.
Κατηγορία KTM
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011 13:21

Test – KTM 350 SX-F 2011

 


Δύο στο τσεπάκι!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση του project “350 SX-F”, το οποίο η KTM σχεδίασε ώστε να συνδυάσει τα χαρακτηριστικά απόδοσης ενός 250 και ενός 450, η αυστριακή εταιρία μπορεί να καυχιέται ότι κέρδισε το στοίχημα. Ο πρώτος τίτλος ήρθε στην πρώτη χρονιά παρουσίας, και αμέσως μετά, ο Tony Cairoli κέρδισε με αυτό τον 5ο συνολικά τίτλο του, 2ο για την KTM στην ΜΧ1, το 2011. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 350 SX-F κυριάρχησε αλλά τι ρόλο θα παίξει το 350 της KTM στην εξέλιξη και το μέλλον των μοτοσυκλετών motocross;

Επιτυχημένη συνταγή


Με το τελείωμα της καριέρας του Stefan Everts, έπειτα από είκοσι σχεδόν χρόνια στους αγώνες και δέκα τίτλους, η Yamaha φαίνεται πως δεν αξιοποίησε σωστά τον αναβάτη της. Το έπραξε η KTM όμως που εκτός ότι τον έθεσε επικεφαλή στο αγωνιστικό της τμήμα motocross, τον άφησε εν λευκώ να φτιάξει μία μοτοσυκλέτα Motocross, όπως αυτός θα ήθελε. Εν λευκώ.

Έτσι, το πλαίσιο της νέας μοτοσυκλέτας είναι τελείως νέο, σχεδιασμένο για αύξηση της ακαμψίας. Είναι μονό σωληνωτό, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα με αφαιρούμενο αλουμινένιο υποπλαίσιο. Το πλαίσιο βρίσκεται πολύ κοντά σε σχεδίαση με αυτά των 250 και 450, αλλά εδώ έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο σημείο που ενεργούν οι δυνάμεις του αναβάτη για έλεγχο, στα μαρσπιέ. Οι σωλήνες σε εκείνο το σημείο αφήνουν περισσότερο χώρο ώστε τα πόδια να πατούν γερά και με σιγουριά. Τελείως νέα είναι τα πλαστικά περιφερειακά, πιο επιθετικά σε σχεδίαση και αιχμηρά. Το ρεζερβουάρ που χρησιμοποιεί το νέο 350 είναι χωρητικότητας 7,5 λίτρων, μικρό σε διαστάσεις ώστε να μην ενοχλεί τον αναβάτη. Νέα είναι και τα πλαστικά του ψυγείου, όπως και η σέλα και το ενιαίο πίσω φτερό / πλαϊνά καπάκια. Η σιλουέτα του 350 είναι στενή και σίγουρα φέρνει στο μυαλό περισσότερο μοτοσυκλέτα 250cc παρά 450.
Η βοήθεια του Stefan Everts στα περιφερειακά έδωσε ένα σύνολο στο οποίο όσο γίνεται, ο ρουχισμός του αναβάτη να μην βρίσκει στα πλαστικά, ούτε στις στροφές, αλλά ούτε στα άλματα δημιουργώντας άλλο ένα σημείο προσοχής.
Έκπληξη όσον αφορά τις αναρτήσεις, αποτέλεσε η στροφή της KTM στην επιλογή μοχλισμού για την στήριξη και προοδευτική λειτουργία του αμορτισέρ. Όπως και το 250 του 2010 και μετά, έτσι και το 350 χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα, ενώ τα δίχρονα παραμένουν στην στήριξη του αμορτισέρ πάνω στο ψαλίδι, με το γνωστό σε όλους PDS (Progressive Damping System). Το αμορτισέρ είναι νέο και διαφορετικό από του 450, με μακρύτερο δοχείο αζώτου, και ο μοχλισμός του εδράζεται σε ένα νέας σχεδίασης αλουμινένιο χυτό ψαλίδι χωρίς κολλήσεις.

Επιπρόσθετα, έχει αυξηθεί η διαδρομή της ανάρτησης συγκριτικά με τα παλαιότερα χωρίς μοχλισμό μοντέλα. Το αμορτισέρ είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, που σημαίνει ότι διαθέτει πίσης αργή και γρήγορη απόσβεση συμπίεσης, επαναφοράς, και προφόρτιση ελατηρίου. Στην μπροστινή ανάρτηση βρίσκεται ένα ανεστραμμένο σύστημα της WP διαμέτρου 48mm με νέα ελατήρια και εσωτερικές ρυθμίσεις, για ομαλότερες προσγειώσεις και καλύτερη απόσβεση ανωμαλιών.
Αυτό στηρίζεται σε πλάκες με τριπλό δέσιμο για ακαμψία.

Κινητήριος δύναμη

Το μηχανικό σύνολο είναι τελείως νέο και αφορά έναν μονοκύλινδρο τετράχρονο κινητήρα, σχεδιασμένο για μία ακόμη φορά σε λευκό χαρτί. Έχει βασιστεί φυσικά σε αυτόν του 250 και του 450 οι οποίοι είναι σχετικά νέοι, και ο στόχος ήταν να συνδυαστεί η ευστροφία και ο υψηλός ρυθμός περιστροφής ενός 250 με την ροπή και δύναμη του 450.

Από τον υπερτετράγωνο κινητήρα με διάμετρο x διαδρομή, 88x57,5, ο κυβισμός των 349,7cc βρίσκεται ακριβώς στη μέση συγκριτικά με τα αδέλφια του. Με την συμπίεση να βρίσκεται σε υψηλά νούμερα, στο 13.5:1, αποτελεί το υψηλότερο νούμερο που συναντάμε σε μοτοσυκλέτες της KTM, ενώ, μπορεί να ανεβάσει 13.000 σ.α.λ. βοηθώντας έτσι σημαντικά την απόδοση, και τις επιδόσεις
Ο κινητήρας του 350 SX-F χρησιμοποιεί δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής, οι οποίοι κινούν τις τέσσερις βαλβίδες τιτανίου. Χρησιμοποιεί διπλή τρόμπα λαδιού ενώ ο αντικραδασμικός άξονας κινεί και την τρόμπα νερού. Η χρήση αυτή έγινε προκειμένου να βολευτούν όλα στις μικρές διαστάσεις του κινητήρα. Τροφοδοτείται μέσω ενός ηλεκτρονικά ελεγχόμενου ψεκασμού της Keihin, ο οποίος διαθέτει σώμα διαμέτρου 42mm. Δεν υπάρχει κουμπί για ρύθμιση ή για choke, κι έτσι ο ψεκασμός αναλύει τα δεδομένα, αέρα και θερμοκρασία, και στέλνει το ανάλογο μείγμα.

Ο ψεκασμός αυτός δέχεται ρεύμα από την μικρή μπαταρία που χρησιμεύει επίσης για την εκκίνηση του κινητήρα, την μίζα. Το πάτημα του κουμπιού είναι αρκετό για να δώσει όσο ρεύμα χρειάζεται στον ψεκασμό και να βοηθήσει στην εκκίνηση. Το 350, δεν διαθέτει μανιβέλα, παρά διατίθεται μόνο σαν έξτρα.
Ένα πεντάρι κιβώτιο ταχυτήτων φροντίζει μέσω ενός υδραυλικού συμπλέκτη να μεταδώσει την δύναμη στο έδαφος.

Μοναδική ευστροφία


Πριν ακόμη βάλεις μπροστά, μπορείς να καταλάβεις κατά πόσο είναι καλά ζυγισμένη αυτή η μοτοσυκλέτα. Όντας για μία ακόμη φορά στη μέση από θέμα κιλών, ανάμεσα στο 250 SX-F και στο 450 SX-F, το 350 δείχνει ελαφρύ. Όχι τόσο σχετικά με το 250 το οποίο ζυγίζει 3,7 κιλά λιγότερα (99,9), όσο με το βαρύτερο κατά 3,3 κιλά 450 (106,9). Με 103,6 κιλά το 350 δείχνει καλοζυγισμένο, και με μοχλούς που βοηθούν στην μετακίνηση.
Το ύψος σέλας παραμένει ακριβώς ίδιο στα 99,2mm και μπορεί να πει κανείς ότι είναι αρκετά ψηλό. Η θέση οδήγησης όμως είναι στενή, και ίσια, δημιουργώντας έτσι μία σιλουέτα η οποία βοηθάει στην απροβλημάτιστη μετακίνηση.

Ο αναβάτης φρενάρει στο μπροστινό τμήμα στηριζόμενος μόνο στα πλαστικά του ψυγείου, και η σέλα αλλά και τίποτα από το πλαστικό κοστούμι δεν στέκεται εμπόδιο στην μετακίνηση. Όντας μπροστά, νιώθεις τη μοτοσυκλέτα πίσω σου να χάνεται και είναι ίσως από τις ελάχιστες motocross που σε αφήνουν να φτάσεις τόσο μπροστά, τόσο απροβλημάτιστα.
Το μπουτόν της μίζας δίνει ζωή στον κινητήρα αμέσως, γεμίζοντας με μπάσο ήχο την ατμόσφαιρα. Το γύρισμα του γκριπ στέλνει το στρόφαλο σε υπερστροφίες και το ανέβασμα στροφών γίνεται άμεσα. Με τη γνώση ότι ο κινητήρας ανεβάζει 13.000 σ.α.λ. περιμένεις κάτι πιο ήπιο στο γύρισμα του γκαζιού, όμως η ευστροφία σε κερδίζει αμέσως.

Διάρκεια στην απόδοση


Ξεκινώντας, η μοτοσυκλέτα της KTM επιταχύνει γρήγορα βάζοντας τη δύναμη κάτω, και φεύγει μπροστά χωρίς περιττά σπιναρίσματα. Οι χαμηλές στροφές απόδοσης του κινητήρα είναι γεμάτες και η ροπή μέχρι τις μεσαίες, είναι διαθέσιμη ώστε να κινήσει σβέλτα το σύνολο, χωρίς το κυνήγι που θέλει το 250. Γνωρίζοντας η KTM πως ο μισός αγώνας είναι οι εκκινήσεις, έδωσε στο 350 ικανότητες Puma και το τσίμπημα του συμπλέκτη απογειώνει τις αισθήσεις. Βάζοντας την δύναμη κάτω, το 350 SX-F φεύγει μπροστά γρήγορα, με την μακριά του 1η σχέση να μεταφράζει την δύναμη σε χιλιόμετρα, δείχνοντας πως οι καλές εκκινήσεις θέλουν σωστή απόδοση στις χαμηλές στροφές.

Δεν είναι η απόλυτη δύναμη στις χαμηλές στροφές του 350 που βοηθάει στις εκκινήσεις, όσο η διάρκεια της που σε ωθεί μπροστά, δίνοντας ταχύτητα, χωρίς “τελείωμα” της σχέσης. Οι αλλαγή σε 2η και 3η σχέση σφεντονίζουν μπροστά το SX-F το οποίο επιταχύνει γρήγορα, δείχνοντας τα δόντια του. Το περίεργο είναι ότι δεν σου τεντώνει τα χέρια ενώ επιταχύνει, ούτε προσπαθεί να κάνει σούζες και περιττά σπιναρίσματα με αποτέλεσμα να χάσει τη γραμμή του. Επιταχύνει ευθεία, και εκμεταλλεύεται όλη του τη δύναμη χωρίς να χάνει ίππο σε κανένα σημείο.
Η διαθέσιμη ροπή στις χαμηλές σε βοηθάει να κινείσαι σε σβέλτο ρυθμό, και δυσκολεύει τα παιχνίδια με “σούζες” στις εξωτερικές των στροφών. Το 350 SX-F δεν κατασκευάστηκε για “σούζες” στις εξωτερικές των στροφών, αλλά για ουσιαστική οδήγηση και μείωση του χρόνου, σε κάθε γύρο. Και ο τρόπος με τον οποίο βάζει αυτή η μοτοσυκλέτα την δύναμη κάτω, επιβεβαιώνει τα γραφόμενα.

Παιχνίδια ουσίας


Προσπαθείς να παίξεις, και το KTM θέλει να πάει μπροστά, να κινηθεί στο κυνήγι του χρόνου. Βάζει τη δύναμη κάτω και σε βοηθά να εκμεταλλεύεσαι την καμπύλη απόδοσης, δουλεύοντάς το πάνω από τις μεσαίες. Το πραγματικό παιχνίδι όμως ξεκινάει σαν κρατήσεις το γκάζι στο τέρμα και αρχίσεις τους γρήγορους γύρους. Ο μονοκύλινδρος μπορεί να ανεβάσει πάνω από τις 10.000 σ.α.λ. και να περιστρέφεται εκεί αβίαστα για ώρα.
Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να κινηθεί με μία σχέση σε ανοιχτές παρατεταμένες στροφές, να κερδίσει μέτρα στις ευθείες χρησιμοποιώντας λιγότερες σχέσεις, δημιουργώντας έτσι μία πιο ισορροπημένη οδήγηση. Οι πολλές αλλαγές σχέσεων φέρνουν “πολλά” φρένα αμέσως μετά, μεταφορά βάρους, χάσιμο ιδανικής γραμμής. Κάτι που εδώ έχει μειωθεί σημαντικά μιας και η ομαλότητα στην επιτάχυνση δημιουργεί ιδανική οδήγηση σε κάθε είδους διαδρομή.
Ο κινητήρας του, εκτός ότι ανεβάζει στροφές σαν διάολος, είναι πολύ εύκολος στη χρήση, με χαρακτηριστικά πρόσφυσης και δύναμης που σε κερδίζουν. Το πίσω ελαστικό σπινάρει όσο λιγότερο γίνεται και η πρόσφυση οδηγεί σε επιτάχυνση και χρόνους. Αν και είναι εκατό κυβικά λιγότερο από το 450, είναι συναγωνίσιμο σε επίπεδο που κάποιος ιδιώτης θα το προτιμήσει σίγουρα. Διαθέτει παράλληλα δύναμη για να σε απογειώσει σε ράμπες, να ανέβει δύσκολες ανηφόρες χωρίς κόμπιασμα σε όλες τις σχέσεις, ενώ ακόμη και στη λάσπη, τα 350 κυβικά είναι αρκετά για να σε… “ξελασπώσουν”.

Ελαφριά αίσθηση


Ένας σωστός κινητήρας αποτελεί την καρδιά της μοτοσυκλέτας, η οποία οφείλεται για την συμπεριφορά του συνόλου. Με την δύναμη να παραμένει διαθέσιμη, να μην κουράζει τον αναβάτη σύντομα, αυτός έχει να ασχοληθεί μόνο με το control της μοτοσυκλέτας στο έδαφος ή τον αέρα. Και με αυτή την μοτοσυκλέτα, η KTM πέτυχε να σχεδιάσει μία motocross με μοναδική αίσθηση. Είναι σίγουρα ψηλή σαν θέση οδήγησης, είναι λεπτή και επιτρέπει στον αναβάτη να μετακινείται άνετα. Το βασικό είναι πως πάνω της, ο αναβάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα του άνετα για να πιέσει τιμόνι και μαρσπιέ, και να ωθήσει την μοτοσυκλέτα εκεί που θέλει.

Το 350 SX-F έχει ελαφριά αίσθηση, αλλάζει εύκολα κατεύθυνση και μπορεί να μεταφέρει το βάρος του από στροφή σε στροφή, ξεκούραστα. Κινείται έτσι αέρινα αφήνοντας το εκπληκτικό πλαίσιο να φροντίζει για την σταθερότητα, όντας άκαμπτο σε όλες τις συνθήκες. Η ακαμψία του είναι κάτι που νιώθεις αμέσως, αφού ειδικά στην περιοχή του λαιμού η τάση του να ανοίξει τη γραμμή υπερτερεί από αυτήν για στρίψιμο στις κλειστές στροφές. Όντας άκαμπτο, χρειάζεται δύναμη για να στρίψει στις πολύ κλειστές στροφές, ενώ η τάση του να ρίχνει το βάρος εσωτερικά, βοηθάει σημαντικά.

Είναι ένα εργονομικό σύνολο του οποίου οι αναρτήσεις λειτουργούν εξαιρετικά, είναι συνδυασμένες σωστά κι έτσι επιτρέπουν στη μοτοσυκλέτα να περνάει από κάθε είδους ανωμαλία άνετα. Το μπροστινό σύστημα της WP αποσβένει τα σαμάρια, το πλαίσιο εξουδετερώνει τις δυνάμεις, διατηρώντας την πορεία της μοτοσυκλέτας, αφήνοντας τον αναβάτη άφοβο να οδηγήσει γρήγορα. Εξαιρετική απόδοση έχει και το αμορτισέρ του οποίου ο μοχλισμός δίνει την απαραίτητη προοδευτικότητα στην λειτουργία, εξαλείφοντας τις αναπηδήσεις του πίσω τροχού και διατηρώντας την πορεία που έχει επιλεγεί.  Το 350 SX-F είναι μία μοτοσυκλέτα απολαυστική, με εργονομία και αίσθηση που απολαμβάνεις κατά την οδήγηση.

Απολαυστική στην οδήγηση


Παντρεύοντας δύο κόσμους, η KTM 350 SX-F είναι σίγουρα μία από τις πιο απολαυστικές μοτοσυκλέτες που μπορείς να οδηγήσεις. Διαθέτει ικανή δύναμη για συναγωνισμό, αν και σε σκληρές συνθήκες σε κάποιους θα λείψει η δύναμη ενός 450. Είναι όμως πάρα πολύ δυνατό και φιλικό σε σχέση με ένα 250, το οποίο κάποια στιγμή, “τελειώνει”. Με το 350 θα πρέπει να είσαι πολύ προπονημένος για να το πεις αυτό, ή να οδηγάς μόνο σε ευθείες.

Η παρουσία του δίνει στην αγορά μία μοτοσυκλέτα πολύ χρηστική, με διαθέσιμη δύναμη, φιλικότητα, εργονομία και συμπεριφορά δύο κόσμων, των 250 και 450 κυβικών. Και συνδυάζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά, μόνο θετικό αποτέλεσμα μπορεί να βγει. Αρκεί να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές ώστε να δούμε ξανά τις κατηγορίες 350cc και 500cc να οργιάζουν στο παγκόσμιο στερέωμα. Όπως δύο δεκαετίες πριν.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / μοντέλο KTM
Μοντέλο 350 SX-F
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή 9650 euro
Εγγύηση 2 μήνες
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (κ.εκ.) 349,7
Συμπίεση (:1) 13
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 88x57,5
Τροφοδοσία Keihin με σώμα διαμέτρου 42mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 5
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26,5º
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Μήκος (χιλ) Δ.Α.
Πλάτος (χιλ) Δ.Α.
Ύψος (χιλ) Δ.Α.
Μεταξόνιο (χιλ) 1495
Ύψος σέλας (χιλ) 992
Απόσταση εδάφους(χιλ) 375
Βάρος (κ) 105.4
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 7.5
Χωρτικότητα λαδιού (λτ) Δ.Α.
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 48mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ WP μοχλισμού πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 330mm
Ελαστικά
Μπροστά 80/100-21’’
Πίσω 120/90-19’’
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Φωτογραφίες οδήγησης


Τεχνικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 11:32

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test – KTM SX-F 250 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon