.
Κατηγορία KTM
Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 07:11

Test – KTM SX-F 250 2014

 

Αγγίζοντας την κορυφή



Του Τάκη Μανιάτη

Πραγματικά, δεν υπήρχε λόγος να βελτιώσει η αυστριακή εταιρία την ήδη επιτυχημένη και πρωταθλήτρια Motocross και Supercross, 250 SX-F. Η KTM όμως, έπιασε τα σημεία που αυτή έκρινε, τα άλλαξε, και έκανε το όπλο ακόμη πιο δυνατό!

Βελτιώσεις στα σημεία


Είναι αλήθεια, ότι δεν αρκεί να έχεις την πιο γρήγορη και πιο δυνατή μοτοσυκλέτα στην κατηγορία, αλλά αυτή, θα πρέπει να είναι εύκολη για τους αναβάτες που θα την οδηγήσουν. Σε αυτό τον τομέα έχει εστιάσει η KTM τα τελευταία χρόνια προκειμένου να μπορούν οι αναβάτες να εκμεταλλεύονται την κορυφαία απόδοση των κινητήρων της, αφού, στο δυναμόμετρο αποδεικνύει ότι πραγματικά είναι άπιαστη. Ιδιαίτερα στην κατηγορία των 250, η απόδοση παίζει τον πλέον σημαντικό ρόλο, και οι μικρές διαφορές μεταξύ των ανταγωνιστών, μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Ωστόσο, η KTM συνεχίζει να βελτιώνει το νικηφόρο μοντέλο της, SX-F, αφήνοντας όμως το δυνατό σημείο – τον κινητήρα, παρόμοιο με του μοντέλου 2013. Εστίασε όμως στην βελτίωση του μπροστινού φρένου, με νέα μανέτα και τρόμπα της Brembo, με διάμετρο του εμβόλου από τα 10mm στα 9mm. Τοποθετήθηκαν νέα τακάκια της Toyo - B169, τα οποία είναι καλύτερης ποιότητας για αναβαθμισμένη αίσθηση, ενώ και η τρόμπα του συμπλέκτη έρχεται πλέον από την Brembo – με φυσικό χρώμα αλουμινίου και μαύρο καπάκι. Μεγάλη αλλαγή αποτελεί το κιβώτιο ταχυτήτων που απώλεσε μία σχέση και έπεσε στις 5, με αφαίρεση της 6ης ουσιαστικά, και κέρδος 250 γραμμαρίων. Πλέον, δεν υπάρχει υπάρχει free wheel για την εµπλοκή της µίζας, ενώ ο κινητήρας διαθέτει και νέο κάλυμμα – καπάκι της αντλίας νερού. Στα ηλεκτρικά, έχουμε νέα περιέλιξη πλεξούδας για προστασία, όπως και σύστημα ταχείας απελευθέρωσης στο σωληνάκι μεταφοράς καυσίμου από το ρεζερβουάρ στον ψεκασμό, το οποίο θα βολέψει σε περίπτωση service ή επισκευής.

Τα πλαστικά περιφερειακά διαθέτουν νέα σχεδίαση όπως και το κατά 50% πιο άκαμπτο μπροστινό φτερό, ενώ τα πλαϊνά των ψυγείων είναι διαιρούμενα, με νέα γραφικά. Το αφρώδες υλικό της σέλας έχει αλλαχθεί, όπως και ο πλαστικός οδηγός της αλυσίδας, ενώ και η τάπα του ρεζερβουάρ δεν είναι μισής στροφής όπως στο προηγούμενο μοντέλο που άνοιγε μόνη της. Αλλαγή έχουμε και στις αναρτήσεις, που παρέμειναν ίδιες εξωτερικά, αλλά δέχθηκαν νέο σετάρισμα εσωτερικά.

Απόδοση για λίγους


Η KTM 250 SX-F, είναι η μοναδική που ξεπερνάει τα 40 άλογα στο δυναμόμετρο, και σε περιπτώσεις, έχουν μετρηθεί κοντά στα 43 άλογα στις 13.000σ.α.λ., γεγονός που μας δείχνει ότι αυτός ο κινητήρας μπορεί να κοντράρει ακόμη και τα 450 σε απόδοση!
Το νέο 5άρι κιβώτιο δείχνει να εκμεταλλεύεται καλύτερα την δύναμη του μονοκύλινδρου τετράχρονου κινητήρα, αλλά δεν είχαμε κάποια μεγάλη ευθεία για να δούμε αν θα μας χρειαζόταν ή όχι η 6η σχέση. Στις παρούσες συνθήκες πάντως, η δύναμη έμπαινε στο χώμα δυνατά, και ο κινητήρας έδειχνε ότι με την διάρκεια στην απόδοση, μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επίπεδο αναβάτη.

Ο κινητήρας του, συνεχίζει να αποδίδει δυνατά στις ψηλές στροφές, και αυτό τον κάνει σχετικά αδύναμο στις χαμηλές. Ο συνδυασμός με το 5άρι κιβώτιο, έχει κάνει τον μονοκύλινδρο ασθενικό στις αργές ταχύτητες, όπου θα χρειαστεί την συμβολή του εξαιρετικού σε αίσθηση και ακούραστου συμπλέκτη της Brembo για να δείξει τα δόντια του. Μετά τις μεσαίες στροφές όμως, ο αναβάτης θα πρέπει να είναι αρκετά προπονημένος για να μπορέσει να ανταπεξέρθει στις δυνατότητες του τετράχρονου 250άρη. Αποδίδει μεν με διάρκεια, και κρατώντας το γκάζι μπορείς να στρίβεις γρήγορα ή να καλύπτεις τις ευθείες και να κάνεις καλές εκκινήσεις, αλλά αν δεν είσαι άνω του μετρίου οδηγικού επιπέδου, θα σε κουράσει σύντομα.

Είναι ένας κινητήρας έτοιμος για να κερδίσει πρωτάθλημα, και δεν θα παίξει με αναβάτες που ξεκινούν τώρα την εμπλοκή τους με το Motocross, ούτε και θα τους ευχαριστήσει. Αν όμως μπορείς να εκμεταλλευτείς την δυνατότητα του “στροφαρίσματος” μετά τις 10.000σ.α.λ., θα εκπλαγείς από την απόδοσή του και την ταχύτητα που “μαζεύει”. Μήπως σας θυμίζει λίγο δίχρονο αυτό; Εμάς ναι, αλλά χωρίς το απότομο “κρέμασμα” στις ψηλές στροφές, αφού αυτό το τετράχρονο 250, όσο το κρατάς ανοιχτό, τόσο γρήγορα πηγαίνει! Πάντως, μέχρι και οι απροπόνητοι ή ερασιτέχνες, θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την απόδοση, αλλάζοντας ελαφρώς την τελική μετάδοση, με πιο κοντή, ώστε να τονίσουν καλύτερα τις χαμηλές στροφές περιστροφής του κινητήρα. Πιστεύουμε λοιπόν, πως ένα δόντι μεγαλύτερο γρανάζι πίσω, θα ταιριάξει καλύτερα την απόδοση του κινητήρα στις περισσότερες ελληνικές πίστες.

Η αίσθηση και η συμπεριφορά


Μπορεί αυτή τη στιγμή η SX-F 250 να μην είναι η ελαφρύτερη μοτοσυκλέτα της κατηγορίας, όπως το 2010 που παρουσιάστηκε, αλλά όταν πατάς το κουμπί της μίζας, και ο κινητήρας έρχεται αμέσως σε ζωή, αδιαφορείς για την ελαφρώς βαρύτερη αίσθηση. Το πλαίσιό του είναι στιβαρό, και νιώθεις στην περιοχή του λαιμού την ακαμψία, αυτή που θα σε βγάλει από τα μεγάλα λούκια αλώβητο. Η δυσκολία στις αναρτήσεις ωστόσο, είναι να μπορέσεις να συνδυάσεις την άνεση που χρειάζεται ο αναβάτης ώστε να μην φτάνουν στο σώμα του οι ανωμαλίες, με την στιβαρότητα και την σκληρή αίσθηση στα μεγάλα άλματα. Στο μοντέλο 2014, οι μηχανικοί της WP κατάφεραν να διαμορφώσουν ένα σετάρισμα που επιτρέπει αυτό τον συνδυασμό, και το βασικότερο, να νιώθει ο αναβάτης σαν να βρίσκεται σε μοτοσυκλέτα που έχει ρυθμιστεί ειδικά γι’ αυτόν.

Στην πίστα που το οδηγήσαμε, όπου δεν υπήρχαν μεγάλα σε ύψος ή μήκος άλματα, προτιμήσαμε να επέμβουμε ελαφρώς στις αναρτήσεις και να κάνουμε αρκετά πιο μαλακή την συμπίεση και πιο γρήγορη την επαναφορά, και στις δύο αναρτήσεις. Έτσι, διατηρήσαμε την άνεση σε υψηλά επίπεδα, ώστε να μην μας κουράζει, ενώ οι αναρτήσεις παρέμεναν στο ύψος του μετά από τα άλματα, χωρίς να βυθίζονται σημαντικά. Σε πίστες με μεγάλες ταχύτητες και αντίστοιχα άλματα, αυτές οι σκληρές αναρτήσεις θα ταιριάξουν καλύτερα. Στον τομέα της σταθερότητας, δεν έχουμε να αναφέρουμε κάτι, αφού η 250 SX-F παραμένει υπόδειγμα για τον χώρο του motocross, ενώ χωρίς να σε δυσκολεύει, καταφέρνει να τοποθετείται σε μπερμ κάθε τύπου, με άνεση, και να διατηρεί την πορεία της – αρκεί ο αναβάτης να μπορεί να κρατάει το γκάζι ανοικτό.

Βελτιώνοντας το τέλειο


Είναι πραγματικά δύσκολο μέσα σε λίγα χρόνια, να βρεθείς σε μία κατηγορία και να γίνεις παράδειγμα προς μίμηση. Το 250 SX-F, μέσα στα τέσσερα χρόνια της τελικής του μορφής, έχει μεταμορφωθεί τόσο, ώστε να αγγίζει το τέλειο. Σίγουρα από επίπεδο σε επίπεδο αναβάτη θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά, αλλά η κορυφαία δύναμη, η απόδοση στις ψηλές στροφές και η διάρκειά του, η ηλεκτρική εκκίνηση, αλλά και τα κορυφαία περιφερειακά, αναρτήσεις και φρένα, θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα από τους απαιτητικούς λάτρεις του motocross.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / μοντέλο KTM
 Μοντέλο 250 SX-F
Αντιπρόσωπος  KTM SEE
Τιμή 8300euro
Εγγύηση 2 μήνες
Kινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (cc) 249.91
Συμπίεση (:1) 13
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78x52,3
Τροφοδοσία Keihin με σώμα διαμέτρου 42mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 5
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα - 13/50
Πλαίσιο
Τύπος  Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26,5º
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1495
Ύψος σέλας (mm) 992
Απόσταση εδάφους (mm) 376
Βάρος (kg) 102,8
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 7.5
Χωρτικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 48mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ WP μοχλισμού πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 330mm
Ελαστικά 
Μπροστά 80/100-21’’
Πίσω 110/90-19’’
Φρένα
Μπροστά  Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo  
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 220mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 12:34

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – KTM 350 SX-F 2011 Test – KTM 450 SX-F 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon