.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 17:35

Kawasaki 1993 X-09 Racer - Εξεζητημένη, ιστορική, αγωνιστική και δίχρονη

Έχουμε δει πολλά περίεργα, μοναδικά, ιδιαίτερα αγωνιστικά δίχρονα μοντέλα, όμως το Kawasaki X-09 Racer παίζει σε δικό του επίπεδο. Με V2 κινητήρα με τις κεφαλές κάτω από τον οριζόντιο άξονα, με έναν τεράστιο θάλαμο διαστολής τοποθετημένο ψηλά, δίπλα στο πλαίσιο, και με τον άλλο τοποθετημένο χαμηλά, αποτελεί μια από τις πιο απολαυστικές όσο και «what the hell» bike porn προτάσεις της ιστορίας του Akashi.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι Ιάπωνες κατασκευαστές είχαν παρουσιάσει ορισμένες από τις ομορφότερες δίχρονες race-replica μοτοσυκλέτες της ιστορίας στα 250 κυβικά εκατοστά. Το 1988, η Kawasaki, πιστεύοντας πως το KR-1 της χρειαζόταν αναβάθμιση, ξεκίνησε να δουλεύει πάνω σε ένα top-secret project.

kawasaki x09 motorcycle 3

Η νέα δίχρονη εργοστασιακή μοτοσυκλέτα πήρε το κωδικό όνομα X-09. Κι ενώ στα αρχικά στάδια η Kawasaki σκεφτόταν να την εφοδιάσει με έναν δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, στο τέλος το X-09 φόρεσε έναν V2 90 μοιρών, που ήταν πολύ της μόδας στα 250 κ.εκ. το 1989.

kawasaki x09 motorcycle 18

Σε μια μεταγενέστερη έκδοση (αυτή των φωτογραφιών μας), ο κινητήρας είδε τα… ραδίκια ανάποδα, με τις κεφαλές στο κάτω μέρος της μοτοσυκλέτας, τον ένα θάλαμο διαστολής να βγαίνει παραδοσιακά κάτω από το Gull-arm ψαλίδι, και με τον άλλο… ανάποδα, να βγαίνει ψηλά, δίπλα στο πλαίσιο, με τον σωλήνα κατόπιν να κάνει μια ακόμα κούρμπα για να έρθει ψηλά το τελικό!

kawasaki x09 motorcycle 11

Καρμπιρατέρ μεγάλης διαμέτρου βρισκόταν κατευθείαν πάνω στην ανάποδη «κοιλιά» (κάρτερ) του κινητήρα, με τους αεραγωγούς, τις βαλβίδες reed και τις θυρίδες εισαγωγής στην ίδια γραμμή. Οι ευθείες θυρίδες εισαγωγής και ένα φιλτροκούτι «φώλιαζαν» ανάμεσα στο κτηνώδες αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών, σε περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλής αντίστασης εισαγωγής -ένα πλεονέκτημα της μοναδικής διαρρύθμισης του X-09.

kawasaki x09 motorcycle 15

Το Χ-09 είχε αγωνιστεί σε 13 wild card συμμετοχές στο ιαπωνικό Πρωτάθλημα All Japan Road Race Championship , από το 1989 μέχρι το 1993 στα 200 χιλιόμετρα της Suzuka.

kawasaki x09 motorcycle 5

Καλύτερο αποτέλεσμα για τη μοτοσυκλέτα της Kawasaki ήταν μια 4η θέση στον 10ο γύρο της σεζόν του 1992, με τον Νοτιοαφρικανό αναβάτη Trevor Crookes. Για να σας δώσουμε μια γεύση για το επίπεδο του ανταγωνισμού το 1992, ονόματα όπως οι Tohru Ukawa, Tadayuki Okada, Tetsuya Harada, Noriyasu Numata, και Nobuatsu Aoki –πολλοί εκ των οποίων μετέβησαν στα GP αργότερα- έτρεχαν στο συγκεκριμένο Πρωτάθλημα.

kawasaki x09 motorcycle 17

Η πειραματική μοτοσυκλέτα της Kawasaki έκανε την εμφάνιση της και στην αμερικάνικη πίστα της Daytona, με τους Crookes και Aaron Slight, με τον πρώτο να παίρνει μια 6η θέση.

kawasaki x09 motorcycle 2

Όσο αγωνιζόταν το X-09, η Kawasaki δεν επέτρεπε σε κανέναν να το πλησιάσει πολύ κοντά, ούτε και άφηνε να το φωτογραφίσουν γυμνό. Μάλιστα ο θρυλικός Kork Ballington που είχε αναμιχθεί στην αποτυχημένη τελικά προσπάθεια προώθησης της μοτοσυκλέτας στις Η.Π.Α. αστειευόταν λέγοντας πως «κανείς δεν έχει δει γυμνές τις μοτοσυκλέτες. Συναρμολογούνται σε σκοτεινά δωμάτια από μηχανικούς που έχουν δεμένα τα μάτια τους.»

kawasaki x09 motorcycle 9

Τελικά το X-09 δεν κατάφερε να φέρει τα αποτελέσματα για τα οποία είχε δημιουργηθεί, και η Kawasaki το εγκατέλειψε, όπως εγκατέλειψε και τις ακραίες μηχανικές λύσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί στη μοτοσυκλέτα. Παρόλα αυτά, δεν παύει να αποτελεί μια εντυπωσιακή τεχνικά όσο και πανέμορφη μοτοσυκλέτα ακόμα και σήμερα, ένα "what if" πείραμα, που τελικά δεν ευοδώθηκε.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 18:32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon