.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 06 Μαρτίου 2012 02:48

Test – Yamaha WR 450 F

 

Υπερφυσικός μονόδρομος!

 


Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Βασίλης Μπούδρος

Με όπλο το δεξί γκριπ και τον πανίσχυρο κινητήρα, το Yamaha WR 450F συνεχίζει να αποτελεί μία πολεμική μηχανή. Μία κατασκευή προγραμματισμένη να προκαλλεί εξάρσεις πανικού σε όποιον βρεθεί στη σέλα της, με γκάζι και δύναμη που σε κάνουν να αναστενάζεις. Με τις μοτοσυκλέτες enduro να έχουν ημερέψει, το WR 450F δείχνει την καταγωγή του θυμίζοντας σε όλους ότι προέρχεται από το motocross.

DNA motocross

Λίγα χρόνια πριν, η προσθήκη μίζας στο WR 450F ήταν αυτή που έδωσε το χαρμόσυνο γεγονός στους απανταχούς λάτρεις των τετράχρονων WR. Δεν ήταν ούτε η αύξηση του κυβισμού, από την πρώτη εμφάνιση στα πρώτα 400, μετέπειτα στα 426 και αργότερα στην κορυφή της κατηγορίας, στα 450 κυβικά, αλλά ούτε η χρήση αλουμινένιου πλαισίου με κεντρική δοκό. Αυτό που πάντα εξίταρε τους κατόχους WR, ήταν αυτή η σχέση που είχε με το Motocross μοντέλο, από το οποίο μοιραζόταν τα περισσότερα πράγματα. Πλαίσιο, κινητήρας, περιφερειακά, συν ένας τροχός διαμέτρου 18 ιντσών, εξοπλισμός δρόμου με τα απαραίτητα φώτα και φλας και κοντέρ για έκδοσης άδειας κυκλοφορίας. Και μετά, διαφορετικές σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων, απ’ όπου όλη η σειρά WR, έπαιρνε το όνομά της - από την δεκαετία του ’80.

Το όνομα σήμαινε και σημαίνει ακόμη, Wide Ratio – μακριές σχέσεις, και αφορούσε φυσικά την διαφορετική κλιμάκωση, που έκανε και την βασική διαφορά από το motocross. Όλα αυτά, από τα δίχρονα στα τετράχρονα, πέρασαν με επιτυχία και παρέμειναν αυτές οι ελάχιστες αλλαγές που χαρακτήριζαν τα enduroποιημένα motocross. Αλλά έχοντας η Yamaha εξελίσει τα enduro της, στο motocross, όπως όλες οι Ιαπωνικές εταιρίες, που στοχεύουν στην αμερικάνικη –Motocrossάδικη αγορά, το WR 450F που ουσιαστικά είναι ένα μεταμφιεσμένο Motocross, δεν ήταν ποτέ το καλύτερο της κατηγορίας. Με τους Ευρωπαίους κατασκευαστές να εξελίσσονται συνεχώς, και το DNA του WR να αδυνατεί να αλλάξει, το αποτέλεσμα ήταν μία WR 450F που έμενε δίχως εξέλιξη, με βασικό αρνητικό, την υψηλή τιμή. Κόντρα στα κορυφαία φρένα και τις αναρτήσεις, την γεωμετρία και την αναριχητικότητα των Ευρωπαίων, το WR 450F είχε να αντιτάξει απόλυτη δύναμη, εκρηκτική συμπεριφορά, και στιβαρότητα. Πράγματα που άλλοι λάτρευαν, και άλλοι μισούσαν.

Επιθετικό και “μεγάλο”


Η έλευση του YZ 450F το 2010, με τον νέο κινητήρα έβαλε στο μυαλό των φανατικών της Yamaha, σκέψεις για μία enduro έκδοση. Ο κινητήρας του νέου YZ, ο “ανάποδος”, βάζει πολύ καλά κάτω την δύναμή του, είναι πολύ ομαλός και προοδευτικός σε λειτουργία, κατάλληλος δηλαδή για enduro χρήση. Όμως, η Yamaha δεν έβγαλε τίποτα “μεταμφιεσμένο” στην αγορά, και απλά, έδωσε ψεκασμό στο νέο WR 450F του 2012, το οποίο και συνέχισε με μόνη αλλαγή στην τροφοδοσία, την πορεία του. Κι όμως, η μοτοσυκλέτα που οδηγούμε, δεν είναι 2012, ούτε καν 2011. Είναι μοντέλο 2009, αν και δεν της φαίνεται καθόλου. Τα τελευταία χρόνια, όλες οι WR είναι ίδιες, δύσκολα τις ξεχωρίζεις, και μόνο στο τελευταίο μοντέλο τα γραφικά σε βάζουν σε υποψίες. Κατά τ’ άλλα, δεν υπάρχει λόγος να κολλήσεις στο μοντέλο, μιας και μόνο μικρές πινελιές κάνουν την διαφορά. Οδηγώντας την όμως, μιας και είχαμε την ευκαιρία, διαπιστώσαμε για μία ακόμη φορά, πόσο καλό είναι τελικά να βρίσκεσαι πάνω σε μοντέλο 2009 και να μην νιώθεις ότι οδηγάς κάτι από το μουσείο. Το πρώτο πράγμα είναι αυτό, ότι το WR 450F, παραμένει σύγχρονο, μπροστά από την εποχή του, το δεύτερο, είναι πως είναι ψηλό. Και όταν λέμε ψηλό, το εννοούμε.

Με την σέλα να βρίσκεται στα 980mm, η ανάβαση εκεί είναι κομματάκι δύσκολη. Είναι όμως τελείως επίπεδη και σκαρφαλώνει μέχρι την τάπα του ρεζερβουάρ, το οποίο χωράει 8 λίτρα καυσίμου. Βλέπεις όμως, πως όταν φτάνεις στο μπροστινό τμήμα του ψυγείου, ανοίγουν τα πόδια σου από τα φαρδιά πλαστικά. Το τιμόνι προέρχεται από την Answer και είναι Pro Taper, μεταβλητής διατομής το οποίο δημιουργεί άνετους μοχλούς. Όμως, ενώ η σέλα είναι στενή και ευθεία, νιώθεις ότι κάθεσαι σε μεγάλη μοτοσυκλέτα, ψηλή και μακριά. Περήφανη θα λέγαμε, όχι σε μία μίνιμαλ τετράχρονη enduro 450, όπως έχουν γίνει πλέον οι περισσότερες.

Μεγάλη και σταθερή


Είναι σκληρή η θέση, έτσι ώστε να μην κάθεσαι πολύ, και οι αναρτήσεις έχουν δεχθεί αλλαγές, με τα ελατήριά τους, να μην είναι τόσο μαλακά όσο στο παρελθόν. Παλαιότερα, το πίσω καθόταν αρκετά με τον αναβάτη, κι έτσι, το σώμα κυλούσε προς τα πίσω. Τώρα η θέση είναι επιθετική, και η καταγωγή δεν κρύβεται. Η αίσθηση είναι ελαφριά όμως, αν και οι διαστάσεις δεν είναι μαζεμένες. Που να γυρνάγαμε λίγο το χρόνο, και να λέγαμε ότι το WR είναι μεγάλο σε διαστάσεις, θα μας πετάγανε πέτρες! Έτσι όμως που έχουν αλλάξει τα πράγματα, διαπιστώνεις ότι το WR μέσα σε μονοπάτια, θα δυσκολευτεί.

Όχι ότι ήταν ποτέ το αγαπημένο του σημείο, απλά καταλαβαίνεις ευκολότερα πλέον, ότι η καταγωγή από το motocross έχει τα καλά και τα κακά της. Αλλάζει εύκολα πορεία και δείχνει εύχρηστο, οι μοχλοί που δημιουργεί το τιμόνι και τα μαρσπιέ, βολεύουν για να πιέζεις σωστά, και να μετακινείς την μοτοσυκλέτα. Είναι ένα από τα σημαντικότερα ατού που διαθέτει, μιας και μεταφράζεται σε ευχρηστία. Όχι όμως στα πολύ κλειστά κομμάτια. Εκεί, εκτός από την μεγάλη γωνία στροφής που θα σε στριμώξει κάπως, την εμφάνισή του θα κάνει και ο μηχανικός συμπλέκτης, για να σου κουράσει μετά από λίγη ώρα τα δάκτυλα. Τα χαρακτηριστικά μίας MX, εμφανίζονται στα ανοιχτά κομμάτια, όπου το WR είναι πάρα πολύ καλό. Είναι σταθερό, είναι προβλέψιμο και οι αναρτήσεις του λειτουργούν ικανοποιητικά. Το καλό που διαθέτουν είναι πως, εκτός ότι συνδυάζονται σωστά με το αλουμινένιο πλαίσιο, “ακούνε” στα κλικ, έτσι ώστε να τις φέρεις στα μέτρα σου. Είναι μαλακές στην αρχική διαδρομή, κατάλληλες για enduro βόλτες, αποσβένοντας τις ανωμαλίες με χάρη. Κι όμως, ο συνδυασμός τους με το πλαίσιο, είναι ακόμη από τους ποιο δυνατούς της αγοράς. Το αλουμίνιο σαν επιλογή, στην παρούσα μορφή του πλαισίου, προσφέρει ελαστικότητα όταν χρειάζεται, και δημιουργεί ένα ιδανικό σύνολο για πολύωρη οδήγηση.

Απαιτεί και προσφέρει


Κι εκεί που λες ότι σε ζορίζει λίγο και λόγω του αισθητού βάρους στα πολύ κλειστά κομμάτια, έρχονται οι ανοιχτές διαδρομές για να πάρεις του αίμα σου πίσω. Ο κινητήρας του WR 450F είναι “αντρικός”, τον νιώθεις διαθέσιμο κάθε στιγμή που γυρνάς το γκάζι, ποτέ δεν παρουσιάζει υστέρηση, άσχετα με την σχέση που έχεις στο κιβώτιο. Ο κινητήρας είναι ροπάτος σε όλη την καμπύλη, αλλά η ευστροφία του πενταβάλβιδου, του μοναδικού της κατηγορίας, είναι… ανεκτίμητη! Έχει αποδώσει μέχρι και 47 ίππους στο δυναμόμετρο, νούμερο πολύ καλό για μοτοσυκλέτα παραγωγής, χωρίς τρύπες και μπουκώματα σε κάποιο σημείο της καμπύλης. Το καλό με αυτό τον κινητήρα είναι ότι παρουσιάζει ένα “πλάτωμα” σε ένα μεγάλο εύρος της καμπύλης απόδοσης, ένα οροπέδιο στο οποίο αποδίδει μόνιμα πάνω από 30 ίππους. Έτσι, διατηρώντας το γκάζι πάνω από τις μεσαίες στροφές, μπορείς να εκμεταλλεύεσαι την απόδοση, και να ντριφτάρεις με άνεση.

Όμως, η ευστροφία του, είναι πολύ μεγάλη, και ακόμη και όταν κινείσαι σε αργούς ρυθμούς και ανοίγεις απότομα το γκάζι, κινδυνεύεις να σε πετάξει από τη σέλα του. Θέλει αυτό που λέμε, “χειρουργικές κινήσεις” στο άνοιγμα του γκαζιού, και αυτά τα σύγχρονα, “προοδευτικότητα” και “ομαλότητα”, δεν τα πολύ ακούει. Όταν το μάθεις, μπορείς να κινηθείς σβέλτα, και να χρησιμοποιήσεις το δεξί γκριπ σαν ένα ακόμη όπλο. Θες σούζα; Ανοίγεις απλά το γκάζι. Θες άλμα; Ανοίγεις απλά το γκάζι. Θες να πηδήξεις από τη μία άκρη του ποταμού στην άλλη; Ανοίγεις απλά το γκάζι. Σε καθιστά λίγο υπό του, το WR 450F, μιας και δεν χρειάζεται ανάλογες οδηγικές ικανότητες για να κάνει τα προαναφερθέντα, απλά τα κάνει. Θέλει όμως οδηγικές δυνατότητες για να το πας γρήγορα, να μπορέσεις να εκμεταλλευτείς τη δύναμή και το στήσιμό του, να ταιριάξεις γάντι πάνω του. Αλλιώς, χρησιμοποίησέ το καλύτερα για ανοιχτές διαδρομές και χωματοβόλτες.

Αδιέξοδο ή μονόδρομος


Η τελευταία γενικά WR που είχαμε στα χέρια μας είναι καλύτερη από ποτέ. Δεν περιμένουμε συγκλονιστικές αλλαγές στην απόδοση από την έκδοση με τον ψεκασμό, εκτός ίσως του ότι θα μπορεί να ρυθμίζει πιο εύκολα ανάλογα με το υψόμετρο ή την καμπύλη της απόδοσης.
Στην παρούσα μορφή, το WR 450F είναι πολύ δυνατό, είναι πάρα “πολύ” για κάποιον που απλά θέλει να βολτάρει σε μονοπάτια. Είναι όμως ιδανική μοτοσυκλέτα για χρήση σε ανοιχτούς χωματόδρομους, σε αγωνιστική χρήση για Rally και Trail Ride. Μιας και διαθέτει τόση σταθερότητα, όσο και ακούραστο κινητήρα.

Η πολυχρηστικότητά του, σε enduro βόλτες, σε αγώνες τύπου rally, ακόμη και σε scramble και Motocross, δίνει την δυνατότητα στον χρήση να καταμερίσει το αυξημένο κόστος κτήσης. Ακόμη και στην πόλη, το WR 450F θα μπορούσε να αντικαταστήσει μία καθημερινή μοτοσυκλέτα, αφού η αξιοπιστία του έχει φανεί, ακόμη και από τις μετατροπές και την χρήση super motard. Μπορεί το μοντέλο 2009 να μην αποτελεί απειλή για τα κορυφαία ευρωπαϊκά enduro της κατηγορίας πλέον, έχει ωστόσο άλλα χαρακτηριστικά να προσφέρει. Τα οποία για κάποιους που αναζητούν μία μοτοσυκλέτα για όλα, ίσως τους κάνει να το δουν ως μονόδρομο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / μοντέλο Yamaha
 Μοντέλο WR 450 F
Αντιπρόσωπος  Μοτοδυναμική
Τιμή 10.200 euro
Εγγύηση 3 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, πενταβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (κ.εκ.) 449
Συμπίεση (:1) 12,5
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 95x63,4
Τροφοδοσία Keihin FCR 39mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Ξηρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 5
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 2,818 / 3,357 (14/50)
Πλαίσιο
Τύπος  Αλουμινένιο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Μήκος (χιλ) 2,174
Πλάτος (χιλ) 826
Ύψος (χιλ) 1,295
Μεταξόνιο (χιλ) 1491
Ύψος σέλας (χιλ) 980
Απόσταση εδάφους(χιλ) 366
Βάρος (κ) 122,9
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 8
Χωρητικότητα λαδιού (λτ) 1,2
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της ΚΥΒ 46mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ ΚΥΒ μοχλισμού πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 305mm
Ελαστικά 
Μπροστά 80/80-21’’
Πίσω 140/80-18’’
Φρένα
Μπροστά  Δίσκος διαμέτρου 250mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin  
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 245mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 02:26

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - Yamaha WR 250 F "Cristobal Guerrero" »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon