.
Κατηγορία Ευρώπη
Δευτέρα, 13 Μαϊος 2019 12:35

Ταξιδιωτικό - 2 Generations’ Ride / Cape 2 Cape - Μέρος 3ο

Τα καταφέραμε Γιώργο μου, φτάσαμε στο Nordkapp!! Το ταξιδιωτικό όνειρο “2 GENERATIONS’ RIDE – CAPE 2 CAPE” έγινε όντως πραγματικότητα. Με αφετηρία το Ταίναρο, το (δεύτερο) νοτιότερο χερσαίο ακρωτήριο της Ευρώπης, μπαμπάς και γιος προσεγγίσαμε το βορειότερο χερσαίο ακρωτήριό της ηπείρου μας. Τώρα όμως θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα, στο σπίτι μας! Πάρε μια βαθειά ανάσα και πάμε. Κατηφόρα είναι!

Η Εποχή των Παγετώνων

SWEDEN 10

Η επιστροφή ξεκίνησε λοιπόν, με πρώτη μεγάλη στάση στην Στοκχόλμη, 1.800 χλμ. νοτιότερα. Από το Nordkapp κατευθυνθήκαμε αρχικά δυτικά στην πόλη Alta, ενώ στην συνέχεια στρέψαμε το τιμόνι της HONDA AFRICA TWIN 1000 ADV νότια, διασχίζοντας κατά μήκος όλη την επικράτεια της σουηδικής Λαπωνίας.

Για δυο μέρες, μέχρι να αντικρίσουμε τα νερά του Βονθιακού κόλπου, ένα αδυσώπητο κύμα ψύχους μας κυνηγούσε, με σκοπό να μας καταψύξει!. Από 3 C έως -5 C η θερμοκρασία περιβάλλοντος, αλλά με ταχύτητα 80 χλμ/ώρα είδαμε τον υδράργυρο να κατρακυλά μέχρι και στους -12 C. Καύσωνας! Χάρη όμως στην ζεστή και κατάλληλη ενδυμασία μας, δεν γίναμε τελικά οι πρωταγωνιστές στην ταινία «Η Εποχή των Παγετώνων Νο 99»!

SWEDEN 5

Στην διάρκεια του ταξιδιού περάσαμε δυο φορές από το γεωγραφικό σημείο όπου διέρχεται ο Αρκτικός Κύκλος. Η πρώτη φορά ήταν στην πόλη Rovaniemi της Φιλανδίας, ενώ στην επιστροφή τον συναντήσαμε στην κωμόπολη Juokseng της Σουηδίας. Εδώ, μόνο ένα Γραφείο Ενημέρωσης Επισκεπτών και μια αφαιρετική υδρόγειος σφαίρα υπήρχαν στο σημείο του Αρκτικού Κύκλου. Λιτές καταστάσεις, καμία σχέση με το χλιδάτο χωριό του Αι – Βασίλη στο Rovaniemi.

Μοναξιά…

AIRPORT STOKHOLM

Στην Στοκχόλμη όπου φτάσαμε με χιονόνερο, η πίσω σέλα της HONDA AFRICA TWIN 1000 ADV άδειασε. Ο Γιώργος με αποχαιρέτησε και μετέβη αεροπορικώς στην Αθήνα. Όχι φυσικά λόγω ψύχους! Οι σχολικές διακοπές είχαν τελειώσει και ο νεαρός συνεπιβάτης μου -που ανταποκρίθηκε επάξια στις δυσκολίες ενός τόσου μεγάλου και απαιτητικού ταξιδιού- έπρεπε να επιστρέψει στις σχολικές αίθουσες. Κι επειδή η πτήση του ήταν στις 06:00, πήγαμε στο αεροδρόμιο με την μοτοσυκλέτα γύρω στις 03:30. Αυτή ήταν και η τελευταία ανάμνηση του Γιώργου από την Σουηδία. Μιλάμε για πολύ κρύο…

Αν και συνηθισμένος στα δίτροχα μοναχικά ταξίδια, είναι αλήθεια ότι “ζορίστηκα” λίγο να ξεπεράσω την απουσία του Γιώργου. Έφταιγε μάλλον το δέσιμο που είχαμε κάνει πάνω στο ταξίδι: η συντροφικότητα πατέρα και γιου, τα δυνατά συναισθήματα, η συνεργασία, οι δυσκολίες, ο στόχος του ταξιδιού, η χαρά της επιτυχίας, οι κοινές εμπειρίες…

Η Αθήνα του ποταμού Ίσαρ

MONAXO 4

Αποχαιρέτησα την σκανδιναβική χερσόνησο. πλέοντας μέσα στη νύχτα από την πόλη Malmo στο λιμάνι Travemunde της Γερμανίας. Κατόπιν, μετά από 830 ανιαρά χιλιόμετρα, οι γερμανικές autobahn με οδήγησαν για δυο ημέρες στις καταπράσινες γειτονιές του Μονάχου. Η πρωτεύουσα της Βαυαρίας, κτισμένη στις όχθες του ποταμού Ίσαρ, θεωρείται πόλη της τέχνης και του πολιτισμού, με αξιόλογα ιστορικά μνημεία, πλούσια πολιτισμική παράδοση, ενδιαφέροντα μουσεία και πάμπολλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι κάτοικοί του χαρακτηρίζουν το Μόναχο ως την «Αθήνα του Ίσαρ». Θεμιτή πάντως η κουλτούρα και ο πολιτισμός, αλλά προτίμησα να περάσω τον χρόνο μου λιγότερο στα μνημεία της πόλης και περισσότερο στις θορυβώδεις μπυραρίες της. Κρίμα που το ετήσιο φεστιβάλ μπύρας Oktoberfest αργεί ακόμα…

Τα θέλω όλα…

SALZBURG 2

Με τα περιθώρια του χρόνου να έχουν στενέψει δραματικά, αποχαιρέτησα αξημέρωτα το Μόναχο, με ημερήσιο προορισμό την Βενετία. Δεν ήταν πολλά τα χιλιόμετρα (545 χλμ.) - απλά, ήταν πολλά τα «θέλω» μου. Μιας και βρισκόμουν στην περιοχή, ήθελα να περάσω από το κοντινό Σάλτσμπουργκ για να χαιρετήσω τον Αμαντέους Μότσαρτ και το ίδιο απόγευμα να προλάβω να κάνω έναν ρομαντικό περίπατο στα κανάλια της Βενετίας. Ή όλα ή τίποτα!

VENICE 2

Και όταν αργά το ίδιο βράδυ κατέλυσα στο κάμπινγκ της Βενετίας κατάκοπος, εξουθενωμένος και μούσκεμα στον ιδρώτα, η κάρτα της φωτογραφικής μηχανής ήταν γεμάτη με υπέροχες ψηφιακές αναμνήσεις. 

AUSTRIA

Και το κερασάκι στην τούρτα; Από το μελωδικό Σάλτσμπουργκ ως τα σύνορα της Ιταλίας, ενσωματώθηκα σε μια παρέα 3 Γερμανών μοτοσυκλετιστών με HONDA AFRICA TWIN 1000 που κατέβαιναν στα Βαλκάνια. Δυνατή και κεφάτη παρέα, ανανεώσαμε το ραντεβού μας στην Ελλάδα.

Τίτλοι τέλους

VENICE ANEK LINES

Στο 32ωρο ατμοπλοϊκό ταξίδι Βενετία-Πάτρα που πραγματοποίησα με το πλοίο «ΑSTERION ΙΙ» της ANEK LINES, άδραξα την ευκαιρία να ξεκουραστώ και ν’ αποτινάξω μακριά την συσσωρευμένη κούραση των προηγούμενων ημερών. Παράλληλα, το εγκάρδιο πλήρωμα της ANEK LINES φρόντισε -για ακόμα μια φορά- να μου προσφέρει μια άνετη και ποιοτική διαμονή εν πλω.

Η βραδινή διαδρομή Πάτρα-Αθήνα σηματοδότησε και τυπικά την ολοκλήρωση του “2 GENERATIONS’ RIDE – CAPE 2 CAPE”. Μόλις άνοιξα την πόρτα του σπιτιού έπεσα κατευθείαν στην ανοιχτή αγκαλιά του Γιώργου και της Όλγας, για να ακολουθήσουν μεταμεσονύχτιες αφηγήσεις με πολύ γέλιο και πειράγματα εκατέρωθεν. Αχ, ποιος σηκώνεται να πάει για δουλεία αύριο;

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 13:53

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon