.
Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011 13:13

Αφιέρωμα - Barbour International Jacket

 


Γιορτάζει 75 χρόνια στην παραγωγή

 



Όσοι έχουν δει την ταινία του 1963 «Η μεγάλη απόδραση» ίσως θα θυμούνται τον πρωταγωνιστή Steve McQueen να φοράει ένα χαρακτηριστικό jacket, το θρυλικό “Barbour International Jacket”. Φέτος το τζάκετ αυτό κλείνει 75 χρόνια στην παραγωγή, από το 1936 που πρωτο-λανσαρίστηκε και η Barbour το γιορτάζει με μια σειρά από events, αλλά κυρίως με το επαναλανσάρισμα του Original Green International, του τζάκετ που κυριάρχησε στην ιστορία του μοτοσυκλετισμού παγκοσμίως. Τι είναι όμως αυτό που κάνει το Barbour International μοναδικό;

Η εταιρία


Η εταιρεία Barbour ιδρύθηκε στην Αγγλία το 1870 από τον John Barbour και αρχικά παρήγαγε στολές εργασίας και γενικότερα ενδύματα για χρήση outdoor. Τα ρούχα της είχαν μεγάλη απήχηση στο βιομηχανικό κλάδο και ειδικά στη ναυπηγοκατασκευαστική. Στις αρχές του 20ου αιώνα, τα ηνία της εταιρείας ανέλαβαν οι γιοι του John, ο Jack και ο Malcom. Το 1936, ο γιος του Malcom, Duncan Barbour, λάτρης της μοτοσυκλέτας, παρουσίασε το Barbour International Jacket για τις ανάγκες της τότε Αγγλικής Εθνικής Ομάδας που θα συμμετείχε στο International Six Day Trials (τον προάγγελο του ISDE) εκείνης της χρονιάς. Από τότε και μέχρι το 1977 το μπουφάν αυτό φορέθηκε ανελλιπώς από όλες τις Εθνικές Ομάδες μοτοσυκλέτας της Αγγλίας.

Οι ηθοποιοί


Η απήχηση του στους απανταχού λάτρεις της μοτοσυκλέτας, αλλά και στους αγωνιζόμενους, είναι μεγάλη. Το 1957 στο σκοτσέζικο πρωτάθλημα Trial, το 97% των συμμετεχόντων φορούσε το συγκεκριμένο jacket ενώ αποτέλεσε το επίσημο ένδυμα της αστυνομίας σε 14 διαφορετικές χώρες. Στο Isle of Man TT του 1965 πάνω από το 95% των αναβατών το φόρεσε, άσχετα από τη χώρα καταγωγής τους, ενώ το «τίμησαν» και  τα μεγάλα ονόματα, όπως ο Sammy Miller, ο Phil Reed και φυσικά, ο Steve McQueen. Ο τελευταίος, ο οποίος εκτός από μεγάλος ηθοποιός ήταν και ενεργά αγωνιζόμενος, το φόρεσε στο ISDT του 1964 όπου συμμετείχε με την ομάδα της Αμερικής. Φέτος μάλιστα, ο γιος του είναι πρεσβευτής της εταιρείας στα πλαίσιο του εορτασμού της για τα 75 χρόνια του τζάκετ.

Το jacket


Όταν το δεις, δεν θα το μπερδέψεις με κανένα άλλο. Το ύφασμα του είναι βαμβακερό με κερωμένη επικάλυψη, ο τρόπος αδιαβροχοποίησης εκείνης της εποχής. Οι τέσσερεις μεγάλες τσέπες του, που αποτελούν το σήμα κατατεθέν του, έχουν κι αυτές την ιστορία τους : παλιά, στα πρώτα ISDT ο κάθε αναβάτης ήταν υποχρεωμένος να κουβαλάει μαζί του στον αγώνα τα εργαλεία του και τα ανταλλακτικά που ενδεχομένως να του χρειάζονταν κατά τη διάρκεια! Θα λέγαμε ότι είναι ό,τι πιο κλασσικό ή ρέτρο κυκλοφορεί στον κόσμο της μοτοσυκλέτας. Το international σίγουρα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα σύγχρονα μοτοσυκλετιστικά τζάκετ με τα high-tech υλικά, την επίστρωση Gore-Tex, την CE πιστοποιημένη επένδυση κτλ. Ο λόγος για τον οποίο κάποιος θα αγόραζε ένα τέτοιο τζάκετ (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι και πανάκριβο!) είναι ο ίδιος για τον οποίο σταματάμε στο δρόμο για να θαυμάζουμε μια Moto Guzzi Le Mans, μια Ducati Paul Smart 1000 ή μια Triumph Thruxton. Είναι αυτή η απροσδιόριστη αναπόληση περασμένων εποχών που δεν ζήσαμε και έχουν περάσει ανεπιστρεπτεί. Τότε που το στυλ ήταν αυθεντικό και τα υλικά διαχρονικά.

Φωτογραφίες


Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 11:00

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon