.
Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 14:13

H ιστορία των σημάτων των εταιρειών

 

Πληροφορίες και στοιχεία που ίσως να μην γνωρίζεις! 

 

Σήμα, έμβλημα ή logo αγγλιστί. Η κάθε εταιρεία έχει το δικό της, που είναι άμεσα αναγνωρίσιμο και το οποίο προέκυψε μέσα από το σμίλεμα χρόνων ιστορίας. Στο συγκεκριμένο θέμα, εξετάζουμε
έξι από αυτά, τα οποία είτε έχουν έναν ξεχωριστό συμβολισμό, είτε προέκυψαν για εντελώς άλλους λόγους από αυτούς που πιστεύουμε οι περισσότεροι. Ας τα δούμε ένα – ένα λοιπόν!

BMW

logo 2

Υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση, ότι ο χωρισμένος σε τέσσερα τεταρτημόρια κύκλος με τις εναλλαγές του λευκού και του μπλε, συμβολίζει έλικα αεροπλάνου (λευκό), στο φόντο του ουρανού (μπλε). Αυτό έχει βασιστεί στην δραστηριότητα της BMW, τουλάχιστον στα πρώτα της χρόνια και στον τομέα της αεροπλοϊάς, με την κατασκευή κινητήρων για αεροπλάνα.

logo 3
Η Βαυαρική σημαία 

Ωστόσο το σήμα της BMW δεν αναπαριστά έλικα, παρά απεικονίζει τα χρώματα της Βαυαρικής σημαίας, που είναι το λευκό και το μπλε. Mάλιστα η πρόθεση της εταιρείας ήταν να υιοθετήσει αυτή την εναλλαγή χρωμάτων ακριβώς στο ρομβοειδές μοτίβο της Βαυαρικής σημαίας, ωστόσο ο νόμος απαγόρευε την αναπαράσταση του συμβόλου αυτού ή μέρους του για εμπορική χρήση και έτσι η BMW κατέληξε στο γνωστό και αναγνωρίσιμο έμβλημα της με τα κάθετα χωρισμένα κυανόλευκα τμήματα εντός του κύκλου.

Ducati

logo d 1

To σήμα της Ducati έχει αλλάξει πολλές φορές στην ιστορία της εταιρείας. Από το πρώτο του 1927, όταν η εταιρεία ιδρύθηκε ως κατασκευάστρια ραδιοφώνων, με τα δύο σταυρωτά “S” και τον κεραυνό ανάμεσα τους, μέχρι τα logo με τα φτερά αετού σε διάφορες μορφές, που ακολουθούσαν τα χνάρια των ανταγωνιστικών Moto Guzzi και Moto Morini που επίσης είχαν και εξακολουθούν να έχουν αετούς στα εμβλήματα τους.

logo 4
To πρώτο σήμα της Ducati, όταν η δραστηριότητα της ήταν η κατασκευή ραδιοφώνων και ηλεκτρικών συσκευών

Η Ducati πέρασε επίσης μια “μινιμαλιστική” περίοδο όπου τα μοντέλα της έφεραν απλώς το όνομα της εταιρείας με συγκεκριμένη αναγνωρίσιμη γραμματοσειρά, για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου το σήμα είναι μια κόκκινη τριγωνική ασπίδα με στρογγυλεμένες άκρες, μέσα στην οποία αναγράφεται το όνομα της εταιρείας ενώ από κάτω, μια λευκή λωρίδα διέρχεται από αριστερά προς τα δεξιά. Η λευκή αυτή λωρίδα δεν είναι τίποτα άλλο πέραν από την προοπτική αναπαράσταση μιας στροφής, συμβολίζοντας τους άρρηκτους δεσμούς της εταιρείας με τον δρόμο, την πίστα και την ταχύτητα.

Honda

logo 5

Όσο και αν σας ακούγεται περίεργο, το σήμα της Honda, το κλασσικό φτερό, έχει άμεση σχέση με την Ελλάδα, και αυτό γιατί αναπαριστά το ένα εκ των δύο φτερών της θεάς Νίκης, της ελληνικής μυθολογίας. Ήταν μάλιστα επιλογή του ίδιου του Soichiro Honda και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο B-Type μοντέλο της εταιρείας, το δεύτερο στην σειρά που παράχθηκε στην ιστορία της, το 1948.

Ο λόγος που αναπαριστάται μόνο το ένα φτερό και όχι και τα δύο, έχει να κάνει με το ότι ο Soichiro Honda εμπνεύστηκε την ιδέα από ένα νόμισμα που αναπαριστούσε την θεά Νίκη... προφίλ και όχι ανφάς. Το έμβλημα αυτό παραμένει μέχρι και στις μέρες μας μόνο για τις μοτοσυκλέτες της Honda, καθότι τα αυτοκίνητα έχουν ένα “H” ως σήμα, ενώ γεννήτριες, εξωλέμβιες και άλλα προϊόντα, φέρουν το όνομα της εταιρείας γραμμένο με χαρακτηριστική γραμματοσειρά.

Husqvarna

logo 7
H ιστορική διαδρομή της Husqvarna (προφέρεται ως “Χ{ι}ούσκβάρνα” με έμφαση τόσο στο “ου” όσο και στο πρώτο “α”), είναι μακράν η παλαιότερη από όλες τις κατασκευάστριες δίτροχων. Ιδρύθηκε το 1689 υπό την Βασιλεία του Καρόλου του ενδέκατου, ο οποίος κατόπιν σχετικού διατάγματος, δημιούργησε μια μονάδα παραγωγής τυφεκίων (για την ακρίβεια παρήγαγε τις κάννες για τα τυφέκια) στην πόλη Huskvarna (με “k”, όχι με “q”) της Σουηδίας.

To σύμβολο της Husqvarna, αυτό που περικλείει το γράμμα “H” με τις τρεις χαρακτηριστικές προεξοχές στην κορυφή, δεν είναι θυρεός ή στέμμα, όπως λανθασμένα πολλοί πιστεύουν αλλά κάτι πιο... απειλητικό, αφού αναπαριστά μια κάννη όπλου με τις ακίδες των σκόπευτρων της, στραμμένη προς τον παρατηρητή. Το ίδιο αυτό πρωτόλειο σχέδιο αποτελούσε και την σφραγίδα που πονταριζόταν πάνω στις κάννες που περνούσαν από τον ποιοτικό έλεγχο.

logo 6

Το πρώτο σήμα της Husqvarna αναπαριστά μια κάννη στραμμένη προς τον παρατηρητή, με τις ακίδες στην κορυφή της περιφέρειας της να είναι σκόπευτρα  


H παραγωγή μοτοσυκλετών ξεκίνησε το 1903 με το σήμα της εταιρείας τότε να είναι κάτι εξόχως... βασιλικό, το γράμμα “h” σε ένα κύκλο με ένα στέμμα στην κορυφή. To σημερινό έμβλημα της εταιρείας δημιουργήθηκε το 1973, με βάση το αρχικό, αυτό με την κάννη, μόνο που εξελίχθηκε σε βαθμό τέτοιο που δύσκολα κάνει κάποιος τον συνειρμό με όπλα και ντουφέκια...

Moto Guzzi

logo 8

Oι πιλότοι Carlo Guzzi, Giorgio Parodi και ο μηχανικός Giovanni Ravelli, συνδέθηκαν με μια ισχυρή φιλία κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρετώντας στην ίδια αεροπορική βάση της Ιταλίας. Οι τρεις τους, είχαν ήδη καταστρώσει τα πλάνα τους για την δημιουργία μιας εταιρείας παραγωγής μοτοσυκλετών μετά την λήξη του πολέμου, με τον Carlo Guzzi να αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, τον Giorgio Parodi, γόνο εύπορης εφοπλιστικής οικογένειας, να χρηματοδοτεί το εγχείρημα και τον Giovanni Ravelli, ο οποίος ήταν ήδη αναγνωρισμένος οδηγός αγώνων, να εκτελεί τα χρέη προώθησης και διαφήμισης των μοντέλων.

Δυστυχώς λίγο μετά την λήξη του πολέμου, ο Ravelli σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα, ωστόσο τα δύο εναπομείναντα μέλη της αρχικής ομάδας, μένουν πιστά στο όραμα της παρέας και στήνουν την εταιρεία, στο Mandello del Lario. Η πρώτη τους πρωτότυπη μοτοσυκλέτα, φέρει για σήμα έναν ρόμβο, με τα γράμματα “G.P.” εντός του, που προέκυψαν από αρχικά στα επίθετα των Guzzi και Parodi.

Ωστόσο το “G.P.”, θα μπορούσε να εκληφθεί και ως “Giorgio Parodi”, κάτι το οποίο δεν επιθυμούσε ο ίδιος, αφού δεν ήθελε το όνομα του που ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την ναυτιλία, να αναμιχθεί σε άλλη επιχειρησιακή δραστηριότητα. Έτσι προέκυψε το “Moto Guzzi” ενώ ο χαρακτηριστικός αετός με τα ανοιχτά φτερά, προστέθηκε ως φόρος τιμής για τον αδικοχαμένο Giovanni Ravelli.

Υamaha

logo 1

H Υamaha ιδρύθηκε το 1887 ως κατασκευάστρια μουσικών οργάνων (πιάνα και εκκλησιαστικά όργανα) και το σήμα της, που υιοθετήθηκε από την εταιρεία το 1927 και απεικονίζει τρία διαπασών, είχε προφανώς άμεση σχέση με τον χώρο, συμβολίζοντας αρχικά τα τρία δομικά μέρη μιας μουσικής σύνθεσης: Ρυθμό, μελωδία και αρμονία. Όσο όμως η Yamaha επέκτεινε τις δραστηριότητες της και σε άλλους τομείς, η ερμηνεία που αποδιδόταν σε αυτή την τριάδα των διαπασών, άλλαζε.

Από το γενικό “Τεχνολογία – Παραγωγή – Πωλήσεις” ως αυτό που ισχύει μέχρι και σήμερα, όπου η τριάδα των διαπασών συμβολίζει τις κύριες δραστηριότητες της εταιρείας, δηλαδή “Μουσικά όργανα – Οχήματα / Κινητήρες Ξηράς – Σκάφη / Κινητήρες Θαλάσσης”.

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 21:33

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα - Massimo Tamburini 1943 - 2014 Sherco - Σύντομο ιστορικό »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon