.
Κατηγορία Aprilia
Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010 23:28

Αποστολή - Aprilia Dorsoduro 750 Factory 2010

 

 Καθημερινό Racing

 

 

Κείμενο: Μαρίνος Κούλης
Φωτογραφίες: Aprilia

Παιχνίδι, διασκέδαση, απόλαυση. Τρεις λέξεις που συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό λεξιλόγιο του Aprilia Dorsoduro. Πλέον, στην έκδοση Factory, το Dorsoduro εστιάζει στις τρεις αυτές λέξεις τις οποίες ενισχύει σημαντικά!

Το Aprilia Dorsoduro αναπτύσσοντας τη λογική funmoto –δηλαδή μοτοσυκλέτα διασκέδασης με στυλ ’’maxi super motard’’, κέρδισε τους εραστές της supermoto εμφάνισης που δε θέλουν όμως να θυσιάσουν την καθημερινή τους άνεση προς χάρη της απόδοσης.
Το Dorsoduro είναι μια ολοκληρωμένη all around μοτοσυκλέτα, που στηρίζεται στο γυμνό Shiver, αλλά διαθέτει πιο σπορτίφ εμφάνιση και πιο δυναμικά χαρακτηριστικά. Τα τελευταία χρόνια καρπώθηκε μεγάλο μερίδιο των πωλήσεων μιας και δημιούργησε από μόνο του μία κατηγορία στις fun μοτοσυκλέτες. Έτσι, στα 750 κυβικά, ορμώμενο από το δικύλινδρο συμπαγή κινητήρα σε σχήμα V 90° της Aprilia, ξεχώρισε. Με το πέρασμα των χρόνων εδραιώθηκε και βελτιώθηκε σε μία νέα έκδοση που ξεχωρίζει. Εφοδιάστηκε με νέα καλούδια και κοιτάει ξανά στα μάτια το αγοραστικό του κοινό. Είσαι για Factory;

Διαφορές και βελτιώσεις

Στην έκδοση Factory που οδηγήσαμε στη Γαλλία, η Aprilia εμπλούτισε το μοντέλο της με καλύτερα περιφερειακά. Το Dorsoduro Factory χρησιμοποιεί τεχνολογία της Aprilia που αναπτύχθηκε και κυριαρχεί ακόμη και τώρα στους αγώνες Supermoto, κερδίζοντας 5 παγκόσμιους τίτλους από το 2004 έως το 2008.
Σήμα κατατεθέν και των δύο μοντέλων, Dorsoduro και Dorsoduro Factory είναι το σύνθετο πλαίσιο που αποτελείται από χωροδικτύωμα με την ονομασία trellis και δοκούς αλουμινίου χαμηλά στο σημείο που εδράζεται το ψαλίδι. Αυτή η διάταξη, στο μοντέλο Factory βρίσκεται σε κόκκινο- μαύρο χρωματισμό επιδίδοντας μεγαλύτερη επιθετικότητα.
Πέρα από το στιβαρό πλαίσιο που τιθασεύει με ευκολία τη δύναμη του Dorsoduro διαθέτοντας την σωστή ακαμψία ώστε να μη γίνεται κουραστικό καθημερινά, το νέο Factory μπορεί να υπερηφανεύεται για το υψηλό επίπεδο των εξαρτημάτων του:

Στα φρένα, τοποθετήθηκαν ακτινικές δαγκάνες Brembo τεσσάρων εμβόλων και, ’’wave’’ δίσκοι. Οι floating δίσκοι όπως αλλιώς ονομάζονται, έχουν διάμετρο 320 χιλιοστών, είναι ελαφριοί και ταιριάζουν με το στυλ του Dorsoduro.
Ακόμη και o πίσω δίσκος των 240 χιλιοστών είναι τύπου ’’wave’’ και χρησιμοποιεί δαγκάνα μονού εμβόλου. Τόσο το εμπρός σύστημα φρένων, καθώς και το πίσω, διαθέτουν μεταλλικά σωληνάκια με αποτέλεσμα το φρενάρισμα να είναι ακαριαίο και άκρως αποτελεσματικό ακόμη και με ελάχιστη δύναμη στη μανέτα.
Οι αναρτήσεις του Dorsoduro Factory είναι εντελώς νέες. Το ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα προέρχεται από την Sachs, είναι διαμέτρου 43 χιλιοστών και διαθέτει στήριξη για ακτινικές δαγκάνες. Είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, ως προς την απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς αλλά και την προφόρτιση του ελατηρίου. Προσφέρει μια προοδευτική και μεγάλη διαδρομή (160mm), σύμφωνα με τη φιλοσοφία των supermoto.
Το αμορτισέρ της Sachs, με ξεχωριστό δοχείο, εδράζεται απ’ ευθείας στο ψαλίδι, σύμφωνα με τη συνδεσμολογία cantilever και είναι και αυτό πλήρως ρυθμιζόμενο. Διαθέτει απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, όσο και προφόρτιση ελατηρίου. Η διαδρομή που διανύει είναι και αυτή 160mm, επίσης σύμφωνη με τη φιλοσοφία των Supermotard, που θέλει αποτελεσματική και ελεγχόμενη ανάρτηση, αλλά με μεγάλη διαδρομή.

Όσον αφορά τον κινητήρα, έχουμε βελτιώσεις σε ήδη υπάρχοντα συστήματα. Η τεχνολογία Ride by Wire για το άνοιγμα του γκαζιού, έφτασε και εδώ. Πλέον συναντάμε το σύστημα Tri-Map, το οποίο μας δίνει τρεις επιλογές χαρτογράφησης στην ηλεκτρονική ανάφλεξη. Αυτό γίνεται από τα χειριστήρια εύκολα με το πάτημα ενός κουμπιού.
Νέος είναι και ο πίνακας οργάνων με την ονομασία Matrix, με ενσωματωμένο υπολογιστή πολλών χρήσεων.
Οι οπτικές διαφορές ωστόσο αφορούν την ευρεία χρήση ανθρακονήματοςστα περιφερειακά, στο φτερό και τα καπάκια του ρεζερβουάρ, καθώς προσδίδουν μια αγωνιστική νότα που δένει όμορφα με τις χρωματικές επιλογές του πλαισίου και της σέλας. Η μονοκόμματη σέλα είναι επανασχεδιασμένη και διαθέτει κόκκινες ραφές όντας πολύ άνετη για καθημερινή μετακίνηση – για έναν αναβάτη, αφού το μοντέλο Factory, δεν διαθέτει μαρσπιέ συνεπιβάτη.

Στο δρόμο


Το αποτέλεσμα δικαιώνει την Aprilia αφού η μοτοσυκλέτα είναι σταθερή, πολύ καλά στημένη και έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση.
Χάρη στην προηγμένη ηλεκτρονική διαχείριση και το σύστημα ride by wire, είναι σε θέση να προσφέρει ικανοποιητική ιπποδύναμη από 750 κυβικά, αλλά και ροπή για ικανή οδηγική ευχαρίστηση.
Ο δικύλινδρος V- 90 ° κινητήρας του Aprilia 750 είναι ροπάτος, φιλικός και εύχρηστος. Η αλλαγή της χαρτογράφησης είναι δυνατή και κατά την οδήγηση, χρησιμοποιώντας ένα μπουτόν στα χειριστήρια και με το γκάζι κλειστό. Οι τρεις επιλογές - Sport, Touring και Rain – μπορούν να αλλάξουν ριζικά τον χαρακτήρα του Dorsoduro Factory. Προσφέρει μια επιθετική αντίδραση και άμεση λειτουργία στη επιλογή Sport, ηπιότερη απόδοση στην επιλογή Touring και εξαιρετικά ασφαλή, ακόμα και σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης, σε βρεγμένο οδόστρωμα, στην επιλογή Rain.

Χάρη στην ηλεκτρονική τεχνολογία και την μηχανική που χρησιμοποιείται, ο δικύλινδρος κινητήρας του Aprilia αποδίδει 92 ίππους στις 8.750 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή των 8,2 kgm στις 4.500 σ.α.λ. (Το Dorsoduro Factory είναι επίσης διαθέσιμο σε μια έκδοση για τους νέους οδηγούς, που περιορίζεται σε 25kW !)
 Οδηγικά, αυτά τα νούμερα είναι αρκετά για να προσφέρουν 222 χιλιόμετρα τελικής και αρκετή δύναμη όχι μόνο για να μετακινηθεί απλά ο οδηγός αλλά και για να παίξει σε στριφτερούς δρόμους με καλή πρόσφυση, όπως αυτούς που συναντήσαμε στα ορεινά περίχωρα της Νίκαιας.

Ο οδηγός εύκολα θα βολευτεί πάνω στο Factory και θα εφορμήσει στις στροφές με την πολύτιμη βοήθεια των νέων περιφερειακών.
Οδηγώντας σε σχετικά γρήγορο ρυθμό αλλά χωρίς υπερβολές, το Factory θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων καθώς τοποθετείται εύκολα σε κάθε στροφή, έχει μεγάλα περιθώρια κλίσης, αλλάζει εύκολα κατεύθυνση και άλλο τόσο εύκολα διορθώνει την τροχιά του αν χρειαστεί. Σε αυτό το ρυθμό, ο κινητήρας χρειάζεται να δουλέψει από τις 8000σ.α.λ. έως και τον κόφτη προκειμένου το σύνολο να ’’βιδώσει’’ στην άσφαλτο βγαίνοντας με πειθώ από την κάθε στροφή.

Αν το παιχνίδι γίνει ακόμη πιο βάρβαρο, μονάχα το κιβώτιο ταχυτήτων θα διαμαρτυρηθεί σε αυτό το άρρυθμο επαναλαμβανόμενο ανεβοκατέβασμα ταχυτήτων αφού η διαδρομή του επιλογέα είναι μεγαλύτερη από όσο χρειάζεται απαιτώντας μεγαλύτερο χρόνο αντίδρασης.
Αυτός ο ρυθμός όμως ξεφεύγει από το στόχο του Dorsoduro Factory που δεν είναι άλλος από το να μετακινηθεί σβέλτα και με στυλ σε κάθε αστική και προαστιακή διαδρομή. Και αυτό το Dorsoduro το κάνει περίφημα!

Συμπέρασμα

Το Dorsoduro στην έκδοση Factory απέκτησε επιπλέον αγριάδα και καλύτερα περιφερειακά που αυξάνουν τις μετοχές της μοτοσυκλέτας. Πρόκειται για ένα μοντέλο που προτείνεται ανεπιφύλακτα για καθημερινή χρήση καθώς είναι προετοιμασμένο να ανταπεξέλθει σε κάθε είδους διαδρομή γεμίζοντας όμορφα το χώρο με την ιδιαίτερη και ξεχωριστή σχεδίασή του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

Κατασκευαστής Aprilia
Μοντέλο  Dorsuduro 750
Αντιπρόσωπος  Piaggio Hellas
Τιμή  8.730euro
Εγγύηση  2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Διαμήκης V2 4-χρονος 4-βάλβιδος Ride-by-wire, DOHC
Κυβισμός 750 cc
Διάμετρος/Διαδρομή 92 x 56.4 mm
Τελική σχέση μετάδοσης με αλυσίδα: 16/44  (2.75)
Τροφοδοσία Ψεκασμός Ride by Wire και 3 χαρτογραφήσεις (Tri-Map)
Καταλύτης / Εξάτμιση 2 σε 1 με αισθητήρα λ
Τύπος συμπλέκτη Πολύδισκος σε μπάνιο λαδιού
Πλαίσιο
Τύπος Χαλύβδινο χωροδικτύωμα, αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Μήκος 2120 mm
Πλάτος 800 mm
Μεταξόνιο 1440
Βάρος κενό 215 Kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 14,5 lt
Αναρτήσεις
Μπροστά USD πιρούνι 43 mm. Διαδρομή 120 mm
Πίσω μονό αμορτισέρ Διαδρομή  130 mm, ΠΕ,ΕΑ,ΑΣ
Φρένα
Μπροστά  2χ 320 mm, 4Ε με ABS
Πίσω 1χ240 mm
Ελαστικά
Μπροστά Radial tubeless 120/70 ZR 17
Πίσω Radial tubeless 180/55 ZR 17
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/στροφές) 92/8.500
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/στροφές) 8,2/7.250

 

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Νέοι πιο επιθετικοί χρωματισμοί, carbon περιφερειακά, βελτιώσεις σε φρένα και αναρτήσεις και το Dorsoduro Factory έτοιμο για παιχνίδια

Κατασκευαστής Aprilia
Μοντέλο Dorsuduro 750
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 8.730euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Διαμήκης V2 4-χρονος 4-βάλβιδος Ride-by-wire, DOHC
Κυβισμός 750 cc
Διάμετρος/Διαδρομή 92 x 56.4 mm
Τελική σχέση μετάδοσης με αλυσίδα: 16/44  (2.75)
Τροφοδοσία Ψεκασμός Ride by Wire και 3 χαρτογραφήσεις (Tri-Map)
Καταλύτης / Εξάτμιση 2 σε 1 με αισθητήρα λ
Τύπος συμπλέκτη Πολύδισκος σε μπάνιο λαδιού
Πλαίσιο
Τύπος Χαλύβδινο χωροδικτύωμα, αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Μήκος 2120 mm
Πλάτος 800 mm
Μεταξόνιο 1440
Βάρος κενό 215 Kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 14,5 lt
Αναρτήσεις
Μπροστά USD πιρούνι 43 mm. Διαδρομή 120 mm
Πίσω μονό αμορτισέρ Διαδρομή  130 mm, ΠΕ,ΕΑ,ΑΣ
Φρένα
Μπροστά εμπρός 2χ 320 mm ,4Ε  ABS
Πίσω 1χ240 mm
Ελαστικά
Μπροστά Radial tubeless 120/70 ZR 17
Πίσω Radial tubeless 180/55 ZR 17
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/στροφές) 92/8.500
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/στροφές) 8,2/7.250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 14:53

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Aprilia Dorsoduro 1200 TC – ABS 2011 Παρουσίαση - Aprilia Dorsoduro 1200 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon