.
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 13:12

Αφιέρωμα – 60 χρόνια SIDI

Η Ιταλική εταιρεία γιορτάζει έξι δεκαετίες τεχνολογικής καινοτομίας.

Το πρώτο εργαστήρι της Sidi στήθηκε το 1960 σε έναν στάβλο που μετασκευάστηκε για να παράγονται ορειβατικά μποτάκια και αθλητικά παπούτσια. Ο ακούραστος Dino Signori, ο ιδρυτής της εταιρείας, έμαθε όλα τα μυστικά της κατασκευής υποδημάτων κατά την εργασία του σε διάφορες σχετικές επιχειρήσεις, κάτι που είχε αρχίσει ενώ ήταν ακόμη μαθητής στο σχολείο. Ήταν η εποχή που ο ίδιος περιγράφει ως τότε που “άρχισα πραγματικά να δουλεύω”.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία του χαρακτήρα του είναι η επιμονή. Γι’ αυτόν κάθε απόφαση συνιστά ουσιαστικά μια συμφωνία. Ο ίδιος έμαθε να πειθαρχεί τον εαυτό του σε μια εποχή που είχε πολλά πράγματα να κάνει: προπόνηση με το ποδήλατο – το αληθινό του πάθος – ταυτόχρονα με εργασία και σπουδές. Αυτά σε μια ένδοξη εποχή από το παρελθόν της Ιταλίας, όταν η χώρα βρισκόταν σε μια πορεία ραγδαίας ανάπτυξης που οδηγούσε την καινοτομία και την εμπορική επιτυχία.

SISI sede

Ποιος θα φανταζόταν πως όλα ξεκίνησαν από τη σέλα μιας Vespa;

Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο ο Dino έκανε την πρώτη του “έρευνα αγοράς”, καθώς κάλυψε αμέτρητα χιλιόμετρα και αντιμετώπισε όλες τις δυσκολίες που μπορεί να σερβίρει ο καιρός.

Οι αρχικές παραγγελίες για τα πρώτα του προϊόντα άρχισαν να φτάνουν το 1959 και κάπως έτσι ξεκίνησε η επιχείρησή του και, με βάση την επιχειρηματική του ικανότητα, το αρχικό εργαστήρι με έδρα στην πόλη Maser στο Treviso σταδιακά επεκτάθηκε για να γίνει σήμερα ένα στολίδι στους λόφους του Asolo.

Οι θυσίες που χρειάστηκε να κάνει στη ζωή και τα αθλητικά του όνειρα δίδαξαν στον Dino Signori την αξία της επιμονής, έτσι η ταχεία άνοδος της Sidi στα μεταπολεμικά χρόνια οδήγησαν σε μια στροφή κατά τη δεκαετία του 1970, φέρνοντας την εξειδίκευση στην κατασκευή υπόδησης για μοτοσυκλέτα και ποδήλατο. Πλέον, αυτή η αγορά θα εξελισσόταν σε κεντρικό αντικείμενο για την εταιρεία του, που σύντομα άρχισε να χτίζει το δυνατό της εμπορικό όνομα στον χώρο αυτόν.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες καινοτομίας που ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες της ιστορίας της Sidi. Η δημιουργικότητα, το πάθος, η ανταγωνιστικότητα και η δυνατή διαίσθηση οδήγησαν τον Signori στο να δημιουργήσει αυθεντικές ιδέες και να θέσει κάποια ορόσημα που σήμερα θεωρούνται ακρογωνιαίοι λίθοι της σχετικής βιομηχανίας.

SIDI old product 

Καινοτομία

Τέτοια ήταν οι μπότες του σκι που άνοιγαν από πίσω το 1966, οι μπότες MX με σύστημα δεσίματος με έξι δέστρες το 1969, αλλά και το άθραυστο κλιπ του 1973 που έφερε την επανάσταση στα ποδηλατικά παπούτσια της εποχής που ως τότε χρησιμοποιούσαν σταθερές βίδες στα πετάλια για να κρατούν το πόδι του αναβάτη.

Από τη δεκαετία του 1970 και μετά ήρθε μια συνεχής ροή καινοτόμων προϊόντων που έγιναν συνώνυμα της επιτυχίας: νάιλον σόλες, Velcro ιμάντες, μικρομετρικά κουμπώματα, τα πρώτα παπούτσια για Mountain Bike και Cyclocross, αλλά και πολλά άλλα προϊόντα που υπογράμμισαν κάθε στάδιο της ανάπτυξης της Sidi.

Με τη δεκαετία του 1990 ήρθε η ανάγκη για μεγαλύτερη έμφαση στο στυλ και τον σχεδιασμό, κάτι που με τον χρόνο έδωσε στα προϊόντα της Sidi μια πραγματικά θρυλική υπόσταση.

Η ανθρακονημάτινη σόλα πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθώς η ιστορία της υπόδησης συνεχίζει να εξελίσσεται με γρήγορο ρυθμό, όπως και συνολικά ο κόσμος του αθλητισμού.

SIDI moto

Η μοτοσυκλετιστική σειρά

Το μοτοσυκλετιστικό κομμάτι επίσης ακολούθησε μια ανάλογα ραγδαία ανάπτυξη. Το 1968 η εταιρεία αποφάσισε να ασχοληθεί με τα μηχανοκίνητα σπορ και σύντομα έγινε σαφές πως οι αναβάτες χρειάζονταν σωστό εξειδικευμένο εξοπλισμό. Μετά από πολλή σκέψη και αμέτρητα σχέδια, παρουσιάστηκε η σειρά Grand Prix, με ένα σύστημα δεσίματος έξι σημείων.

Στη συνέχεια ακολούθησε το ‘fix-lock’, ένα σύστημα που ασφαλίζει τη μπότα στην περιοχή της φτέρνας και το οποίο αποτέλεσε τον πρόγονο του επαναστατικού συστήματος προστασίας ‘quick-release’ (ταχεία απελευθέρωση) που εισήχθη το 1986. Αυτή η εξέλιξη κορυφώθηκε με την παρουσίαση του μοντέλου Vertigo Corsa περίπου δέκα χρόνια αργότερα.

Η τελευταία γενιά μποτών, τόσο για χρήση εντός όσο και εκτός δρόμου, πλέον φέρει εξειδικευμένη τεχνολογία που εγγυάται κορυφαία χαρακτηριστικά ποιότητας και άνεσης, καθώς και αξεπέραστη απόδοση.

Dino Signori bici
O Dino Signori στα νιάτα του

Το μέλλον δεν έχει γραφτεί ακόμη

Ο Dino Signori ήταν ένας άνθρωπος δεμένος με την επιχείρησή του, ήταν ο πρώτος που έμπαινε το πρωί στο εργοστάσιο και ο τελευταίος που έφευγε το βράδυ. Ήταν επίσης ένας άνθρωπος που δεν απέφευγε τις προκλήσεις.

“Μόνο μέσω των αγώνων και της πληροφόρησης από τους αθλητές που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας μπορούμε να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα,” έλεγε ο Signori.

Γι’ αυτό και η εταιρεία του επένδυε πάντοτε στην υποστήριξη αθλητών όπως οι Francesco Moser, Giacomo Agostini, Joel Robert, Stefan Everts, Paolo Bettini, Tony Cairoli, Billy Bolt, Egan Bernal και Richard Carapaz – για να αναφέρουμε ενδεικτικά μερικούς.

Όλοι αυτοί συνέβαλαν στην εξέλιξη των προϊόντων που σήμερα έχουν ανάξει τη Sidi σε μια παγκοσμίως κορυφαία εταιρεία στην κατασκευή υποδημάτων για ποδήλατο και μοτοσυκλέτα. Τα πρώτα 60 χρόνια είναι πλέον πίσω μας αλλά, όπως αρέσκεται να λέει ο Signori, “το μέλλον δεν έχει γραφτεί ακόμη”.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 13:22

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon