.
Κατηγορία Ευρώπη
Δευτέρα, 06 Μαϊος 2019 13:58

Ταξιδιωτικό - 2 Generations’ Ride / Cape 2 Cape - Μέρος 2ο

Κείμενο και Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης

Μόλις αποβιβαστήκαμε στο Ελσίνκι, η Honda Africa Twin 1000 Adventure Sports ξεκίνησε αμέσως την πορεία της προς τον Φινλανδικό βορρά, την παγωμένη Λαπωνία. Η συνολική απόσταση από Ελσίνκι ως το Βόρειο Ακρωτήριο ήταν μόλις 1.500 χλμ. και βάσει του προγράμματός μας θα φτάναμε στη βόρεια εσχατιά της Γηραιάς ηπείρου σε 4-5 μέρες. Καιρού επιτρέποντος φυσικά…

Παγωμένο καλωσόρισμα

Αποχαιρετήσαμε το Ελσίνκι με 20 βαθμούς Κελσίου, αλλά όσο πιο βόρεια προχωρούσαμε, τόσο η θερμοκρασία έπεφτε. Παράλληλα, το χιόνι έκανε την εμφάνισή του στις άκρες του δρόμου, ενώ πάμπολλες λίμνες παρουσιάζονταν λευκές και παγωμένες. Γνωρίζαμε ότι ήταν ζήτημα χρόνου να δούμε τον υδράργυρο να κατρακυλά κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου. Πάντως ο ήλιος -παρότι με δόντια και μάλιστα «κοφτερά»- εξακολουθούσε να μας χαμογελά. Είχαμε πετύχει τον τέλειο συνδυασμό: ουρανός Ελλάδας και θερμοκρασίες Λαπωνίας!

Σύντομα, ο αυτοκινητόδρομος μεταμορφώθηκε σ’ έναν άψογο επαρχιακό οδικό άξονα, με χαμηλά όμως όρια ταχύτητας, γεγονός σαφώς εκνευριστικό και καταπιεστικό. Έπρεπε ωστόσο να τηρούμε ευλαβικά τα όρια ταχύτητας, γιατί τα πρόστιμα ήταν αρκετά τσουχτερά και δεν είχαμε καμία διάθεση να ενισχύσουμε τα φιλανδικά δημόσια έσοδα…

Στο χωριό του Αη Βασίλη

Μετά από 800 χιλιόμετρα και δυο μέρες στον δρόμο, μάς υποδέχτηκε η πόλη Rovaniemi, με θερμοκρασίες που άγγιζαν τους 3 C. Καθοδόν, συνηγορήσαμε κι εμείς με την άποψη ότι η Φιλανδία είναι η «Χώρα των Χιλίων Λιμνών»...

Στη Rovaniemi ανταμωθήκαμε με τον Αρκτικό Κύκλο. Πρόκειται για τον παράλληλο γεωγραφικού πλάτους 66° 33΄ 38΄΄ βόρεια του Ισημερινού, ο οποίος χωρίζει την Αρκτική ζώνη από την Βόρεια ήπια ζώνη της κυρίας Εύκρατης ζώνης. Οι ντόπιοι, έχοντας εκμεταλλευτεί τουριστικά την γεωγραφική αυτή ιδιαιτερότητα, έκτισαν στο σημείο του Αρκτικού Κύκλου το διάσημο πλέον χωριό του Αη Βασίλη, μια εμπορική ατραξιόν που λειτουργεί όλο τον χρόνο προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες. Η χαρά του Γιώργου, κυριολεκτικά.

Εκτός όμως από το να αγοράσουμε χριστουγεννιάτικα σουβενίρ πασχαλιάτικα (!), στο χωριό του Αη Βασίλη είχαμε έρθει για μια ακόμα αποστολή: να "πατήσουμε" πάνω στον Αρκτικό Κύκλο! Και τελικά την επιτελέσαμε, με ανείπωτη χαρά και ενθουσιασμό: 66° 33΄ 38΄΄ λοιπόν…

Επιστροφή μετά από 28 χρόνια…

Από την Rovaniami μόλις 700 χλμ. μας χωρίζουν πλέον από τον απώτατο προορισμό του“2 GENERATIONS’ RIDE – CAPE 2 CAPE”. Ήταν ανήμερα Πάσχα όταν ξεκινούσαμε την πορεία μας προς το Nordkapp, το βορειότερο χερσαίο ακρωτήριο της Ευρώπης! Παραδόξως όμως, μια απέραντη θλίψη και μελαγχολία μας είχε κυριεύσει. Ο λόγος; Άλλοι έτρωγαν ψητό αρνί στην πατρίδα κι εμείς εδώ στην ξενιτιά τρώγαμε ψητές… ρέγγες!

Μπορεί ο οδικός άξονας μέχρι το Nordkapp να ήταν ανοικτός από τα χιόνια, όμως, η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες 48 ώρες δεν ήταν ωστόσο ευχάριστη. Στο νησί του ακρωτηρίου αναμένονταν σφοδρές χιονοπτώσεις – ευτυχώς στην διάρκεια της δεύτερης ημέρας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είχαμε στην διάθεσή μας μόνο μια μέρα για να φτάσουμε - με αφετηρία την κωμόπολη Inari - στο Nordkapp και αμέσως μετά να απομακρυνθούμε όσο πιο πολύ γίνεται. Τι κάνουμε λοιπόν Γιώργο; Να επιχειρήσουμε μια αυθημερόν καταδρομική επίθεση στο ακρωτήρι; Και το ρωτάς μπαμπά; Φύγαμε!

Έτσι κι έγινε τελικά… «Μαστιγώνοντας» αλύπητα το σιδερένιο άτι, χιονισμένα τοπία, γραφικά ψαροχώρια, αμέριμνοι τάρανδοι και εξαίσιες θαλασσινές εικόνες πέρασαν μπροστά από τα μάτια μας σαν κινηματογραφική ταινία. Μέχρι που αντίκρισα ξανά την υδρόγειο σφαίρα του Βορείου Ακρωτηρίου. Μετά από 28 ολόκληρα χρόνια…

Πατέρας και γιός στο Nordkapp

Εδώ, ο καβαφικός πηγαιμός του “CAPE 2 CAPE” έφτασε στο τέλος του. Μακρύς και κρύος (κυριολεκτικά) ο δρόμος μέχρι την βόρεια εσχατιά της Ευρώπης, γεμάτος όμως μοναδικές παραστάσεις, ανεκτίμητες εμπειρίες και δυνατά συναισθήματα, που ευγνώμονες “κρύψαμε» βαθειά μέσα στις ψυχές μας για πάντα. Πατέρας και γιός…

Η “Ιθάκη” μας ήταν εδώ –στην άκρη του γκρεμού– και μας καρτερούσε ατενίζοντας τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό. Μπροστά στην υδρόγειο σφαίρα του Βορείου Ακρωτηρίου, στήσαμε με τον Γιώργο ένα μικρό, αυθόρμητο πανηγύρι. Όλη η ένταση, η κούραση και η προσμονή των προηγούμενων ημερών, μοιραία βρήκαν λυτρωτικά διέξοδο. Αγκαλιαστήκαμε ζεστά, πανηγυρίσαμε παθιασμένα, φωτογραφηθήκαμε με τρέλα. Ναι, τα είχαμε καταφέρει! Πατέρας και γιός…

Από το Ταίναρο στο Nordkapp. Η ψυχή, το πάθος, η προσπάθεια, η θέληση, η αγάπη, το όνειρο! Ταξιδευτές στην ίδια σέλα της ζωής…

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 13:54

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon