.
Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 15:45

Sherco - Σύντομο ιστορικό

 

Το όραμα του Marc Tessier, η πορεία της εταιρείας, οι τίτλοι στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα 

 

H ιστορία της Sherco είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ιδρυτή και μεγαλοεπενδυτή της εταιρείας τον Γάλλο Marc Tessier που απογείωσε το πάθος του για το trial και την χωμάτινη μοτοσυκλέτα δημιουργώντας δικές του μοτοσυκλέτες και μονάδες παραγωγής.

marc tessier

Η πορεία του δημιουργού μοτοσυκλετών Tessier ξεκίνησε το 1993 όπου μαζί με τον Joel Domerque ξεκινούν την εταιρεία της Scorpa στο Ales της Γαλλίας, κατασκευάζοντας trial μοτοσυκλέτες με Rotax κινητήρες.

scorpa

Βασισμένη στο trial, η Scorpa θα κατασκευάσει αρκετά μοντέλα προσφέροντας καινοτομίες στον χώρο μέχρι και το 1998, όπου αλλάζει συνεργασία στον τομέα των κινητήρων και από την Rotax περνάει στην Yamaha. Η χρονιά είναι σημαντική για τον Τessier καθώς το 1998 δημιουργεί την Sherco φτιάχνοντας το όνομα από ένα θρυλικό μοντέλο της ιστορίας του trial, το Bultaco Sherpa. Από τον πρώτο χρόνο παραγωγής η Sherco βγάζει στην αγορά μοτοσυκλέτες πρωτοποριακές με πολλές καινοτομίες που ακολούθησε ο ανταγωνισμός και κράτησε διαχρονικά τα μοντέλα της γαλλικής εταιρείας για τα επόμενα χρόνια.

Το 2002 η Sherco θα ξεκινήσει την είσοδο της στις μοτοσυκλέτες enduro και supermoto αγοράζοντας την HRD, μια εταιρεία που κατασκεύαζε μοτοσυκλέτες 50cc κυρίως, για τους έφηβους της Ευρώπης που μπορούσαν να κυκλοφορούν με τις συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες.

sherco factory1

Την ίδια χρονιά, η Sherco αποκτά δύο εργοστάσια σε δύο χώρες τα οποία κινούν την παραγωγή των μοτοσυκλετών της μέχρι και σήμερα. Στο εργοστάσιο στην Nims της Γαλλίας, κατασκευάζονται και συναρμολογούνται οι μοτοσυκλέτες enduro και supermoto ενώ 30 χιλιόμετρα έξω από την Βαρκελώνη στον Caldes de Montbui της Ισπανίας κατασκευάζονται και συναρμολογούνται οι μοτοσυκλέτες trial, συστεγάζοντας παράλληλα τις εγκαταστάσεις διανομής των ανταλλακτικών.

Με την παραγωγή στο trial να γνωρίζει μεγάλη επιτυχία η Sherco ανέπτυξε πολλά μοντέλα σε κυβισμούς 80, 125, 200, 290 και ήταν από τις πρώτες εταιρείες που παρήγαγαν τετράχρονη trial μοτοσυκλέτα κερδίζοντας μάλιστα και τίτλους, με πιο γνωστό τον τίτλο του Βρετανικού Πρωταθλήματος Trial το 2009 με τον Graham Jarvis.

wade young

Το 2003 η Sherco σχεδιάζει και βγάζει στην παραγωγή την πρώτη της αγωνιστική enduro μοτοσυκλέτα η οποία είναι τετράχρονη και εξοπλισμένη με τροφοδοσία ψεκασμού κάτι που για την εποχή ήταν πρωτοποριακό για τις χωμάτινες μοτοσυκλέτες.

Για τα επόμενα χρόνια την εξέλιξη των μοντέλων trial θα ακολουθήσουν και τα αντίστοιχα enduro ενώ το 2009 στον όμιλο της Sherco θα ενταχθεί και η Scorpa, μετά την χρεωκοπία της εταιρείας και αγοράς της από τον Marc Tessier. Οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν την παρουσία τους στην αγορά του trial μοιράζοντας τα ίδια μοντέλα trial της Sherco, ντυμένα στα λογότυπα και χρώματα των δύο κατασκευαστών.

sherco moto 3

Οι φιλοδοξίες της γαλλικής Sherco θα συνεχιστούν και στους αγώνες ταχύτητας παρουσιάζοντας το 2015 μια πρωτότυπη μοτοσυκλέτα Moto3 που δοκιμάζεται μέχρι και σήμερα στο γαλλικό πρωτάθλημα ταχύτητας...

Sherco TVS Dakar Rally Team

αλλά και με την είσοδο της στο Rally Dakar, που έχει ανταμειφτεί με πολύ καλές θέσεις, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται με την παρουσίαση της νέας ομάδας για το 2018.

sherco logo

Το 2017 η Γαλλική εταιρεία παρουσίασε στο αγοραστικό κοινό, την πρώτη της μοτοσυκλέτα enduro των 125cc κάτι που συνδυάστηκε μοναδικά, με την πρώτη επίσημη αντιπροσώπευση της στην Ελλάδα από την Sherco Hellas.

matthew phillips ewc 2016

Παγκόσμια Πρωταθλήματα Sherco Racing

2008 - Trial Junior... Loris Gubian

2012 - Trial Junior... Alexander Ferrer

2014 - Trial Γυναικών ....Emma Bristow2015 - Trial Γυναικών ....Emma Bristow

2016 - Trial Γυναικών ....Emma Bristow

2017 - Trial Γυναικών ....Emma Bristow

2016 - Enduro E2 ...Matthew Phillips

Φωτογραφίες

Βίντεο

Δείτε το βίντεο για τη Sherco Racing 2018 στο Enduro.

Και παρακάτω δείτε το βίντεο για τη Sherco Racing 2018 στο Trial.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 08:50

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon