.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2011 02:23

Test - Yamaha WR 250 F "Cristobal Guerrero"

 

Factory για όλους!

 

 

Του Νίκου Ζουρνατζή

Φωτογραφίες: Racephoto.gr

Το ενδιαφέρον στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro του 2010 μονοπώλησε η κατηγορία E1 με τον κορυφαίο συναγωνισμό σε κάθε αγώνα. Η παρουσία διαφορετικών εταιριών στην μικρή κατηγορία ανέβασε τον πήχη στα ύψη και έδωσε μοναδικές μάχες μεταξύ των αναβατών. Ο Νίκος Ζουρνατζής βρέθηκε στην Γαλλία και οδήγησε για το Bikeit την Yamaha WR 250 F του Cristobal Guerrero, η οποία τερμάτισε 5η στο πρωτάθλημα, και μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του

Το άγγιγμα της “O.Pons”


Έχοντας ήδη οδηγήσει τις μοτοσυκλέτες του Mika Ahola και του Joakim Lunggren, η αναμονή για την Yamaha του Guerrero ήταν απρόσμενα μεγάλη. Όχι γιατί διέθετε 250 κυβικά, αλλά γιατί οι μοτοσυκλέτες των 250 κυβικών, για να κινηθούν “αξιοπρεπώς” στα επίπεδα των αναβατών του παγκοσμίου πρωταθλήματος, δέχονται πολλές βελτιώσεις. Ειδικά στην περίπτωση της Yamaha, τα WR δεν φημίζονται για την απόδοσή τους, μιας και είναι από τα πιο αδύνατη της κατηγορίας.

Στα παλαιότερα εργοστασιακά μοντέλα, τότε που η ομάδα Yamaha UFO Corse αντιπροσώπευε την ιαπωνική εταιρία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro, τα άλλαζαν σχεδόν σε όλα τα σημεία. Εκκεντροφόρους, καρμπυρατέρ, ηλεκτρονική, αναρτήσεις, τροχούς, ρεζερβουάρ, ώστε να είναι οι μοτοσυκλέτες όσο γίνεται πιο κοντά στα YZ 250F. Με την διακοπή της εν λόγω ομάδας από το αντίστοιχο πρωτάθλημα, η Yamaha έμεινε χωρίς ομάδα, κάτι που ανέλαβε πρόσφατα η Υamaha O.Pons, μια ιδιωτική ομάδα με έδρα την Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Αυτή βελτιώνει και εξελίσσει τα αγωνιστικά WRF με τα οποία συμμετείχαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro 2010, με αναβάτες τους αδερφούς Cristobal & Victor Guerrero, οι οποίοι κατάφεραν να σημειώσουν πολύ καλά αποτελέσματα. Με τις άψογες εμφανίσεις τους, έγιναν αγαπητοί στους φιλάθλους κάθε χώρας με αποτέλεσμα να έχουν πλέον μόνιμους οπαδούς που τους ακολουθούν σε πολλούς αγώνες ανά την Ευρώπη.

Εργοστασιακή και στο… μάτι!


Κοιτώντας το WR 250 F διαπιστώνεις ότι είναι εξωπραγματικά βελτιωμένο, ίσως το πιο σκαλισμένο εργοστασιακό enduro της κατηγορίας, για να μην πούμε του πρωταθλήματος. Η ποιότητα σε όλα τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ξεπερνά κάθε προηγούμενο μιας και οι άνθρωποι που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση αυτής της μοτοσυκλέτας δεν έχουν αφήσει τίποτα στην τύχη. Επέλεξαν περιφερειακά από κορυφαίους οίκους ενώ μετά από πολλές ώρες δοκιμών και εξέλιξης με τους δύο αναβάτες της ομάδας, κατασκεύασαν ότι ήταν απαραίτητο.

Καταρχάς έχει αλλάξει το ρεζερβουάρ με μικρότερο, προερχόμενο από το YZ 250F, μαζί με την αντίστοιχη σέλα. Το ίδιο έχει γίνει και στα ψυγεία όπου έχουν τοποθετηθεί τα μικρότερα του YZF με τα αντίστοιχα πλαϊνά, δημιουργώντας έτσι μία στενή θέση οδήγησης. Το τιμόνι προέρχεται από την Renthal και είναι twin wall, τοποθετημένο σε καβαλέτα με ελαστικές βάσεις. Οι πλάκες του μπροστινού συστήματος είναι νέες, κατασκευασμένες σε CNC, για στιβαρότητα, και προέρχονται από την Xtrig.

To μπροστινό σύστημα ανήκει στην factory σειρά της KYB και έχει δεχθεί επεξεργασία στα καλάμια (επικάλυψη) για μείωση τις στατικής τριβής, ενώ στα εσωτερικά, έχει αλλαγές στα settings από την O.Pons. Οι μανέτες που συμπληρώνουν το μπροστινό σύστημα προέρχονται από την Zeta.
Το αμορτισέρ είναι το γνήσιο που χρησιμοποιεί το YZ 250 F μιας και διαθέτει μεγαλύτερο εύρος ρυθμίσεων, πάνω στο οποίο έχει επέμβει η ομάδα για τις απαιτήσεις του Guerrero.
Οι τροχοί προέρχονται από την Excel Takasago και τα ελαστικά, είναι της Michelin, Enduro Competition 3.

Στα φρένα έχουμε μικρές αλλαγές με τον μπροστινό δίσκο να έχει αλλαχθεί με έναν oversize στα 270mm και την εργοστασιακή δαγκάνα να τοποθετείται σε ειδική βάση για την νέα διάσταση.
Τα υπόλοιπα στα φρένα έχουν παραμείνει ίδια μιας και τα Yamaha έχουν καλά φρένα από το εργοστάσιο.
Οι οπτικές αλλαγές συνεχίζονται στα προστατευτικά πίσω δίσκου, τον οδηγό αλυσίδας από carbon, και τα πλαστικά που προέρχονται από την UFO.

Υψηλοί ρυθμοί περιστροφής

Μία ματιά στον τετράχρονο κινητήρα δείχνει σαν πρώτη βελτίωση την νέα εξάτμιση, της Akrapovic, μοντέλο EVO. Αφορά ολοκληρωμένο σύστημα τιτανίου, από τον λαιμό μέχρι το τελικό, για βελτίωση της απόδοσης. Το μπροστινό τμήμα διαθέτει θάλαμο αντήχησης για βελτίωση της απόκρισης στις χαμηλές στροφές περιστροφής του κινητήρα. Ο τετράχρονος προέρχεται από το WR στον οποίο έχει αφαιρεθεί η μίζα για ευστροφία και κέρδος σε βάρος.

Το καπάκι του βολάν, μιας και εκεί τοποθετείται η μίζα, είναι νέο, κατασκευασμένο από την O.Pons. Στα ενδότερα, έχει αλλάξει το έμβολο και η μπιέλα με το κιτ Rinaldi. Νέα είναι και η συμπίεση που έφτασε στα 12,5:1, λόγω και του νέο κυλίνδρου, της Athena,  ενώ αλλάχθηκε και η ηλεκτρονική ανάφλεξη με διπλή, της Vortex.

Στόχος ήταν η αύξηση του ορίου περιστροφής στον μικρό κινητήρα, με αντίστοιχα νούμερα ιπποδύναμης. Έτσι, άλλαξε και το καρμπυρατέρ με το FCR 38mm του YZF που διαθέτει πιο μακρύ στέλεχος, ενώ, μειώθηκε το λάδι που παίρνει ο κινητήρας. Συγκεκριμένα, το ξηρό κάρτερ έγινε υγρό με απομάκρυνση του έξτρα δοχείου που βρίσκεται εξωτερικά. Οι εκκεντροφόροι παρέμειναν standard προκειμένου να διατηρήσουν τα enduro χαρακτηριστικά του κινητήρα, ο οποίος από το WRF, παρέμεινε αυτούσιος και στο κιβώτιο ταχυτήτων και τον συμπλέκτη.

Το καπάκι του συμπλέκτη προέρχεται και αυτό από την O.Pons ενώ ένα φίλτρο της Twin Air τροφοδοτεί τον κινητήρα με αέρα. Ουσιαστικά, τα χαρακτηριστικά του κινητήρα παρέμειναν WR ενώ έγιναν βελτιώσεις ώστε να βγει όση δύναμη ήταν δυνατόν, ανεβάζοντας τις στροφές. Τα 250 άλλωστε, αποδίδουν την μέγιστη δύναμή τους στις υψηλές στροφές και οι περισσότεροι αναβάτες τα οδηγούν συνέχεια στο όριο για να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ποιότητα και συμπεριφορά


Μετά από αρκετή ώρα συζήτησης με τους μηχανικούς και τον υπεύθυνο της ομάδας O.Pons, κ. Sergi Duran Sanchez, σχετικά με την WR250F #96 του Cristobal Guerrero, άρχισαν τα πειράγματα μεταξύ μας. “Πρόσεχε Nick…δεν είναι ΗΜ αυτή η μοτοσυκλέτα που θα οδηγήσεις…. έχει πολύ γκάζι !”,  και αυτό διαπίστωνα λίγα λεπτά αργότερα οδηγώντας την WR 250 F μέσα στο καταπράσινο βρεγμένο τοπίο, στη Noiretable της Γαλλίας. Ανοίγω το γκάζι και πετάγεται αμέσως μπροστά δείχνοντας πως, ο μονοκύλινδρος, δεν περιμένει να περάσει τις μεσαίες για να ανεβάσει στροφές. Σταματάω να την χαζέψω, για να δω την θέση οδήγησης.

Η μοτοσυκλέτα είναι στενή, μαλακή και ανάλαφρη, δεν θυμίζει σε τίποτα την WR 250 F παραγωγής. Όλα είναι  τοποθετημένα λες και τα έφτιαξα στα δικά μου μέτρα, στην εντέλεια. Τιμόνι, χειριστήρια, διακόπτες, θυμίζουν την επιθετική θέση οδήγησης του Υamaha ΥΖ 250 F, μιας και από αυτό προέρχονται ρεζεβρουάρ / ψυγεία / σέλα. Οι γωνίες που σχηματίζουν τα χέρια είναι επιθετικές και δημιουργούν σωστούς μοχλούς για γρήγορη οδήγηση.

Η σέλα δε, είναι ιδιαίτερα μαλακή για αγωνιστική μοτοσυκλέτα enduro, πράγμα που δεν θα κουράσει κανέναν αναβάτη σε πολύωρη οδήγηση. Πιέζοντας τις αναρτήσεις, παρατηρώ ότι οι αποσβέσεις είναι ποιοτικές και φέρνουν στο μυαλό την άνεση με την οποία το μαχαίρι καρφώνεται στο βούτυρο.
Με την σκέψη πως το αλουμινένιο πλαίσιο των WR είναι εξαιρετικό, ξεκινάω ξανά την βόλτα για να δω πως συμπεριφέρεται το σύνολο.

Ο συνδυασμός των κορυφαίων αναρτήσεων της ΚΥΒ με το πολύ καλό πλαίσιο έχει αυξήσει τις δυνατότητες της ήδη καλής μοτοσυκλέτας, προσφέροντας εκπληκτική αίσθηση. Η σταθερότητα της είναι μοναδική και ο τρόπος με τον οποίο περνάει πάνω από κάθε είδους εμπόδια, λούκια και ρίζες, είναι απίστευτη. Αν δεν την οδηγήσεις, είναι δύσκολο να καταλάβεις πόσο καλή δουλειά έχει γίνει στην σωστή ρύθμιση των αναρτήσεων, οι οποίες προσφέρουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη στον αναβάτη, διατηρώντας συνεχώς τους τροχούς στο έδαφος.

Δίχως αναπηδήσεις και απότομες αντιδράσεις, σε γρήγορες ταχύτητες, ακόμη και σε σφιχτά μονοπάτια. Οι αναρτήσεις λειτουργούν προοδευτικά με ένα μαγικό τρόπο, έχουν μαλακή λειτουργία στην αρχική διαδρομή και δεν τερματίζουν σε βαθιά λούκια, ούτε σε άλματα. Μπορούν να ανταπεξέρθουν σε ότι εμπόδιο συναντήσεις σε μια απαιτητική διαδρομή αγώνα enduro, ενώ παράλληλα κρατούν τα χέρια του αναβάτη ξεκούραστα, σε βαθμό που νομίζεις ότι μπορείς να οδηγήσεις την μοτοσυκλέτα αυτή με την μισή σου δύναμη.

Οδηγώντας στο όριο


Οδηγώντας την, ένιωσα οικία από την πρώτη στιγμή, σαν να ήταν η προσωπική μου μοτοσυκλέτα. Γνωρίζοντας ήδη τη διαδρομή από τις προηγούμενες δοκιμές (Honda “Ahola” – Husaberg “Ljunggren”), ανέβαζα συνεχώς το ρυθμό προσπαθώντας να στρίψω όσο γίνεται πιο γρήγορα. Στα μπερμ το WR 250 F πλάγιαζε οριακά σε σημείο να πλησιάζει το γκριπ στο έδαφος, στριμώχνοντας το πόδι ανάμεσα στο τιμόνι το εμπρός φτερό και το χώμα.

Η ασφάλεια που μετέφερε σε αυτό το οριακό στρίψιμο αυτή απίστευτα μεγάλη, και έδινε την αίσθηση ότι η μοτοσυκλέτα δεν θα σε προδώσει ποτέ και θα πέσεις μόνο από δικό σου λάθος. Η συμπεριφορά στα κλειστά κομμάτια της διαδρομής ήταν καταπληκτική, η μοτοσυκλέτα έδειχνε ευέλικτη και σταθερή στην πορεία της, όποια και αν είναι αυτήν.

Και από γκάζι… Ο συγκεκριμένος κινητήρας είναι ένα σημείο αναφοράς για την κατηγορία Ε1. Οι εργασίες και οι άπειρες ώρες εξέλιξης έφεραν το καταπληκτικό αποτέλεσμα των 40 PS στις 12.200 στρ/λεπτό, όπως μας έδειξε και το διάγραμμα από την δυναμομέτρηση που έκαναν οι μηχανικοί της ομάδας O’Pons στα εργαστήρια τους στην Ισπανία. Αυτή η δύναμη έρχεται αβίαστα, χωρίς κομπιάσματα στο άνοιγμα του γκαζιού. Η απόκριση είναι άμεση, χωρίς μπουκώματα, σε σημείο ώστε να θυμίζει κινητήρα που χρησιμοποιεί injection και όχι καρμπυρατέρ για την τροφοδοσία.

Οι μηχανικοί κατάφεραν να συνδυάσουν το κιτ της rinaldi με την εξάτμιση evo της Akrapovic σε ένα μοναδικά χρηστικό σύνολο, το οποίο παράγει έναν πολύ όμορφο ήχο που σε συνοδεύει σε όλη την διάρκεια της οδήγησης χωρίς να σε ενοχλεί. Ο συνδυασμός με την ρυθμιζόμενη ηλεκτρονική της Vortex ξεπέρασε το όριο των 12.000 σ.α.λ. χωρίς κανένα πρόβλημα στην αντοχή και την αξιοπιστία του κινητήρα, μιας και όπως μας είπαν, δεν σημειώθηκε ποτέ καμιά μηχανική βλάβη και εγκατάλειψη σε αγώνα ή σε προπόνηση.
Αντίθετα με άλλους κινητήρες της κατηγορίας, στο WR 250 F ανοίγεις το γκάζι και πετάγεται μπροστά χωρίς να περιμένεις να ξεπεράσει κάποιες συγκεκριμένες στροφές. Το παραγωγής είναι σχεδόν νεκρό μέχρι τις μεσαίες στροφές ενώ εδώ, ο κινητήρας ανεβάζει πολύ γρήγορα στροφές και τις μεταφράζει σε επιτάχυνση. Από τις κλειστές στροφές μπορείς να πεταχτείς γρήγορα στις εξόδους, κυνηγώντας τις μεγάλες ευθείες σε χρόνο που δεν περίμενες.

Η δύναμη που έρχεται από την αρχή της καμπύλης, συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι την κορύφωση δίνοντας έτσι στο WR την ικανότητα να κινείται σαν 450. Οι αλλαγές σχέσεων συνεχίζονται αδιάκοπα ακόμη και σε ανηφορικά τμήματα, όπου ο κινητήρας δεν κρεμάει παρά ανεβάζει στροφές σαν τρελός.
Με τη γνώση πως, η σταθερότητα και τα δυνατά φρένα θα σε τοποθετήσουν με ακρίβεια στη γραμμή που θες, ανεξάρτητα με τα χιλιόμετρα που κινείσαι, το Yamaha WR 250 του Guerrero αφήνει την καλύτερη εντύπωση και μετατρέπει την μοτοσυκλέτα σε ένα δυνατό σύμμαχο.

Factory για όλους!


Πάντα τα Yamaha WR 250 F διέθεταν εξαιρετικό πλαίσιο και αναρτήσεις, αλλά έπασχαν από κινητήρα. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα με τις… ευλογίες της ομάδας O.Pons ανέδειξε όλα τα κρυμμένα χαρακτηριστικά του συνόλου. Με την μοναδική αίσθηση που δίνουν οι αναρτήσεις, την σταθερότητα και εμπιστοσύνη που αποπνέει το πλαίσιο, την διαθέσιμη δύναμη σε όλη την καμπύλη του κινητήρα, η μοτοσυκλέτα του Cristobal Guerrero είναι αυτή που θα ήθελε, και θα μπορούσε να οδηγήσει άνετα κάθε απλός αναβάτης.

Η δυνατότητα να οδηγείται το ίδιο ευχάριστα και γρήγορα από μέτριους αλλά και επαγγελματίες αναβάτες είναι το μυστικό της, κάτι που ο Guerrero αξιοποίησε στο έπακρο, κερδίζοντας την πρώτη μέρα του αγώνα της Σλοβακίας, παίρνοντας δύο δεύτερες και πέντε τρίτες θέσεις, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro του 2010.

Τεχνικές αλλαγές

Μοτοσυκλέτα YAMAHA WR250F
Ομάδα O.Pons team
Κινητήρας WR χωρίς μίζα
Συμπίεση 12,5:1
Τροφοδοσία Keihin FCR 38mm
Εξάτμιση Akrapovic evo
Συμπλέκτης standard WR
Έμβολο Rinaldi + μπιέλα
Μπιέλα Rinaldi
Φίλτρο αέρα twin air
Αναρτήσεις Factory KYB 48mm by o.pons team
Τιμόνι Renthal
Χειριστήρια Zeta
Δίσκοι φρένων Goldfren
Τρόμπες φρένων Standard
Ελαστικά Michelin Enduro competition III
Τροχοί Tacasago Excel
Οδηγός αλυσίδας carbon racing
Καπάκι βολάν O.Pons team – χωρίς υποδοχή για μίζα
Καπάκι συμπλέκτη Rinaldi
Εξωτερικό σύστημα λίπανσης Καταργημένο
Ηλεκτρονική ανάφλεξη Vortex
Κύλινδρος Athena
Ποδιά προστασίας AXP racing
Πλαστικά UFO
Αλυσίδα Renthal
Ρεζερβουάρ YZ250F

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικών


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 18:44

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Yamaha WR 450 F Test - Yamaha WR 450 F 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon