.
Κατηγορία KTM
Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014 09:48

Test - KTM 350 SX-F 350 2014

Στα χνάρια του Cairoli

 

Του Τάκη Μανιάτη

Στην τέταρτη χρονιά του ως μοντέλο παραγωγής, το 350 SX-F κατάφερε να αποδείξει ότι με λιγότερα κυβικά, μπορεί να πρωταγωνιστεί και να κερδίζει τίτλους στο παγκόσμιο στερέωμα. Ελαφρύτερο, με βελτιωμένες αναρτήσεις και αλλαγές στα σημεία, έρχεται ξανά να εγκατασταθεί στην κορυφή.

Διατήρηση στροφών


Αν και 350 κυβικά, το SX-F δεν αστειεύεται και το καταλαβαίνεις αμέσως μόλις ανοίξεις το γκάζι. Η αμεσότητα στο ανέβασμα των στροφών, η απόκριση στο γύρισμα του γκριπ όταν βρίσκεσαι με νεκρά στο κιβώτιο, σε προϊδεάζει για την απόδοση του. Ο κινητήρας του 350 καταφέρνει να συνδυάσει τόσο την αμεσότητα στο ανέβασμα στροφών, όσο και την διατήρηση τους μετά τις 10.000σ.α.λ., αφού καταφέρνει να φτάνει στις 14.000σ.α.λ. (!!!) χωρίς πρόβλημα!
Διατηρώντας το γκάζι στο τέρμα, μπορείς να εκμεταλλευτείς μεγάλες ευθείες με μία σχέση και να κινηθείς από στροφή σε στροφή χωρίς αλλαγές. Η δυνατότητα διατήρησης πενταψήφιου αριθμού στροφών για πολύ ώρα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατού, ενώ το άλλο, είναι η δύναμη που έρχεται από χαμηλά, χωρίς να χάνεται στις μεσαίες στροφές. Σε αντίθεση με το 250 SX-F που χρειάζεται συμπλέκτη για να επιταχύνει δυνατά, το 350 είναι αυτό που θα σε ξελασπώσει από τα δύσκολα απλά με το άνοιγμα του γκαζιού. Και όχι, δεν θα σου τεντώσει τα χέρια, αν βασιστείς μόνο στο γκάζι. Θα το κάνει όμως, μόλις χρησιμοποιήσεις τον νέο προοδευτικό υδραυλικό συμπλέκτη της Brembo, ο οποίος θα απελευθερώσει απότομα την δύναμη και θα σε αναγκάσει να κρατηθείς πάνω στο SX-F για να μην φύγεις. Γραμμικότατο στις χαμηλές, δυνατό στις μεσαίες, αλλά και πολύ δυνατό στις ψηλές, το 350 SX-F είναι αυτό που θες για να κινηθείς γρήγορα, χωρίς να σου λείπει το γκάζι σε καμία περιοχή των στροφών. Ο ιδανικός συνδυασμός ανάμεσα στο 250 και στο 450 με το πρώτο να γίνεται δύσχρηστο για ερασιτέχνες λόγω αδυναμίας στις χαμηλές στροφές, και το δεύτερο… λόγω δύναμης!

Σκληρός συνδυασμός


Η διαφορά στην αίσθηση κατά την οδήγηση είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα του 350, σε σχέση με τα αδελφάκια του. Το 350 χρησιμοποιεί το ίδιο πλαίσιο με το 250, κι έτσι, είναι αρκετά ελαφρύ στην αίσθηση που δίνει στον αναβάτη – καμία σχέση με το βαρύτερο και πιο αργό σε συμπεριφορά 450. Εκεί που στο 450 ζορίζεσαι για να το βάλεις στην γραμμή του – πάντα συγκριτικά, με το 350 σκέφτεσαι και στρίβει. Και εκεί που θέλεις να αλλάξεις πορεία, το 350 το κάνει με άνεση και γρήγορη ταχύτητα. Και το βασικότερο, δεν σου κουράζει τόσο τα χέρια, αφού έχει ελαφρύτερη αίσθηση σε κάθε χρήση, ενώ η συμπεριφορά του παραμένει κοφτερή. Είναι όμως πιο ακραίο από το 250 σε κάθε του κίνηση, και όταν προσπαθείς να το στρίψεις, αυτό θα υπερστρέψει περισσότερο λόγω ισχύος και σφιχτών αναρτήσεων. Το 350, χρησιμοποιεί 50άρι μπροστινό σύστημα της WP, και είναι πιο άκαμπτο, και το βλέπεις τόσο στις προσγειώσεις από τα άλματα, αλλά κυρίως στις στροφές εκτός μπερμ. Αν δεν έχει μπερμ να χτυπήσει, θα σε προβληματίσει και θα γλιστρήσει. Όπως και στις εξόδους των στροφών, όπου αν ανοίξεις περισσότερο το γκάζι, θα βγεις στην ευθεία ντριφτάροντας και προσπαθώντας να το κάνεις καλά.
Είναι μία μοτοσυκλέτα που έχει στηθεί για να εκμεταλλεύεται την δύναμη του κινητήρα και χωρίς σφιχτές αναρτήσεις, με τις διαστάσεις του 250, θα παρουσίαζε ταλαντώσεις. Τίποτα από αυτά όμως δεν ισχύουν, απλά χρειάζεται πίεση και γρήγορη οδήγηση για να αποδώσει όπως πρέπει. Σου δείχνει αμέσως ότι δεν παίζει, και αν είσαι απροπόνητος, θα σε κουράσει γρήγορα. Αν όμως είσαι ο αναβάτης που κυνηγάει πρωτάθλημα, θα σε τρελάνει με την απόδοσή του και θα περάσει καιρός ώστε να το “τελειώσεις” και να χρειαστείς περισσότερη δύναμη.

Εξέλιξη στα περιφερειακά


Στην τέταρτη χρονιά της ζωής του, το 350 SX-F ανανεώνεται στα σημεία, με τον κινητήρα του να μην διαθέτει πλέον free wheel για την εµπλοκή της µίζας, ενώ έχει τοποθετηθεί νέο καπάκι της αντλίας νερού. Διαθέτει νέα περιέλιξη της πλεξούδας για προστασία, αλλά και σύστημα ταχείας απελευθέρωσης στο σωληνάκι μεταφοράς καυσίμου από το ρεζερβουάρ στον ψεκασμό. Στα περιφερειακά, συναντάμε νέα σχεδίαση των πλαστικών αλλά και 50% πιο άκαμπτο μπροστινό φτερό, με τα πλαϊνά των ψυγείων να είναι διαιρούμενα και με νέα γραφικά. Νέο είναι και το αφρώδες υλικό της σέλας όπως και η τάπα του ρεζερβουάρ που αλλάχθηκε ώστε να μην ανοίγει μόνη της όπως στα προηγούμενα μοντέλα, ενώ και ο πλαστικός οδηγός της αλυσίδας άλλαξε. Αναφορικά με τα φρένα, έχουμε βελτίωση του μπροστινού με νέα μανέτα και τρόμπα της Brembo, με διάμετρο του εμβόλου από τα 10mm στα 9mm και τακάκια της Toyo με κωδικό B169, τα οποία είναι καλύτερης ποιότητας. Η τρόμπα του συμπλέκτη είναι πλέον της Brembo – στο φυσικό χρώμα του αλουμινίου με μαύρο καπάκι.

Όπλο για όλους


Η KTM συνεχίζεται την βελτίωση της σειράς motocross δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους μικρούς κυβισμούς, ενώ και το 350 που βρίσκεται ακριβώς στην μέση ανάμεσα στις διαθέσιμες μοτοσυκλέτες της, εξελίσσεται επίσης. Γνωρίζοντας ότι η κορυφαία απόδοση δεν είναι πανάκεια, η KTM έχει εξελίξει το 350 SX-F έτσι ώστε να ταιριάζει γάντι στον ερασιτέχνη που θέλει κάτι παραπάνω από το 250, αλλά το 450 του πέφτει πολύ δυνατό. Στα χέρια του κατάλληλου αναβάτη θα κυνηγήσει θέσεις στο βάθρο και πρωτάθλημα στην κατηγορία MX1 ενώ σε αγώνες scramble θα δείξει τα δόντια του σε κάθε κυβισμό. Ο συνδυασμός ευκολίας στην οδήγηση και απόλυτης δύναμης είναι εδώ, για να εκτιμηθεί από κάθε είδους, τύπου και επιπέδου αναβάτη.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / μοντέλο KTM
Μοντέλο 350 SX-F
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή 9870 euro (8.950euro αγωνιστική)
Εγγύηση 2 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (c.c.) 349,7
Συμπίεση (:1) 13
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 88x57,5
Τροφοδοσία Keihin με σώμα διαμέτρου 42mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος CSS
Κιβώτιο ταχυτήτων 5
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια 24:73
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα - (14:50)
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26,5º
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1495
Ύψος σέλας (mm) 992
Απόσταση εδάφους(mm) 376
Βάρος (kg) 104.9
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 7.5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 50mm, 5018 πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ WP μοχλισμού πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 330mm
Ελαστικά
Μπροστά 80/100-21’’
Πίσω 120/90-19’’
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Φωτογραφίες οδήγησης


Τεχνικές φωτογραφίες


 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014 18:58

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – KTM 450 SX-F 2014 Test – KTM Motocross 250 & 450 SX-F - 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon