.
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 17:02

10 περιπτώσεις “κουλών” προϊόντων με επωνυμίες μοτο-βιομηχανιών

Yποβρύχια, ραπτομηχανές και άλλα... 

“Eμείς για άλλου κινήσαμε για αλλού κι αλλού η ζωή μας πάει” λένε οι στίχοι του τραγουδιού και αυτό ισχύει για πολλές κατασκευάστριες που ιδρύθηκαν έχοντας ως αντικείμενο κάτι εντελώς διαφορετικό από τους δύο τροχούς, στην πορεία τους όμως, άλλαξαν πορεία ή δημιούργησαν νέα τμήματα, που επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην μοτοσυκλέτα.  

Σε άλλες περιπτώσεις, έχουμε βέβαια αμιγώς μοτοσυκλετιστικές εταιρείες, που λόγο του πολυπράγμωνος χαρακτήρα τους, επιχείρησαν ανοίγματα και σε άλλους τομείς της αγοράς. Στο θέμα που ακολουθεί, παραθέτουμε 10 περιπτώσεις προϊόντων που δεν θα περίμενε κανείς να έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις πασίγνωστες  εταιρείες, στον δικό μας, δίτροχο μικρόκοσμο.

Aprilia ποδήλατο

koula prointa moto 1


Εντάξει, δεν είναι και τόσο σπάνιο μια μοτοβιομηχανία να κατασκευάζει ποδήλατα, ωστόσο στη περίπτωση της Aprilia, δεν είναι και τόσο γνωστό ότι ξεκίνησε την δραστηριότητα της το 1945, ως κατασκευάστρια ποδηλάτων, και παρέμεινε έτσι, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Ducati – Φωτογραφική μηχανή

koula prointa moto 5

Ξεκίνησε ως εταιρεία παραγωγής ραδιοφώνων και ηλεκτρολογικών εξαρτημάτων για αυτά, ωστόσο ένα από τα πιο απίθανα προϊόντα που φέρουν την επωνυμία Ducati, είναι μια φωτογραφική μηχανή, η Sogno του 1950. Φυσικά ήταν αναλογική, με φορέα για φιλμ 35χλστ. και τηλεμετρική, για αυτό και χαρακτηρίστηκε, λόγο της προσιτής τιμής, ως η “Leica των φτωχών”. Είχε επίσης, το κουμπί του κλείστρου τοποθετημένο αντισυμβατικά, στην αριστερή πλευρά.

Harley-Davidson – Snowmobile

koula prointa moto 2


Nαι αμέ, όπως το διαβάσατε, η Harley-Davidson έχει κατασκευάσει σε συνεργασία με την Aermachi, snowmobile. Πρόκειται για δύο μοντέλα, τα HY400 και HY440 με δίχρονους, δικύλινδρους σε σειρά κινητήρες 398 και 433 κ.εκ. αντιστοίχως, που κατασκευάστηκαν για μια περίοδο 4 χρόνων, από το 1971, μέχρι το 1975. Το γιατί δεν είχε συνέχεια το όλο εγχείρημα, είχε να κάνει με τις τιμές της βενζίνης, που αυξήθηκαν πολύ στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να σημειώσουν ραγδαία πτώση.

Honda – HA420 Jet

koula prointa moto 6

Από το 1980 το μελετούσε η Honda και τελικά το 2003, το πρώτο της Business Jet, έκανε την παρθενική του πτήση. Πρόκειται για ένα ελαφρού τύπου αεροσκάφος για ιδιωτική χρήση, το οποίο φέρει δύο στροβιλοκινητήρες HF120 –της Honda φυσικά-, οι οποίοι είναι και οι μοναδικοί σε αυτή την κλάση αεροπλάνων, που στηρίζονται στα φτερά, αντί για το ουραίο τμήμα, προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος στην άτρακτο. To Honda ΗΑ420 είναι επίσης ένα από τα πλέον προσιτά business jet (κάτι λιγότερο από 5 εκατομμύρια δολάρια μωρέ…), με τις πωλήσεις τους να πηγαίνουν αρκετά καλά, έχοντας φθάσει τις 43 μονάδες, το 2017.

Husqvarna – Ραπτομηχανή

koula prointa moto 7


Αν κάποιος σας πει ότι η Husqvarna του “ράβει τα πάντα” μην βιαστείτε να μπλεχτείτε σε μοτοσυκλετιστικού περιεχομένου κουβέντα, καθότι παίζει να κυριολεκτεί. Η Husqvarna, πέραν των μοτοσυκλετών, έχει και άλλα εταιρικά τμήματα, κατασκευάζοντας πριόνια, μηχανές γκαζόν αλλά και προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως ραπτομηχανές. Ας μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε πολύ – πολύ παλιά ως εταιρεία κατασκευής τυφεκίων. Οπότε αν σας πει κανείς ότι το Husqvarna του “είναι πυροβόλο”, επίσης μην διαφωνήσετε, ποτέ δεν ξέρετε…

Kawasaki – Πολεμικό υποβρύχιο

koula prointa moto 4

Δεν αποτελεί φυσικά δημιουργία της Kawasaki (θα υπήρχε και δικαιολογία ότι είναι μοτοσυκλετιστικό “χούι” άμα… έγερνε στις στροφές) αλλά της μητρικής εταιρείας Kawasaki Heavy Industries, σε συνεργασία με την Mitsubishi. Πρόκειται για ένα σύγχρονής κλάσης ηλεκτρο-πετρελαιοκίνητο σκάφος μήκους 84 μέτρων και εκτοπίσματος 4.200 τόνων (σε κατάδυση), το οποίο έχει ενταχθεί στον στόλο του ιαπωνικού στόλου, ενώ έχουν παραδοθεί επίσης μονάδες και στο ναυτικό της Αυστραλίας. Εμείς βέβαια ψωνίσαμε από αλλού (δεν μπήκε τυχαία η italic γραμματοσειρά).

Moto Guzzi – Motocarro

koula prointa moto 9


Πρόκειται για μια σειρά από τρίτροχα οχήματα με καθαρά χρηστικό και μεταφορικό χαρακτήρα, εκ των οποίων το πιο περίεργο ήταν η στρατιωτική έκδοση “Autoveicolo da Montagna”, με κίνηση 3Χ3, που έφερε πρόσθετο σύστημα με ερπύστριές στους πίσω τροχούς και αλυσίδες στον μπροστινό, για να επιχειρεί επί παντός εδάφους. Ο V2 κινητήρας είχε χωρητικότητα 754 κ.εκ. και απέδιδε 20 ίππους αλλά “μπόλικη” ροπή, με το περίεργο αυτό όχημα να εντάσσεται στο σώμα τον αλπινιστών του ιταλικού στρατού στα τέλη της δεκαετίας του 1950, αντικαθιστώντας τα μουλάρια που χρησιμοποιούνταν τότε για τις μεταφορές.

ΜV Agusta – Eλικόπτερα

koula prointa moto 3

Η γνωστή μας MV Agusta, γεννήθηκε ως παρακλάδι της μητρικής εταιρείας Agusta, που είχε ιδρυθεί το 1923 και βασικό της αντικείμενο αποτελούσε η κατασκευή αεροκαφών και συγκεκριμένα ελικοπτέρων. Θεωρείται ως μια από της σημαντικότερες κατασκευάστριες όλων των εποχών στα ελικόπτερα, με πληθώρα μοντέλων για ιδιωτική και επιχειρησιακή χρήση σε σώματα ασφαλείας, ενώ η συμβολή της στην ανάπτυξη των τεχνολογιών αυτού του πτητικού μέσου, είναι ανάλογου ειδικού βάρους με αυτή του Igor Sikorsky.

Suzuki  – Μηχανήματα κλωστοϋφαντουργίας

koula prointa moto 8


Η Suzuki ιδρύθηκε ως εταιρεία κατασκευής αργαλειών και συνέχισε να δραστηριοποιείται στην σχεδίαση και κατασκευή μηχανημάτων για την βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας για αρκετό καιρό. Η ενασχόληση της με τους κινητήρες και τα οχήματα ξεκίνησε το 1937 και για κάποια χρόνια τα δυο αντικείμενα παραγωγής συνυπήρχαν κάτω από την ίδια επιχειρηματική στέγη, μέχρι που το 1961, έγινε ο διαχωρισμός των εταιρειών σε Suzuki Motor και Suzuki Loom Manufacturing Co.  

Yamaha – Venova

koula prointa moto 10

Είναι φυσικά γνωστό ότι η Yamaha δραστηριοποιείται και στον χώρο του Audio / PA / Ηi Fi αλλά και των μουσικών οργάνων, έχοντας δημιουργήσει ένα πάρα πολύ καλό όνομα και στα δύο αυτά πεδία. Σε ότι αφορά στα μουσικά όργανα μάλιστα, αποτελεί μια από τις ηγέτιδες δυνάμεις στα πιάνα, στις κιθάρες και στα κρουστά, με μια ευρύτατη γκάμα μοντέλων που απευθύνονται σε ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες Απ΄όλη την γκάμα των μουσικών οργάνων όμως, εμείς επιλέξαμε το πιο περίεργο, με το όνομα Venova. Πρόκειται για ένα όργανο που ανήκει στα πνευστά αλλά δεν μπορεί να καταταχθεί σε καμία από τις γνωστές κατηγορίες, καθώς αποτελεί μια νέα πρόταση, με ήχο που πλησιάζει σε αυτόν του soprano σαξόφωνου αλλά με πολύ πιο εύκολο παίξιμο και συντήρηση, συγκριτικά.

Ολοκληρώνουμε λοιπόν το θέμα μουσικά.  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 17:02

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon