβώς δίπλα από τον κεντρικό διακόπτη. Οι κατασκευαστές συνειδητοποιούν γοργά, ότι όλο και περισσότεροι αναβάτες χρησιμοποιούν κινητό ή συσκευές πλοήγησης, ακριβώς μπροστά τους και με υποδοχή ρεύματος τόσο κοντά στη συσκευή, τραβάς καλώδιο και φορτίζεις απροβλημάτιστα. Εκεί έρχεται να προσθέσει κι άλλο στην πρακτικότητα, η βάση για GPS ή κινητό, της έκδοσης Tour. Βάλε στην εξίσωση, και τις υποδοχές για βαλίτσες (τις οποίες θα προμηθευτείτε ξεχωριστά) και η Dominar 400 είναι έτοιμη και για έξω από την πόλη, τον… νομό, γιατί όχι και την χώρα, αν έχετε όρεξη! Η κατανάλωση του, παίζει μεταξύ 4 και 5 λίτρων στα 100 χιλιόμετρα, αντικατοπτρίζοντας πλήρως τις μετρήσεις που είχαμε κάνει και στην δοκιμή της «απλής» έκδοσης πριν 1μιση χρόνο. Άρα με μια μέση τιμή στο επίπεδο των 4,5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, θα κάνεις γύρω στα 250 χιλιόμετρα πριν το λαμπάκι σου θυμίσει να βρεις βενζινάδικο. Η προσθήκη της ζελατίνας και των χουφτών με εκτροπείς αέρα κόβει κάτι από τον άνεμο και σίγουρα βοηθάει την κατάσταση σε μία naked μοτοσυκλέτα. Η Dominar κινείται εύκολα σε ταχύτητες της τάξης των 120-130 χλμ/ώρα σε αυτοκινητόδρομο με την τελική ταχύτητα να παίζει στο επίπεδο των 160 και εκει γύρω, ενώ στον επαρχιακό θα σου προσφέρει ουσιαστικές στιγμές μοτοσυκλετιστικής απόλαυσης και οδηγικής… παιδείας. Απλά, κάνει αυτό που πρέπει σε απολύτως αποδεκτό για την κατηγορία επίπεδο.  Άλλωστε, όσοι θέλουν το κάτι παραπάνω ειδικά στο σπορ κομμάτι, μπορούν να κινηθούν προς άλλες –και σημαντικά ακριβότερες- επιλογές…

Τα καλά και συμφέροντα!

Εν μέσω… κακοκαιρίας Μπάρμπαρα, λοιπόν, επιστρέφω το Dominar 400 Tour στην αντιπροσωπεία και σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό μου. Μια πραγματικά καλή μοτοσυκλέτα που σε κερδίζει κυρίως χάρη στην ουδέτερη συμπεριφορά της, χάρη στην δυνατότητα της να προσαρμοστεί σε αυτό που θέλεις εσύ από αυτή.  Και μετά θυμάσαι την τιμή της: Στα 4.980 ευρώ, δεν είναι απλά μια συμφέρουσα τιμή, είναι η χαμηλότερη τιμή από όλα τα μοντέρνα 400άρια του σήμερα. ΚΑΙ με έξτρα εξοπλισμό, παρακαλώ! Και αυτό είναι και ένας λόγος αγοράς, από μόνος του… Που όμως, υποστηρίζεται από μια αξιολογότατη μοτοσυκλέτα στο σύνολο της.

 

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Airoh ST 501

Μπουφάν: Nordcode Raptor

Παντελόνι: Nordcode Dias

Γάντια: Nordcode Glenn II

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  
   
Κατασκευαστής/Μοντέλο Bajaj Dominar 400 Tour
Εισαγωγέας K-Motors SEE Α.Ε.
Τιμή (€) 4.980
Εγγύηση 2 χρόνια
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 4T, 1K, Υ/Ψ, 2 EEK, 4 βαλβίδες, 3 μπουζί
Χωρητικότητα (cc) 373
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 89 x 60
Σχέση συμπίεσης Δ.Α.
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση
Τελική μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
Μέγιστη ισχύς (hp/rpm) 41 / 8,800
Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm) 3.6 / 6,500
   
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος Ατσάλινο περιμετρικό τύπου Deltabox
Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm) 2,156 x 836 x 1,112
Μεταξόνιο (mm) 1,453
Γωνία κάστερ (ο) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 780
Απόσταση από έδαφος (mm) 157
Ρεζερβουάρ (l) 13
Βάρος (kg) 187 (υγρό)
   
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Εμπρός Ανεστραμμένο πιρούνι 43 mm / διαδρομή 135 mm
Πίσω Ένα αμορτισέρ Nitrox / προφόρτιση ελατηρίου / διαδρομή 110 mm
   
ΦΡΕΝΑ  
Εμπρός Δίσκος 320 mm, δαγκάνα 4 εμβόλων ByBre, ABS
Πίσω Δίσκος 230 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου ByBre, ABS
   
ΤΡΟΧΟΙ MRF REVZ-C1
Εμπρός 110/70-17
Πίσω 150/60-17
   
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Δύο οθόνες LCD, συμπλέκτης assist & slip (μονόδρομος με υποβοήθηση), ABS, φωτιζόμενοι διακόπτες τιμονιού, LED φώτα παντού, μεταλλική καρίνα κινητήρα, σχάρα με χειρολαβές συτνεπιβάτη, πλάτη συνεπιβάτη και υποδοχές για βαλίτσες, ζελατίνα εμπρός, χούφτες με ανεμοθραύστες, βάση για GPS/Κινητό, θύρα παροχής ρεύματος USB, προστατευτικά κάγκελα
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023 17:09

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Bajaj NS 125 Pulsar 2022 Test - Bajaj Pulsar N 250 (2023) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon