.
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 15:50

Αφιέρωμα – Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, 1922-2022: Ένας αιώνας καινοτομίας

Η πορεία από το ξεκίνημα στη Θεσσαλονίκη ως την κορυφή του επιχειρηματικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα.

Το 1922 ο Ιωάννης Σαρακάκης ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη μια εταιρεία που αντιπροσώπευε γνωστές εταιρείες από τον χώρο της αυτοκίνησης στη Βόρεια Ελλάδα και ως το ξέσπασμα του πολέμου το 1940 περιελάμβανε μεταξύ άλλων τις Renault, Fiat, Dunlop, Hudson και General Motors, ενώ από το 1933 συνεργαζόταν και με την εταιρεία χρωμάτων DuPont de Nemours.

Το 1941 η επιχείρηση μεταφέρθηκε στην Αθήνα και στα μεταπολεμικά χρόνια συνέχισε να αναπτύσσεται, φτάνοντας σε ένα σημαντικό ορόσημο το 1950. Εκείνη τη χρονιά ο Σαρακάκης ανέλαβε την αποκλειστική εισαγωγή των προϊόντων της Volvo στην Ελλάδα – με επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία και στη συνέχεια μηχανές θαλάσσης, βιομηχανικούς κινητήρες και μηχανήματα έργων της σουηδικής εταιρείας.

Το 1954 η εταιρεία μετεξελίχθηκε και επίσημα στη σημερινή της μορφή, ως Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, στην ίδια ιστορική έδρα της Λεωφόρου Αθηνών 71.

Η συνεργασία με τη Volvo εξελίχθηκε πολύ γρήγορα ξεπερνώντας τα στενά εμπορικά όρια και ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 η εταιρεία συναρμολογούσε στην Ελλάδα βαριά οχήματά της, ενώ από το 1966 άρχισε να κατασκευάζει δικά της σασί για λεωφορεία που σηματοδοτούνται με τον κωδικό SB, Sarakakis Brothers, δίπλα στον αύξοντα αριθμό του εκάστοτε μοντέλου.

1967 tzekos soichiro

Ο κύριος Φραγκίσκος (Τζέκος) Σαρακάκης αγκαλιά με τον Soichiro Honda το 1967

Η ενασχόληση με τις μοτοσυκλέτες της Honda προέκυψε το 1959 όταν ο Ιωάννης Σαρακάκης γνωρίστηκε με τους ανθρώπους της Honda Motor κατά τη διάρκεια της πρώτης συμμετοχής της Honda στο Isle of Man TT. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1963, ο Όμιλος γίνεται ο πρώτος εισαγωγέας-διανομέας μοτοσυκλετών Ιαπωνικής προέλευσης στην Ελλάδα.

Το 1968 αυτή η συνεργασία επεκτάθηκε και στα επιβατικά αυτοκίνητα, τις μηχανές θαλάσσης και των προϊόντων παραγωγής ισχύος (γεννήτριες, κινητήρες) στην Ελλάδα.

Ο ιδρυτής της εταιρείας, Ιωάννης Σαρακάκης, έφυγε από τη ζωή το 1975, έχοντας ωστόσο αφήσει στα ηνία τους γιους του, Δημήτρη (Τάκη) και Φραγκίσκο, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση των οποίων η ανάπτυξη του Ομίλου συνεχίστηκε απρόσκοπτη.

Σήμερα τη διοίκηση της εταιρείας έχει περάσει στη νέα γενιά της οικογένειας Σαρακάκη, τα τρία παιδιά του Δημήτρη: Αλέξανδρος, Δημήτριος-Φραγκίσκος και Ιωάννης.

Τον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη απαρτίζουν 9 εταιρείες που απασχολούν 550 εργαζόμενους και επιδεικνύουν ετήσιο κύκλο εργασιών 145 εκατομμυρίων ευρώ, αντιπροσωπεύοντας 20 διεθνείς μάρκες στην Ελλάδα, ενώ η δραστηριότητά του εξαπλώνεται και σε Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία.

New Project 3

Σημαντικά ορόσημα:

1922 – Ίδρυση της εταιρείας

1941 – Μεταφορά της έδρας στην Αθήνα

1950 – Αντιπροσώπευση Volvo

1956 - Εκκίνηση της Apollon, δραστηριότητας ασφαλιστικού διαμεσολαβητή

1962 – Ξεκινά η κατασκευή οχημάτων

1963 – Αντιπροσώπευση Honda (μοτοσυκλέτες) και Mitsubishi (αυτοκίνητα ΙΧ και επαγγελματικά)

1965 – Ο Βιομηχανικός τομέας του Ομίλου κατασκευάζει το πρώτο στην Ελλάδα ολοκληρωμένο λεωφορείο Volvo. Αντιπροσώπευση Komatsu (μηχανήματα έργων και ανυψωτικά)

1968 – Επέκταση συνεργασίας με Honda (αυτοκίνητα, μηχανές θαλάσσης, γεννήτριες)

1977 – Παράγεται το πρώτο αρθρωτό λεωφορείο (αρχικά με πλαίσιο Σαρακάκη και αργότερα με πλαίσιο Volvo B10M και ημιτρέιλερ Schenk), μήκους 18 m, που έμεινε γνωστό με το ψευδώνυμο “Δεινόσαυρος”

1987 – Συνεργασία με την Irizar στον τομέα των λεωφορείων

2000 – Ο Βιομηχανικός τομέας του Ομίλου καινοτομεί με την παραγωγή του πρώτου στην Ελλάδα αμαξώματος λεωφορείου από ανοξείδωτο ατσάλι με σασί Volvo (40 λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη).

2002 – Αντιπροσώπευση Renault Trucks

2005 – Ίδρυση ανεξάρτητης εταιρείας στη Βουλγαρία. Αντιπροσώπευση της κινεζικής εταιρείας Anhui Heli (ανυψωτικά μηχανήματα). Δημιουργούνται τα πρώτα ιδιόκτητα καταστήματα λιανικής πώλησης αυτοκινήτων σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα.

2007 – Συμφωνία με τη Volvo Construction Equipment για την εισαγωγή και διανομή των προϊόντων της και στη Βουλγαρία.

2008 – Αντιπροσώπευση BAE Systems (μεσαία στρατιωτικά οχήματα)

2009 – Αντιπροσώπευση Volvo Truck Corporation και Volvo Bus Corporation στην Κύπρο

2011 – Αντιπροσώπευση της ιταλικής OMG (ανυψωτικά μηχανήματα) και της γαλλικής SDMO (ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη)

2013 – Αντιπροσώπευση ελαστικών Infinity, Titan, Apollo και Sigma Motion (μπαταριές, λιπαντικά)

2018 – Επέκταση στον αγροτικό τομέα με την αντιπροσώπευση της Massey Ferguson στην Ελλάδα

2020 – Στρατηγική συνεργασία με την Kinsen Hellas S.A. στον τομέα της χρηματοδότησης και μίσθωσης επαγγελματικών οχημάτων, επιβατικών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών

2021 – Ίδρυση της Sigma CVM Romania S.R.L σε νέες εγκαταστάσεις στο Βουκουρέστι. Βασική δραστηριότητα της νέας εταιρείας είναι η διανομή αγροτικού εξοπλισμού καθώς είναι αποκλειστική αντιπρόσωπος της Massey Ferguson στην Νοτιοανατολική Ρουμανία και παράλληλα εκπροσωπεί τις εταιρείες Mazzotti, Sumo, Siloking, Ziegler, Olimac, TopCon, Junkkari.

IMG 3486

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 15:58

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon