.
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 10:56

Αφιέρωμα - Luigi Termignoni

Τα ξημερώματα της 18ης Νοεμβρίου, “έφυγε” από την ζωή, σε ηλικία 75 ετών, o Luigi Termignoni, ο ιδρυτής της πασίγνωστης εταιρείας κατασκευής εξατμίσεων.

Ο Termignoni, λάτρης των μοτοσυκλετών από νεαρή ηλικία, ανοίγει το 1969  το πρώτο του κατάστημα στην Predosa, μια μικρή κωμόπολη ανάμεσα στην Γένοβα και στο Τορίνο, στην Βόρεια Ιταλία.

Αρχικά το αντικείμενο της εργασίας είναι η αντιπροσώπευση των εταιρειών Honda, Kawasaki και Ducati, με την επιχείρηση να λειτουργεί παράλληλα και ως συνεργείο. Ο Termignoni είναι εξαίρετος τεχνικός και πολύ σύντομα αναγνωρίζεται στους μοτοσυκλετιστικούς κύκλους της Ιταλίας, ως ένας από τους καλύτερους μηχανικούς αγώνων, κατασκευάζοντας μάλιστα αρκετά ανταλλακτικά για την βελτίωση τετράχρονων κινητήρων.  

Πολύ σύντομα ο Termignoni αντιλαμβάνεται ότι οι περισσότερες μοτοσυκλέτες παραγωγής,  πάσχουν σε ένα συγκεκριμένο τμήμα όταν προσπαθείς να τις βελτιώσεις και αυτό είναι η εξάτμιση τους. Η αγορά ενός δυναμόμετρου το 1971, κάτι που αποτελούσε πολύ σπάνιο αν όχι μοναδικό φαινόμενο για ιδιώτη την εποχή εκείνη, επιβεβαιώνει στην πράξη αυτό που είχε αντιληφθεί, και κάπως έτσι, ο Termignoni καταπιάνεται και με την κατασκευή εξατμίσεων.   

Οι αρχικές του προσπάθειες αφορούν συστήματα εξατμίσεων για τετρακύλινδρος κινητήρες της Kawasaki, με την κατασκευή τους να γίνεται εξ ολοκλήρου στο χέρι. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και σε αυτό το σημείο, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Termignoni αποφασίζει να αφοσιωθεί αποκλειστικά σε αυτό το κομμάτι.

Η πρώτη του επίσημη συνεργασία είναι με την Bimota, το 1976, ενώ μπαίνοντας στην δεκαετία του 1980, η εταιρεία έχει επεκταθεί αρκετά και αναγνωρίζεται διεθνώς ως μια από τις καλύτερες κατασκευάστριες after marker εξατμίσεων.  Οι προσκλήσεις για την είσοδο στα “μεγάλα σαλόνια”, δεν αργούν να έρθουν λοιπόν. Αρχικά είναι η Ducati που προσεγγίζει τον Termignoni, ξεκινώντας μια συνεργασία η οποία διαρκεί μέχρι και στις μέρες μας, με τις δυο εταιρείες να συνδέουν τα ονόματα τους, άρρηκτα.

termi1

Η Honda επίσης ζητά από τον Termignoni να σχεδιάσει τις εξατμίσεις των αγωνιστικών της που τρέχουν στις 24 ώρες του Le Mans και έτσι ξεκινά άλλη μια συνεργασία, αυτή την φορά με ιαπωνική εταιρεία, που σύντομα διευρύνθηκε και οδήγησε στην πρώτη αγωνιστική επιτυχία, τον τίτλο της Honda στα WSBK, με τον Fred Merkel να οδηγά μια RC30 η οποία έφερε εξάτμιση της Temignoni.

Αυτό αποτέλεσε την αρχή μιας σειράς εξαιρετικών επιτυχιών σε αγωνιστικό επίπεδο, με την Termignoni να απαριθμεί μέχρι στιγμής 16 τίτλους στα WSBK, 10 στα MotoGP και 2 στο Paris Dakar και στα Rally. Οι αγώνες, πάντα αποτελούσαν προτεραιότητα για την εταιρεία και συνολικά, η εταιρεία έχει συνάψει συνεργασίες με εταιρείες όπως οι Ducati, Honda, Kawasaki, Yamaha, MV Agusta, Montesa, Ossa και Beta, με μοτοσυκλέτες που φέρουν εξατμίσεις Termignoni, να έχουν τρέξει και να τρέχουν σε MotoGP, Moto2, Moto3, WSBK, SS, SSTK, MX, Enduro, Trial και Rally.

Σε ότι αφορά στα τελικά ευρείας παραγωγής, ο Termignoni είχε επαναπροσδιορίσει την αγορά δύο φορές. Αρχικά στα τέλη της δεκαετίας του 70, κατασκευάζοντας πρώτος τελικά από αλουμίνιο και επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο, σημαντική μείωση στο βάρος και αργότερα, το 1990, όπου και θα επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο, αυτή την φορά με τελικά κατασκευασμένα για πρώτη φορά, από τιτάνιο.

Καλό ταξίδι λοιπόν Luigi Termignoni, πέραν όλων των άλλων, θα σε θυμόμαστε ως τον δημιουργό τον πιο μελωδικών “βροντών” του κόσμου!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 18:03

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon