.
Κατηγορία Suzuki
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013 11:41

Test – Suzuki RMX 450Z

Κωδικός X

 




Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Με το RMX 450Z, η Suzuki επιχειρεί να τοποθετήσει ξανά ένα θρυλικό όνομα στο χώρο του Enduro. Αρκεί η προσθήκη ενός αρτικόλεξου, του X, να θυμίσει στους παλιούς και να εμπεδώσει στους νέους αναβάτες, τι είναι ένα RMX;

Motocross αίμα, enduro προορισμός


Οι πιο παλιοί αναβάτες – βετεράνοι του enduro πλέον, θα θυμούνται πολύ καλά τι ήταν το RMX 250 – το δίχρονο τότε enduro της Suzuki, καθώς και την ιστορία του, όχι μόνο στους αγώνες, αλλά κυρίως στα ελληνικά βουνά. Ήταν μία μοτοσυκλέτα που βασισμένη στην αντίστοιχη motocross της εποχής, τέλος δεκαετίας ’80 και μέχρι και τα μέσα αυτή του ’90, αποτελούσε μία δυνατή ανταγωνίστρια όλων των υπόλοιπων enduro.
Οι αναβάτες της εποχής θα θυμούνται κιόλας ότι εκείνη η RMX, παρότι δίχρονη και προερχόμενη από motocross – αυτή ήταν η τεχνολογία τότε, εκεί έκανε τις αλλαγές της και η κάθε εταιρία, ήταν καλή, φιλική, γραμμική, μία καλή enduro στο βουνό.

Με την τελευταία έκδοση του RMX 450Z, όπως είναι το πλήρες όνομα, η Suzuki προσπαθεί να επανατοποθετήσει το γνωστό όνομα στα βουνά, ύστερα από δύο δεκαετίες απραξίας. Οι δίχρονες πήγαν στο ράφι, οι τετράχρονες μονοπώλησαν και οι motocross, έγιναν απόλυτες. Όπως και η RMZ 450 στην οποία βασίζεται η RMX, η οποία, όχι μόνο είναι τετράχρονη, είναι και πρωταθλήτρια τόσο στο motocross όσο και στο supercross. Και σαν τέτοια, σίγουρα δεν μπορεί να είναι τόσο φιλική όσο θα απαιτούσε η οδήγηση μίας μοτοσυκλέτας enduro. Ή όχι; Τοποθετώντας φώτα πορείας, μπροστινό φανάρι με μάσκα και πίσω φωτιστικό σώμα, ταχύμετρο και πλαϊνό stand για στήριξη, μίζα στην αριστερή πλευρά, στην καμπάνα, αλλά και αλλάζοντας τον πίσω τροχό με 18 ιντσών και σετάροντας αντίστοιχα τις αναρτήσεις για enduro, η Suzuki προσπαθεί να μας πείσει ότι αρκούν οι αλλαγές στην RMZ  για να επιστρέψει ξανά στα βουνά με νέο όνομα. Αρκούν;

Μεταποιημένη motocross

Αρχικά φαίνεται ως μία…. RMZ 450 η οποία υπέστη αλλαγές για να γίνει enduro. Οι αλλαγές αυτές ωστόσο είναι τόσο λίγες που εύκολα θα μπορούσε κάποιος να τις κάνει στην προσωπική του RMZ αγοράζοντας το φανάρι μπροστά και πίσω, το πλαϊνό stand, τοποθετώντας ένα ταχύμετρο και σετάροντας τις αναρτήσεις ανάλογα. Αν εξαιρέσουμε την τοποθέτηση της μίζας λοιπόν, όλα τα υπόλοιπα μπορεί κάποιος εύκολα να τα αλλάξει, άρα δεν έχουμε σημαντικές αλλαγές. Είθισται στις μεταποιημένες motocross να συναντάμε διαφορετική κλιμάκωση στο κιβώτιο ταχυτήτων,  άλλο τελικό εξαγωγής πιο ήρεμο για να περνάει προδιαγραφές θορύβου, να διαθέτει άλλους εκκεντροφόρους και διαφορετική καμπύλη ιπποδύναμης, για πιο ήρεμη οδήγηση. Και εκτός αυτών, η Yamaha κυρίως, που μας έχει συνηθίσει να αλλάζει τα YZ450F σε WR, επεμβαίνει τόσο στο κιβώτιο ταχυτήτων, όσο και στην χωρητικότητα του ρεζερβουάρ, αλλά και στον εξοπλισμό δρόμου. Και αν όλα τα οδηγικά χαρακτηριστικά δεν μας ενοχλούν και μπορούμε να ζήσουμε με αυτά – που μπορεί να είναι και λειτουργικά εν τέλει, το θέμα του εξοπλισμού παίζει σημαντικό ρόλο για την γραφειοκρατία. Το RMX450Z λοιπόν, έχει ένα αρνητικό, μιας και δεν παίρνει έγκριση τύπου για να βγάλει πινακίδα κυκλοφορίας (νόμιμα) κι έτσι είναι καταδικασμένο να κυκλοφορεί παράνομα από βουνό σε βουνό.

Και παρά το ότι το RMX δεν ήρθε για να αντικαταστήσει το DR-Z 400E, μία μοτοσυκλέτα που είχε στο αίμα της τον χαρακτήρα trail για να κυκλοφορεί καθημερινά στην πόλη, αλλά και να ταξιδεύει στα βουνά, είναι αναγκαίο στις μέρες μας να οδηγάμε και στις πόλεις με τις μοτοσυκλέτες μας, άρα η πινακίδα, θα μας χρειαζόταν. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε πριν χρόνια και η καθαρόαιμη έκδοση του DRZ 400, που λεγόταν M, που χωρίς έγκριση τύπου, χάθηκε γρήγορα από τον χάρτη της αγοράς, αν και ήταν μία εξαιρετική μοτοσυκλέτα για την εποχή της, τότε που τα XR έδιναν και έπαιρναν στην κατηγορία enduro - dual sport στα τέλη της δεκαετίας του ‘90.

Ένας λύκος, αρνάκι

Η λειτουργία της μίζας φέρνει σε ζωή τον μονοκύλινδρο τετράχρονο κινητήρα του RMX 450 εύκολα, και ο ήχος του είναι γνώριμος από την Motocross έκδοση. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα χρησιμοποιούσε τελικό εξαγωγής της Dep, αλλά και σωλήνα εξαγωγής της ίδιας εταιρίας, με θάλαμο αντήχησης στο μπροστινό τμήμα για βελτίωση της απόδοσης στις χαμηλές και μεσαίες. Έτσι κι αλλιώς ο ήχος του RMZ είναι μπάσος οπότε από ήχο μπορούμε να πούμε ότι με την Dep δεν άλλαξε κάτι εδώ σε αυτό το σημείο, έγινε όμως πιο γραμμική η απόδοση στο άνοιγμα του γκαζιού. Η αμεσότητα του motocross κινητήρα υφίσταται αλλά η δύναμη έρχεται πιο ομαλά στις χαμηλές και μεσαίες, με ένα δυνατό ξέσπασμα στις ψηλές στροφές. Δεν μπορείς να πεις ότι αυτός ο κινητήρας βέβαια είναι ήρεμος, σε καμία περίπτωση, αλλά το γεγονός ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή να διαθέτεις όλη την δύναμη στο δεξί γκριπ, απαιτεί και κάποιο έλεγχο. Σε μία enduro διαδρομή, το RMX θα φανεί απότομο από όσους έχουν εντρυφήσει σε μοτοσυκλέτες κατάλληλες για τέτοια χρήση. Σε πιστάκια προπόνησης και διαδρομές τύπου scramble, το RMX θα ταιριάξει γάντι αφήνοντας τον αναβάτη να εκμεταλλεύεται την αστείρευτη δύναμη για όσο αντέχει.

Φαίνεται και από την κατασκευή της μοτοσυκλέτας ότι θα ταιριάξει καλύτερα σε τέτοιου είδους τερέν μιας και τίθεται και περιορισμός από το μικρής χωρητικότητας 6,2 λίτρων αλουμινένιο ρεζερβουάρ. Ο κινητήρας των 450 κυβικών που διατηρεί αναλλοίωτες τις σχέσεις μετάδοσης απλώνει αρκετά την πρώτη που βοηθά στις στροφές και οι κοντές μεταξύ τους υπόλοιπες σχέσεις, θα προσφέρουν πλήρη εκμετάλλευση της δύναμης. Δύναμη δεν θα λείψει από κανέναν μιας και ο συγκεκριμένος κινητήρας μπορεί να οδηγηθεί στο τέρμα από λίγους αναβάτες και αυτό που μένει είναι πως αν χειρίζεσαι το γκάζι με σύνεση, δεν θα αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα, αντιθέτως θα το ευχαριστηθείς πολύ. Ομαλότητα βέβαια στην επιτάχυνση σε σχέση με καθαρά enduro κινητήρα, δεν υπάρχει, και το RMX θυμίζει τις παλιές εποχές όπου οι κινητήρες ξεσπούσαν άμεσα και χωρίς ίχνος καθυστέρησης. Κι όμως, είναι πιο λειτουργικός από τον κινητήρα του Yamaha WR που διαθέτει καρμπυρατέρ για την τροφοδοσία, ενώ στο RMX, ο ψεκασμός λειτουργεί υποδειγματικά.

Motocross εργονομία


Δίχως καμία αλλαγή στα περιφερειακά του, το RMX παραμένει μία αγωνιστική μοτοσυκλέτα motocross που παραπέμπει κατευθείαν σε αυτό το είδος αγώνων και στυλ οδήγησης. Η σέλα είναι στενή και ευθεία, το ρεζερβουάρ χαμένο μέσα στις αλουμινένιες δοκούς του περιμετρικού πλαισίου, η θέση οδήγησης επιθετική. Το τονίζει από την αρχή: Δεν είναι η μοτοσυκλέτα με την οποία θα περάσεις ώρες ξέγνοιαστης οδήγησης στο βουνό οδηγώντας ήρεμα. Θέλει να σε μεταφέρει στο κλίμα των αγώνων σύντομα και αν το εμπιστευτείς και οδηγήσεις κι εσύ ανάλογα, θα βγείτε αμφότεροι κερδισμένοι και χαρούμενοι.
Με την ροπή του κινητήρα να βοηθά σε δύσκολα ανηφορικά κομμάτια, ανακαλύπτεις σύντομα ότι πρόκειται για μία πολύ ελαφριά μοτοσυκλέτα. Δεν μπορεί να συγκριθεί σε βάρος και αίσθηση με μία αντίστοιχου κυβισμού enduro, μιας και η αίσθηση που σου δίνει το RMX είναι αυτή ενός 250 τετράχρονου, και ακόμη πιο ελαφριά. Οι αναρτήσεις του είναι πιο μαλακές από το motocross RMZ και αυτό βοηθά στην ομαλότητα του συνόλου όταν ανοίγει το γκάζι. Ρόλο παίζει και ο 18άρης τροχός αλλά και το ψηλότερου προφίλ ελαστικό που χρησιμοποιεί και προσδίδει περισσότερη στρέβλωση στο άνοιγμα του γκαζιού. Με μαλακότερη αίσθηση, μπορείς να οδηγείς το RMX πιο ξεκούραστα και να χρησιμοποιείς τα Motocross γονίδια όπου χρειαστεί.

Για βόλτες είναι μια χαρά, για επιθετική οδήγηση το ίδιο, αν θελήσεις να ασχοληθείς πιο σοβαρά με αγώνες, θα χρειαστεί να πειράξεις και λίγο τις αναρτήσεις στα ενδότερά τους για να σου προσφέρουν τα μέγιστα που μπορεί αυτή η μοτοσυκλέτα λόγω κατασκευής της. Είναι σταθερή στα χιλιόμετρα, τοποθετείται εύκολα στις στροφές και ο Motocross χαρακτήρας σε συνδυασμό με επιθετική οδήγηση θα βολέψει περισσότερο έναν προπονημένο αναβάτη που προτιμά πίστες με σαμάρια, γρήγορες στροφές και ανοιχτές διαδρομές enduro.

Στα χνάρια του CRF – X


Το RMX 450 Z είναι μία καλή μοτοσυκλέτα, με αλλαγές που την φέρνουν στο χώρο του enduro δίνοντας ένα χαρακτήρα που ταιριάζει σε συγκεκριμένο κοινό. Δεν είναι σίγουρα η μοτοσυκλέτα που θα αποκτήσει ο αναβάτης που γυρνάει όλη μέρα στα μονοπάτια και παιδεύεται για να ανέβει μία ανηφόρα. Ούτε τα χαρακτηριστικά του κινητήρα θα βοηθήσουν, ούτε ο συμπλέκτης θα συμφωνήσει. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μία εργοστασιακή enduro φτιαγμένη για αναβάτες που οδηγούν στο όριο και παίζουν με το χρονόμετρο.

Είναι σίγουρα πιο απαιτητική από μία Yamaha WR 450 F αλλά πολύ πιο άγρια από μία Honda CRE 450X, με την οποία βρίσκουμε πολύ περισσότερα κοινά. Το γεγονός ότι δεν εκδίδει πινακίδα κυκλοφορίας σίγουρα μπορεί να σταθεί ως ανασταλτικός παράγοντας για την απόκτησή της, αλλά τα 6.850euro που κοστίζουν τα τελευταία κομμάτια που διατίθενται (για μοντέλα 2010), σίγουρα είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / μοντέλο Suzuki
Μοντέλο RMX 450Z
Αντιπρόσωπος ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ
Τιμή 6.850euro
Εγγύηση 3 μήνες
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, πενταβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (κ.εκ.) 449
Συμπίεση (:1) 11,6
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 96x62,1
Τροφοδοσία Keihin FCR 39mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Ξηρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 5
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 2.708/ 3.923 (51/13)
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Αλουμινένιο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 29°18’
Ίχνος (χιλ) 130mm
Μήκος (χιλ) 2,185mm
Πλάτος (χιλ) 830mm
Ύψος (χιλ) 1,260mm
Μεταξόνιο (χιλ) 1,480mm
Ύψος σέλας (χιλ) 955mm
Απόσταση εδάφους(χιλ) 320mm
Βάρος (κ) 123,5
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 6,2
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Showa 47mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ Showa μοχλισμού πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 305mm
Ελαστικά
Μπροστά 80/100-21’’
Πίσω 110/100-18’’
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 18:45

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon