.
Κατηγορία Kawasaki
Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 21:11

Test - Kawasaki KX450F 2017

 

Πινελιές εξέλιξης σε πράσινο καμβά

 


Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Λευτέρης Παπανικολάκης


Ομαλότερο, φιλικότερο, ευκολότερο. Τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν το νέο KX450F του 2017 και ταυτόχρονα το ωθούν στην κορυφή του ανταγωνισμού.

Πινελιές ανανέωσης


Έχοντας ανανεωθεί πριν δύο χρόνια, το Kawasaki KX 450F του 2017 συνεχίζει την πορεία του με μικρές βελτιώσεις. Οι αλλαγές που έγιναν για την νέα χρονιά θα λέγαμε ότι είναι περισσότερες από τις αναμενόμενες που δέχεται ένα μοντέλο στην τετραετία που συνήθως διατρέχει πριν ανανεωθεί συνολικά. Η Kawasaki εστίασε σε σημεία που θα κάνουν την διαφορά στην οδήγηση, ξεκινώντας από την λειτουργία του κινητήρα. Βελτίωσε την χαρτογράφηση που τώρα προσφέρει πιο πλούσια παροχής μείγματος έτσι ώστε να συμβάλλει στην ομαλοποίηση της δύναμης. Στον τομέα της χαρτογράφησης, η Kawasaki επέλεξε έναν χάρτη ο οποίος δουλεύει καλύτερα στις χαμηλές στροφές περιστροφής του κινητήρα, όντας πιο πλούσιος. Είναι μία πολύ καλή επιλογή η οποία δεν χρειάζεται κάποια ρύθμιση από τεχνικό ακόμη και στην standard μορφή, αν και κάποιος ιδιώτης θα μπορούσε να επέμβει ούτως ή άλλως στην περίπτωση που διέθετε το - ακριβό για ιδιώτη - κομπιούτερ ρύθμισης.

Απλά τώρα δεν χρειάζεται. Τα 55 άλογα που ανακοινώνει το νέο KX450F έρχονται από τις αλλαγές του μοντέλου την περσινή χρονιά, όταν ο κινητήρας δέχτηκε νέα κάρτερ με κύλινδρο offset κατά 8,5 χιλιοστά, βελτιωμένο αντικραδασμικό, νέα κορώνα εμβόλου, πιο ίσια εισαγωγή καυσίμου μείγματος και νέα σύνδεση σώματος ψεκασμού. Για το 2017, προφανώς και δεν χρειαζόταν κάτι νέο.

Η απόδοση της δύναμης έρχεται γλυκά μιας και η Kawasaki έχει δώσει έμφαση στην ομαλότητα της απόδοσης στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Για την ακρίβεια, οι μεσαίες στροφές του KX450F είναι από τις καλύτερες της κατηγορίας, αλλά στις ψηλές ο αναβάτης δεν θα τρελαθεί. Ο κινητήρας είναι δυνατός αλλά προτιμά τις γρήγορες αλλαγές σχέσεων ώστε να βάζει την δύναμη κάτω και να επιταχύνει γρήγορα. Η γραμμικότητα στην διατήρηση του γκαζιού ανοιχτό είναι υποδειγματική, και η διάρκεια αρκετή ώστε να διαγράφεις ευθείες ή καμπές με μία σχέση.

Αθόρυβη και γραμμική λειτουργία


Ο Αλέξης Παπανικολάκης που μας διέθεσε την μοτοσυκλέτα του 7 φορές πρωταθλητή Ελλάδος, Λευτέρη Παπανικολάκη, για τις ανάγκες της δοκιμής, μας λέει σχετικά: "Η Kawasaki έχει τοποθετήσει μία νέα ελαφρύτερη αλυσίδα στον εκκεντροφόρο, ο οποίος διαθέτει και διαφορετικό βύθισμα, με στόχο την πιο ωφέλιμη δύναμη. Αν κάποιος θέλει να ρυθμίσει την δύναμη μπορεί να το κάνει επιλέγοντας με διαφορετικές φίσες, έναν από τους δύο έτοιμους χάρτες. Αν όμως θέλει να ξεκινήσει γρήγορα, υπάρχει κουμπί εκκίνησης το οποίο αλλάζει την χαρτογράφηση στην 1η και 2η σχέση ώστε η δύναμη να φτάνει ευκολότερα στο έδαφος. Μόλις μπει η 3η σχέση στο κιβώτιο, η χαρτογράφηση γυρίζει ξανά εκεί που ήταν. Αξιοσημείωτη είναι η αθόρυβη λειτουργία του κινητήρα, ο οποίος δεν παράγει μηχανικούς θορύβους."

Οι κοντοί αναβάτες ίσως αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την εκκίνηση του KX450F του οποίου η μανιβέλα φτάνει αρκετά ψηλά και θα πρέπει να περιμένουν ακόμη για την τοποθέτηση μίζας. Η εκκίνηση πάντως, αν είσαι ψηλός, είναι παιχνίδι.
Άλλωστε, όταν βρεθείς στην σέλα του, συνηθίζεις γρήγορα ένα φιλικό και στενό σύνολο. Ο Αλέξης μας λέει πως, "Η Kawasaki έχει δώσει μεγάλη σημασία στο πλαίσιο - έχει μία πολύ καλή βάση που είναι το πλαίσιο.

Είναι στενό κι έτσι στην μετακίνηση από την ουδέτερη στάση του οδηγού, μέχρι το τέρμα μπροστά ή τέρμα πίσω, δεν σε ενοχλεί τίποτα. Δεν ανοίγουν τα πόδια και αισθάνεσαι άνετα. Αν την καβαλήσεις θα νιώσεις ότι η μοτοσυκλέτα δεν ξεσπάει και δεν έχει δύναμη. Αν όμως δεις τους χρόνους σου θα καταλάβεις ότι κινείσαι γρήγορα. Τελικά η μοτοσυκλέτα έχει πολύ καλή κατανομή της δύναμης η οποία δεν σε τρομάζει, ούτε σου κόβει τα χέρια. Βάζει πολύ καλά την δύναμη κάτω και είναι ιδανική για αναβάτες με σωστές γραμμές και ουσιαστική οδήγηση".

Ευκολότερη στις στροφές


"Η μπροστινή ανάρτηση είχε κάποιες δυσλειτουργίες στο παρελθόν λόγω του συστήματος με τον αέρα. Σε κάθε αναβάτη ψαχνόμασταν για να βρούμε την πίεση που θέλαμε. Αυτό δεν συμβαίνει στο μοντέλο του 2017. Βάλαμε κάποιες πιέσεις, ρυθμίσαμε τα κλικ που θέλαμε και η μοτοσυκλέτα δουλεύει τέλεια. Ανεβήκαμε στην μοτοσυκλέτα πέντε διαφορετικοί αναβάτες και απλά ρυθμίσαμε κάπως τα κλικ ανάλογα τις ανάγκες μας. Στο παλαιότερο έπρεπε να ψαχτούμε σημαντικά με τον αέρα", μας λέει ο Αλέξης Παπανικολάκης.

Το μπροστινό σύστημα της Showa SFF-TAC διαθέτει νέες ρυθμίσεις και λειτουργεί εξαιρετικά, και ως συγκρινόμενο με τα αντίστοιχα των Honda και Suzuki, είναι αυτή τη στιγμή αυτό που χρειάζεται το λιγότερο ψάξιμο. Συνδυάζεται με νέες πλάκες δεσίματος του μπροστινού συστήματος με την κάτω να είναι πιο μεγάλη σε μέγεθος, και 2,5 χιλιοστά παχύτερη, νέο μοχλισμό με διαφορετική προοδευτικότητα στο αμορτισέρ, και μακρύτερα κατά 0,5 στελέχη του.

Το αμορτισέρ διαθέτει νέο ελαφρύτερο ελατήριο του οποίου η σκληρότητα δεν έχει αλλάξει, ενώ έχει αλλάξει το τμήμα του ψαλιδιού όπου περνάει το αμορτισέρ, το οποίο είναι φαρδύτερο εσωτερικά αφήνοντας περισσότερο χώρο για να πέσει η όποια λάσπη έχει βρεθεί εκεί.
Οι αλλαγές στις αναρτήσεις απέδωσαν και το KX450F μπορεί πλέον να βουτήξει με περισσότερη αυτοπεποίθηση στην είσοδο της στροφής σε σχέση με το περσινό μοντέλο.

Το μπροστινό σύστημα λειτουργεί με περισσότερη ενδοτικότητα στα σαμάρια, πληροφορώντας τον αναβάτη για τις ανωμαλίες, και συμπιέζεται πιο εύκολα, διατηρώντας βέβαια μία ανάλαφρη λειτουργία. "Το μπροστινό του είναι διαφορετικό από ένα με λάδια, και η μεγάλη διαφορά εμφανίζεται στα σαμάρια όπου χρησιμοποιούνται φρένα, λόγω της μη ύπαρξης λαδιού και ελατηρίου. Έχει όμως μεγαλύτερο εύρος ρυθμίσεων χωρίς κόστος σε χρήμα ή χρόνο, αφού βάζοντας ή βγάζοντας αέρα, το φέρνεις εύκολα και γρήγορα στα μέτρα σου. Συνδυάζοντας πιέσεις στα εσωτερικά συστήματα, μπορείς να κάνεις αμέτρητες αλλαγές για να βρεις αυτήν που σου ταιριάζει".

Έτοιμη για συναγωνισμό


Περισσότερο έτοιμη από ποτέ είναι η KX450F για κόντρες με τον ανταγωνισμό. Διατηρεί τα καλά στοιχεία και βελτιώνεται στα σημεία ώστε να πάρει προβάδισμα. Εστιάζουμε ξανά στο βελτιωμένο μπροστινό σύστημα, για να δούμε ότι σου δίνει την δυνατότητα να παίρνεις πληροφορίες από τοπικούς αναβάτες και να βάζεις την πίεση που χρειάζεται η συγκεκριμένη πίστα, και έχοντας μία καλή βάση, να ρυθμίζεις έπειτα τον αέρα στις δικές σου προτιμήσεις, εύκολα και γρήγορα.

Αξίζει να αναφερθούμε ότι η Kawasaki θα μπορούσε απλά να προσθέσει κάποιες πινελιές μόνο στα αυτοκόλλητα του μοντέλου 2017, μιας και το 2016 ήταν αρκετά διαφορετικό, ελαφρύτερο και καλύτερο από το 2016. Αντί αυτού, μέσα στις προαναφερθείσες αλλαγές, ''τύπωσε'' τα αυτοκόλλητα στα πλαστικά περιφερειακά του ψυγείου που είναι πλέον εμποτισμένα, με αυξημένη διάρκεια αντοχής. Νέα επίσης είναι και η πλαστική βάση της σέλας, όπως και τα σινεμπλόκ της εξάτμισης, διαθέτουν πλέον ατσάλινες ροδέλες αντί για carbon. Μέσα σε όλα, θετικά είναι και τα ρυθμιζόμενα μαρσπιέ, το offset στην τιμονόπλακα αλλά και οι τρύπες για στροφή των καβαλέτων τιμονιού και αντίστοιχη αλλαγή στην θέση οδήγησης.
H Kawasaki συνεχίζει να εκπλήσσει κάνοντας την διαφορά χωρίς να κάνει κάτι ουσιαστικά νέο, βελτιώνοντας όμως μία μοτοσυκλέτα που ήδη ήταν καλή. Το 2017 ήδη τρέχει, το KX450F είναι δυνατό, επιθετικό και φιλικό ταυτόχρονα, και αναμένουμε να δούμε τι μας επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / μοντέλο Kawasaki
Μοντέλο KX 450F
Αντιπρόσωπος  TEOMOTO
Τιμή 8645euro
Εγγύηση 3 μήνες
   
Kινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK, DOHC
Κυβισμός (c.c.) 449
Συμπίεση (:1) 12,8
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 96x62
Τροφοδοσία Ψεκασμός Keihin FI με σώμα διαμέτρου 43mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Ξηρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 5
Σχέσεις ταχυτήτων  
1.750 (28/16)
1.412 (24/17)
1.188 (19/16)
1.000 (19/19)
0.875 (21/24)
Τελική σχέση Γρανάζια / αλυσίδα - 3.846 (50/13)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Αλουμινένιο περιμετρικό δύο δοκών, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Γωνία κάστερ Δ.Α.
Ίχνος (mm) 126
Μήκος (mm) 2195
Πλάτος (mm) 820
Ύψος (mm) 1280
Μεταξόνιο (mm) 1495
Ύψος σέλας (mm) 950
Απόσταση εδάφους (mm) 335
Βάρος (kg) 108,8
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 6.3
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Showa 49mm, SFF - Air TAC τριών θαλάμων, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 305mm
Πίσω Αμορτισέρ Showa μοχλισμού Uni-Trak  πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 305mm
   
Ελαστικά   
Μπροστά 80/100-21’’
Πίσω 120/80-19’’
   
Φρένα  
Μπροστά  Πλευστός δίσκος τύπου μαργαρίτα διαμέτρου 270mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin  
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 240mm τύπου μαργαρίτα με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 12:07

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon