.
Πέμπτη, 06 Ιανουαρίου 2011 23:32

Αφιέρωμα - BMW Motorrad 2010

 


Οι καλύτερες στιγμές του 2010

 


Η χρονιά για την BMW Motorrad ήταν συναρπαστική, με νέα μοντέλα, επετειακές εκδηλώσεις, επιτυχία στους αγώνες και τις πωλήσεις, αλλά και την υπόσχεση για μία ακόμα πιο συναρπαστική συνέχεια το 2011. Δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να αναφερθούν όλα τα επιτεύγματα, οπότε θα αρκεστούμε σε μία σύντομη ετήσια έκθεση με τις "καλύτερες στιγμές" του 2010.

Σπορ


Οι διακρίσεις για την εντυπωσιακή S 1000 RR στην πρώτη ολοκληρωμένη χρονιά της είναι τόσες πολλές που δεν μπορούν να αναφερθούν όλες. Εδώ παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες:

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike 2010, ο Ruben Xaus και ο Troy Corser τερμάτισαν συνολικά οκτώ φορές στην πρώτη πεντάδα, ενώ ο Troy κατέκτησε την πρώτη pole position της ομάδας και ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο. Στο φημισμένο πρωτάθλημα Superstock 1000 FIM που υποστηρίζει το πρωτάθλημα WSBK, ο αναβάτης της BMW Motorrad Ιταλίας Ayrton Badovini κατέκτησε με την S 1000 RR τον πρώτο διεθνή τίτλο και σημείωσε ένα νέο ρεκόρ αγώνων κερδίζοντας τους εννέα από τους συνολικά δέκα αγώνες, συμπεριλαμβανομένων και των επτά νικών στους επτά πρώτους γύρους, κι εξασφαλίζοντας των τίτλο τρεις αγώνες πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Η RR κατέκτησε τον πρώτο εθνικό της τίτλο αρκετά νωρίς τον Αύγουστο, όταν ο Gregory Fastré κέρδισε το Βελγικό Πρωτάθλημα Superbike. Ακολούθησε η καθολική κυριαρχία στο Γαλλικό Πρωτάθλημα Superbike (Erwan Nigon και Sébastien Gimbert). Ξεκάθαρη νίκη στην κατηγορία Stock Extreme του Ισπανικού Πρωταθλήματος Superbike για τον αναβάτη της Team Motorrad Javier Forés. Νίκη σε δύο από τις πιο απαιτητικές σειρές αγώνων της Μεγάλης Βρετανίας με τον Steve Brogan να κατακτά το πρώτο Βρετανικό Πρωτάθλημα EVO και τον Jon Kirkham να κυριαρχεί στο Εθνικό Πρωτάθλημα Metzeler Superstock 1000.

Το Φιλανδικό Πρωτάθλημα Superbike 2010 το κατέκτησε ο Sami Penna στην πρώτη του συμμετοχή με RR, ενώ στον Καναδά τρεις αναβάτες BMW βρέθηκαν στην πρώτη πεντάδα του Καναδικού Πρωταθλήματος Superbike 2010 πίσω από τον εφτά φορές πρωταθλητή Jordan Szoke. Στο Γερμανικό Πρωτάθλημα Superbike ο Βέλγος αναβάτης Werner Daemen κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη, ενώ τη δεύτερη θέση κατέκτησε και στην Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας ο αναβάτης της BMW Παναγιωτόπουλος, Σάκης Συνιώρης.

Τον Ιούνιο, ο Keith Amor από τη Σκοτία σημείωσε μία εντυπωσιακή νίκη στον αγώνα North West 200 Superstock με μία RR, ενώ αργότερα το Νοέμβριο, ο Αμερικανός Jeremy Toye προσέθεσε και το δικό του όνομα στη λίστα επιτυχιών της RR με μία τρίτη θέση στο Grand Prix του Μακάο.

Off road

Οι επιτυχίες της BMW Motorrad συνεχίστηκαν και στους αγώνες off road. Ο Simo Kirssi γιόρτασε τον Αύγουστο τον τρίτο του τίτλο στο Γερμανικό Πρωτάθλημα Cross Country και τον δεύτερό του με την παντοδύναμη BMW G 450 X, ενώ τον Οκτώβριο ο "ιπτάμενος Φιλανδός" σφράγισε την υπεροχή της BMW με έναν ακόμα τίτλο, κατακτώντας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Cross Country 2010 στον τελευταίο του αγώνα με την BMW G 450 X. Συνολικά ο Kirssi νίκησε σε 16 από τους 24 αγώνες cross country στους οποίους συμμετείχε επίσημα από το 2008, κατακτώντας δύο γερμανικούς και τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους.

Νωρίς τον Ιούνιο, ο Andi Lettenbichler της ομάδας BMW Husqvarna Motorsport είχε ως νεοεισερχόμενος ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο 10ο αγώνα του Erzberg Rodeo’s Red Bull Hare Scramble. Ολοκληρώνοντας τον σκληρό αγώνα σε χρόνο λίγο κάτω από δύο ώρες, ο Letti ήταν ένας από τους 16 αναβάτες που είδαν τη γραμμή τερματισμού. Τον Ιούλιο ο "Letti" ανέβηκε στο βάθρο μετά από πέντε ημέρες του Red Bull Romaniacs Extreme Enduro, ενός από τους πιο σκληρούς αγώνες σε όλο τον κόσμο. Μία ακόμα θέση στο βάθρο εξασφάλισε και στο Roof of Africa, στα τέλη Νοεμβρίου.

Στους αγώνες Stunt Riding, ο Chris Pfeiffer με την BMW F 800 R υπερασπίστηκε με επιτυχία στο Hockenheimring τον τίτλο του Γερμανικού Stuntriding Open που κατέκτησε το 2009. Ο Βαυαρός αναβάτης απέδειξε ότι ακόμα έχει όλα όσα χρειάζεται για να νικήσει τους καλύτερους αναβάτες freestyle του κόσμου.

Μόδα/lifestyle


Είναι γνωστό ότι η προβολή του προϊόντος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει γνωστή η μάρκα. Όσοι ασχολούνται με τη μόδα θα παρατήρησαν ότι οι μοτοσικλέτες BMW χρησιμοποιήθηκαν συχνά ως φόντο σε περιοδικά και φωτογραφήσεις μόδας, πλαισιωμένες από γοητευτικά κορίτσια με όμορφα ρούχα.

Κορυφαίοι σχεδιαστές όπως ο Thomas Kirchgrabner για τη LISKA, ο Marcel Ostertag, ο Karl Lagerfeld και η Kinga Horvath προσέφεραν τις δημιουργίες τους για διάφορες φωτογραφίσεις που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και στις οποίες συμμετείχαν γνωστά μοντέλα όπως η Leslie Porterfield και η Najet El Kamel. Εξίσου εντυπωσιακές ήταν οι τοποθεσίες, μεταξύ αυτών και η μυστική αεροδυναμική σήραγγα της BMW στο Μόναχο, το pit lane και τα grid των αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike σε όλο τον κόσμο, το Ντουμπάι, αλλά και ο διαγωνισμός Rowenta Elite Model Look Germany 2010 που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.

Εορτασμοί και εκδηλώσεις


Για την BMW Motorrad το 2010 ήταν μία χρονιά εορτασμών και δραστηριοτήτων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Με αφορμή την 30η επέτειο του GS που συμπληρώθηκε το 2010, παρουσιάστηκε μία ειδική έκδοση GS που σημείωσε αμέσως μεγάλη επιτυχία. Ακόμα παρουσιάστηκε ένα ειδικό ηλεκτρονικό φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο "Thank you GS" στο οποίο συμμετείχαν σχεδόν 1000 αφοσιωμένοι κάτοχοι απ' όλο τον κόσμο. Απίστευτο κι όμως αληθινό! Υπάρχει μάλιστα ένα ιδιαίτερο κρασί που απευθύνεται στους αναβάτες Adventure και διατίθεται από τους αμπελώνες του Mike Kuimelis, του αναβάτη GS από την Καλιφόρνια.

Η αναγγελία του δεύτερου κυπέλλου BMW Motorrad International GS Trophy στη Νότιο Αφρική προσέλκυσε διπλάσιες συμμετοχές απ' ότι ο πρώτος αγώνας στην Τυνησία του 2008. Μετά τους "εθνικούς" προκριματικούς σε όλο τον κόσμο, 10 τελικές ομάδες από 12 χώρες αγωνίστηκαν το Νοέμβριο για πάνω από επτά ημέρες στη Νότιο Αφρική, τη Σουαζιλάνδη και τη Μοζαμβίκη για την κατάκτηση του πολυπόθητου τίτλου Trophy. Εδώ διακρίθηκαν οι καλύτεροι αναβάτες GS του κόσμου. Οι αναβάτες της Μεγάλης Βρετανίας κέρδισαν τον αγώνα αλλά οι Σκανδιναβοί και οι Νοτιοαφρικανοί τους άσκησαν έντονη πίεση σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Στο τέλος η διαφορά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης θέσης ήταν μόλις ένας βαθμός.

Στο BMW Motorrad Days στο Garmisch-Partenkirchen γιορτάστηκαν τον Ιούλιο τα 10 χρόνια επιτυχιών με ένα πολυπληθές κοινό, φανταστικό καιρό και ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με έντονη δράση. Όσοι δεν κατάφεραν να μεταβούν στη Γερμανία για τον εορτασμό της επετείου είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν ζωντανά μέσα από τη νέα σελίδα της BMW Motorrad στο Facebook με επώνυμα πρόσωπα που συμμετείχαν σ' αυτό το φανταστικό πάρτι. Η επίσημη σελίδα στο Facebook παρουσιάστηκε το Μάρτιο για να κρατά τους φαν ενημερωμένους με όλα τα τελευταία νέα και τις εξελίξεις από την BMW Motorrad. Η σελίδα σημειώνει τρομακτική επιτυχία με 100.000 τακτικούς επισκέπτες.

Touring/Adventure


Σε όλο τον κόσμο, οι αναβάτες BMW κατακτούν τους προσωπικούς τους στόχους, εξερευνώντας τον κόσμο πάνω σε δύο τροχούς και φτάνοντας πιο μακριά απ' ότι θα μπορούσαν να φανταστούν, σε μέρη όπου οι άνθρωποι δεν έχουν δει ποτέ τους μοτοσικλέτα. Πιστεύοντας ότι μία γεμάτη ζωή είναι προτιμότερη από τη μακροζωία, οι αναβάτες της περιπέτειας χρησιμοποιούν τις μοτοσικλέτες τους BMW για να ωθήσουν τους εαυτούς τους σε νέα όρια και να ανακαλύψουν νέους ορίζοντες.

Διανύουν απίστευτες αποστάσεις, όπως για παράδειγμα ο Darren Sandler που το Φεβρουάριο συμπλήρωσε οδηγώντας 320.000 σε λιγότερο από πέντε χρόνια με την K 1200 LT. Ή ο 80χρονος Dave Swisher που κάλυψε την εντυπωσιακή απόσταση του 2.400.000 χιλιόμετρα σε λιγότερο από 30 χρόνια με μοτοσικλέτες BMW. Για να σχηματίσετε μία εικόνα αυτής της απόστασης: είναι ίση με το ταξίδι από τη Γη στη Σελήνη και πίσω, τρεις φορές!

Εάν θέλετε να δείτε τον κόσμο, μπορείτε να απευθυνθείτε σε διάφορες ταξιδιωτικές εταιρίες που θα σας βοηθήσουν να υλοποιήσετε τα όνειρά σας και να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με άλλους αναβάτες. Μία από τις γνωστότερες εταιρίες Adventure Touring είναι και οι GlobeBusters που συνόδευσε μία ομάδα αναβατών BMW GS σε ένα μεγάλο ταξίδι 20.000 χιλιομέτρων, από το Λονδίνο στο Πεκίνο, καταφέρνοντας να υπερνικήσει ένα σωρό εμπόδια στη διαδρομή όπως επαναστάτες, ορμητικά ποτάμια, κατεστραμμένους δρόμους και διεφθαρμένους αξιωματούχους.

Το ταξίδι των δέκα εβδομάδων και των 17.000 χιλιομέτρων έφερε κοντά τους αναβάτες BMW απ' όλο τον κόσμο που αγαπούν τα ταξίδια. Τώρα η ομάδα GlobeBusters ετοιμάζει κάτι ακόμα πιο φιλόδοξο - να οδηγήσει τη μεγαλύτερη ομάδα αναβατών endurance που είδε ποτέ ο κόσμος. Το "Discover our Earth" θα καλύψει σε 250 ημέρες 65.000 χιλιόμετρα σε πέντε ηπείρους. Οι 30 αναβάτες GS θα ξεκινήσουν από την Αυστρία στις 21 Νοεμβρίου και θα βρίσκονται καθ' οδόν μέχρι τον Ιούλιο του 2011. Ευχηθείτε τους καλό ταξίδι και ακολουθήστε την πορεία του ταξιδιού από το Internet.

Διακρίσεις


Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα βραβεία και οι διακρίσεις ήρθαν με καταιγιστικό ρυθμό το 2010, αρχής γενομένης με την έκθεση μοτοσικλέτας στο Dortmund το Μάρτιο και τις πέντε διακρίσεις για την BMW Motorrad από το γερμανικό περιοδικό "Motorrad" που βράβευσε τις καλύτερες μοτοσικλέτες για το 2010. Για πρώτη φορά η BMW Motorrad τάραξε τα νερά κατακτώντας και τα πέντε βραβεία. Η S 1000 RR κέρδισε από την πρώτη κιόλας χρονιά στην κατηγορία Σπορ που διακρίνεται για τον έντονο ανταγωνισμό. Η K 1300 GT κέρδισε τη ν πρώτη θέση στην κατηγορία της Καλύτερης Μοτοσικλέτας Τουρισμού ενώ η R 1200 RT την τρίτη θέση. Τέλος, οι R 1200 GS / Adventure κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στην κατηγορία Enduro /Supermotard αντίστοιχα. Η K 1300 S κέρδισε στην κατηγορία της Καλύτερης Μοτοσικλέτας All-Round και η R 1200 R κατέκτησε της κορυφή στην κατηγορία Καλύτερη Μοτοσικλέτα Naked.

Ακόμα, η διαφημιστική εταιρία της BMW Motorrad (Serviceplan) διακρίθηκε στο διεθνές φεστιβάλ διαφήμισης Spotlight. Κατέκτησε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία Visions με ένα σποτ του Ruben Xaus, καθώς και τα χάλκινα βραβεία στις κατηγορίες "No Limits" και "Public’s Choice" για την ίδια ταινία. Στην κατηγορία "Web and Mobile" κατέκτησε το χάλκινο βραβείο για το σποτ "Dinner for RR". Αυτό το σποτ έλαβε πάνω από 1,1 εκατομμύρια κλικ σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την παρουσίασή του στο BMW.TV/com και είναι η πιο πετυχημένη ταινία της BMW στο You Tube.

Τον Ιούλιο η S 1000 RR βραβεύτηκε ως η "Σπορ Μοτοσικλέτα της Χρονιάς για το 2010" από το περιοδικό Fast Bikes της Μεγάλης Βρετανίας νικώντας κατά κράτος τους ανταγωνιστές της Ιαπωνίας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας – συμπεριλαμβανομένων των Honda Fireblade, Ducati 1198 S Corse, Aprilia RSV4 R και Triumph Daytona 675.

Τον επόμενο μήνα η BMW S 1000 RR τιμήθηκε με τρία βραβεία "Best of" από τα αμερικανικά μέσα Το Robb Report βράβευσε την S 1000 RR ως την καλύτερη σπορ μοτοσικλέτα στο ετήσιο τεύχος "Best of the Best" του Ιουνίου. Τον Ιούλιο ακολούθησε το Cycle World βραβεύοντας την RR ως το "Καλύτερο Superbike για το 2010". Τέλος, στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού Motorcyclist οι συντάκτες απένειμαν στην RR τον τίτλο της "Μοτοσικλέτας της Χρονιάς".

Ακόμα περισσότερα καλά νέα ήρθαν νωρίς το Νοέμβριο όταν η RR ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Motorcycle News ως η "Μοτοσικλέτα της Χρονιάς". Με την παρουσίαση και την αξιολόγηση της από το μεγαλύτερο περιοδικό μοτοσικλέτας της Μεγάλης Βρετανίας, η RR ενθουσίασε τους κριτές και εξασφάλισε την κορυφαία θέση στην πιο ανταγωνιστική κατηγορία όλων: "Μοτοσικλέτα της Χρονιάς" και "Σπορ μοτοσικλέτα πάνω από 751 κ.εκ." Η R 1200 RT της BMW, η touring μοτοσικλέτα με τις περισσότερες πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία, κατέκτησε το βραβείο "Μοτοσικλέτα Touring της Χρονιάς".

Στο μεταξύ είχε ανακοινωθεί ότι η RR είχε κερδίσει τρεις από τις τέσσερις διακρίσεις των δύο κορυφαίων περιοδικών μοτοσικλέτας της Αυστραλίας. Το περιοδικό Two Wheels βράβευσε την RR ως "Επιλογή των Αναγνωστών για Μοτοσικλέτα της Χρονιάς", ενώ το αυστραλιανό MC News απένειμε στην RR τους τίτλους "Επιλογή των Αναγνωστών για Μοτοσικλέτα της Χρονιάς" και "Μοτοσικλέτα της Χρονιάς".

Όλες αυτές οι διακρίσεις δείχνουν την επιτυχία της RR στα μέσα, τους κατόχους και τους φίλους των αγώνων σε όλο τον κόσμο. Αυτό που όλοι περιμένουμε διακαώς είναι η πρώτη νίκη της RR στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike. Η συνέχεια το 2011...

Το μέλλον


Η πρώτη έκθεση μοτοσικλέτας της χρονιάς μας έδωσε μία μικρή γεύση από το μέλλον, με την παρουσίαση των εντυπωσιακών εξακύλινδρων πολυτελών μοντέλων K 1600 GT και K 1600 GTL στην έκθεση Intermot που διεξήχθη τον Οκτώβριο στην Κολωνία. Τεχνολογικά προηγμένες, απίστευτα δυνατές και εξαιρετικά ελκυστικές στην εμφάνιση. Θα πρέπει να περιμένουμε υπομονετικά την έναρξη της νέας σεζόν για να δούμε στους δρόμους αυτές τις εντυπωσιακές μοτοσικλέτες.

Η έκθεση EICMA που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο στο Μιλάνο επεφύλασσε άλλη μία έκπληξη, όταν αποκαλύφθηκε το Concept C που δείχνει τις προθέσεις της BMW Motorrad για τα μεγάλα scooter στο άμεσο μέλλον. Δείχνει ξεκάθαρα ότι ένα λειτουργικό δίτροχο όπως το scooter μπορεί να διαθέτει φανταστική εμφάνιση και επιδόσεις μίας σπορ μοτοσικλέτας. Αυτή η κομψή, ποθητή και φουτουριστική πρόταση είναι η απόδειξη των φιλοδοξιών της BMW Motorrad για την είσοδο σε νέες κατηγορίες της αγοράς.

Με την ανανεωμένη R 1200 R και τη δεύτερη "κλασική" έκδοσή της, αλλά και το νέο μονοκύλινδρο enduro μοντέλο G 650 GS, τα πράγματα θα είναι εξίσου συναρπαστικά και το 2011 για τους φίλους της BMW Motorrad σε όλο τον κόσμο. Οι unstoppable επιτυχίες θα συνεχίσουν και την ερχόμενη χρονιά και πολλοί φίλοι της μοτοσικλέτας είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει αρκετός χώρος στο γκαράζ για μία μοτοσικλέτα BMW, και όχι μόνο...

Φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 10:59

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Αφιέρωμα - Barbour International Jacket »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon