.
Κατηγορία Kawasaki
Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2024 08:07

Test – Kawasaki KX450 2024 – Αποστολή στην Ισπανία

Βρεθήκαμε στην Ισπανία, στης οποίας τα χώματα δοκιμάσαμε το νέο Kawasaki KX450 του 2024, το οποίο έρχεται έτοιμο για τις πίστες του κόσμου.

Εν αρχή ο κινητήρας, ο οποίος όπως και στα υπόλοιπα KX, κατασκευάστηκε από την αρχή. Η βενζίνη ρέει στον κύλινδρο μέσω της νέας αντλίας βενζίνης με πίεση ανεβασμένη στα 350 kpa (σε σύγκριση με τα 300 kpa του 2023), διανύοντας μια διαδρομή με λιγότερη αντίσταση. Ο αέρας εισέρχεται στον θάλαμο εισαγωγής επίσης πολύ πιο «ευθεία» και έχει νέα ροή εντός του κινητήρα. Η ταχύτερη ροή αέρα εξασφαλίζει καλύτερη απόδοση σε οποιαδήποτε ταχύτητα, τόσο χαμηλή όσο και υψηλή.

KAWASAKI-KX450_2024_6.jpg

Εντωμεταξύ, αν και έχουμε λιγότερη ιπποδύναμη το 2024, αυτό δε γίνεται ενοχλητικά αντιληπτό, χάρη στον επανασχεδιασμό του κινητήρα. Το KX450 έχει ευρεία ροπή και την αποδίδει ομαλά. Για όσους δεν απολαμβάνουν την αλλαγή σχέσεων, υπάρχουν ακόμα περισσότερα καλά νέα. Υπάρχει πολλή ροπή στις υψηλότερες ταχύτητες και επομένως η δυνατότητα για να μένει το γκάζι ανοιχτό για περισσότερο χρόνο χωρίς να χρειάζεται αλλαγή της ταχύτητας. Ουσιαστικά, ο κινητήρας είναι λιγότερο «επιθετικός» αλλά δεν του λείπει ποτέ η ισχύς που περιμένει κανείς από ένα 450. Το KX450F του 2024 είναι η επιτομή της χρησιμοποιήσιμης ισχύος. Ο Romain Febvre έδειξε εκτενώς ότι αυτό λειτουργεί κατά την προηγούμενη σεζόν. Αυτό κάνει το KX450 φίλο όλων, με αρκετή δύναμη, αλλά χωρίς εκρήξεις ή – αν προτιμάτε- υπερβολικά επιθετικές αντιδράσεις. Αυτό μεταφράζεται επίσης σε λιγότερη κούραση για τον αναβάτη και καλύτερο έλεγχο. Ακόμα, η εξάτμιση έρχεται με το λαιμό της τοποθετημένο κεντρικά και καθώς εκτείνεται στο εσωτερικό του πλαισίου, δεν απαιτείται πλέον προστασία για τη θερμότητα.Το πλαίσιο αλουμινίου έχει επίσης υποστεί μια λίστα σημαντικών αλλαγών. Για χάρη του νέου κινητήρα, η Kawasaki έχει μετακινήσει το σημείο στήριξης του πίσω ελατηρίου χαμηλότερα, έτσι ώστε το κουτί εισαγωγής να μπορεί να περάσει από πάνω. Ως αποτέλεσμα, η πίσω ανάρτηση είναι μεν 32 χλστ. πιο κοντή, εξακολουθεί δε να λειτουργεί άψογα.

KAWASAKI-KX450_2024_4.jpg

Εργονομικά, υπάρχει η επιλογή χαμηλώματος των μαρσπιέ κατά πέντε χλστ. ενώ και το τιμόνι μπορεί επίσης να τοποθετηθεί σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις. Ακόμα, υπάρχουν δύο τρύπες στον επάνω σφιγκτήρα για την περαιτέρω προσαρμογή της στάση στις επιθυμίες του εκάστοτε αναβάτη. Συνολικά, το πλαίσιο και η διάταξη του κινητήρα εξασφαλίζουν μια πολύ ευέλικτη μοτοσυκλέτα, με πολλή αίσθηση στον μπροστινό τροχό και πολύ κράτημα. Στη ζυγαριά, το βάρος ανακοινώνεται στα 108 κιλά στεγνό, λίγο περισσότερο από το μέσο όρο για τα 450. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής ωστόσο, το εν λόγω βάρος έμεινε εντελώς απαρατήρητο. Στα φρένα, για το μοντέλο του 2024 υπάρχουν νέες δαγκάνες της Brembo στο μπροστινό μέρος, ενώ στο πίσω παραμένουν της Nissin.

KAWASAKI-KX450_2024_2.jpg

Μετά από τις παρατηρήσεις του Febvre και τους μηχανικούς του, το μπροστινό πιρούνι της Showa έλαβε μια νέα ρύθμιση που κάνει τη μοτοσυκλέτα αμέσως έτοιμη για μια πολύ μεγάλη γκάμα αγωνιστικών δραστηριοτήτων. Κάτι που ένιωσα αμέσως στο Rocco's Ranch κοντά στη Βαρκελώνη. Το μπροστινό σύστημα απορροφά αβίαστα όλα τα χτυπήματα και παρόλα αυτά παραμένει αίσθηση εξαιρετικής άνεσης στην ανάρτηση. Αυτή η ρύθμιση ήταν ευχάριστα απαλή και ταυτόχρονα σταθερή και σταθερή. Τελειοποιείται δε μετά από ένα ή δύο κλικ προς το σκληρότερο για να απορροφήσει καλύτερα τις προσγειώσεις από τα άλματα. Αυτό όμως είναι κάτι καθαρά προσωπικό, αφού οι ταχύτεροι αναβάτες μπορεί να θέλουν ακόμη μεγαλύτερη απόσβεση συμπίεσης, ενώ οι ερασιτέχνες αναβάτες μπορεί να βρουν τη στάνταρ ρύθμιση πολύ σκληρή. Αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι ότι η ανάρτηση είναι σωστά ρυθμισμένη από το εργοστάσιο και με μικρές ρυθμίσεις έρχεται το ιδανικό αποτέλεσμα για όλους.

KAWASAKI-KX450_2024_7.jpg

Ο λεπτότερος κινητήρας έχει επιφέρει αλλαγές και στο σχεδιασμό των πλαστικών, δίνοντας το πλεονέκτημα πως το φίλτρο αέρα είναι πια προσβάσιμο χωρίς τη χρήση εργαλείων. Έτσι, με ένα απλό κλικ, το πάνελ απελευθερώνεται και το φίλτρο μπορεί να συρθεί προς τα έξω χωρίς να χαλαρώσει ούτε μια βίδα. Έξυπνο και εύχρηστο. Ακόμα, το νέο KX450 διατίθεται πλέον στάνταρ με τα grips της Odi, μια απλή αλλά πολύ επιτυχημένη αναβάθμιση μεταξύ του σημείου επαφής μεταξύ μηχανής και αναβάτη.

Ως προς τις χαρτογραφήσεις, η Kawasaki έχει στάνταρ 2 επιλογές που μπορούν να λειτουργήσουν πατώντας το κουμπάκι αριστερά του τιμονιού. Την κανονική και την πιο ήπια. Εκτός από τις προκαθορισμένες χαρτογραφήσεις, μπορείτε να προσαρμόσετε το KX στο στυλ οδήγησης ή στις ανάγκες σας στην πίστα, μέσω της εφαρμογής KX Rideology, παρεμβαίνοντας πχ. στην παροχή καυσίμου, ενώ από εκεί ελέγχεται και η περιοδικότητα της συντήρησης.

KAWASAKI-KX450_2024_5.jpg

Τα ηλεκτρονικά καλούδια όμως δε σταματούν εδώ, καθώς η Kawasaki εισάγει για πρώτη φορά το Kawasaki Traction Control (KTRC), το οποίο μπορείτε να ενεργοποιήσετε με το πάτημα ενός κουμπιού, παρέχοντας δύο επιλογές ανάλογα με την πίστα και την επιλεγμένη χαρτογράφηση. Στην πράξη φάνηκε και η αξία του, μιας και η βροχή που έπεφτε στην Ισπανία λίγο πριν τη δοκιμή μας δημιούργησε τις σχετικές… συνθήκες. Το traction control μου έδωσε την αυτοπεποίθηση να βγω σε μια ολισθηρή πίστα και μετά να πηγαίνω πιο γρήγορα από ό,τι νόμιζα πως ήταν δυνατό, άρα λειτουργεί πολύ καλά.
Μιλώντας για ηλεκτρονικά βοηθήματα, ο έλεγχος εκκίνησης είναι επίσης δυνατός με τη μονάδα στα αριστερά του τιμονιού. Εάν πατήσετε μαζί και τα δύο κουμπιά (M και T) ταυτόχρονα, θα ενεργοποιηθεί μια ξεχωριστή χαρτογράφηση που θα σας επιτρέψει να ξεκινήσετε αποτελεσματικά εάν απαιτείται επιπλέον πρόσφυση στην πύλη εκκίνησης. Η υπερβολική περιστροφή του πίσω τροχού είναι περιορισμένη και η πρόσφυση βελτιστοποιείται. Η συνεργασία μεταξύ του KTRC, της ανάφλεξης και της σωστής ποσότητας καυσίμου θα εξασφαλίσει ότι όλα λειτουργούν βέλτιστα από τη στιγμή που αφήνετε τον συμπλέκτη στην πύλη εκκίνησης μέχρι την πρώτη στροφή.

KAWASAKI-KX450_2024_3.jpg

Τέλος, η δοκιμή περιλάμβανε οδήγηση τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Όχι, το KX450F δεν βγαίνει σε έκδοση enduro με φώτα. Υπήρχε μόνο φωτισμός κατά μήκος της πίστας, καθώς μερικές φορές λέγεται ότι οδηγείς πιο γρήγορα τη νύχτα επειδή τα εμπόδια είναι λιγότερο ορατά. Με το νέο KX450F οδήγησα εξίσου γρήγορα τόσο στο φως όσο και στο σκοτάδι και αυτό γιατί η μοτοσυκλέτα έχει υποδειγματικό πλαίσιο, εξαιρετική ανάρτηση και κινητήρα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί βέλτιστα από όλους. Δεν πρόκειται για ένα θηρίο που δαμάζεται δύσκολα, αλλά για μια χωμάτινη μοτοσυκλέτα που, χάρη στις σωστές αλλαγές, είναι πολύ διαχειρίσιμη και θα αναδείξει το καλύτερο σε κάθε αναβάτη.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2024 08:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Kawasaki KX450F 2017
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon