.
Κατηγορία Bajaj
Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 17:55

Test - Bajaj Pulsar N 250 (2023)

Ο καθημερινός σου αστέρας

Η ναυαρχίδα της οικογένειας Pulsar αναδεικνύεται σε πολύ ευχάριστη έκπληξη ροπάτης διασκέδασης και ποιοτικής οικονομίας.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Στην Ινδία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές μοτοσυκλετών του κόσμου όπου οι ετήσιες πωλήσεις μετρούν σε εκατομμύρια, η σειρά των Pulsar συνιστά την ατμομηχανή της Bajaj. Διαθέτοντας μια σειρά μοντέλων από 125 cc, αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες οικογένειες σε μια χώρα όπου η οικονομική πραγματικότητα και ο αμείλικτος εγχώριος ανταγωνισμός δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αστοχίες και αμφιλεγόμενη αξιοπιστία.

Το Pulsar N 250 παρουσιάστηκε το 2021 μαζί με το Pulsar F 250 του μισού φέρινγκ για να αποτελέσουν την κορωνίδα της φαμίλιας με τον μεγαλύτερης χωρητικότητας κινητήρα της.

A15A0091 web

Η λογική του 250 ακολουθεί αυτήν όλων των Pulsar, δηλαδή απλότητα και οικονομία, όπως αυτά εκφράζονται από τον αερόψυκτο μονοκύλινδρο με τη διβάλβιδη κεφαλή και την απουσία ηλεκτρονικού εξοπλισμού - πλην του απαραίτητου δικάναλου ABS.

Στον αντίποδα, η Bajaj προικίζει τη μοτοσυκλέτα της με μερικά πολύ χρήσιμα και πρακτικά αξεσουάρ στον βασικό εξοπλισμό, όπως το κεντρικό σταντ και τα διακριτικότατης σχεδίασης προστατευτικά κάγκελα κινητήρα, ενώ αλατοπιπερώνει με φωτιζόμενους διακόπτες στο τιμόνι και μια παροχή φόρτισης USB-A μπροστά από την τάπα του ρεζερβουάρ καυσίμου.

Μια ματιά στα υπόλοιπα Pulsar ωστόσο αναδεικνύει μια ακόμη διαφοροποίηση του N 250, καθώς η σχεδίασή του έχει πάει μερικά βήματα μπροστά από τις πολύ κλασικές γραμμές των υπολοίπων μοντέλων, με μια μάσκα που σαφώς αντλεί έμπνευση από σχέδια όπως των Yamaha MT για ένα αποτέλεσμα που δείχνει πιο φρέσκο, σύγχρονο με πιο επιθετική σιλουέτα.

A15A0126 web

Από την πρώτη επαφή με το Pulsar N 250 αναδεικνύεται η προσεγμένη κατασκευή του, με αρκετά ποιοτικά υλικά και βαφή που "μυρίζουν" ακριβότερη μοτοσυκλέτα, ενώ οι φωτιζόμενοι διακόπτες προσθέτουν μιαν αύρα πολυτέλειας. Η καλή αυτή εντύπωση δε μένει μόνο στο οπτικό κομμάτι, καθώς ο κινητήρας του δουλεύει καθαρά και βελούδινα προσφέροντας έναν πειστικότατο μπάσο ήχο για τα κυβικά του.

Η θέση οδήγησης με εξέπληξε αρχικά καθώς έρχεται αρκετά ψηλότερα απ' όσο περίμενα. Στα 795 mm δεν είναι ψηλή ως προς το έδαφος και η εντύπωση που μου έκανε αφορά στο ύψος της στο τρίγωνο εργονομίας, το οποίο θυμίζει λίγο streetfighter με το σώμα σε μια ελαφρώς σκυφτή στάση να φορτίζει περισσότερο το μπροστινό.

Λίγα μέτρα αργότερα ο πρωταγωνιστικός ρόλος περνά στον κινητήρα, ο οποίος δείχνει άριστα ρυθμισμένος για τον χαρακτήρα και την ουσία αυτής της μοτοσυκλέτας.

A15A0112 web

Το εμφανέστατο και ιδιαίτερα απολαυστικό προσόν του είναι η ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές του, γεμάτη και ελαστική, νοστιμίζει κάθε άνοιγμα του γκαζιού με καρυκεύματα που ξεπερνούν τις ανάγκες μετακίνησης, πατώντας και στα χωράφια της διασκέδασης.

Ο κόσμος του είναι σαφώς αυτός των διψήφιων ταχυτήτων, εκεί όπου ο αερόψυκτος κινητήρας λάμπει με τον συνδυασμό δυνατών επιταχύνσεων και ωραίου, στακάτου μονοκύλινδρου ήχου.

Στην καθημερινότητα της πόλης το Pulsar N 250 διαθέτει όλα τα αναγκαία πρακτικά χαρακτηριστικά: είναι ευκολοδήγητο, ελαφρύ και ευκίνητο, με βολικότατη εργονομία και μια θέση οδήγησης με λίγο πιο αθλητική διάθεση που φτιάχνει κλίμα για να εκμεταλλευτείς τον ροπάτο κινητήρα.

Η δε εμφάνισή του στο "κακό" μαύρο χρώμα και το σύγχρονο μουτράκι αποδείχθηκε δημοφιλέστατη στον δρόμο, όπου διαρκώς βρισκόταν στο επίκεντρο προσοχής και ερωτήσεων.

A15A0062 web

Η δύναμή του επαρκεί για τελική ταχύτητα που φλερτάρει με τα 140 km/h, ωστόσο το ωφέλιμο πεδίο χρήσης του εκτείνεται ως περίπου τα 120 km/h, καθώς από κει και πάνω θέλει επιμονή και υπομονή για να φορτώσεις κι άλλο το κοντέρ.

Οποιαδήποτε ταχύτητα ως τα 120 km/h ανήκει στο καθημερινό μενού του Pulsar N 250, καθώς οι πρώτες 7,000 rpm του κινητήρα είναι άμεσα προσπελάσιμες, ενώ στις υπόλοιπες 2,000 ως τα κόκκινα αρχίζει να φθίνει εμφανώς η απόδοση.

Κρατώντας τον κινητήρα στην αρκετά ξεκούραστη περιοχή μεταξύ 6,000 και 7,000 rpm προκύπτει και η ιδανική ταχύτητα με την οποία μπορεί να ταξιδέψει το Pulsar N 250, δηλαδή στο εύρος 100-120 km/h.

Η δε κατανάλωσή του διατηρείται εύκολα σε χαμηλά επίπεδα κάτω των 4 λίτρων ανά χιλιόμετρα, παρότι η ένδειξη των οργάνων συχνά δείχνει αρκετά ψηλότερα χωρίς να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που μετρήσαμε στην πράξη.

A15A0078 web

Τα δυναμικά χαρακτηριστικά του Pulsar N 250 καθορίζονται πρωτίστως από το άριστο ζύγισμα της μοτοσυκλέτας, από την ουδετερότητα που τη διακρίνει στην οδήγηση. Εμπνέει εμπιστοσύνη από την αρχή, οι αναρτήσεις της δουλεύουν σωστά και διαχειρίζονται εύκολα τη διαθέσιμη δύναμη του κινητήρα σε όλες τις συνθήκες.

Στον ρυθμό που μπορεί να διατηρήσει η μοτοσυκλέτα της Bajaj σε μια διαδρομή διάσπαρτη με στροφές όλα δουλεύουν ρολόι, τα φρένα έχουν και τη δύναμη και την απαραίτητη προοδευτικότητα για να έχεις πλήρη έλεγχο της πίεσης που περνά από τη δεξιά μανέτα στην τρόμπα του μπροστινού.

Συνολικά το Pulsar N 250 δείχνει ιδανικό ως σχολείο για νέους αναβάτες, ζητώντας ένα ζευγάρι καλύτερα λάστιχα για να αναδείξει όλες τις αρετές του. Τα MRF που έχει ως πρώτη τοποθέτηση δεν αρέσκονται σε απότομες κινήσεις (όπως λ.χ. γρήγορο πλάγιασμα στην είσοδο της στροφής μετά από έντονα φρένα) και η ασαφής αίσθησή τους όταν προσπαθήσεις να επιτεθείς δε σου επιτρέπει να πλησιάσεις τα όρια της μοτοσυκλέτας που δείχνουν σαφώς μακρύτερα από αυτά των ελαστικών της.

A15A0105 web

Η εβδομάδα που πέρασα με το Bajaj Pulsar N 250 αποδείχθηκε πολύ πιο ευχάριστη απ' όσο θα μπορούσα να προβλέψω, καθώς η ινδική μοτοσυκλέτα με εξέπληξε με τον διασκεδαστικότατο χαρακτήρα της και την ξεκούραστη πρακτικότητά της σε κάθε δοκιμασία στην οποία την υπέβαλλα.

Είναι παιχνιδάκι στο αθηναϊκό μποτιλιάρισμα με διαστάσεις που της επιτρέπουν να χώνεται παντού, ενώ ζωγραφίζει χαμόγελα με ταχύτατες εκκινήσεις στα φανάρια και ικανοποιητικές μέσες ταχύτητες στον ανοικτό δρόμο.

Το Pulsar N 250 μπορεί να είναι μια εξαίρετη λύση για μετά την αποφοίτηση από την Α1, αλλά και μια εξίσου αποδοτική επιλογή για έναν έμπειρο μοτοσυκλετιστή που ψάχνει κάτι οικονομικό και πρακτικό για να κάνει τη δουλειά του καθημερινά χωρίς να σέρνει εκατοντάδες άλογα (και τα κόστη τους) σε μποτιλιαρισμένες λεωφόρους.

Η δε τιμή των €3,590 κάνει τη μοτοσυκλέτα της Bajaj να μοιάζει ακόμη γοητευτικότερη βλέποντας τι παίρνει κανείς με αυτά τα χρήματα στην ελληνική αγορά, ιδιαίτερα όταν μπει στο παιχνίδι και η ποιοτική παράμετρος που κάνει το Pulsar N 250 να λάμπει στον κόσμο των οικονομικά προσιτών προτάσεων από την Ασία.

A15A0141 web

Κράνος: KYT TT-Course Design 05 (Arai Hellas)

Τζάκετ: Nordcode Senegal (Moto Market)

Γάντια: Five E3 Evo (Moto Market)

Μποτάκια: Forma (Moto Market)

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής/Μοντέλο

Bajaj Pulsar N 250 (2023)

Εισαγωγέας

K-Motors SEE Α.Ε.

Τιμή (€)

3,590

Εγγύηση

2 χρόνια

   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, 1K, Α/Ψ, 1 EEK, 2 βαλβίδες, 2 μπουζί

Χωρητικότητα (cc)

249

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

72 x 61.2

Σχέση συμπίεσης

10.3:1

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος

Τελική μετάδοση

Κιβώτιο 5 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ισχύς (hp/rpm)

24.5 / 8,750

Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm)

2.2 / 6,500

   

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο περιμετρικό

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

1,989 x Δ.Α. x Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

1,351

Γωνία κάστερ (ο)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

795

Απόσταση από έδαφος (mm)

165

Ρεζερβουάρ (l)

14

Βάρος (kg)

162 (υγρό)

 

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Πιρούνι 37 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ / προφόρτιση ελατηρίου

 

 

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δίσκος 300 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων Grimeca, δικάναλο ABS

Πίσω

Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, δικάναλο ABS

   

ΤΡΟΧΟΙ

MRF Nylogrip Zapper (tubeless)

Εμπρός

110/80-17

Πίσω

130/70-17

   
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αναλογικό στροφόμετρο, οθόνη LCD, παροχή φόρτισης USB-A, δικάναλο ABS, φωτιζόμενοι διακόπτες τιμονιού, πλαϊκό και κεντρικό σταντ, προστατευτικά κάγκελα, πλαστική καρίνα κινητήρα, LED φώτα

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 09:54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Bajaj Dominar 400 Tour 2023 Video Test Ride - Bajaj Dominar 400 Tour »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon