.
Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2024 17:22

Αφιέρωμα - Moto Morini 2024

Η επιστροφή των V2 είναι το κεντρικό θέμα του 2024 για τη Moto Morini, η οποία έκανε άφθονη εντύπωση στην EICMA με τέσσερεις νέες μοτοσυκλέτες και δύο καινούργιους δικύλινδρους κινητήρες.

Φωτογραφίες: EICMA / Moto Morini

Μπορεί να έχει περάσει από πολλές περιπέτειες τα τελευταία χρόνια, πάντως σήμερα η Moto Morini δείχνει υγιής και ιδιαιτέρως ορεξάτη. Αφού επανεκκίνησε την παραγωγή της στην Ιταλία με μια νέα γενιά δικύλινδρων 650 με κινέζικης προέλευσης κινητήρες, το 2024 σηματοδοτεί το πέρασμα στο επόμενη επίπεδο.

Φέτος η Moto Morini είχε πολύ λίγα νέα που να αφορούν στα 650 της, με το νέο cruiser Calibro να σπάει την ησυχία παρέα με έναν νέο χρωματισμό για το X-Cape.

moto morini 2024 25

Η έκρηξη στη δημοσιότητα της ιταλικής εταιρείας ήρθε με την επανεμφάνιση του δικύλινδρου V 1,187 cc που είχε σχεδιάσει ο φημισμένος Ιταλός μηχανικός Franco Lambertini στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για την τότε αναγέννηση της Moto Morini.

Αυτός ο κινητήρας ανανεώθηκε και προσαρμόστηκε στα σημερινά δεδομένα των Euro 5+ και επιστρέφει με την ίδια περίπου απόδοση που είχε και τότε - γύρω στους 125 ίππους - για να τροφοδοτήσει μια νέα γενιά Moto Morini.

moto morini 2024 2

Τα δύο πρώτα μοντέλα που θα τον φορέσουν είναι το adventure X-Cape 1200, που επαναφέρει την εταιρεία στους μεγάλους κυβισμούς της κατηγορίας χρόνια μετά το Granpasso 1200, και το Milano 1200, ένα γυμνό roadster με κλασικές γραμμές που είχε εμφανιστεί ξανά στη συνονόματή του έκθεση στο Μιλάνο πριν μερικά χρόνια ως πρωτότυπο.

Παράλληλα η Moto Morini εξέπληξε εμφανίζοντας και έναν δεύτερο V2 κινητήρα που εξελίχθηκε από λευκό χαρτί στην Ιταλία με περιεχόμενη γωνία κυλίνδρων 90 μοιρών, 750 cc και απόδοση 96 ίππων (στο όριο για να επιτρέπονται εκδόσεις περιορισμένες στα 47 άλογα της Α2).

Με αυτόν τον νέο κινητήρα οι Ιταλοί αναβίωσαν το όνομα Corsaro για μιαν ακόμη φορά, φορώντας τον σε δύο παραλλαγές, τη γυμνή Corsaro 750 και τη supersport Corsaro Sport 750.

moto morini 2024 5

Τέλος, στην επικαιρότητα της Moto Morini για το 2024 περιλαμβάνεται μια σημαντική αναβάθμιση στο λογισμικό των οθονών TFT των X-Cape και Seiemmezzo προκειμένου να συνεργαστούν με τη νέα εφαρμογή της εταιρείας προσφέροντας δωρεάν πλοήγηση κατευθείαν στις οθόνες των μοτοσυκλετών.

Το ωραιότερο με την αναβάθμιση αυτή είναι πως είναι συμβατή για όλα τα πρότερα μοντέλα X-Cape και Seiemmezzo και μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες τους να την αποκτήσουν δωρεάν από το δίκτυο της Moto Morini.

X-Cape 1200

moto morini 2024 13

To Moto Morini X-Cape 1200 είναι το νέο μεγαλύτερο μοντέλο της γκάμας και ένα από τα ομορφότερα Adventure του σήμερα, οφείλουμε να πούμε. Στην καρδιά του χτυπά ο V2 CorsaCorta EVO, ένας κινητήρας σχεδιασμένος και ανεπτυγμένος 100% στην Ιταλία.

Με 1,187 κυβικά αποδίδει "περισσότερους από 125 ίππους" με γωνία κυλίνδρων στις 87 μοίρες, διάμετρο εμβόλου 107 χιλιοστά και διαδρομή στα 66 χιλιοστά.

moto morini 2024 15

Η μοτοσυκλέτα εξοπλίζεται με σύστημα ραντάρ για την ανίχνευση κινδύνων στα τυφλά σημεία, ενώ φέρει επίσης cruise control, traction control, quickshifter και 4 χαρτογραφήσεις ισχύος. Χτίζεται πάνω σε ένα σωληνωτό πλαίσιο τύπου trellis με αλουμινένιο ψαλίδι και ρυθμιζόμενες αναρτήσεις διαδρομών 180 mm. Οι τροχοί είναι διαμέτρου 19 και 17 ιντσών, εμπρός και πίσω αντίστοιχα, ενώ εξοπλίζονται και με αισθητήρες πίεσης ελαστικών που προβάλλουν τις μετρήσεις τους στην οθόνη.

Η τελευταία είναι TFT 7 ιντσών με ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης, ενώ ο φωτισμός της μοτοσυκλέτας είναι Full LED και συμπεριλαμβάνει φώτα στροφής.

moto morini 2024 18

Τα φρένα προέρχονται από την Brembo, με δύο δίσκους 320 χιλιοστών εμπρός και δαγκάνες ακτινικές τετραπίστονες monobloc, με δίσκο 280 χιλιοστών πίσω. Το ABS είναι Cornering και μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Το βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται "μικρότερο των 250 κιλών", με ύψος σέλας στα 860 χιλιοστά.

Milano 1200

moto morini 2024 24

Η φετινή έκθεση του Μιλάνου προσφέρει ένα ιδανικό βήμα στη Moto Morini για να επιδείξει τις αναπτυξιακές της διαθέσεις, καθώς μετά το συνετό ξεκίνημα με τον δικύλινδρο κινητήρα 649 cc της CFMOTO ρίχνει στη μάχη ένα δικό της λαμπρό τέκνο.

Ο μεγάλος V2 με περιεχόμενη γωνία 87 μοιρών που σχεδίασε ο Franco Lambertini στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για την τότε μεγάλη επιστροφή της Moto Morini επανέρχεται στο προσκήνιο για να τροφοδοτήσει μια νέα γκάμα μοντέλων.

Η αρχή έγινε με το X-Cape 1200 και μαζί του ήρθε και το νέο Milano, δηλαδή η επιστροφή ενός μοντέλου που είχε εμφανιστεί στην ίδια έκθεση το 2017 μα δεν πρόλαβε να κάνει τη σταδιοδρομία που θα του άξιζε πριν έρθουν τα οικονομικά σύννεφα για την ιταλική εταιρεία.

moto morini 2024 21

Κάτω από ξάστερο ουρανό πλέον, η Moto Morini το ξανασχεδίασε χωρίς να ξεμακρύνει ιδιαίτερα από το αρχικό σχέδιο του 2017, με τον υπερτετράγωνο CorsaCorta EVO των 1,187 cc να έχει προσαρμοστεί στις πιο πρόσφατες προδιαγραφές Euro 5+ δηλώνοντας 125 hp και τελική 230 km/h.

Το πλαίσιο κατασκευάζεται από συνδυασμό αλουμινένιων και ατσάλινων τμημάτων, συνδέεται με ένα νέο αλουμινένιο ψαλίδι και επενδύεται με ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, Brembo monobloc ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες στα φρένα και βάρος που κατά τη Moto Morini δε θα ξεπερνά τα 210 κιλά με όλα τα υγρά του.

Αναμένουμε αργότερα στο 2024 να εμφανιστεί η μοτοσυκλέτα στις αγορές και να ενημερωθούμε για τα πλήρη και ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά της. Εννοείται πως την περιμένουμε και στα μέρη μας με ανοικτές αγκάλες.

Corsaro Sport 750

moto morini 2024 31

Ολοκαίνουργια σχεδίαση, ολοκαίνουργιος κινητήρας εξολοκλήρου ανεπτυγμένος στην Ιταλία, και μία ολοκαίνουργια εποχή για την Moto Morini, που εμπλουτίζει σημαντικά την γκάμα της.

Με το νέο Corsaro Sport 750, η Moto Morini μπαίνει στην κατηγορία των supersport μεσαίου κυβισμού, διαφέροντας μάλιστα εμφατικά από την νόρμα. Εδώ δεν μιλάμε για δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, αλλά για V2 μοτέρ 90 μοιρών, που αποδίδει 96 ίππους, ενώ μπορεί να περιοριστεί και στους 48, για οδήγηση με δίπλωμα A2.

O κινητήρας είναι ανεπτυγμένος εξολοκλήρου στην Ιταλία, ενώ ενσωματώνει τεχνικές επιλογές όπως ο αντίστροφα περιστρεφόμενος στροφαλοφόρος άξονας και το ξηρό κάρτερ.

moto morini 2024 30

Στο πλαίσιο χρησιμοποιείται συνδυασμός αλουμινίου-ατσαλιού, το ψαλίδι είναι αλουμινένιο και οι αναρτήσεις πλήρως ρυθμιζόμενες. Δύο δίσκοι φρένων εμπρός και ένας πίσω αναλαμβάνουν την πέδηση (320 χιλιοστά εμπρός, 220 χιλιοστά πίσω), ενώ οι δαγκάνες προέρχονται από την Brembo.

To βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται ως "λιγότερο από 200 κιλά", με ύψος σέλας στα 840 χιλιοστά και μεταξόνιο στα 1,462.

Corsaro 750

moto morini 2024 38

Παράλληλα με το νέο Corsaro Sport 750, η Moto Morini παρουσίασε και το Corsaro 750 στη γκάμα του 2024, μία naked/street μοτοσυκλέτα βασισμένη στον ίδιο δικύλινδρο V κινητήρα. Έτσι, και το Corsaro 750 έχει απόδοση 96 ίππων, με δυνατότητα περιορισμού στους 48 ίππους για το δίπλωμα A2.

Και το νέο Corsaro Sport 750 χτίζεται γύρω από ένα "υβριδικό" πλαίσιο που συνδυάζει ένα αλουμινένιο κύριο τμήμα με ατσάλινο δευτερεύον πλαίσιο και υποπλαίσιο.

moto morini 2024 37

Το τεχνικό υπόβαθρο του μοντέλου είναι όμοιο με αυτό του Corsaro Sport, ενώ και αυτό ανακοινώνεται ως "κάτω από 200 κιλά" σε κατάσταση έτοιμη για οδήγηση. Λίγο πιο χαμηλό είναι το ύψος σέλας στο Corsaro, στα 820 χιλιοστά.

Calibro

 moto morini 2024 40

Η Moto Morini αποκάλυψε το νέο Calibro 650 τον Οκτώβριο σε ειδική εκδήλωση στο Μιλάνο, σηματοδοτώντας την επιστροφή της στην κατηγορία των cruisers μετά από 30 και πλέον χρόνια.

Ο κινητήρας του, είναι δικύλινδρος σε σειρά, βασισμένος σε αυτόν που έχουμε δει ήδη στο X-Cape: θα αποδίδει περίπου 60 ίππους (η επίσημη επιβεβαίωση αναμένεται), ενώ θα μπορεί να περιοριστεί στους 48, για οδήγηση από κατόχους διπλώματος A2. Η καμπύλη απόδοσης ροπής αναμένεται να προσαρμοστεί ανάλογα, για καλύτερη αίσθηση και περισσότερη ροπή στις χαμηλές στροφές. Κατά τα άλλα, η μοτοσυκλέτα είναι εντελώς νέα, σχεδιασμένη στο Trivolzio της Ιταλίας, στα κεντρικά της Moto Morini.

To πλαίσιο είναι ατσάλινο, διπλής ραχοκοκαλιάς, και φορά τροχούς 18 και 16 ιντσών εμπρός και πίσω αντίστοιχα. Στην ανάρτηση, χρησιμοποιείται ανεστραμμένο πιρούνι 41 χιλιοστών εμπρός, όπως και δύο αμορτισέρ ρυθμιζόμενα στην προφόρτιση πίσω. Η τελική μετάδοση γίνεται με ιμάντα, κάτι όχι ασυνήθιστο στα cruisers, μιας και κερδίζεις αθόρυβη και ομαλότερη λειτουργία, σε σχέση με την αλυσίδα. Το ύψος σέλας ανακοινώνεται μόλις στα 720 χιλιοστά από το έδαφος, με προφανή τα οφέλη στην άνεση και στην ευκολία οδήγησης, από αναβάτες και αναβάτριες οποιουδήποτε αναστήματος.

moto morini 2024 41

Στα φρένα, διακρίνεται η χρήση εξαρτημάτων J.Juan, με δίσκους εμπρός και πίσω (320 και 255 χιλιοστών, αντίστοιχα).

Στις ευκολίες προς τον αναβάτη, αξίζει να αναφέρουμε την χρήση ψηφιακής οθόνης πολλαπλών ενδείξεων, ενώ όπως βλέπουμε από τις φωτογραφίες του μοντέλου που εμφανίστηκαν στα διεθνή μέσα, η μορφή του οργάνου θα θυμίζει αναλογικό "ρολόι", ταιριάζοντας με το όλο στυλ του μοντέλου.

Calibro Bagger

moto morini 2024 43

Μια νέα έκδοση Calibro Bagger παρουσίασε η Moto Morini στην EICMA 2023 και είναι ακριβώς αυτό που αναφέρει το όνομα του: μια bagger παραλλαγή της νέας cruiser μοτοσυκλέτας που είδαμε από την Moto Morini με τις απαραίτητες αλλαγές στην εμφάνιση αλλά και στον εξοπλισμό.

Αρχικά, το Calibro Bagger εξοπλίζεται με ευμεγέθες φέρινγκ και πλαϊνές βαλίτσες στο πίσω μέρος. Η Moto Morini επέλεξε ένα κατάμαυρο βάψιμο με ελάχιστα τμήματα του μόνο να ξεχωρίζουν σε σκούρα μεταλλική απόχρωση.

Η τεχνική βάση της μοτοσυκλέτας, είναι ίδια με αυτή του βασικού μοντέλου, που αποκαλύφθηκε πριν σχεδόν ένα μήνα.

X-Cape

moto morini 2024 49

Στην EICMA 2023 η Moto Morini εμφάνισε μια νέα χρωματική εκδοχή του X-Cape, το οποίο δεν έχει καμιά αλλαγή για το 2024 συνεχίζοντας με τον γνωστό μας δικύλινδρο κινητήρα 649 cc.

Το νέο χρώμα που έρχεται να προστεθεί δίπλα στα υπάρχοντα (κόκκινο, γκρι και λευκό) έχει ως βάση του το μαύρο με γραφικά σε γκρι και κόκκινο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024 10:54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα - Moto Guzzi 2024 Αφιέρωμα - MV Agusta 2024 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon