.
Κατηγορία Aprilia
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 02:43

Test – Aprilia Tuono 1000 R Factory 2010

 


Ο τελευταίος των Μοϊκανών

 

 


Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος


O κεραυνός της Aprilia, είναι ένα από τα πλέον άγρια χαρακτηριστικά δείγματα της κατηγορίας που ονομάστηκε Naked για να… προσελκύσει εύρος αναβατών. Οδηγήσαμε το “παλιό” Tuono 1000 R με τον δικύλινδρο κινητήρα, στην έκδοση Factory, απλά και μόνο για να περάσουμε πιο ομαλά στη δοκιμή του νέου Tuono V4R APRC που θα ακολουθήσει άμεσα.

Παραγωγή αδρεναλίνης


Με τον δικύλινδρο V 60 μοιρών χωρητικότητας 990 κυβικών, τοποθετημένο πάνω στο αλουμινένιο περιμετρικό πλαίσιο, η όρεξη για παιχνίδι ξεκινάει μόλις πατηθεί η μίζα. Ο ζόρικος ήχος, το ανέβασμα στροφών, η αμεσότητα στο γύρισμα του γκριπ, σε προδιαθέτει για μία γρήγορη βόλτα. Η ροπή σε σπρώχνει μπροστά και ο σκληρός συμπλέκτης ζορίζει τα δάκτυλα στην προσπάθεια να κοντρολάρεις τη δύναμη. Επιτάχυνση με σούζα, αλλαγές σχέσεων στον αέρα, σταθερότητα και άνετη “προσγείωση” με τα Ohlins να παίζουν το ρόλο στρώματος, αποροφόντας την επαφή του τροχού με την άσφαλτο. Και στην επόμενη στροφή, κατέβασμα σχέσεων, τσίμπημα του συμπλέκτη ταυτόχρονα με το μπροστινό φρένο, επαφή της σόλας του δεξιού ποδιού στο ποδόφρενο και η πλαγιολίσθηση έρχεται να ζεστάνει την καρδιά σου.

Ατελείωτα παιχνίδια με το σπαρτιάτικο Tuono 1000R Factory, τον τελευταίο των Μοϊκανών, μίας μοτοσυκλέτας που με την ακραία της αντίληψη περί μοτοσυκλετιστικής απόλαυσης, πρόσφερε απλόχερα την ευχαρίστηση στην οδήγηση. Σε κάθε δρόμο, σε κάθε μέρος, με κίνηση ή χωρίς, με αντιπάλους ή όχι. Αναμφίβολα, μία μοτοσυκλέτα για λίγους γνώστες, για λίγους ορεξάτους, που θα ήταν ικανοί να θυσιάσουν μέρος της χρηστικότητας στο βωμό της αδρεναλίνης. Τα 1000 κυβικά, τα 133 άλογα (μοντέλο 2010), τα χαρακτηριστικά και περιφερειακά μίας superbike, σε ένα πακέτο για μάχες στους δρόμους,  υπόσχονταν τόνους από την διάσημη αυτή έκκριση.
Η ιστορία με το Tuono όμως έχει τις ρίζες της στην κατηγορία Steetfighter, μία κατηγορία η οποία δημιουργήθηκε για να δώσει ενδιαφέρον στην καθημερινή μετακίνηση με μοτοσυκλέτες δρόμου. Μία φτηνή μετατροπή σε μία μοτοσυκλέτα street, μπορούσε να δώσει διαφορετικό χαρακτήρα και να απογειώσει τον χαρακτήρα και την οδήγηση της.

Superbike προσέγγιση


Τα πράγματα ήταν πιο απλά παλιά. Έπαιρνες ένα ίσιο τιμόνι, το τοποθετούσες στην άνω πλάκα του μπροστινού συστήματος απ’ όπου είχες ξηλώσει τα κλιπ ον, πέταγες στο ράφι τα fering, τοποθετούσες και μία μάσκα από enduro μοτοσυκλέτα συνήθως, και είχες έτοιμη μία streetfighter. Ωστόσο, η χρηστικότητα αυτών των μοτοσυκλετών έφερε ζήτηση και η αύξηση των πωλήσεων, διαφορετική προσέγγιση. Έτσι, το πρώτο Tuono που εμφανίστηκε στην έκθεση μοτοσυκλέτας της Μπολόνια το 2001, παρήχθη αρχικά σε 200 μόλις κομμάτια το 2002 και ονομαζόταν Tuono R Limited. Βασισμένο στο πλαίσιο του πρώτου Mille R, χρησιμοποιούσε τα ίδια περιφερειακά, ζάντες OZ, φρένα της Brembo και φυσικά, τον δικύλινδρο V κινητήρα κατασκευασμένο από την Rotax. Με τα 127 άλογα, το RSV Tuono που μπήκε στην παραγωγή βασίστηκε στο παραγωγής Mille του 2002, και φυσικά έκανε εντύπωση ως μία από τις πιο δυνατές μοτοσυκλέτες της εποχής.

Με τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά μίας μοτοσυκλέτας superbike και ψηλό ίσιο τιμόνι, με mini fering, η διασκέδαση έπαιρνε διαφορετική τροπή σε κάθε βόλτα. Η έκδοση Factory δεν άργησε να έρθει, και από το 2004 μέχρι τις ημέρες, παρήχθη η συγκεκριμένη έκδοση, βασισμένη στο πλαίσιο και τα περιφερειακά του Mille 2004 και μετά. Οι αλλαγές μεγάλες, μιας και το τελευταίο δικύλινδρο Tuono 1000 R Factory διέθετε αναρτήσεις της Ohlins, ακτινικής τοποθέτησης φρένα της Brembo, τροχούς της OZ και φυσικά,  περιφερειακά στα πλαίσια του τελευταίου RSV 1000R που αντικατέστησε το Mille. Βασική διαφορά με το RSV1000R ήταν το αμορτισέρ που δεν ρυθμιζόταν ως προς την διπλή απόσβεση συμπίεσης (κανονική ρύθμιση μόνο), αλλά και σταμπιλιζατέρ τιμονιού που δεν είχε το superbike της εταιρίας. Η σύγκριση μεταξύ τους δεν είχε καμία σχέση μιας και είχαν διαφορετικούς προορισμούς, ωστόσο το Tuono 1000R Factory έγινε μία κορυφαία track bike απ’ όσους την διέθεταν. Φυσικά δεν έπαιζε ρόλο αν το track συνέβαινε καθημερινά και όχι απαραίτητα σε πίστα!

Η δεύτερη και τελευταία έκδοση του Tuono 1000R έτρεξε σαν μαραθωνοδρόμος για να παραδώσει την σκυτάλη στο Tuono V4R. Πριν γίνει αυτό όμως, βελτιώθηκε σημαντικά στην απόδοσή του. Οι ίπποι ανέβηκαν στους 133,8 στις 9.500 σ.α.λ., η ροπή έφτασε στα 11.9kg στις 8.500 σ.α.λ. και από το 2006 και μετά, οι Ohlins είχαν ως standard full ρυθμίσεις, ενώ το carbon στα περιφερειακά, οι μπλε ανωδιωμένοι τροχοί (ή χρυσαφί ανάλογα το μοντέλο), κράτησαν το βάρος τέσσερα κιλά χαμηλότερα από την απλή έκδοση που παραγόταν ταυτόχρονα. Το κεφάλι του λιονταριού, σήμα κατατεθέν της Aprilia, ζωγραφισμένο στο ρεζερβουάρ, χαρακτήρισε το μοντέλο.

Τρελή συμπεριφορά


Τι θυμάμαι έντονα από το παλιό Tuono; Εκείνη τη φορά που ανεβαίναμε Θεσσαλονίκη για συγκριτικό, με όλες τις naked / streetfighters, όπως θέλετε πείτε  τις πλέον, σκυμμένος πίσω από το fering ενός Tuono 1000 R, κάποιου από τα πρώτα που είχαν κυκλοφορήσει. Με 180 χ.α.ω. στην εθνική οδό, με το μεγάλο για την κατηγορία mini fering, την υποδειγματική σταθερότητα και το αστείρευτο γκάζι να βρίσκεται διαθέσιμο για τρελές επιταχύνσεις. Το Tuono πάντα ταξίδευε καλά, με τον ροπάτο δικύλινδρο να λειτουργεί ξεκούραστα σε υψηλές ταχύτητες, και να προσδίδει στη διαδρομή τη δική του χροιά. Άγριο όμως, με αίσθηση μοτοσυκλέτας, μου θύμιζε πάντα το ρητό ενός φίλου: “Δικύλινδρες είναι οι μοτοσυκλέτες, τετρακύλινδρα, τα αυτοκίνητα.” Σεβαστή η άποψη, μιας και ο συγκεκριμένος δικύλινδρος σου μεταδίδει την ζωντάνια, νιώθεις τις πιστονιές, παρά τον αντικραδασμικό που διαθέτει, τρως την απόκριση στο στομάχι, και κρατιέσαι από το τιμόνι για να μην φύγεις πίσω.

Η ροπή του σε κολλάει στο πίσω τμήμα της σέλας, οι χαμηλές στροφές είναι το φαί του, και το άνοιγμα του γκαζιού σε κάνει μαχητή. Μπαίνεις στη διαδικασία της σβέλτης οδήγησης, και αυτός είναι ο ρόλος που έχει και το τελευταίο Factory Tuono, στους δρόμους των μεγαλουπόλεων. Γρήγορες επιταχύνσεις, δύναμη που σε καθηλώνει, ροπή που σε ωθεί μπροστά γρηγορότερα απ’ ότι περιμένεις. Η όρθια θέση οδήγησης, οι γωνίες των ποδιών, τα χέρια που τοποθετούνται ανοιχτά στο τιμόνι, οι μοχλοί που δημιουργούνται εκεί. Όλα σε κάνουν να νιώσεις φιλικά, να αισθανθείς το σύνολο και να παίξεις μαζί του. Πλαγιολισθήσεις που θέλουν την φόρα τους για να γίνουν, ακαμψία που σε δυσκολεύει αλλά και σε σώζει όταν το πιέσεις, στιβαρότητα που μεταμορφώνει τα παιδικά παιχνίδια σε καθημερινά όπλα. Το Tuono 1000R Factory, είναι μία μοτοσυκλέτα για πολλά παιχνίδια, τέτοια που θα μπορούσε να είναι επίκαιρη κάθε χρονιά, να συνεχίζει να υφίσταται χωρίς παραλλαγή για πάντα. Με τις ποιοτικές της αναρτήσεις να λειτουργούν αβίαστα απορροφόντας τις ανωμαλίες σαν μία βελούδινη touring, καταφέρνουν να διατηρούν την πορεία σε κάθε επιλογή του αναβάτη. Κι όσο από φρένα, το Factory σταματάει εκεί που πρέπει, όταν πρέπει, με την λιγότερη δυνατή πίεση.

Μία superbike με διαφορετικά ρούχα


Όντας μία superbike με διαφορετική περιβολή, το Tuono 1000R Factory αγαπήθηκε από όσους έτυχε να το οδηγήσουν. Με σημαντικότερο αρνητικό το μικρό κόψιμο τιμονιού, αποτέλεσε, και αποτελεί μοναδική μοτοσυκλέτα για όσους το κατέχουν. Κι όσοι πίνουν νερό στο όνομά του, το χρησιμοποιούν κάθε μέρα, και με αυτό μπορούν να κάνουν τόσο χρήση σε πίστα, όσο και σε ταξίδια ανεξαρτήτως απόστασης, με τους περιορισμούς φυσικά που έχει τόσο η μειωμένη κάλυψη του τελευταίου μοντέλου, η σκληρή σέλα αναβάτη συνεπιβάτη, αλλά και η ακραία και στιβαρή συμπεριφορά του. Με την τιμή του να διαφέρει σημαντικά από αυτή ενός τυπικού Ιαπωνικού streetfighter / naked, το Tuono 1000 R Factory δεν είχε να προσφέρει ηλεκτρονικά καλούδια και βοηθήματα. Τα κορυφαία περιφερειακά, οι superbike καταβολές, η μοναδική έκκριση αδρεναλίνης που προσέφερε αυτή η μοτοσυκλέτα, δικαιολογούσε τα πάντα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κατασκευαστής Aprilia
Μοντέλο Tuono 1000R Factory
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή Δ.Α.
Εγγύηση Δ.Α.
Κινητήρας
Τύπος Διαμήκης V2 60 μοιρών, 4-χρονος 4-βάλβιδος, υγρόψυκτος
Κυβισμός 997,62cc
Διάμετρος/Διαδρομή 97 x 67.5mm
Σχέση συμπίεσης 11,8 ± 0.5 : 1
Μέγιστη ισχύς 136,78 / 9.500rpm
Μέγιστη ροπή 11,9kg / 8500rpm
Τύπος μετάδοσης Μηχανική. Πρωτεύουσα σχέση μετάδοσης με γρανάζια
Τελική σχέση μετάδοσης με αλυσίδα
Τροφοδοσία Ψεκασμός με σώματα διαμέτρου 57mm
Σύστημα εξαγωγής Δύο σε μία σε δύο
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Σύστημα λίπανσης με υγρό κάρτερ
Σύστημα ψύξης Με υγρό
Κιβώτιο 6τάχυτο
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Πολύδισκος σε μπάνιο λαδιού
Πλαίσιο
Τύπος Αλουμινένιο περιμετρικό δύο δοκών
Μήκος 2025mm
Πλάτος 830mm
Ύψος 1100mm
Ύψος σέλας 810mm
Ίχνος 104mm
Μεταξόνιο 1410mm
Βάρος 181Kg
Ρεζερβουάρ 18lt
Αναρτήσεις
Μπροστά USD τηλεσκοπικό πηρούνιτης Ohlins με καλάμια διαμέτρου 43 mm. Διαδρομή τροχού 120mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Αμορτισέρ μοχλισμού της Ohlins, πλήρως ρυθμιζόμενο. Διαδρομή τροχού, 133mm
Φρένα
Μπροστά Δύο πλευστοί δίσκοι διαμέτρου 320 mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες 4 εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα 1 εμβόλου της Brembo
Τροχοί
Μπροστά OZ από κράμα αλουμινίου
Πίσω OZ από κράμα αλουμινίου
Ελαστικά
Μπροστά Radial tubeless 120/70 ZR 17
Πίσω Radial tubeless 180/55 ZR 17

 

Φωτογραφίες οδήγησης


  Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 14:54

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Aprilia Tuono V4 APRC - 2011 Test – Aprilia Dorsoduro 1200 TC – ABS 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon