.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 12:53

H σπανιότερη μοτοσυκλέτα του κόσμου και το μυστήριο που την συνοδεύει

Μια ιστορία που χάνεται στις αρχές του 1900 και θυμίζει σενάριο ταινίας!

Το 1967, ένας υδραυλικός κλήθηκε σε ένα σπίτι στα περίχωρα του Σικάγο στις ΗΠΑ, για να επιδιορθώσει κάποια βλάβη. Σκάβοντας έναν τοίχο προκειμένου να προσεγγίσει τις σωληνώσεις, αποκαλύφθηκε ότι ο τοίχος ήταν διπλός και έκρυβε από πίσω του μια ολοκαίνουργια μοτοσυκλέτα!

Η μοτοσυκλέτα έφερε στο ρεζερβουάρ της την ονομασία “Traub” και είχε χτυπημένη στα κάρτερ του V2 αερόψυκτου κινητήρα, την χρονολογία 1916. Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού, όταν η μοτοσυκλέτα ανακαλύφθηκε το 1967, δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη της, ήταν όμως η προηγούμενη οικογένεια, από την οποία ζούσε μόνο η μητέρα, που απεκάλυψε το μυστικό.

f8961fddd139e062292975d6870430b1

Ο γιος της, είχε κλέψει της μοτοσυκλέτα – άγνωστο από ποιον και από πού- και την είχε "χτίσει" πίσω από τον τοίχο, πριν φύγει για το μέτωπο του Α΄ παγκοσμίου πολέμου. Κάποιοι λένε ότι αυτό  έγινε για να την βρει άθικτη όταν θα γυρνούσε από το πεδίο της μάχης, ωστόσο υπάρχει και μια άλλη εκδοχή της ιστορίας: o πατέρας του παιδιού, εξοργισμένος με την πράξη κλοπής του γιου του, τον έβαλε να την "χτίσει" πίσω από τον τοίχο και για να τον “τιμωρήσει”, τον υποχρέωσε να καταταγεί στον στρατό, απ΄όπου και κλήθηκε να υπηρετήσει στο μέτωπο του πολέμου στην Ευρώπη.

Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ ποια εκδοχή είναι η πραγματική, ωστόσο γεγονός είναι ότι ο νεαρός έπεσε στην μάχη και δεν γύρισε ποτέ πίσω, με την μοτοσυκλέτα να παραμένει "εντοιχισμένη” για μισό αιώνα, μέχρι την τυχαία ανακάλυψη της.

Πέραν την ιστορίας αυτής όμως, μυστήριο αποτελούσε και η προέλευση της μοτοσυκλέτας. Κατασκευάστρια “Traub” δεν υπήρχε στις ΗΠΑ αλλά ούτε και πουθενά αλλού στον κόσμο, ενώ το μοντέλο δεν έμοιαζε με κανένα άλλο της εποχής εκείνης. Για την ακρίβεια, ήταν τεχνολογικό προηγμένο, με τριτάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων (ίσως το πρώτο της ιστορίας!), εξελιγμένο ταμπούρο με πολύπλοκο μηχανισμό ενεργοποίησης στον πίσω τροχό και περίτεχνη χύτευση στα τμήματα που συνέθεταν τον πλαγιοβάλβιδο αερόψυκτο V2 των 78 κυβικών ιντσών (1.278 κ.εκ.).  

mystery traub motorcycle hidden in a wall

Η μοτοσυκλέτα, αρχικά αγοράστηκε από τον Torillo Tachi, έναν ιδιοκτήτη καταστήματος πώλησης μοτοσυκλετών και ποδηλάτων στο Σικάγο, ο οποίος και της αφιέρωσε χρόνο για να την επαναφέρει σε λειτουργική κατάσταση. Όχι ότι χρειαζόταν και πολλά, αφού ουσιαστικά ήταν καινούργια και αυτό ήταν κάτι που περιέπλεκε περισσότερο το μυστήριο της προέλευσης της.

Στην συνέχεια, η μοτοσυκλέτα πωλήθηκε στον Bud Ekins, τον stuntman που ντούμπλαρε τον Steve Mc Queen στο περίφημο άλμα πάνω από τον φράχτη στην ταινία The Great Escape, μετά άλλαξε χέρια, με το νέο της ιδιοκτήτη να είναι ένας συλλέκτης από την Καλιφόρνια και τελικά, κατέληξε το 1990 στον Dale Walkser, ιδρυτή του μουσείου “Wheels Through Time” του οποίου τα εκθέματα έχουν να κάνουν με την ιστορία της μοτοσυκλέτας στις ΗΠΑ.

Το “μυστήριο” της Traub, παρέμενε άλυτο για χρόνια απασχολώντας πολλούς ιστορικούς και ερευνητές, ωστόσο το συνεχές ψάξιμο, οδήγησε τελικά σε μια εξήγηση, που όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι είναι η πιο πιθανή.

Η “αρχή του νήματος” πιάστηκε από μια επιστολή, συνοδευόμενη από φωτογραφία, που είχε δημοσιευθεί τον Μάρτιο το 1907, στο περιοδικό Motorcyle Illustastrated. Ο αποστολέας υπέγραφε με το όνομα “Richard Traub”, με έδρα το Σικάγο, και στην επιστολή περιγραφόταν η κατασκευή μιας μοτοσυκλέτας με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτή που ανακαλύφθηκε πίσω από τον τοίχο το 1967.

traub 1

Με βάση αυτό το στοιχείο, οι ερευνητές έψαξαν στα ληξιαρχικά και απογραφικά στοιχεία της πόλης του Σικάγο και ανακάλυψαν καταχωρήσεις του 1910, για έναν 27χρονο γερμανικής καταγωγής, με το όνομα Gottlieb Richard Traub, o οποίος εργαζόταν σε μηχανουργείο. Συνεχίζοντας την έρευνα, βρήκαν ένα στρατολογικό έγγραφο, με χρονολογία 1917, στο οποίο ο Gottlieb Richard Traub, ανάφερε πως ήταν αυτοαπασχολούμενος μηχανολόγος, διατηρώντας δικό του κατάστημα.

Τον ισχυρισμό αυτό, επικύρωσε μια φωτογραφία, για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το πότε τραβήχτηκε, στην οποία απεικονίζεται ένα μαγαζί με την επωνυμία Richard Traub, χαρακτηριζόμενο ως “Μotorcycle Shop – General Repairing”.  Το κατάστημα αυτό βρισκόταν στη οδό North Paulina του Σικάγο και δεν απείχε πολύ από το σπίτι στο οποίο ανακαλύφθηκε η χτισμένη στον τοίχο μοτοσυκλέτα.

traub 5

Όλα τα στοιχεία “έδεσαν” λοιπόν, η μοτοσυκλέτα πρέπει να ήταν δημιουργία του Richard Traub, να είχε κλαπεί από το κατάστημα, και στην συνέχεια να μεταφέρθηκε στο σπίτι του νεαρού που την απέσπασε. Το ποια από τις δύο εκδοχές που αναφέραμε για τον  “εντοιχισμό” της ισχύει, δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί και μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Η μοτοσυκλέτα βρίσκεται σήμερα στο μουσείο του Walkser, σε πλήρη λειτουργική κατάσταση και μάλιστα συχνά  - πυκνά, τίθεται σε λειτουργία για σύντομες βόλτες.

traub 4

Είναι λοιπόν η σπανιότερη μοτοσυκλέτα του κόσμου; Δεν είναι εύκολο να το πει κανείς με ακρίβεια αυτό, αφού υπάρχουν ακόμη και σήμερα μοναδικά μοντέλα που “ψάχνονται” μετά μανίας από συλλέκτες και ιστορικούς, περιμένοντας να ανακαλυφθούν. Το σίγουρο είναι, ότι η ιστορία που συνοδεύει την Traub, είναι η πιο “σπάνια” που έχει καταγραφεί ποτέ!  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 14:51

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon