.
Κατηγορία Aprilia
Πέμπτη, 19 Μαϊος 2011 12:52

Παρουσίαση - Aprilia Dorsoduro 1200

 

Κανένας συμβιβασμός

 


Κανένας συμβιβασμός για την μοτοσυκλέτα με μόνο στόχο την πραγματική διασκέδαση κατά την οδήγηση.
Εκρηκτικά ισχυρό, εξαιρετικά ευέλικτο, και με έμφαση στην απόδοση, αυτό το αποκλειστικό δικύλινδρο maximotard έχει δημιουργηθεί για να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς αναβάτες που αναζητούν το καλύτερο σε μία μοτοσυκλέτα.
Μία εντελώς προσωποποιημένη οδηγική εμπειρία χάρη στο Ride By Wire με τριπλή χαρτογράφηση. Το Dorsoduro 1200 διατίθεται επίσης με ABS και ATC-Aprilia Traction Control.

Εμπειρία από τους αγώνες

Βασιζόμενη στη μοναδική εμπειρία και τις ικανότητες που συγκεντρώθηκαν στον κόσμο των αγώνων, η Aprilia συνεχίζει να εξελίσσει μοντέλα με μεγάλης χωρητικότητας και υψηλής απόδοσης κινητήρα. Το Dorsoduro 1200 είναι ένα μεθυστικό κοκτέιλ δύναμης, ευκινησίας και ακρίβειας του συστήματος διεύθυνσης, συνώνυμο με την καθαρή διασκέδαση με μια μοτοσυκλέτα. Ακραίο, ισχυρό και συναρπαστικό όσο τίποτα άλλο στην κατηγορία του.

Το Dorsoduro 1200 είναι το νέο σημείο αναφοράς στην κατηγορία maximotard. Ένας νέος υψηλών επιδόσεων δικύλινδρος κινητήρας που παράγει μια καταπληκτική ισχύ 130 ίππων σε ένα απίστευτα ελαφρύ και άκαμπτο πλαίσιο. Στενή μορφή, μεγάλο τιμόνι, εξαιρετικά μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια και κορυφαία εξαρτήματα τοποθετούν τη μοτοσυκλέτα στην κορυφή της κατηγορίας των δικυλίνδρων maximotard. Το Dorsoduro 1200 είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ιπποδύναμης, ευκινησίας και εξαιρετικής ακρίβειας ελέγχου, που ενισχύει την έννοια της "οδηγικής διασκέδασης" που δρομολογήθηκε από το Dorsoduro 750.
Το Aprilia Dorsoduro 1200 συνδυάζει δύναμη και ευκινησία, σπορ ταμπεραμέντο και ευκολία στη χρήση, παίρνοντας τα καλύτερα στοιχεία από τις σπορ μοτοσικλέτες δρόμου και τις supermoto. Ένας ιδανικός συνδυασμός απόδοσης και τεχνολογίας, που προσφέρει απαράμιλλη οδηγική απόλαυση και διασκέδαση. Μια μοτοσυκλέτα που είναι ασυναγώνιστη στις στροφές - όπως όλα Dorsoduro, αλλά προσφέρει επίσης και την υψηλή απόδοση ισχύος ενός πραγματικά σπορ μοντέλου. Αυτή είναι μια μοναδική, ξεχωριστή μοτοσυκλέτα, η οποία συμπληρώνει τις ικανότητες του αναβάτη και τις οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Νέα καρδιά

Η καρδιά του Dorsoduro 1200 είναι ένας εντελώς νέος δικύλινδρος V90° κινητήρας της Aprilia με 1200 κ. εκ., που διαθέτει την πιο προηγμένη τεχνολογία σε αυτό τον τομέα. Η προηγμένη τεχνολογία και τα κορυφαία περιφερειακά, κύρια χαρακτηριστικά όλων των μοντέλων Aprilia, είναι γνωρίσματα και του Dorsoduro 1200, που διαθέτει επίσης σπορ και εκλεπτυσμένη εμφάνιση, εξαιρετικά επίπεδα φινιρίσματος, και μοναδικά χαρακτηριστικά επίπεδα ευελιξίας και ομαλής απόδοσης.
Ένα ουσιώδες σχέδιο, αλλά με πολύ προσωπικότητα είναι το χαρακτηριστικό το νέου Dorsoduro 1200. Οι μοναδικές γραμμές του το κάνουν να αναγνωρίζεται ανάμεσα στο πλήθος. Το φινίρισμα και η προσοχή στην λεπτομέρεια, όπως η βαμμένη ουρά, το πλαίσιο σε δύο χρωματικούς τόνους και η διπλή εξάτμιση με τα μαύρα προστατευτικά, θέτουν νέα στάνταρ.
Η μάσκα και οι προστατευτικές χούφτες προσφέρουν ενισχυμένη προστασία από τον άνεμο σε μια μοτοσυκλέτα που δεν είναι μόνο ιδιαίτερα ικανή στις στροφές, αλλά μπορεί να οδηγηθεί και σε υψηλές ταχύτητες.
Φυσικά το Dorsoduro 1200 μπορεί να υπερηφανεύεται επίσης για τα κορυφαία περιφερειακά του. Ακτινικές δαγκάνες Brembo, υδραυλικός συμπλέκτης, Ride-by-Wire με 3 χαρτογραφήσεις, Matrix πίνακας οργάνων με ενσωματωμένο υπολογιστή, αποτελούν τα στοιχεία που καθορίζουν το Dorsoduro σαν ένα μοναδικό και εξαιρετικό project. Επιπλέον, υπάρχει επίσης διαθέσιμη έκδοση με ABS και traction control (ATC), για τη μέγιστη διασκέδαση με απόλυτη ασφάλεια.

Πιο αναλυτικά τα κυριότερα χαρακτηριστικά της Aprilia Dorsoduro 1200 είναι:
• Νέος υγρόψυκτος V2 90° κινητήρας με τέσσερις βαλβίδες, δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής και δύο μπουζί ανά κύλινδρο
• Ride-by-wire τεχνολογία με τριπλή χαρτογράφηση (Sport, Touring, Rain)
• Ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου
• Μικτό σύστημα- αλυσίδα/γρανάζια- κίνησης εκκεντροφόρων
• Εξάτμιση με τριοδικό καταλύτη με αισθητήρα λάμδα
• Υπερελαφρύ πλαίσιο από χωροδικτύωμα σωλήνων χάλυβα και πλαϊνά χυτά τμήματα από αλουμίνιο που προσφέρει εξαιρετικά υψηλή στρεπτική ακαμψία
• Υποπλαίσιο από αλουμίνιο
• Ψαλίδι από αλουμίνιο με αμορτισέρ πλάγια τοποθετημένο
• Πλήρως ρυθμιζόμενο upside-down πιρούνι 43 χιλιοστών και piggy back αμορτισέρ
• Racing φρένα Brembo με ακτινικές δαγκάνες

Η σχεδίαση

Το Dorsoduro 1200 είναι μια ριζοσπαστική, εξαιρετικά ευκίνητη και σπορ μοτοσυκλέτα. Έμφαση έχει δοθεί μόνο στα στοιχεία που είναι άμεσα λειτουργικά για την επίτευξη επιδόσεων και οδηγικής απόλαυσης. Για το λόγο αυτό το «πλαστικό κουστούμι» έχει μικρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακριβώς όπως μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα, το Dorsoduro 1200 αποβάλλει οτιδήποτε δεν έχει χρησιμότητα για τον αναβάτη. Χωρίς περιττά στολίδια, αφήνει να αναδειχτούν τα κορυφαία περιφερειακά του. Κάθε λεπτομέρεια έχει μελετηθεί και ελαχιστοποιηθεί, και επικεντρώνεται στην καθαρή λειτουργία, όπως οι προστατευτικές χούφτες και η μάσκα σε στυλ number plate motard, τα οποία προσφέρουν επίσης προστασία από τον αέρα σε υψηλότερες ταχύτητες. Τα στοιχεία αυτά συμπληρώνουν ιδανικά την καθαρή σχεδίαση του Dorsoduro 1200, σε συνδυασμό πάντα με την εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια, όπως η βαφή δύο τόνων του πλαισίου, η ουρά στον ίδιο χρωματισμό και η νέα διπλή εξάτμιση με τα προστατευτικά σε μαύρο χρώμα. Ακόμα και το ρεζερβουάρ με χωρητικότητα 15 λίτρων ενσωματώνεται απόλυτα στη λεπτή σιλουέτα και τις κομψές γραμμές του Dorsoduro 1200.
Το Dorsoduro 1200 είναι μια μοτοσυκλέτα με την ψυχή καθαρόαιμης αγωνιστικής motard. Το εξαιρετικά στενό μεσαίο τμήμα της μοτοσυκλέτας- η περιοχή που επηρεάζεται  περισσότερο από την κίνηση του οδηγού κατά τη διάρκεια της σπορ οδήγησης, τονίζει τις συμπαγείς διαστάσεις της. Ο αναβάτης θα αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα της μοτοσυκλέτας και μπορεί να μετακινείται ελεύθερα στη λεπτή και ευθεία σέλα για να κυριαρχεί στην ωμή δύναμη του κινητήρα σε όλες τις καταστάσεις.

Ο V90 κινητήρας 1200: Κορυφαίος στα δικύλινδρα



Ο V90 κινητήρας της Aprilia είναι ένα εντελώς νέο project. Είναι μια σύγχρονη, τεχνολογικά προηγμένη μονάδα με εξαιρετικά «υπερτετράγωνες» διαστάσεις που τονίζουν το σπορ ταμπεραμέντο και ενισχύουν την ομαλή παροχή ισχύος.
 Κάθε κομμάτι στο εσωτερικό του κινητήρα έχει σχεδιαστεί για να βελτιστοποιηθεί η συνολική απόδοσή και να μπορεί να διαχειριστεί την αυξημένη δύναμη, των 130 ίππων στις 8.700 σ.α.λ. Κάθε λεπτομέρεια έχει σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνεται στην «ακροβατική» φύση της μοτοσυκλέτας.
• Αρχιτεκτονική V2 με 90°
• Τεχνολογία Ride by Wire με τριπλή χαρτογράφηση (Sport, Touring, Rain)
• Υπερτετράγωνος (σχέση κυλίνδρου/διαδρομής).
• Offset κύλινδροι για μικρότερο όγκο
• Τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο
• Δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής που παίρνουν κίνηση από ένα μικτό σύστημα αλυσίδας / γραναζιών
• Ανάφλεξη με δύο μπουζί για ομαλή αλλά και πλήρη απόδοση ισχύος
• Ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου με δύο σώματα
• Ενσωματωμένοι πολλαπλασιαστές στις πίπες των μπουζί
• Τριοδικός καταλύτης και αισθητήρας λάμδα
• Υδραυλικός συμπλέκτης

Το σύστημα ψεκασμού χρησιμοποιεί την τελευταία γενιά μικρο-μπεκ. Σε συνδυασμό με τη βελτιστοποιημένη δυναμική των ρευστών. Η λύση αυτή εξασφαλίζει ιδανικές καύσεις, για έναν κινητήρα που δεν είναι μόνο ισχυρός, αλλά και πολύ «καθαρός». Η ανάφλεξη με δύο μπουζί συμβάλλει επίσης στις καθαρότερες εκπομπές ρύπων, καθώς και στη διασφάλιση απόλυτα ομαλής παροχής ισχύος.
Χάρη στην προηγμένη ηλεκτρονική διαχείριση του κινητήρα, το Aprilia Dorsoduro 1200 είναι το νέο σημείο αναφοράς στην κατηγορία του, όσο αφορά την τεχνολογία και τις επιδόσεις.
Η Aprilia ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που πίστεψε στις δυνατότητες του Ride by Wire, μια υπερσύγχρονη τεχνολογία που βοηθά τον αναβάτη εκμεταλλευτεί το παραμικρό κομμάτι της απόδοσης από τη μοτοσυκλέτα. Το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης γκαζιού που χρησιμοποιείται από την Aprilia για το Dorsoduro 1200 αντιπροσωπεύει την τρέχουσα κορυφαία τεχνολογία. Με ακόμη πιο ακριβείς και εξελιγμένους χάρτες διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση του κινητήρα, διατηρώντας τον κινητήρα σε ιδανικές συνθήκες για να μπορεί να αποδώσει τη μέγιστη επιτάχυνση, ανά πάσα στιγμή, για μια απίστευτη οδηγική εμπειρία, σε αντίθεση με οτιδήποτε έχετε βιώσει μέχρι τώρα. Η λύση αυτή εξασφαλίζει επίσης ομαλότερη και πληρέστερη απόδοση ισχύος στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, για καλύτερη απόδοση του κινητήρα .
Με την τριπλή χαρτογράφηση (Rain, Touring, Sport), η μοτοσυκλέτα έχει τρεις διαφορετικές προσωπικότητες, από τις οποίες ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει οποιαδήποτε στιγμή για να ταιριάξει στιγμιαία, σε κάθε δυνατή κατάσταση και προτίμηση. Απλά κλείστε το γκάζι και πατήστε ένα κουμπί για να επιλέξετε την επιθυμητή ρύθμιση.
SPORT: ακραία απόδοση, για όταν θέλετε να βάλετε τον εαυτό σας σε άμεση και απευθείας δοκιμασία με την εκρηκτική δύναμη.
TOURING: ομαλή απόδοση, για την πλήρη αξιοποίηση της ισχύος του κινητήρα των 1200 κυβικών εκατοστών σε όλες τις συνθήκες.
RAIN: ισορροπημένη απόδοση, με τη δύναμη να φθάνει έως τους 100 ίππους, για μέγιστη απόλαυση ακόμα και στην κακή πρόσφυση ή τις άσχημες καιρικές συνθήκες.
Χάρη στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται, ο V90 κινητήρας της Aprilia αποδίδει τιμές ισχύος που τον κατατάσσουν στην κορυφή της κατηγορίας. Δεν υπάρχει άλλη motard maxi να πλησιάζει τις επιδόσεις του Dorsoduro 1200: με 130 CV στις 8.700 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή των 115 Nm στις 7.200 σ.α.λ., ο κινητήρας αυτός θέτει νέες επιδόσεις στην κατηγορία motard. Για την περαιτέρω έμφαση στην απόδοση του κινητήρα, ένα νέο 2-σε-1-σε-2 σύστημα εξάτμισης έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτή τη μοτοσυκλέτα, εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από ανοξείδωτο ατσάλι,  με μεγαλύτερο όγκο και μοναδικό ήχο.

Το πλαίσιο: Ελαφρύτερο αλλά εξαιρετικά άκαμπτο


Οι μοτοσικλέτες Aprilia πάντα θεωρούνταν από τους ειδικούς ως σημείο αναφοράς όσον αφορά τα εξαιρετικά πλαίσιά τους.
Ακολουθώντας αυτή την παράδοση, το Dorsoduro 1200 είναι η πιο αποτελεσματική και ισορροπημένη μοτοσυκλέτα στην κατηγορία. Παρά το γεγονός ότι το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί για την οδηγική απόλαυση,  όπως συμβαίνει με όλα τα Aprilia, η σχεδίασή του κάνει το Dorsoduro να κερδίζει επίσης το σεβασμό με τη φοβερή δυναμική ισορροπία του. Η εξαιρετική ευκινησία του δεν έρχεται με κόστος ένα νευρικό ταμπεραμέντο, και η άκρως αποτελεσματική διάταξη του πλαισίου εξασφαλίζει απόλυτη ακρίβεια και αίσθηση, σαν να είσαι άμεσα συνδεδεμένος με τον εμπρός τροχό. Για τέτοια χαρακτηριστικά λίγα motard μπορούν να καυχηθούν.
Το μικτού τύπου πλαίσιο, κατασκευασμένο από ένα χωροδικτύωμα με σωλήνες από χάλυβα που ενώνεται στο πλάι με δύο  ευμεγέθης χυτές πλάκες από αλουμίνιο, έχει αποσπάσει εγκώμια από οπαδούς αλλά και ειδικούς στον τομέα, ενώ το υποπλαίσιο είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, συντελώντας και αυτό στη μείωση του συνολικού βάρους της μοτοσυκλέτας. Το πλαίσιο, προϊόν της αγωνιστικής εμπειρίας της Aprilia στον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supermoto, προσφέρει τέλεια ισορροπία όσον αφορά την ακαμψία και την ευκολία στον χειρισμό, ακόμα και με την εκρηκτική δύναμη του νέου V90 των 1200 κ. εκ.
Η πλευρική και η πολύ κεκλιμένη θέση του αμορτισέρ είναι το αποτέλεσμα της τεχνικής επιλογής, που καθορίστηκε μετά από δοκιμές πολλών διαφόρων συνθέσεων.  Η λύση αυτή απελευθερώνει πολύτιμο χώρο για τα ευμεγέθη τελικά των εξατμίσεων, τα οποία είναι απαραίτητα για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κινητήρα. Αυτό κατέστησε δυνατή τη βελτιστοποίηση της διάταξης του συστήματος των εξατμίσεων χωρίς την άσκοπη αύξηση του μήκους της μοτοσυκλέτας, ενώ προστατεύει επίσης το αμορτισέρ - ένα ζωτικό στοιχείο από μόνο του - από τις υψηλές θερμοκρασίες.
 

Ανάρτηση: Επιδόσεις υπό έλεγχο


Οι αναρτήσεις του Dorsoduro 1200 έχουν σχεδιαστεί για να αξιοποιήσουν πλήρως τις απίστευτες επιδόσεις του κινητήρα και να προσφέρουν τις καλύτερες λύσεις που θα αναζητούσατε σε ένα ακραίο motard όπως αυτό. Το ανάποδο πιρούνι των 43 χιλ. της Sachs διαθέτει χυτές βάσεις για ακτινικές δαγκάνες και είναι ρυθμιζόμενο ως προς την απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, και την προφόρτιση του ελατηρίου. Εκτός από το ότι επιτρέπει το ιδανικό σετάρισμα, καθώς είναι πλήρως ρυθμιζόμενη, αυτή η εξαιρετικά εξελιγμένη μονάδα προσφέρει προοδευτικότητα, κορυφαία στην κατηγορία, και μεγάλη διαδρομή (160 χιλ.) τροχού, απολύτως συμβατή με το στυλ οδήγησης των supermoto.
Το, τοποθετημένο στο πλάι, αμορτισέρ της Sachs με ξεχωριστό ρεζερβουάρ, συνδέεται απ’ ευθείας με το ψαλίδι, σύμφωνα με τη συνδεσμολογία cantilever, και είναι ρυθμιζόμενη τόσο η απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, όσο και η προφόρτιση του ελατηρίου. Μια μονάδα που επιτρέπει και στους πιο έμπειρους αναβάτες να πάρουν τη μέγιστη απόδοση από τη μοτοσυκλέτα, ακόμα και στην πίστα. Η διαδρομή του πίσω τροχού είναι 155 χιλ., η οποία είναι επίσης σύμφωνη με τη φιλοσοφία των supermoto που θέλει αποτελεσματική και ελεγχόμενη ανάρτηση, αλλά με μεγάλη διαδρομή.

Τα φρένα: Racing τεχνολογία με ABS


Το Dorsoduro 1200 υιοθετεί τεχνολογία αιχμής και στα φρένα: εμπρός υπάρχουν ακτινικές δαγκάνες Brembo 4 εμβόλων με δίσκους 320 χιλ., ενώ το πίσω φρένο αποτελείται από μια δαγκάνα Brembo ενός εμβόλου και δίσκο 240 χιλ.
Τόσο το εμπρός όσο και το πίσω σύστημα φρένων διαθέτουν σωληνάκια φρένων κατασκευασμένα από τεφλόν με μεταλλικό πλέγμα αεροναυτικού τύπου, τα οποία εξουδετερώνουν την ανεπιθύμητη διαστολή των συμβατικών σωλήνων, για μέγιστη ακρίβεια στο φρενάρισμα και πραγματικά κορυφαίες επιδόσεις στην κατηγορία.
Το Dorsoduro 1200 είναι επίσης διαθέσιμο και σε έκδοση με ABS δύο καναλιών, που μπορεί να απενεργοποιηθεί από τον οδηγό απευθείας από το ταμπλό.  Αυτό το σύστημα ABS είναι ειδικά ρυθμισμένο έτσι ώστε να επιτρέπει στον οδηγό να αξιοποιήσει πλήρως την ισχύ του συστήματος πέδησης και το κράτημα των ελαστικών στο στεγνό, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η διασκέδαση και απόλαυση κατά την οδήγηση αυτού πραγματικού «funbike» μοντέλου.  
Το Dorsoduro 1200 είναι επίσης σήμερα το μόνο maxi motard στην αγορά που είναι εξοπλισμένο με σύστημα ελέγχου πρόσφυσης: το Aprilia Traction Control (ATC) είναι ένα αποκλειστικό σύστημα traction control, που συνδυάζεται με το εξελιγμένο σύστημα ABS, και το οποίο επιτρέπει στον αναβάτη να εκμεταλλευτεί πλήρως τις επιδόσεις του πληθωρικού κινητήρα των 1200 κ. εκ., αλλά με έμφαση στον τομέα της ασφάλειας για την αντιμετώπιση όλων των συνθηκών ακόμα και στα πιο δύσκολα εδάφη.
Όταν είναι ενεργό, το σύστημα αυτό προσφέρει τρία επίπεδα ελέγχου, για να μπορεί να προσαρμοστεί κάθε παράμετρος της συμπεριφοράς της μοτοσυκλέτας με βάση τις ανάγκες του οδηγού:
Επίπεδο 1: Για την απόλυτη οδηγική εμπειρία, τη μέγιστη διασκέδαση και αδρεναλίνη, όταν η συγκράτηση της απίστευτη δύναμη του κινητήρα είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σας.
Επίπεδο 2: για το πλήρη έλεγχο της μοτοσυκλέτας σε όλες τις συνθήκες, πάντα στο μέγιστο των συγκινήσεων.  
Επίπεδο 3: ιδανικό για την αντιμετώπιση των πιο δύσκολων καταστάσεων, όπως είναι ένας ολισθηρός δρόμος, όπου η πρόσφυση είναι περιορισμένη.

Ο εξοπλισμός: Κορυφαίος στην κατηγορία

Τα μοντέλα Motard έχουν εξ’ ορισμού βασικό εξοπλισμό, και μερικές φορές θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε «σπαρτιάτικα». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δίνεται καμία προσοχή στο περιεχόμενο ή σε απλές λεπτομέρειες. Η Aprilia τοποθετεί τον πήχη ακόμα ψηλότερα με τον κορυφαίο εξοπλισμό στην κατηγορία. Τα πιο σημαντικά είναι:
• Matrix πίνακας οργάνων: ο μικτός (ψηφιακός-αναλογικός) πίνακας οργάνων λαμβάνει όλες τις πληροφορίες από τη γραμμή CAN, με αποκλειστικά δική του μνήμη καταγραφής συμβάντων του, και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αυτο-διαγνωστικού συστήματος. Πολύ συμπαγής, με σύγχρονο σχεδιασμό και χαμηλό βάρος. Όλες οι λειτουργίες του είναι επιλέξιμες μέσω ενός μπουτόν στο τιμόνι. Ο LED backlighting φωτισμός του, λευκός στο αναλογικό και κόκκινος στο ψηφιακή τμήμα, μπορεί να ρυθμιστεί σε τρία επίπεδα έντασης.  
• Over-size τιμόνι από ανοδιωμένο αλουμίνιο: είναι μια κατηγορηματική αναφορά σε racing μοτοσικλέτες Supermoto. Ένα απίστευτα ελαφρύ εξάρτημα μελετημένο ώστε να εξασφαλίζει το μέγιστο δυναμικό έλεγχο της μοτοσυκλέτας.
•  Υδραυλικός συμπλέκτης: προσφέρει ακριβέστερο έλεγχο και λειτουργία, είναι ιδιαίτερα μαλακός στη χρήση και χάρη στην αυτο-ρύθμισή του δεν χρειάζεται καμία συντήρηση.

ΧΡΩΜΑΤΑ

Το Dorsoduro 1200 προσφέρεται σε δύο χρωματισμούς που ενισχύουν τις γραμμές του και αναδεικνύουν όλη τη φινέτσα με τις τεχνικές λεπτομέρειες του οχήματος: Λευκό Bianco Glam και Μαύρο Nero Competition.

Το Dorsoduro 1200 είναι διαθέσιμο στα σημεία πώλησης Aprilia στην τιμή των 11.600 € για την απλή έκδοση και 12.600 € για την έκδοση TC-ABS, με ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών:

  • Δυνατότητα επέκτασης εργοστασιακής εγγύησης για 2 επιπλέον χρόνια
  • 2 χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια
  • Προνομιακό χρηματοδοτικό πρόγραμμα: προκαταβολή από 0%, έως 84 μήνες εξόφληση,  σταθερό επιτόκιο 6,9%

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κατασκευαστής Aprilia
Μοντέλο DORSODURO 1200
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 11.500 / 12.500 (ABS)
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Διαμήκης V2 4-χρονος 4-βάλβιδος Twin Spark DOHC
Κυβισμός 1197 cc
Διάμετρος/Διαδρομή 106 x 67.8 mm
Σχέση συμπίεσης 12 ± 0.5 : 1
Μέγιστη ισχύς  128.7 hp - 8700 rpm
Μέγιστη ροπή  115 Nm - 7200 rpm
Τύπος μετάδοσης Μηχανική. Πρωτεύουσα σχέση μετάδοσης με γρανάζια: 69/40 (1.725)
Τελική σχέση μετάδοσης με αλυσίδα: 16/40  (2.500)
Τροφοδοσία Ψεκασμός με σύστημα διαχείρισης Ride by Wire και 3 επιλογές χαρτογραφήσεων (Tri-Map)
Καταλύτης / Εξάτμιση σύστημα εξάτμισης με τριοδικό καταλύτη και αισθητήρα λ
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική με δύο μπουζί ανά κύλινδρο και  stick coils
Σύστημα λίπανσης με υγρό κάρτερ
Σύστημα ψύξης Με υγρό
Κιβώτιο 6τάχυτο. Σχέσεις μετάδοσης: 1η 36/14 (2.57), 2η 32/17 (1.88), 3η 30/20 (1.5), 4η 28/22 (1.27), 5η 23/26 (1.13), 6η 24/25 (1.04)
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Πολύδισκος σε μπάνιο λαδιού
Πλαίσιο
Τύπος Μικτό πλαίσιο από χαλύβδινο χωροδικτύωμα που ενώνεται με  τα πλευρικά αλουμινένα τμήματα με μπουλόνια υψηλής αντοχής. Αφαιρούμενο πίσω υποπλαίσιο.
Μήκος 2248mm
Πλάτος 925mm
Μεταξόνιο 1528 mm
Βάρος 212 Kg
Ρεζερβουάρ 15 lt
Αναρτήσεις
Μπροστά USD τηλεσκοπικό πηρούνι με καλάμια 43 mm. Διαδρομή τροχού 173 mm 
Πίσω Αλουμινένιο ψαλίδι με μονό αμορτισέρ τοποθετημένο παράλληλα και στην δεξιά πλευρά του πλαισίου, χωρίς μοχλισμό, με χωριστό δοχείο αερίου. Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς.
Φρένα
Μπροστά Δύο πλευστοί δίσκοι διαμέτρου 320 mm ο καθένας με ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων και ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες.
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240 mm με δαγκάνα 1 εμβόλου και μεταλλικό σωληνάκι φρένων.
Τροχοί
Μπροστά Κράμα αλουμινίου 3.50 X 17"
Πίσω Κράμα αλουμινίου 6.00 X 17"
Ελαστικά
Μπροστά Radial tubeless 120/70 ZR 17
Πίσω Radial tubeless 180/55 ZR 17 
Μέγιστη ταχύτητα 220 km/h
Εκπομπές καυσαερίων Euro III

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

APRILIA DORSODURO 1200

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ.

ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΙΣΧΥΡΟ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΥΛΙΝΔΡΟ MAXIMOTARD ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΑΝΑΒΑΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ.

ΜΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΟΔΗΓΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΧΑΡΗ ΣΤΟ RIDE BY WIRE ΜΕ ΤΡΙΠΛΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ. ΤΟ DORSODURO 1200 ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ABS ΚΑΙ ATC-APRILIA TRACTION CONTROL.

 

Βασιζόμενη στη μοναδική εμπειρία και τις ικανότητες που συγκεντρώθηκαν στον κόσμο των αγώνων, η Aprilia συνεχίζει να εξελίσσει μοντέλα με μεγάλης χωρητικότητας και υψηλής απόδοσης κινητήρα. Το Dorsoduro 1200 είναι ένα μεθυστικό κοκτέιλ δύναμης, ευκινησίας και ακρίβειας του συστήματος διεύθυνσης, συνώνυμο με την καθαρή διασκέδαση με μια μοτοσυκλέτα. Ακραίο, ισχυρό και συναρπαστικό όσο τίποτα άλλο στην κατηγορία του.

Το Dorsoduro 1200 είναι το νέο σημείο αναφοράς στην κατηγορία maximotard. Ένας νέος υψηλών επιδόσεων δικύλινδρος κινητήρας που παράγει μια καταπληκτική ισχύ 130 ίππων σε ένα απίστευτα ελαφρύ και άκαμπτο πλαίσιο. Στενή μορφή, μεγάλο τιμόνι, εξαιρετικά μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια και κορυφαία εξαρτήματα τοποθετούν τη μοτοσυκλέτα στην κορυφή της κατηγορίας των δικυλίνδρων maximotard. Το Dorsoduro 1200 είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ιπποδύναμης, ευκινησίας και εξαιρετικής ακρίβειας ελέγχου, που ενισχύει την έννοια της "οδηγικής διασκέδασης" που δρομολογήθηκε από το Dorsoduro 750.

Το Aprilia Dorsoduro 1200 συνδυάζει δύναμη και ευκινησία, σπορ ταμπεραμέντο και ευκολία στη χρήση, παίρνοντας τα καλύτερα στοιχεία από τις σπορ μοτοσικλέτες δρόμου και τις supermoto. Ένας ιδανικός συνδυασμός απόδοσης και τεχνολογίας, που προσφέρει απαράμιλλη οδηγική απόλαυση και διασκέδαση. Μια μοτοσυκλέτα που είναι ασυναγώνιστη στις στροφές - όπως όλα Dorsoduro, αλλά προσφέρει επίσης και την υψηλή απόδοση ισχύος ενός πραγματικά σπορ μοντέλου. Αυτή είναι μια μοναδική, ξεχωριστή μοτοσυκλέτα, η οποία συμπληρώνει τις ικανότητες του αναβάτη και τις οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Η καρδιά του Dorsoduro 1200 είναι ένας εντελώς νέος δικύλινδρος V90° κινητήρας της Aprilia με 1200 κ. εκ., που διαθέτει την πιο προηγμένη τεχνολογία σε αυτό τον τομέα. Η προηγμένη τεχνολογία και τα κορυφαία περιφερειακά, κύρια χαρακτηριστικά όλων των μοντέλων Aprilia, είναι γνωρίσματα και του Dorsoduro 1200, που διαθέτει επίσης σπορ και εκλεπτυσμένη εμφάνιση, εξαιρετικά επίπεδα φινιρίσματος, και μοναδικά χαρακτηριστικά επίπεδα ευελιξίας και ομαλής απόδοσης.

Ένα ουσιώδες σχέδιο, αλλά με πολύ προσωπικότητα είναι το χαρακτηριστικό το νέου Dorsoduro 1200. Οι μοναδικές γραμμές του το κάνουν να αναγνωρίζεται ανάμεσα στο πλήθος. Το φινίρισμα και η προσοχή στην λεπτομέρεια, όπως η βαμμένη ουρά, το πλαίσιο σε δύο χρωματικούς τόνους και η διπλή εξάτμιση με τα μαύρα προστατευτικά, θέτουν νέα στάνταρ.

Η μάσκα και οι προστατευτικές χούφτες προσφέρουν ενισχυμένη προστασία από τον άνεμο σε μια μοτοσυκλέτα που δεν είναι μόνο ιδιαίτερα ικανή στις στροφές, αλλά μπορεί να οδηγηθεί και σε υψηλές ταχύτητες.

Φυσικά το Dorsoduro 1200 μπορεί να υπερηφανεύεται επίσης για τα κορυφαία περιφερειακά του. Ακτινικές δαγκάνες Brembo, υδραυλικός συμπλέκτης, Ride-by-Wire με 3 χαρτογραφήσεις, Matrix πίνακας οργάνων με ενσωματωμένο υπολογιστή, αποτελούν τα στοιχεία που καθορίζουν το Dorsoduro σαν ένα μοναδικό και εξαιρετικό project. Επιπλέον, υπάρχει επίσης διαθέσιμη έκδοση με ABS και traction control (ATC), για τη μέγιστη διασκέδαση με απόλυτη ασφάλεια.

Πιο αναλυτικά τα κυριότερα χαρακτηριστικά της Aprilia Dorsoduro 1200 είναι:

Νέος υγρόψυκτος V2 90° κινητήρας με τέσσερις βαλβίδες, δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής και δύο μπουζί ανά κύλινδρο

Ride-by-wire τεχνολογία με τριπλή χαρτογράφηση (Sport, Touring, Rain)

Ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου

Μικτό σύστημα- αλυσίδα/γρανάζια- κίνησης εκκεντροφόρων

Εξάτμιση με τριοδικό καταλύτη με αισθητήρα λάμδα

Υπερελαφρύ πλαίσιο από χωροδικτύωμα σωλήνων χάλυβα και πλαϊνά χυτά τμήματα από αλουμίνιο που προσφέρει εξαιρετικά υψηλή στρεπτική ακαμψία

Υποπλαίσιο από αλουμίνιο

Ψαλίδι από αλουμίνιο με αμορτισέρ πλάγια τοποθετημένο

Πλήρως ρυθμιζόμενο upside-down πιρούνι 43 χιλιοστών και piggy back αμορτισέρ

Racing φρένα Brembo με ακτινικές δαγκάνες

 

Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ

 

Το Dorsoduro 1200 είναι μια ριζοσπαστική, εξαιρετικά ευκίνητη και σπορ μοτοσυκλέτα. Έμφαση έχει δοθεί μόνο στα στοιχεία που είναι άμεσα λειτουργικά για την επίτευξη επιδόσεων και οδηγικής απόλαυσης. Για το λόγο αυτό το «πλαστικό κουστούμι» έχει μικρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακριβώς όπως μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα, το Dorsoduro 1200 αποβάλλει οτιδήποτε δεν έχει χρησιμότητα για τον αναβάτη. Χωρίς περιττά στολίδια, αφήνει να αναδειχτούν τα κορυφαία περιφερειακά του. Κάθε λεπτομέρεια έχει μελετηθεί και ελαχιστοποιηθεί, και επικεντρώνεται στην καθαρή λειτουργία, όπως οι προστατευτικές χούφτες και η μάσκα σε στυλ number plate motard, τα οποία προσφέρουν επίσης προστασία από τον αέρα σε υψηλότερες ταχύτητες. Τα στοιχεία αυτά συμπληρώνουν ιδανικά την καθαρή σχεδίαση του Dorsoduro 1200, σε συνδυασμό πάντα με την εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια, όπως η βαφή δύο τόνων του πλαισίου, η ουρά στον ίδιο χρωματισμό και η νέα διπλή εξάτμιση με τα προστατευτικά σε μαύρο χρώμα. Ακόμα και το ρεζερβουάρ με χωρητικότητα 15 λίτρων ενσωματώνεται απόλυτα στη λεπτή σιλουέτα και τις κομψές γραμμές του Dorsoduro 1200.

Το Dorsoduro 1200 είναι μια μοτοσυκλέτα με την ψυχή καθαρόαιμης αγωνιστικής motard. Το εξαιρετικά στενό μεσαίο τμήμα της μοτοσυκλέτας- η περιοχή που επηρεάζεται  περισσότερο από την κίνηση του οδηγού κατά τη διάρκεια της σπορ οδήγησης, τονίζει τις συμπαγείς διαστάσεις της. Ο αναβάτης θα αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα της μοτοσυκλέτας και μπορεί να μετακινείται ελεύθερα στη λεπτή και ευθεία σέλα για να κυριαρχεί στην ωμή δύναμη του κινητήρα σε όλες τις καταστάσεις.

 

Ο V90 ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1200: ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΣΤΑ ΔΙΚΥΛΙΝΔΡΑ

 

Ο V90 κινητήρας της Aprilia είναι ένα εντελώς νέο project. Είναι μια σύγχρονη, τεχνολογικά προηγμένη μονάδα με εξαιρετικά «υπερτετράγωνες» διαστάσεις που τονίζουν το σπορ ταμπεραμέντο και ενισχύουν την ομαλή παροχή ισχύος.

 Κάθε κομμάτι στο εσωτερικό του κινητήρα έχει σχεδιαστεί για να βελτιστοποιηθεί η συνολική απόδοσή και να μπορεί να διαχειριστεί την αυξημένη δύναμη, των 130 ίππων στις 8.700 σ.α.λ. Κάθε λεπτομέρεια έχει σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνεται στην «ακροβατική» φύση της μοτοσυκλέτας.

• Αρχιτεκτονική V2 με 90°

• Τεχνολογία Ride by Wire με τριπλή χαρτογράφηση (Sport, Touring, Rain)

• Υπερτετράγωνος (σχέση κυλίνδρου/διαδρομής).

Offset κύλινδροι για μικρότερο όγκο

• Τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο

• Δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής που παίρνουν κίνηση από ένα μικτό σύστημα αλυσίδας / γραναζιών

• Ανάφλεξη με δύο μπουζί για ομαλή αλλά και πλήρη απόδοση ισχύος

• Ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου με δύο σώματα

• Ενσωματωμένοι πολλαπλασιαστές στις πίπες των μπουζί

• Τριοδικός καταλύτης και αισθητήρας λάμδα

• Υδραυλικός συμπλέκτης

 

Το σύστημα ψεκασμού χρησιμοποιεί την τελευταία γενιά μικρο-μπεκ. Σε συνδυασμό με τη βελτιστοποιημένη δυναμική των ρευστών. Η λύση αυτή εξασφαλίζει ιδανικές καύσεις, για έναν κινητήρα που δεν είναι μόνο ισχυρός, αλλά και πολύ «καθαρός». Η ανάφλεξη με δύο μπουζί συμβάλλει επίσης στις καθαρότερες εκπομπές ρύπων, καθώς και στη διασφάλιση απόλυτα ομαλής παροχής ισχύος.

Χάρη στην προηγμένη ηλεκτρονική διαχείριση του κινητήρα, το Aprilia Dorsoduro 1200 είναι το νέο σημείο αναφοράς στην κατηγορία του, όσο αφορά την τεχνολογία και τις επιδόσεις.

Η Aprilia ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που πίστεψε στις δυνατότητες του Ride by Wire, μια υπερσύγχρονη τεχνολογία που βοηθά τον αναβάτη εκμεταλλευτεί το παραμικρό κομμάτι της απόδοσης από τη μοτοσυκλέτα. Το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης γκαζιού που χρησιμοποιείται από την Aprilia για το Dorsoduro 1200 αντιπροσωπεύει την τρέχουσα κορυφαία τεχνολογία. Με ακόμη πιο ακριβείς και εξελιγμένους χάρτες διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση του κινητήρα, διατηρώντας τον κινητήρα σε ιδανικές συνθήκες για να μπορεί να αποδώσει τη μέγιστη επιτάχυνση, ανά πάσα στιγμή, για μια απίστευτη οδηγική εμπειρία, σε αντίθεση με οτιδήποτε έχετε βιώσει μέχρι τώρα. Η λύση αυτή εξασφαλίζει επίσης ομαλότερη και πληρέστερη απόδοση ισχύος στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, για καλύτερη απόδοση του κινητήρα .

Με την τριπλή χαρτογράφηση (Rain, Touring, Sport), η μοτοσυκλέτα έχει τρεις διαφορετικές προσωπικότητες, από τις οποίες ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει οποιαδήποτε στιγμή για να ταιριάξει στιγμιαία, σε κάθε δυνατή κατάσταση και προτίμηση. Απλά κλείστε το γκάζι και πατήστε ένα κουμπί για να επιλέξετε την επιθυμητή ρύθμιση.

SPORT: ακραία απόδοση, για όταν θέλετε να βάλετε τον εαυτό σας σε άμεση και απευθείας δοκιμασία με την εκρηκτική δύναμη.

TOURING: ομαλή απόδοση, για την πλήρη αξιοποίηση της ισχύος του κινητήρα των 1200 κυβικών εκατοστών σε όλες τις συνθήκες.

RAIN: ισορροπημένη απόδοση, με τη δύναμη να φθάνει έως τους 100 ίππους, για μέγιστη απόλαυση ακόμα και στην κακή πρόσφυση ή τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Χάρη στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται, ο V90 κινητήρας της Aprilia αποδίδει τιμές ισχύος που τον κατατάσσουν στην κορυφή της κατηγορίας. Δεν υπάρχει άλλη motard maxi να πλησιάζει τις επιδόσεις του Dorsoduro 1200: με 130 CV στις 8.700 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή των 115 Nm στις 7.200 σ.α.λ., ο κινητήρας αυτός θέτει νέες επιδόσεις στην κατηγορία motard. Για την περαιτέρω έμφαση στην απόδοση του κινητήρα, ένα νέο 2-σε-1-σε-2 σύστημα εξάτμισης έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτή τη μοτοσυκλέτα, εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από ανοξείδωτο ατσάλι,  με μεγαλύτερο όγκο και μοναδικό ήχο.

 

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΟ ΑΛΛΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΚΑΜΠΤΟ

 

Οι μοτοσικλέτες Aprilia πάντα θεωρούνταν από τους ειδικούς ως σημείο αναφοράς όσον αφορά τα εξαιρετικά πλαίσιά τους.

Ακολουθώντας αυτή την παράδοση, το Dorsoduro 1200 είναι η πιο αποτελεσματική και ισορροπημένη μοτοσυκλέτα στην κατηγορία. Παρά το γεγονός ότι το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί για την οδηγική απόλαυση,  όπως συμβαίνει με όλα τα Aprilia, η σχεδίασή του κάνει το Dorsoduro να κερδίζει επίσης το σεβασμό με τη φοβερή δυναμική ισορροπία του. Η εξαιρετική ευκινησία του δεν έρχεται με κόστος ένα νευρικό ταμπεραμέντο, και η άκρως αποτελεσματική διάταξη του πλαισίου εξασφαλίζει απόλυτη ακρίβεια και αίσθηση, σαν να είσαι άμεσα συνδεδεμένος με τον εμπρός τροχό. Για τέτοια χαρακτηριστικά λίγα motard μπορούν να καυχηθούν.

Το μικτού τύπου πλαίσιο, κατασκευασμένο από ένα χωροδικτύωμα με σωλήνες από χάλυβα που ενώνεται στο πλάι με δύο  ευμεγέθης χυτές πλάκες από αλουμίνιο, έχει αποσπάσει εγκώμια από οπαδούς αλλά και ειδικούς στον τομέα, ενώ το υποπλαίσιο είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, συντελώντας και αυτό στη μείωση του συνολικού βάρους της μοτοσυκλέτας. Το πλαίσιο, προϊόν της αγωνιστικής εμπειρίας της Aprilia στον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supermoto, προσφέρει τέλεια ισορροπία όσον αφορά την ακαμψία και την ευκολία στον χειρισμό, ακόμα και με την εκρηκτική δύναμη του νέου V90 των 1200 κ. εκ.

Η πλευρική και η πολύ κεκλιμένη θέση του αμορτισέρ είναι το αποτέλεσμα της τεχνικής επιλογής, που καθορίστηκε μετά από δοκιμές πολλών διαφόρων συνθέσεων.  Η λύση αυτή απελευθερώνει πολύτιμο χώρο για τα ευμεγέθη τελικά των εξατμίσεων, τα οποία είναι απαραίτητα για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κινητήρα. Αυτό κατέστησε δυνατή τη βελτιστοποίηση της διάταξης του συστήματος των εξατμίσεων χωρίς την άσκοπη αύξηση του μήκους της μοτοσυκλέτας, ενώ προστατεύει επίσης το αμορτισέρ - ένα ζωτικό στοιχείο από μόνο του - από τις υψηλές θερμοκρασίες.

 

ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ

 

Οι αναρτήσεις του Dorsoduro 1200 έχουν σχεδιαστεί για να αξιοποιήσουν πλήρως τις απίστευτες επιδόσεις του κινητήρα και να προσφέρουν τις καλύτερες λύσεις που θα αναζητούσατε σε ένα ακραίο motard όπως αυτό. Το ανάποδο πιρούνι των 43 χιλ. της Sachs διαθέτει χυτές βάσεις για ακτινικές δαγκάνες και είναι ρυθμιζόμενο ως προς την απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, και την προφόρτιση του ελατηρίου. Εκτός από το ότι επιτρέπει το ιδανικό σετάρισμα, καθώς είναι πλήρως ρυθμιζόμενη, αυτή η εξαιρετικά εξελιγμένη μονάδα προσφέρει προοδευτικότητα, κορυφαία στην κατηγορία, και μεγάλη διαδρομή (160 χιλ.) τροχού, απολύτως συμβατή με το στυλ οδήγησης των supermoto.

Το, τοποθετημένο στο πλάι, αμορτισέρ της Sachs με ξεχωριστό ρεζερβουάρ, συνδέεται απ’ ευθείας με το ψαλίδι, σύμφωνα με τη συνδεσμολογία cantilever, και είναι ρυθμιζόμενη τόσο η απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, όσο και η προφόρτιση του ελατηρίου. Μια μονάδα που επιτρέπει και στους πιο έμπειρους αναβάτες να πάρουν τη μέγιστη απόδοση από τη μοτοσυκλέτα, ακόμα και στην πίστα. Η διαδρομή του πίσω τροχού είναι 155 χιλ., η οποία είναι επίσης σύμφωνη με τη φιλοσοφία των supermoto που θέλει αποτελεσματική και ελεγχόμενη ανάρτηση, αλλά με μεγάλη διαδρομή.

 

ΤΑ ΦΡΕΝΑ: RACING ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΜΕ ABS 

 

Το Dorsoduro 1200 υιοθετεί τεχνολογία αιχμής και στα φρένα: εμπρός υπάρχουν ακτινικές δαγκάνες Brembo 4 εμβόλων με δίσκους 320 χιλ., ενώ το πίσω φρένο αποτελείται από μια δαγκάνα Brembo ενός εμβόλου και δίσκο 240 χιλ.

Τόσο το εμπρός όσο και το πίσω σύστημα φρένων διαθέτουν σωληνάκια φρένων κατασκευασμένα από τεφλόν με μεταλλικό πλέγμα αεροναυτικού τύπου, τα οποία εξουδετερώνουν την ανεπιθύμητη διαστολή των συμβατικών σωλήνων, για μέγιστη ακρίβεια στο φρενάρισμα και πραγματικά κορυφαίες επιδόσεις στην κατηγορία.

Το Dorsoduro 1200 είναι επίσης διαθέσιμο και σε έκδοση με ABS δύο καναλιών, που μπορεί να απενεργοποιηθεί από τον οδηγό απευθείας από το ταμπλό.  Αυτό το σύστημα ABS είναι ειδικά ρυθμισμένο έτσι ώστε να επιτρέπει στον οδηγό να αξιοποιήσει πλήρως την ισχύ του συστήματος πέδησης και το κράτημα των ελαστικών στο στεγνό, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η διασκέδαση και απόλαυση κατά την οδήγηση αυτού πραγματικού «funbike» μοντέλου. 

Το Dorsoduro 1200 είναι επίσης σήμερα το μόνο maxi motard στην αγορά που είναι εξοπλισμένο με σύστημα ελέγχου πρόσφυσης: το Aprilia Traction Control (ATC) είναι ένα αποκλειστικό σύστημα traction control, που συνδυάζεται με το εξελιγμένο σύστημα ABS, και το οποίο επιτρέπει στον αναβάτη να εκμεταλλευτεί πλήρως τις επιδόσεις του πληθωρικού κινητήρα των 1200 κ. εκ., αλλά με έμφαση στον τομέα της ασφάλειας για την αντιμετώπιση όλων των συνθηκών ακόμα και στα πιο δύσκολα εδάφη.

Όταν είναι ενεργό, το σύστημα αυτό προσφέρει τρία επίπεδα ελέγχου, για να μπορεί να προσαρμοστεί κάθε παράμετρος της συμπεριφοράς της μοτοσυκλέτας με βάση τις ανάγκες του οδηγού:

Επίπεδο 1: Για την απόλυτη οδηγική εμπειρία, τη μέγιστη διασκέδαση και αδρεναλίνη, όταν η συγκράτηση της απίστευτη δύναμη του κινητήρα είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σας.

Επίπεδο 2: για το πλήρη έλεγχο της μοτοσυκλέτας σε όλες τις συνθήκες, πάντα στο μέγιστο των συγκινήσεων. 

Επίπεδο 3: ιδανικό για την αντιμετώπιση των πιο δύσκολων καταστάσεων, όπως είναι ένας ολισθηρός δρόμος, όπου η πρόσφυση είναι περιορισμένη.

 

Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Τα μοντέλα Motard έχουν εξ’ ορισμού βασικό εξοπλισμό, και μερικές φορές θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε «σπαρτιάτικα». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δίνεται καμία προσοχή στο περιεχόμενο ή σε απλές λεπτομέρειες. Η Aprilia τοποθετεί τον πήχη ακόμα ψηλότερα με τον κορυφαίο εξοπλισμό στην κατηγορία. Τα πιο σημαντικά είναι:

Matrix πίνακας οργάνων: ο μικτός (ψηφιακός-αναλογικός) πίνακας οργάνων λαμβάνει όλες τις πληροφορίες από τη γραμμή CAN, με αποκλειστικά δική του μνήμη καταγραφής συμβάντων του, και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αυτο-διαγνωστικού συστήματος. Πολύ συμπαγής, με σύγχρονο σχεδιασμό και χαμηλό βάρος. Όλες οι λειτουργίες του είναι επιλέξιμες μέσω ενός μπουτόν στο τιμόνι. Ο LED backlighting φωτισμός του, λευκός στο αναλογικό και κόκκινος στο ψηφιακή τμήμα, μπορεί να ρυθμιστεί σε τρία επίπεδα έντασης. 

Over-size τιμόνι από ανοδιωμένο αλουμίνιο: είναι μια κατηγορηματική αναφορά σε racing μοτοσικλέτες Supermoto. Ένα απίστευτα ελαφρύ εξάρτημα μελετημένο ώστε να εξασφαλίζει το μέγιστο δυναμικό έλεγχο της μοτοσυκλέτας.

  Υδραυλικός συμπλέκτης: προσφέρει ακριβέστερο έλεγχο και λειτουργία, είναι ιδιαίτερα μαλακός στη χρήση και χάρη στην αυτο-ρύθμισή του δεν χρειάζεται καμία συντήρηση.

 

ΧΡΩΜΑΤΑ

 

Το Dorsoduro 1200 προσφέρεται σε δύο χρωματισμούς που ενισχύουν τις γραμμές του και αναδεικνύουν όλη τη φινέτσα με τις τεχνικές λεπτομέρειες του οχήματος: Λευκό Bianco Glam και Μαύρο Nero Competition.

 

Το Dorsoduro 1200 είναι διαθέσιμο στα σημεία πώλησης Aprilia στην τιμή των 11.600 € για την απλή έκδοση και 12.600 € για την έκδοση TC-ABS, με ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών:

ü      Δυνατότητα επέκτασης εργοστασιακής εγγύησης για 2 επιπλέον χρόνια

ü      2 χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια

ü      Προνομιακό χρηματοδοτικό πρόγραμμα: προκαταβολή από 0%, έως 84 μήνες εξόφληση,  σταθερό επιτόκιο 6,9%

 

Διπλή αγκύλη: Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης για όλα τα μοντέλα Aprilia  στην ιστοσελίδα:  http://press.piaggiogroup.com (username: press - password: 2010) 


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

 

DORSODURO 1200

 

 

Κινητήρας

Διαμήκης V2 4-χρονος 4-βάλβιδος Twin Spark DOHC

Κυβισμός

1197 cc

Διάμετρος/Διαδρομή

106 x 67.8 mm

Σχέση συμπίεσης

12 ± 0.5 : 1

Μέγιστη ισχύς

128.7 hp - 8700 rpm

Μέγιστη ροπή

115 Nm - 7200 rpm

Τύπος μετάδοσης

Μηχανική. Πρωτεύουσα σχέση μετάδοσης με γρανάζια: 69/40 (1.725)
Τελική σχέση μετάδοσης με αλυσίδα: 16/40  (2.500)

Τροφοδοσία

Ψεκασμός με σύστημα διαχείρισης Ride by Wire και 3 επιλογές χαρτογραφήσεων (Tri-Map)

Καταλύτης / Εξάτμιση

σύστημα εξάτμισης με τριοδικό καταλύτη και αισθητήρα λ

Ανάφλεξη

Ηλεκτρονική με δύο μπουζί ανά κύλινδρο και  stick coils

Σύστημα λίπανσης

με υγρό κάρτερ

Σύστημα ψύξης

Με υγρό

Κιβώτιο

6τάχυτο. Σχέσεις μετάδοσης: 1η 36/14 (2.57), 2η 32/17 (1.88), 3η 30/20 (1.5), 4η 28/22 (1.27), 5η 23/26 (1.13), 6η 24/25 (1.04)

Σύστημα εκκίνησης

Μίζα

Τύπος συμπλέκτη

Πολύδισκος σε μπάνιο λαδιού

Πλαίσιο

Μικτό πλαίσιο από χαλύβδινο χωροδικτύωμα που ενώνεται με  τα πλευρικά αλουμινένα τμήματα με μπουλόνια υψηλής αντοχής. Αφαιρούμενο πίσω υποπλαίσιο.

Ανάρτηση εμπρός

USD τηλεσκοπικό πηρούνι με καλάμια 43 mm. Διαδρομή τροχού 173 mm

Ανάρτηση πίσω

Αλουμινένιο ψαλίδι με μονό αμορτισέρ τοποθετημένο παράλληλα και στην δεξιά πλευρά του πλαισίου, χωρίς μοχλισμό, με χωριστό δοχείο αερίου. Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς.

Φρένο εμπρός

Δύο πλευστοί δίσκοι διαμέτρου 320 mm ο καθένας με ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων και ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες.

Φρένο πίσω

Δίσκος διαμέτρου 240 mm με δαγκάνα 1 εμβόλου και μεταλλικό σωληνάκι φρένων.

Τροχός εμπρός

Κράμα αλουμινίου 3.50 X 17"

Τροχος πίσω

Κράμα αλουμινίου 6.00 X 17"

Ελαστικό εμπρός

Radial tubeless 120/70 ZR 17

Ελαστικό πίσω

Radial tubeless 180/55 ZR 17

Μήκος/Πλάτος/Μεταξόνιο

2248/925/1528 mm

Βάρος κενό

212 Kg

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ

15 lt

Μέγιστη ταχύτητα

220 km/h

Εκπομπές καυσαερίων

Euro III

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 14:53

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon