.
Κατηγορία KTM
Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 12:16

Test – KTM 450 SX-F 2014

O Dungey πήρε το υπερόπλο του!

 



Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Σταμάτης Δημολιάνης

Έχοντας τον τίτλο του AMA Motocross στο τσεπάκι, η KTM ανανεώνει το SX-F 450 και συνεχίζει δυναμικά στην μάχη για την 1η θέση, στην πιο δύσκολη κατηγορία. Οδηγούμε την SX-F 450 του Πρωταθλητή Motocross Open 2013, Σταμάτη Δημολιάνη, με την οποία θα διεκδικήσει τον τίτλο το 2014.

Σταθερή πρόοδος


Τα τελευταία χρόνια η άνοδος της KTM στο παγκόσμιο στερέωμα συνοδεύτηκε με τις νίκες του Ryan Dungey στο Αμερικάνικο Supercross και τον τίτλο στο αμερικάνο Motocross, δείχνοντας έτσι ότι, το νέο SX-F είναι ανταγωνιστικό και νικηφόρο. Έπαιξε σημαντικό ρόλο ο manager Roger De Coster, ο οποίος έπεισε το εργοστάσιο να δώσει στον Dungey τον κινητήρα με τον ένα εκκεντροφόρο επικεφαλής και τον ψεκασμό αλλά και ένα διαφορετικό πλαίσιο, και τελικά, δικαιώθηκε! Το νέο SX-F 450 συνεχίζει στο 2014 έχοντας το “νικηφόρο συνδυασμό“ που είδαμε στον Dungey, ο οποίος αρχικά παρήχθη μόλις σε 200 κομμάτια, για να πάρει έγκριση και να μπορέσει έτσι να συμμετάσχει στο αμερικάνικο πρωτάθλημα. Για το 2014, το κατάστημα FANMOTO στηρίζει τον Σταμάτη Δημολιάνη με την νέα KTM SX-F 450, πιστεύοντας ότι ο συνδυασμός ενός έμπειρου αναβάτη με την πλέον εξελιγμένη νικηφόρα Motocross της KTM, θα είναι εκρηκτικός. Για την νέα χρονιά, η KTM έχει εστιάσει σε συγκεκριμένα σημεία της μοτοσυκλέτας, αλλάζοντας οπτικά το κουστούμι, που είναι στενότερο, με διαιρούμενα πλαστικά πλαϊνά ψυγείων, ενώ διαθέτει και το ενισχυμένο φτερό, που είναι πιο άκαμπτο κατά 50%. Το ψαλίδι είναι νέο, ενισχυμένο και αυτό, ενώ οι αναρτήσεις, τόσο μπροστά, όσο και πίσω, δέχτηκαν νέες εσωτερικές ρυθμίσεις αναφορικά με την προοδευτικότητα σε συμπίεση και επαναφορά. Η τρόμπα του συμπλέκτη έρχεται πλέον από την Brembo ενώ στο μπροστινό φρένο άλλαξαν τα τακάκια, μαζί με την μικρότερη διάμετρο εμβόλου στην τρόμπα.
Ο κινητήρας δέχτηκε διαφορετικό ελατήριο στον συμπλέκτη DDS, αλλά και διαφορετικό χάρτη στην ηλεκτρονική ανάφλεξη, προκειμένου να είναι πιο εύκολο στην οδήγηση, διατηρώντας παράλληλα κορυφαία απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού.

 Θηριώδης δύναμη

Το πρώτο που σε κερδίζει είναι η ύπαρξη μίζας, η οποία με ένα απλό πάτημα δίνει ζωή στον τετράχρονο μονοκύλινδρο και σε βγάζει από δύσκολες καταστάσεις. Το βάρος της μοτοσυκλέτας στα 106,1 κιλά δεν φαίνεται να ενοχλεί και η μίζα δεν επηρεάζει αφού το μαγικό κουμπάκι, κάνει εξαιρετικά την δουλειά του. Η ελαφριά αίσθηση συνοδεύεται από στιβαρότητα και το πρώτο που διακρίνεις είναι η εκπληκτική δύναμη που βγάζει ο μονοκύλινδρος κινητήρας των 449,3 κυβικών εκατοστών. Το γκάζι του είναι αστείρευτο, και το βλέπεις στις μεγάλες ευθείες αλλά και στις ανηφόρες, όπου, κρατώντας το στο τέρμα, ο κινητήρας ανεβάζει συνεχώς στροφές, αδιάκοπα, χωρίς να κρεμάει κάπου. Φτάνει στις 13.000 σ.α.λ. άνετα, και ο κόφτης μπαίνει γλυκά, δεν κόβει απότομα την μοτοσυκλέτα, αν και, μπορείς να κρατάς το γκάζι άνετα στο τέρμα χωρίς να “τελειώσει” την απόδοσή του ο κινητήρας. Ο χαρακτηρισμός “άνετα” έγκειται στην ομαλότητα της απόδοσης σε όλη την καμπύλη, και όχι στην δυναμικότητα που συναντάς, όταν το ανοίγεις. Η δύναμή του, έρχεται γρήγορα για να τοποθετηθεί σωστά στο έδαφος χωρίς υπεστροφές, δείχνοντάς σου ότι το SX-F 450 θέλει προπονημένο αναβάτη για να κινηθεί γρήγορα. Δεν παίζει, είναι πολύ δυνατό, έχει απίστευτη διάρκεια που ακόμη και στις μεγάλες ευθείες θα σε αφήσει να το οδηγήσεις με μία σχέση στο κιβώτιο. Σε αυτό, παίζει ρόλο το 4άρι κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο είναι μακρύ, και όταν το συνηθίσεις, θα βρεις την σχέση που ταιριάζει στην ιδιομορφία της πίστας, για να εστιάσεις απλά στο άνοιγμα του γκαζιού. Σε κάποιες πίστες ίσως χρειαστεί αντικατάσταση το 14άρι μπροστινό γρανάζι με 13άρι, προκειμένου να ταιριάξει καλύτερα και να προσφέρει περισσότερη έκρηξη στις χαμηλές στροφές περιστροφής, και καλύτερες εξόδους και επιταχύνσεις στις πολύ κλειστές διαδρομές και στα συνεχόμενα άλματα.

 Διαβήτης!

Άλλο ένα σημείο που εκπλήσσει είναι η σταθερότητά του, στις γρήγορες ευθείες, στις παρατεταμένες στροφές αλλά και στα σαμάρια. Το πλαίσιο είναι στιβαρό, οι αναρτήσεις – που στην συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα του Σταμάτη Δημολιάνη, είχαν δεχθεί την περιποίηση του Σταύρου Γεωργακόπουλου – VGR, είναι προοδευτικές, αποσβένοντας τις ανωμαλίες με εκπληκτική άνεση. Ακόμη και στα δυνατά φρένα, το SX-F παραμένει στην θέση του χωρίς να σε χτυπάει το μπροστινό σύστημα, και ούτε να πηδάει ο πίσω τροχός από τις ανωμαλίες. Ένας οδοστρωτήρας, με ελαφριά αίσθηση, έτοιμος να επιταχύνει, να στρίψει, και φρενάρει με ακρίβεια και ασφάλεια όπου του ζητηθεί. Και αν στα μεγάλα άλματα, προσγειώνεται αθόρυβα και προοδευτικά, αυτό που εκπλήσσει είναι ο τρόπος με τον οποίο αλλάζει κατεύθυνση: Φρενάρεις δυνατά, στρίβεις απότομα το τιμόνι για να αλλάξεις στιγμιαία γραμμή, και η μοτοσυκλέτα τοποθετείται εκεί που θες, δίνοντάς σου εμπιστοσύνη. Ο μπροστινός τροχός βρίσκει αμέσως την γραμμή του, και το SX-F ακολουθεί μονομιάς, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς να σου ανοίγει την γραμμή σου. Αυτή είναι μία σημαντική βελτίωση που προήλθε από το πλαίσιο που εξελίχθηκε στα χέρια του Dungey, και έκανε το SX-F πιο εύκολο από ποτέ. Και παρά το θηριώδες 50άρι μπροστινό, που παίζει σημαντικό ρόλο στην στιβαρότητα, η ενδοτικότητά του στις ανωμαλίες του επιτρέπει να συμβάλλει θετικά στο στρίψιμο, ακόμη και με μικρές ταχύτητες.
Δεν χρειάζεται να ρυθμίσεις κάτι, ή να συνηθίσεις κάτι, πάνω του, απλά κάθεσαι στην στενή σέλα και αμέσως νιώθεις ότι την μοτοσυκλέτα αυτή την ξέρεις. Καμία σχέση με KTM του παρελθόντος δηλαδή, όπου χρειαζόσουν χρόνο για να συνηθίσεις την διαφορετική συμπεριφορά.

 Η γνώμη του Σταμάτη Δημολιάνη

“Σε σχέση με το Kawasaki KX-F 450 που οδηγούσα πέρσι, το KTM είναι πιο δυνατό. Θέλει λίγη συνήθεια γιατί είναι τετρατάχυτο, αλλά σε βοηθάει να δουλεύεις με μία σχέση μέσα στην πίστα, χωρίς πολλές αλλαγές. Μπορείς να έχεις μία 3η σχέση σε όλη την πίστα και να αφοσιώνεσαι στην οδήγηση. Το μπροστινό φρένο είναι εκπληκτικό, σταματάει για πλάκα, είναι στενό, έχει πολύ ωραία και βολική θέση οδήγησης. Ο κινητήρας είναι δυνατός, δεν έχει ξέσπασμα, σου δίνει και με την διάρκεια στην απόδοση, σε αφήνει να κρατάς το γκάζι συνέχεια τέρμα, αφού δεν μπαίνει εύκολα στον κόφτη.
Το στρίψιμό του είναι πολύ καλό, μπορείς να πεις ότι είναι διαβήτης. Αν και οι αναρτήσεις του είναι κορυφαίες, θέλει λίγο ψάξιμο για να έρθει στα μέτρα σου, όπως γίνεται άλλωστε σε όλες τις μοτοσυκλέτες αυτού του επιπέδου. Είναι πολύ σταθερό, έχει κάποια κουνήματα όπως έχουν και τα περισσότερα 450 στο τιμόνι, αλλά παραμένει στιβαρό, και βοηθάει σε αυτό το μπροστινό του σύστημα που έχει 50mm διάμετρο.
Μου έχει κάνει απίστευτη εντύπωση το μπροστινό σύστημα, η προοδευτικότητά του και ο τρόπος που φρενάρει. Δεν χρειάζεται να του βάλεις κάτι για να τρέξεις πρωτάθλημα, είναι ετοιμοπόλεμο, έχει ότι χρειάζεσαι, αναρτήσεις, φρένα, υδραυλικό συμπλέκτη, και αυτό το μοτέρ που ξυρίζει. Έχει μίζα και υδραυλικό συμπλέκτη, τα οποία βοηθούν στην εκκίνηση αλλά και σε περίπτωση σβησίματος, ενώ ο συμπλέκτης είναι ακούραστος.
Προσωπικά μου έκατσε πολύ καλά, όπως μου είχε ταιριάξει και το Kawasaki, και το μόνο που έκανα ήταν να στήσω τις αναρτήσεις στα μέτρα μου με την βοήθεια του Σταύρου Γεωργακόπουλου – VGR, όπως κάνει κάθε αναβάτης στην προσωπική του μοτοσυκλέτα.”

 Ετοιμοπόλεμο!

Αυτό που κατάφερε η KTM με το SX-F 450 του 2014, είναι να δώσει στην αγορά μία μοτοσυκλέτα έτοιμη για χρήση, όσο λίγες της κατηγορίας. Με κορυφαίες αναρτήσεις, τα πιο δυνατά φρένα της κατηγορίας, ένα πλαίσιο στιβαρό που προσφέρει ελαφριά αίσθηση, αλλά και έναν κινητήρα διαμάντι, με δύναμη παντού, ευστροφία και μεγάλη διάρκεια, αναζητά μόνο έναν προπονημένο αναβάτη για να την φτάσει στην κορυφή. Είναι πλέον μία εύκολη μοτοσυκλέτα, σε τιμή που καλύπτει ότι θα χρειαστεί ο απαιτητικός αγωνιζόμενος για να επιβιώσει και να κερδίσει, σε κάθε δύσκολο αγώνα.
Οι χορηγοί του πρωταθλητή Σταμάτη Δημολιάνη για το 2014 είναι οι: Fanmoto – KTM, Wheel City, FOX – KRD, Motonews, VGR, Garage.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής KTM
Μοντέλο 450 EXC-F
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή 10150 € (9.250€ αγωνιστική)
Εγγύηση 6 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 1EEK, SOHC
Κυβισμός (cc) 449,3
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 95x63,4
Τροφοδοσία Ψεκασμός Keihin με σώμα διαμέτρου 42mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος DDS
Κιβώτιο ταχυτήτων 4
Πρωτεύουσα μετάδοση 32:76
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 14:50
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26,5º
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1495
Ύψος σέλας (mm) 992
Απόσταση εδάφους (mm) 371
Βάρος (kg) 106.1
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 7.5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 50mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ WP PDS, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 330mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 110/80-19’’
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ευχαριστούμε το κατάστημα FANMOTO για την παραχώρηση της μοτοσυκλέτας του τεστ, με την οποία θα αγωνιστεί ο Σταμάτης Δημολιάνης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Motocross, το 2014, στην κατηγορία open.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 15:15

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – KTM SX-F 250 2014 Test - KTM 350 SX-F 350 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon