.
Κατηγορία Aprilia
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011 11:00

Test - Aprilia Tuono V4 APRC - 2011

 


Οπλοστάσιο!

 

 


Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Θεέ μου! Τι γκάζι είναι αυτό, τι ακαριαία απόκριση και παιχνιδιάρικη συμπεριφορά! Κάνε Θεέ μου να παραμένει γεμάτο το ρεζερβουάρ να βολτάρω όλη μέρα, να ξεχνάω τους προβληματισμούς, να ξεσηκώνω τις γειτονιές και να ζωγραφίζω την άσφαλτο με το πίσω ελαστικό Tuono V4 APRC!

Εντυπωσιασμός από το "καλημέρα"

Ο ήχος του είναι οξύς, δυνατός, ζωντανός, απορρέει σαν χείμαρρος από το μονό τελικό και τον νιώθεις σαν δακτυλάκι να σου χτυπάει τον δεξί ώμο. “Αντε, δεν θα το ανοίξεις λίγο;”. Μωρέ θα το ανοίξεις όσο πάει, πώς να κρατηθείς να μην γυρίσεις το δεξί γκριπ, για να αφήσεις αυτό τον μοναδικό ήχο να δραπετεύσει στην ατμόσφαιρα; Κουμπώνω πάνω στο μικρό σε διαστάσεις Tuono V4 APRC, πιάνω – πιάνομαι είναι η κατάλληλη λέξη, από το χρυσαφί ανοιχτό σε λαβές τιμόνι, που βρίσκεται τοποθετημένο πάνω στις ποιοτικές πλάκες του μπροστινού συστήματος. Το ψηφιακό όργανο μου δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για την προεπιλεγμένη πτήση: Όλα μέσα, όλα ενεργοποιημένα στο full: Traction control στο “8”, wheelie control στο “3”, launch control στο “3”. Πρώτη σχέση στο κιβώτιο, άνοιγμα του γκαζιού στις 6.000 σ.α.λ., προοδευτική αποσύμπλεξη και το Tuono σφεντονίζεται μπροστά, με υποδειγματική σταθερότητα και πρόσφυση. Σαν τα dragster που αφού ζεστάνουν καλά – καλά τα ελαστικά τους, δίνουν μία κλωτσιά στο συμπλέκτη και πετάγονται ξαφνικά στη γραμμή του τερματισμού! Μία μικρή ανεπαίσθητη σούζα πέντε εκατοστών, και το Tuono διατηρεί σε αυτό το ύψος τον τροχό, μην αφήνοντας σε να κινδυνεύσεις ούτε κλάσμα δευτερολέπτου. Νιώθεις τα ηλεκτρονικά να παρεμβαίνουν στην προσπάθειά τους να καλμάρουν τα 167 άλογα του “εργαλείου” και το αποτέλεσμα της εκπληκτικής επιτάχυνσης και σταθερότητας, σε κάνει να νιώθεις… άχρηστος!

Πόσο δύσκολο είναι πραγματικά, να ελέγξεις την δύναμη μίας τέτοιας μοτοσυκλέτας στους ελληνικούς γυαλισμένους δρόμους, όπου ακόμη και με ένα παπί μπορείς να κάνεις “donuts” σπινάροντας... με 10 ίππους;
Ακατόρθωτο θα λέγαμε, μιας και οι σύγχρονοι κινητήρες, εκτός ότι αποδίδουν σεβαστά νούμερα ίππων, είναι και εύστροφοι και χρειάζονται περισσότερη προσοχή στο απότομο άνοιγμα. Κι όσο κι αν λέμε ότι ο τάδε κινητήρας είναι φιλικός, το παιχνίδι παίζεται στα ηλεκτρονικά. Ειδικά στους αγώνες, τα συστήματα αυτά βοηθούν - εκεί όπου επιτρέπονται φυσικά, κι εφόσον υπάρχει δυνατότητα προσφέρονται και στις μοτοσυκλέτες παραγωγής, θα.... κάνουμε την καρδιά μας πέτρα και θα τα δεχτούμε!
Ο περιορισμός της δύναμης είναι θεμιτός αν έρχεται με τρόπο που αφήνει τον αναβάτη να απολαμβάνει την οδήγηση, αλλά και να δίνει ασφάλεια όταν πρέπει.

Στο Tuono, νιώθεις την ηλεκτρονική παρέμβαση που “κόβει” την ηλεκτρονική ανάφλεξη για κλάσματα του δευτερολέπτου, δίχως όμως να σε ενοχλεί μιας και δεν κάνει αυτά τα σπαστικά βηξίματα που παρουσίαζαν παλαιότερα συστήματα άλλων εταιριών. Αισθάνεσαι ότι κάποιος κρατάει τον μπροστινό τροχό σε μικρή απόσταση από την άσφαλτο, και δεν χρειάζεται από σένα να πιάσεις συμπλέκτη, να κλείσεις γκάζι, ή να ασχοληθείς με το πίσω φρένο. Ανοίγεις όσο θες το γκάζι και ξεκινάς γρήγορα, και ασχολείται “άλλος” την διαδικασία της γρήγορης εκκίνησης. Και αν θες να δεις αν είσαι εσύ πιο μάγκας από τα ηλεκτρονικά συστήματα, εύκολα μπορείς να τα απενεργοποιήσεις για να καταλάβεις πόσα απίδια χωράει ο σάκος.

APRC - Φιλικότητα για όλους

Τι χρειάζεσαι για να οδηγήσεις γρήγορα μία μοτοσυκλέτα 1000 κυβικών και 167 ίππων; Ασφάλεια. Και αυτό, είναι κάτι που προσφέρει η Aprilia με τα κορυφαία ηλεκτρονικά που έχει τοποθετήσει στο Tuono V4R. Το αυτοκόλλητο APRC είναι το μοναδικό που κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα Tuono που διαθέτει την συγκεκριμένη πλατφόρμα, αλλά η χρήση του στην οδήγηση είναι πραγματικά εντυπωσιακή.
Με τις μικρές διαστάσεις της μοτοσυκλέτας και τους 167 ίππους από τον εύστροφο V4 1000, νιώθεις την δύναμη να θέλει να μεταφερθεί απότομα στο δρόμο, να σπινάρει το πίσω ελαστικό, να προσφέρει πλαγιολισθήσεις στο Tuono και να απογειώσει τις αισθήσεις. Κι όντως είναι έτσι, αλλά αξίζει να δούμε πρώτα πως λειτουργεί στην πράξη το σύστημα APRC, σώζοντας κυριολεκτικά τον αναβάτη από ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα της Aprilia περιλαμβάνει ουσιαστικά μία έξυπνη μονάδα διαχείρισης η οποία έχει προέλθει από τους αγώνες. Έχει όμως προσαρμοστεί ώστε να μπορεί να ελέγχεται εύκολα και γρήγορα από κάθε είδους αναβάτη, ερασιτέχνη ή αγωνιζόμενο. Στόχος να προσφέρει πλήθος ρυθμίσεων ανάλογα με το οδηγικό επίπεδο του καθενός, εύκολα και γρήγορα.
Η μονάδα παίρνει πληροφορίες από δύο αισθητήρες κλίσης, και δύο ταχύτητας, ώστε να αναλύει σωστά τα δεδομένα.

Το σύστημα APRC προσφέρει τις παρακάτω ευκολίες στον αναβάτη:

ATC: Είναι το traction control το οποίο ρυθμίζεται ακόμη και εν κινήσει, σε 8 θέσεις ανάλογα με τις ανάγκες του αναβάτη. Οι αισθητήρες προσφέρουν πληροφορίες για την κλίση της μοτοσυκλέτας και ανάλογα με το άνοιγμα του γκαζιού, μειώνουν την δύναμη του κινητήρα για να μην χάσει πρόσφυση.

AWT: Είναι το aprilia wheelie control το οποίο ρυθμίζεται σε 3 θέσεις, ανάλογα με την ποσότητα δύναμης που θέλει ο αναβάτης να μειώνεται. Ουσιαστικά, το σύστημα καταλαβαίνει πότε σηκώνεται ο τροχός από το έδαφος και μειώνει ανάλογα δύναμη, ώστε να μην κόψει επιτάχυνση, αλλά και να επιστρέψει ο τροχός ομαλά στο έδαφος.

ALC: Αφορά το Aprilia Launch Control το οποίο επιτρέπει στον αναβάτη να εκκινεί σαν αγωνιζόμενος. Ενεργοποιείται από το πάνελ των οργάνων και επιτρέπει εκκίνηση με το γκάζι κολλημένο στο τέρμα. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το ALC προκειμένου να επιτύχει όσο δυνατόν καλύτερη εκκίνηση. Το ίδιο κάνει και στις αλλαγές σχέσεων για ταχύτερη επιτάχυνση.

Περισσότερα όμως για την λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος APRC στο σχετικό αναλυτικό άρθρο.

Προκλητικά... πανέμορφο!

Από όποια γωνία και να το δεις, το νέο Tuono δεν είναι απλώς όμορφο, είναι πανέμορφο. Οι αιχμηρές γωνίες, το ενιαίο κίτρινο, η μονοκόμματη σέλα, το στενό τελείωμα, η επιθετική μάσκα, ο V4 σε κοινή θέα. Οι Ιταλοί σχεδιαστές έδωσαν όλο τους το “είναι” στην σχεδίαση του νέου Tuono, και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Βασισμένο στο πλαίσιο και τον κινητήρα του superbike RSV4, το νέο Tuono διαφέρει οπτικά στο μπροστινό τμήμα, στο φανάρι, αλλά και στην σχεδίαση του πίσω μέρους, αλλά και στην σέλα. Η τελευταία διαθέτει διακριτικές χειρολαβές για τον συνεπιβάτη στα πλαϊνά της. Επιπρόσθετα, στο κίτρινο χρώμα είναι πειρασμός για τα μάτια, και αυτό το επιβεβαιώνεις παρατηρώντας κάθε ζεύγος που θα το κοιτάξει. Όλοι μένουν έκπληκτοι, άσχετα με το αν ενδιαφέρονται πραγματικά γι’ αυτήν, και το βασικό είναι αυτή η αναγνώριση σε γεμίζει αυτοπεποίθηση για το “εργαλείο” που οδηγάς. Λίγες φορές γράφουμε για το αν μας ρωτάνε στο δρόμο για μοτοσυκλέτες, μιας και τις περισσότερες φορές συμβαίνει αυτό με τα νέα μοντέλα.

Με το Tuono όμως, η ανταπόκριση του… κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Με τις απαλές και συνάμα αιχμηρές γραμμές, το όμορφο μικρό “μούτρο”, τα μαζεμένα πλαστικά περιφερειακά, το χτυπητό κίτρινο χρώμα, το Tuono V4R αποτελεί ένα ακριβό άρωμα σε μικρή συσκευασία. Είναι προκλητικό μεν, αλλά και τόσο μικρό στο μάτι και στην πραγματικότητα, τόσο που ένας ψηλός αναβάτης θα κρυφτεί καλύτερα πάνω σε ένα full fairing 250 street, παρά σε αυτό το 1000. Είσαι όλος έξω, φαίνεσαι, ξεχωρίζεις, κι έχεις από κάτω σου μία μικρή μοτοσυκλέτα, έναν κινητήρα ουσιαστικά, που πάνω του έχει στηθεί μία σπαρτιάτικη μοτοσυκλέτα. Το γεγονός ότι βασίζεται στην RSV4R -που είναι και αυτή μια σταλίτσα-, δικαιολογεί το μέγεθος. Οι διαφορές μεταξύ τους όμως δεν περιορίζονται απλώς στην απουσία του fering, στην εμφάνιση και την θέση οδήγησης, αλλά προχωράνε σε επεμβάσεις ουσίας στις διαστάσεις του πλαισίου.

Διαφορές ουσίας


Ξεκινώντας από την θέση οδήγησης, το Tuono έχει τιμόνι μεταβλητής τοποθετημένο σε βάσεις πάνω στην άνω πλάκα, σε αντίθεση με το RSV4 που χρησιμοποιεί clipons. Το μέγιστο ύψος της μοτοσυκλέτας είναι μικρότερο στο Tuono κατά 30 χιλιοστά και αυτό έγκειται καθαρά στην χρήση fering του RSV4R. Μικρή είναι και η διαφορά στο ύψος σέλας, με το Tuono να βρίσκεται ένα εκατοστό χαμηλότερα, αλλά ουσιαστική αλλαγή δεν υπάρχει. Πάλι κάθεσαι ψηλά, και εδώ, όπου το τιμόνι βρίσκεται και αυτό πιο ψηλά, ο αναβάτης στέκεται περήφανος, σε ξεκούραστη στάση είναι η αλήθεια.

Σημαντικότερες διαφορές υπάρχουν τόσο στην γωνία κάστερ όπου το Tuono έχει μισή μοίρα μεγαλύτερη γωνία, όπως και στο αυξημένο ίχνος κατά 2,5 χιλιοστά, και στο μεταξόνιο και το συνολικό μήκος, κατά 25mm.
Η κοφτερή συμπεριφορά του RSV4 και το ήδη μικρό μέγεθος, είχαν περιθώρια αύξησης για πιο προβλέψιμη συμπεριφορά και σταθερότητα σε καθημερινές συνθήκες οδήγησης, και προς αυτό τον τομέα κινήθηκε η Aprilia. Όμως, δεν παρενέβη σε τίποτε άλλο όσον αφορά στο συνολικό στήσιμο του γυμνού μοντέλου, μιας και διατήρησε τις ίδιες διαδρομές αναρτήσεων (εδώ είναι Sachs από Showa), τα φρένα της Brembo (ακτινικά τετραπίστονα, όχι Monoblock, με συμβατικής διάταξης τρόμπα). Προχώρησε ωστόσο σε αλλαγές στον τετρακύλινδρο διάταξης V κινητήρα, προκειμένου αυτός να προσαρμοστεί στη νέα χρήση.

Το διαμάντι της Aprilia με τους 177,6 ανακοινώσιμους ίππους και τα 114Nm ροπής,  αποδίδει για την περίσταση 167,3 ίππους στις 11.550 σ.α.λ., 700 στροφές πιο κάτω από το RSV4, ενώ η ροπή μειώθηκε κατά 2,5Nm, αλλά κατέβηκε και 500 στροφές πιο κάτω, στις 9.500 σ.α.λ. Με το βάρος να βρίσκεται στα 183 κιλά, έξι λιγότερα από του superbike μοντέλου, και την τιμή, στα 13.900euro, 4.450euro πιο κάτω από το RSV4, τα ερωτηματικά αρχίζουν να σου γαργαλάνε το  μυαλό. Αν σκεφτείς ότι σε αυτό το πακέτο, έχουν παραμείνει τελείως ίδια τα ηλεκτρονικά συστήματα που συναντήσαμε και στο RSV4, τότε η τιμή μπορεί να θεωρηθεί άκρως δελεαστική, συγκριτικά με αυτά που “ψωνίζεις”.

Απόλαυση και ασφάλεια

Μπορεί στο RSV4 που διαθέτει το ίδιο πλαίσιο, περιφερειακά και κινητήρα, να φαίνεται δύσκολη η οδήγηση σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, στο Tuono όμως, τα πράγματα αγριεύουν όταν θες να το πιέσεις. Δίχως τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, η μοτοσυκλέτα έρχεται εύκολα στα “κέφια” της και έχοντας θέση οδήγησης που βοηθάει στις “ταρζανιές”, κάνει ακριβώς αυτό, κάθε στιγμή.

Ο τροχός αποχωρίζεται την άσφαλτο εν ριπή οφθαλμού, το Tuono κοιτάει τον ουρανό και στήνεται σούζα εύκολα, αν ξέρεις. Αν δεν ξέρεις, στήνεται εύκολα και ανάποδα, όπως κάναμε παλιά με τα ποδήλατα για να λαδώσουμε την αλυσίδα. Νριφτάρει με άνεση στην επιτάχυνση και ζωγραφίζει το δρόμο με το 200άρι πίσω ελαστικό, αναγκάζοντας τον αναβάτη να το γραπώσει από το τιμόνι, ή να κλείσει το γκάζι. Πρέπει να έχεις γνώσεις για να το πιέσεις σε στροφές, μιας και η ροπή του V4 θα διώξει τον πίσω τροχό σε μία ατελείωτη πλαγιολίσθηση, ή σε μία πτώση. Και στην τελική, γιατί να παιδεύεσαι να το ξεκινήσεις γρήγορα, όταν μπορεί να συμβάλλει και αυτό στην απόλαυση;
Ελέγχοντας τα ηλεκτρονικά συστήματα κατά την οδήγηση, μπορείς να δώσεις όση δύναμη εσύ θες στον πίσω τροχό, έτσι ώστε και να απολαύσεις οδήγηση, και να έχεις ασφάλεια κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Οι σούζες ελέγχονται εύκολα, χωρίς να κόβεται απότομα η δύναμη όταν διαγνώσει το σύστημα τέτοια κίνηση, οι πλαγιολισθήσεις παραμένουν, ανάλογα με το επίπεδο επιλογής του traction control, αλλά χωρίς να φοβάσαι μην σου φύγει η μοτοσυκλέτα από τα πόδια.

Ταυτόχρονα, επιλέγεις και έναν από τους τρεις χάρτες από τις θέσεις Track, Sport και Rain, και απολαμβάνεις είτε την πλήρη δύναμη (Track), είτε την ίδια αλλά πιο ήρεμη σε απόδοση δύναμη (sport) είτε σαρανταδύο αλογάκια λιγότερα (Rain -25% της δύναμης). Ότι και να θες να κάνεις, το κάνει, χαλαρά, αβίαστα, απροβλημάτιστα. Επιταχύνσεις υπό κλίση σε γλιστερούς δρόμους, χωρίς να είσαι ο Biaggi, ντριφτ στα φρένα με ανάποδο τιμόνι, χωρίς να είσαι ο Charyere, αρκεί να ακουμπήσεις τα πανίσχυρα φρένα της Brembo και να δώσεις πίεση στο κατάλληλο άκρο του τιμονιού. ABS; Όχι ευχαριστώ, δεν θα το ήθελα σε αυτή την μοτοσυκλέτα, και θα μου την έσπαγε που πρέπει να το απενεργοποιώ κάθε φορά για να απολαύσω οδήγηση. Κι αν θέλω να κυνηγήσω ή να κυνηγηθώ στα φανάρια, Lanch Control, ιδανική εκκίνηση, ξέρω δεν ξέρω από αυτά, και γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων από το ηλεκτρονικό quick shift σύστημα, δίχως χρήση συμπλέκτη.

Το μεγάλο δίλλημα

Με στόχο να κατασκευάσει την γρηγορότερη μοτοσυκλέτα που θα κυκλοφορεί ελεύθερα στο δρόμο και να διαθέτει φιλική θέση οδήγησης, η δουλειά της Aprilia ήταν περισσότερο δύσκολη απ’ όσο φαινόταν αρχικά. Κι όμως, το Tuono V4R που έχει μία φυσική ταχύτητα, η οποία σε βάζει γρήγορα στο δικό του ρυθμό, είναι ιδανικό και για καθημερινή χρήση. Με περιορισμό στο κόψιμο του τιμονιού, αλλά και στις μακριές σχέσεις που τελικά είναι ίδιες με του RSV4, ενώ αρχικά είχαν ανακοινωθεί κοντύτερες οι τρεις πρώτες, ένα μικρότερο γρανάζι μπροστά, θα απογειώσει το κορυφαίο σύνολο.  Ωστόσο, η διαφορά από το παλαιότερο Tuono V2 είναι μεγάλη και το νεότερο V4 έχει ελαφρύτερη αίσθηση, παρά τον θεωρητικά βαρύτερο κινητήρα. Έχει μικρότερες διαστάσεις και ο έλεγχος όσο και η αλλαγή κλίσης, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο "μπαίνει" στις στροφές, ή διατηρεί τη γραμμή του, ή "παίζει" μαζί του ο αναβάτης, γίνονται ευκολότερα. Νιώθεις ότι λειτουργεί σαν να μην έχει στρόφαλο στα έγκατα του κινητήρα έτσι όπως ανεβάζει στροφές, λες και έχει εξαλειφθεί η στροφορμή του, η οποία δεν επηρεάζει τις αλλαγές κλίσης, ούτε σου ανοίγει τις γραμμές με το άνοιγμα του γκαζιού.
Η Aprilia πέτυχε δημιουργώντας μία μοτοσυκλέτα κατάλληλη για καθημερινή απολαυστική μετακίνηση, για χρήση σε πίστα σαν track bike με πολλές δυνατότητες και επιδόσεις superbike σε επιταχύνσεις συμπεριφορά, δίνοντας ένα πανέμορφο σύνολο στην αγορά, που τα κάνει όλα με ασφάλεια.

Στην ιδιαίτερη λογική τιμή των 13.900euro που κοστίζει, ο υποψήφιος ιδιοκτήτης αγοράζει κορυφαίο πακέτο πλαισίου, αναρτήσεων, τεχνολογία ηλεκτρονικών βοηθημάτων, εύστροφο και δυνατό κινητήρα με πολλά άλογα. Ένα σύγχρονο και πανέμορφο το οποίο πραγματικά θα τον βάλει σε ένα τεράστιο δίλλημα: Tuono V4R APRC ή το σαφώς πιο streetάδικο RSV4 APRC; Ως εναλλακτική λύση φαντάζει όμως και το απλό Tuono V4R το οποίο δίχως τα ηλεκτρονικά συστήματα του πακέτου APRC, κοστίζει 12.700euro. Συνεχίζουμε ωστόσο να υποστηρίζουμε ακράδαντα ότι τα 1.200 παραπάνω euro είναι διαφορά που αξίζει να δαπανηθεί, μιας και το νέο Tuono αποκτά με το APRC μία μαγική αίσθηση ασφάλειας.

Διαφορές Tuono V4 APRC - RSV4 APRC

  Tuono V4 APRC RSV4 APRC
     
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 167,3 / 11.550 177,6 / 12.250
Ροπή (Nm/rpm) 111,5 / 9.500 114 / 10.000
Μήκος (mm) 2065 2040
Πλάτος (mm) 800 735
Ύψος (mm) 1090 1120
Απόσταση εδάφους (mm) 125 130
Ύψος σέλας (mm) 835 845
Μεταξόνιο (mm) 1445 1420
Ίχνος (mm) 107,5 105
Κάστερ 25° 24.5°
Ανάρτηση μπροστά Showa Sachs
Βάρος (kg) 183 189
Τιμή (euro) 13.900 17.450

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Aprilia
Μοντέλο Tuono V4 APRC
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 13.900
Εγγύηση  
Κινητήρας Aprilia τετράχρονος υγρόψυκτος τετρακύλινδρος διαμήκης σε V 65°, με 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής (DOHC) και 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο.
Διάμετρος x Διαδρομή 78 x 52.3 mm
Κυβισμός 999 cc
Σχέση συμπίεσης 13 :1
Μέγιστη ισχύς στο στρόφαλο 167,3 HP (123kW) / 11.550 rpm
Μέγιστη ροπή στο στρόφαλο 111,5Nm / 9.500
Τροφοδοσία Φιλτροκούτι με εμπρόσθιες εισαγωγές αέρα.
Τέσσερα σώματα ψεκασμού Weber-Marelli των 48mm με 8 μπεκ και αυλούς εισαγωγής μεταβλητού μήκους. Ride-by-Wire τελευταίας γενιάς με τριπλή χαρτογράφηση (Track, Sport, Road) με δυνατότητα επιλογής ακόμα και εν κινήσει.
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική Magneti Marelli με ένα μπουζί ανά κύλινδρο και πηνία stick-coil
Εκκίνηση Ηλεκτρική
Εξάτμιση 4 σε 2 σε 1, με αισθητήρα λάμδα, βαλβίδα τύπου πεταλούδας ηλεκτρονικά ελεγχόμενη και τριοδικό καταλύτη  (Euro 3)
Λίπανση Υγρό κάρτερ με ψυγείο λαδιού και αντλία διπλής λειτουργίας (λίπανση-ψύξη)
Κιβώτιο ταχυτήτων τύπου κασέτας, 6 σχέσεων με ηλεκτρονικό σύστημα Aprilia Quick Shift (AQS)
1η : 39/15 (2.6)
2η : 33/16 (2.063)
3η : 34/20 (1.7)
4η : 32/22 (1.455)
5η : 34/26 (1.308)
6η : 33/27 (1.222)
Συμπλέκτης Πολύδισκος μονόδρομος σε μπάνιο λαδιού με σύστημα anti-juddering
Πρωτεύουσα Σχέση Μετάδοσης Γρανάζια με ίσια δόντια και ελατήρια απόσβεσης κραδασμών.
Σχέση μετάδοσης: 73/44 (1.659)
Τελική Σχέση μετάδοσης Με αλυσίδα: Σχέση μετάδοσης: 42/16 (2.625)
Διαχείριση πρόσφυσης Σύστημα APRC (Aprilia Performance Ride Control) που αποτελείται από Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης (ATC), Σύστημα Ελέγχου Ανόρθωσης Εμπρόσθιου Τροχού (σούζα) (AWC), Σύστημα Ελέγχου Εκκίνησης (ALC) τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν και να απενεργοποιηθούν χωριστά.
Πλαίσιο Ρυθμιζόμενο πλαίσιο αλουμινίου διπλής δοκού με τμήματα χυτά και πρεσσαριστά.
Επιτρεπόμενες ρυθμίσεις:
• Offset και γωνία κάστερ
• ύψος κινητήρα
• ύψος άξονα ψαλιδιού
Εμπρόσθια Ανάρτηση Ανάποδο μπροστινό σύστημα της Sachs, διάμετρος καλαμιών 43mm, πλήρως ρυθμιζόμενο (προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς). Διαδρομή τροχού 120mm
Οπίσθια Ανάρτηση Ψαλίδι αλουμινίου με μοχλικό. Μονό Αμορτισέρ Sachs με εξωτερικό δοχείο πλήρως ρυθμιζόμενο σε: προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή αμορτισέρ, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς. Σύστημα APS. Διαδρομή τροχού 130 mm
Τροχοί Aprilia σφυρήλατοι κράματος αλουμινίου.
Εμπρός:3.5”X17”
Πίσω: 6”X17”
Φρένα Εμπρός: δύο πλευστοί δίσκοι διαμέτρου 320 mm. Ακτινικές δαγκάνες Brembo μονομπλόκ με 4 αντικριστά έμβολα διαμέτρου Æ 32mm. Ακτινική αντλία με σωληνάκια φρένων υψηλής πίεσης
Πίσω: Δίσκος διαμέτρου 220mm. Δαγκάνα Brembo πλευστοί με 2 έμβολα Æ 32 mm. Σωληνάκια φρένων υψηλής πίεσης.
Ελαστικά Radial tubeless.
Εμπρός: 120/70 ZR 17
Πίσω: 200/55 ZR 17 (εναλλακτικά 190/55 ZR 17 ή 190/50 ZR 17)
Διαστάσεις Μήκος: 2065mm
Πλάτος: 800mm (στο τιμόνι)
Ύψος: 1090mm
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος: 125mm
Ύψος σέλας: 835 mm
Μεταξόνιο: 1445 mm
Ίχνος: 107,5mm
Γωνία κάστερ: 25°
Βάρος * 189 kg *
Ρεζερβουάρ 17 λίτρα (από τα οποία 4 ρεζέρβα)

 

Φωτογραφίες οδήγησης


Τεχνικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 22:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Aprilia Tuono V4R APRC - Video test Test – Aprilia Tuono 1000 R Factory 2010 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon