.
Κατηγορία KTM
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 09:31

Test - KTM EXC Freeride-E 2016

 

Κάνε Enduro στην αυλή σου!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Κώστας Γκαζής

Η οικολογία σε όλο της το μεγαλείο: Πας για enduro και δεν ενοχλείς κανέναν. Η φύση σε συνοδεύει με τους ήχους της καθώς σκαρφαλώνεις στα μονοπάτια, και ο καθαρός αέρας, παραμένει καθαρός (ειδικά αν πήγαινες με δίχρονο...)!

Νέα εποχή

Νέα εποχή στην off road σκηνή, με το ηλεκτρικό EXC Freeride E της KTM να τοποθετεί την enduro μοτοσυκλέτα σε νέα επίπεδα. Η ευκολία στην μετακίνηση με ένα ηλεκτρικό όχημα δεν περιορίζεται μόνο στην κατανάλωση καυσίμου, αλλά και στην διαφορετικότητα που επιβάλλει ο ηλεκτρικός κινητήρας, κόντρα σε έναν θερμικό.

Εκεί που με τον θερμικό ανεβαίνεις ένα μονοπάτι και ακούγεσαι από μακριά, με το ηλεκτρικό EXC, κάνεις το ίδιο, αλλά δεν καταλαβαίνει κανείς ότι το κάνεις. Ανεβαίνεις, κατεβαίνεις, σκαρφαλώνεις, κάνεις σούζες, φτάνεις δίπλα σε περιπατητές, και τότε γυρνούν το κεφάλι για να δουν έκπληκτοι τι τους πλησίασε. Δεν ενοχλείς. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Έτσι, μπορείς να κάνεις enduro κάθε ώρα, ανεξάρτητα από τις ώρες κοινής ησυχίας, ακόμη και στην αυλή του σπιτιού σου - αν έχεις ανάλογη έκταση... Επιλέξαμε κλασσικές "απαγορευμένες" περιοχές του Υμηττού για να κινηθούμε με το EXC Freeride E και να κάνουμε την βόλτα μας χωρίς να ενοχλούμε. Ήταν μία επιθυμία που είχαμε εκδηλώσει κατά την πρώτη επαφή μας με το ηλεκτρικό Freeride SX, το motocross μοντέλο, πριν γίνει EXC και πάρει έγκριση τύπου για κυκλοφορία και στο δρόμο.

Η φαντασίωση αυτή έγινε πραγματικότητα στην σέλα του στενού και ελαφριού EXC στα 104 κιλά, με τα 27 εξ αυτών να αφορούν στην μπαταρία. Αυτή είναι τοποθετημένη πάνω από τον κινητήρα, και ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια του άνω τμήματος του, όπως θα ήταν για παράδειγμα η κεφαλή ενός τετράχρονου μονοκύλινδρου, και λίγο πιο πάνω. Το ύψος της καλύπτει τον χώρο έως και κάτω από την σέλα - εκεί που θα βρισκόταν κανονικά το ρεζερβουάρ. Το βάρος της σε συνδυασμό με αυτό του κινητήρα, βρίσκονται κάθετα συγκεντρωμένα στο Freeride E, κι έτσι δεν επηρεάζουν αρνητικά την κινητική κατάσταση, που παραμένει αέρινη.

Ηλεκτρική διαδικασία


Η διαδικασία για να βάλεις μπροστά το Freeride, είναι απλή. Γυρνάς το κλειδί, που βρίσκεται τοποθετημένο δεξιά στην μάσκα φώτων. Πατάς το Run στο Run/off, και ενεργοποιείται το κύκλωμα - ανάβουν τα λαμπάκια ένδειξης της μπαταρίας καθώς και τα φώτα. Το Freeride τώρα όμως, δεν μπορεί να φύγει. Για να ''πάρει μπροστά'', χρειάζεται να πατήσεις το κουμπί της μίζας.

Τότε θα ακούσεις την λειτουργία της υγρόψυξης και του ρότορα ελαφρώς. Τώρα είναι έτοιμο να φύγει και αν ανοίξεις το γκάζι, θα επιταχύνει. Είναι ένα σημείο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού αν κάποιος δεν το ξέρει και ανοίξει το γκάζι - όπως κάνεις σε ένα σβηστό κανονικό μηχανάκι ας πούμε, το Freeride θα... εξαφανιστεί! Οπότε χρειάζεται αλλαγή τρόπου σκέψης σε πρώτη φάση, για να ενταχθείς στην νέα πραγματικότητα. Όπως αλλαγή τρόπου σκέψης χρειάζεται και στην αντιμετώπιση των πεζών, και των οχημάτων. Δεν σε ακούνε. Και επειδή δεν σε ακούνε, δεν σε περιμένουν. Εμφανίζεσαι ξαφνικά από το πουθενά, και στέκεσαι δίπλα τους. Άρα και ένας πεζός μπορεί να κατέβει από το πεζοδρόμιο χωρίς να δώσει την απαραίτητη προσοχή.

Κατά τ' άλλα, αφού σταθείς στο φανάρι, και σε κοιτάνε όλοι λες και έφτασες εκεί σβηστός, ανοίγεις το γκάζι, και ψάχνουν να σε βρουν! Έχει πλάκα όμως να βρίσκεσαι σταματημένος στο φανάρι, να μην ακούγεται κάτι, και ξαφνικά να βρίσκεσαι στο επόμενο φανάρι, πριν οι υπόλοιποι ξεκινήσουν, με το μόνο που ακούγεται να είναι το χαρακτηριστικό "σββββββββννννν".
Στο άνοιγμα του γκαζιού στο τέρμα νιώθεις την ροπή του να σε επιταχύνει απότομα και κρατιέσαι από το τιμόνι. Να θυμίσουμε ότι όλη η ροπή και δύναμη εμφανίζεται με το που ανοίξεις το γκάζι - για την ακρίβεια, το ποντεσιόμετρο! Δεν έχει ωφέλιμη περιοχή στροφών, όπως οι θερμικοί κινητήρες (π.χ. τόσα άλογα σε τόσες στροφές). Με το που επιταχύνεις έχεις διαθέσιμη όλη τη δύναμη, και μετά από λίγο αρχίζει η πτωτική τάση. Έτσι πετυχαίνεις άριστη επιτάχυνση και διατήρηση μία σχετικά καλής πορείας, αλλά όχι τελική ταχύτητα.

Συνεχής τάση


Η απόδοση του έρχεται ομαλά πάραυτα, γραμμικά από το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού. Αν το γυρίσεις απότομα, απότομα θα πάρεις και την δύναμη του. Δεν αστειεύεται και αυτό φαίνεται όταν γυρίσεις απότομα το γκάζι. Δεν υπάρχει καθυστέρηση στην απόδοση, η οποία έρχεται μονομιάς - αν το ''χουφτώσεις''. Βέβαια δεν έχει νούμερα απόδοσης για να ξηλώσουν την άσφαλτο, οπότε και το ''χούφτωμα'' και η αμεσότητα, δεν σε φέρνουν σε δύσκολη θέση.

Για να μας φύγει η απορία, το βάλαμε στο δυναμόμετρο όπου έβγαλε 17 άλογα στο δυναμόμετρο! Η διαδικασία στο δυναμόμετρο ήταν απλή, αφού δεν είχαμε να βρούμε καλώδια για να συνδέσουμε στροφές, ενώ ο Ηλίας που άνοιξε το γκάζι, πανικοβλήθηκε από την αμεσότητα! Να θυμίσουμε ότι η KTM αναφέρει 15 ίππους στον κινητήρα - αντιστοιχεί σε ένα θερμικό κινητήρα με απόδοση 15 ίππων στις 4.500σ.α.λ. Από τις τρεις ρυθμίσεις που διαθέτει και επιλέγονται με το πάτημα του κουμπιού στην μικρή οθόνη στο λαιμό, η 1η απέδωσε 9,5 άλογα στον τροχό, όντας η πιο ήρεμη, και πιο οικονομική θα λέγαμε. Η 2η ''εβγαλε" 17,1 άλογα αλλά με πιο ήπια απόδοση από την 3η που αποδίδει τα ίδια, πιο άγρια. Αν θέλεις να πετύχεις αυτονομία, θα πρέπει να κινείσαι με το γκάζι στην μέση, καταναλώνοντας λιγότερο ρεύμα.

Γιατί αν μειωθούν οι πράσινες "μπάρες" στην οθόνη και ανάψει η πορτοκαλί, θα μπεις σε safe mode για επιστροφή στο σπίτι. Αν εκεί έχεις άλλη μπαταρία την αλλάζεις και συνεχίζεις την βόλτα σου. Αν όχι, θα πρέπει να περιμένεις 50 λεπτά της ώρας για να φορτίσει έως το 80%.
Εμείς κάναμε κοντά στα 25 χιλιόμετρα με το γκάζι συνεχώς στο τέρμα, τόσο στην άσφαλτο, όσο και στο χώμα. Στην άσφαλτο είναι η αλήθεια ότι δεν προσπαθήσαμε καθόλου να κάναμε οικονομία, αφού πηγαίναμε συνεχώς στο τέρμα, έως τα 75 - 80 χιλιόμετρα τελικής ταχύτητας. Μας έκανε εντύπωση ωστόσο ότι ακόμη και στα 60χ.α.ω. αν ανοίξεις το γκάζι, επιταχύνει δυνατά.

Συνεχής τάση


Μετά την καθημερινότητα που έχει σαφώς τα πλεονεκτήματα της στην οικονομική μετακίνηση, ήρθε η ώρα της οδήγησης στο χώμα, όπου είναι και ο κόσμος του EXC Freeride E. Η αίσθηση του είναι ελαφριά παρά το βάρος της μπαταρίας - όλη η μοτοσυκλέτα είναι λεπτή και μαζεμένη σε διαστάσεις, με αποτέλεσμα και ο πιο μικρός αναβάτης, να φαίνεται πάνω της μεγάλος. Για παράδειγμα, οι αναρτήσεις προέρχονται από KTM SX 85, με διαφορετικές ρυθμίσεις για την νέα χρήση. Η αίσθηση που σου μεταδίδει στο χώμα, με τα δύο φρένα να βρίσκονται στο τιμόνι, είναι περίεργη αρχικά. Πατάς στα μαρσπιέ και δεν συναντάς ποδόφρενο ούτε λεβιέ ταχυτήτων. Για το πρώτο υπάρχει λύση, αφού υπάρχει κιτ που ''κατεβάζει'' το φρένο από το τιμόνι, στο πόδι.

Αν κάνεις ποδήλατο, θα το βρεις αμέσως. Αν οδηγείς μοτοσυκλέτα με αυτόματο συμπλέκτη Rekluse, θα νιώθεις σαν το σπίτι σου. Όχι μόνο για την τοποθέτηση του φρένου, αλλά και για την αίσθηση που σου δίνει στο άνοιγμα του γκαζιού. Χρειάζεται να κάνεις ''χειρουργικές'' κινήσεις στο άνοιγμα, αλλά βλέπεις ότι υπάρχει προοδευτικότητα. Θες να πας αργά, μπορείς να το κάνεις, να ανοίξεις παραπάνω για να επιταχύνεις στην ανηφόρα, γίνεται. Να ανοίξεις απότομα για να πηδήξεις στην ράμπα και να κάνεις άλμα, ναι! Έχει την δύναμη να το κάνει, και δεν "κρεμάει" - αυτό περίμενα να κάνει αρχικά, αλλά δεν έγινε. Η παροχή της δύναμης είναι αρκετή για να πας βόλτα στο βουνό, να εξερευνήσεις νέες περιοχές, να κινηθείς σε δύσβατα μονοπάτια.

Δεν κολλάει κάπου, δεν μένει από δύναμη σε κάποιο δύσκολο σημείο. Μην ξεχνάμε ότι αυτά τα 17 άλογα, είναι διαθέσιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή, με το άνοιγμα του γκαζιού - ''από τις χαμηλές στροφές'', θα λέγαμε. Λίγα, αλλά διαθέσιμα όταν πρέπει. Σαν να πηγαίνεις για enduro με ένα Kawasaki KLX 250, που έχει 30 κιλά λιγότερα, μικρότερο μεταξόνιο και όγκο, και όλη του την δύναμη μόλις ανοίξεις το γκάζι. Τέλειο!

Ήχος και φως


Η ελαφριά αίσθηση συνεχίζεται σε κάθε είδους μονοπάτι και η βόλτα σε μέρη όπου κανονικά δεν θα επιτρεπόταν η οδήγηση, συνεχίζεται και αυτή. Κινείσαι με άνετες ταχύτητες, οι αναρτήσεις απορροφούν τις ανωμαλίες όντας μαλακές, το πλαίσιο είναι στιβαρό αλλά φιλικό, το σύνολο δεν σε ξενίζει. Κάνει όλα σου τα κέφια, και αν το πιέσεις στα άλματα, θα "τερματίσει".

Το κάνει όμως, δεν κολλάει κάπου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο Αδάμος Πράσος, πολυπρωταθλητής Ελλάδος στο enduro, συμμετείχε στο River Crossing στην Βέροια με την συγκεκριμένη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, και στον πρώτο γύρο, ήταν πρώτος! Μπορείς να κινηθείς γρήγορα, αργά, σε ρυθμούς βόλτας, χαλαρά, ακούγοντας το βουνό. Ακούς τους ήχους, σαν να κάνεις ποδήλατο, και τους ήχους των κλαριών που πατάς, των φύλλων, των κλαριών που σπας. Τέλεια.

Μόνος περιορισμός; Η αυτονομία. Βέβαια, να κάνεις 30 χιλιόμετρα enduro σε μονοπάτια, δεν τα λες και ακριβώς "λίγα". Ξεχνάς όμως τις μακρινές βόλτες που απαιτούν οδήγηση μέχρι το βουνό, enduro και επιστροφή και περιορίζεσαι στα μέρη που θα "παίξεις", είτε είναι δίπλα στο σπίτι, είτε εκεί που θα πας με το τρέιλερ.

Η μπαταρία


Στην παρουσίαση της KTM που το είχαμε οδηγήσει αρχικά σε Motocross μορφή, αλλάζαμε μπαταρίες προληπτικά στα 40 λεπτά οδήγησης με τέρμα γκάζι, και τελικά, οι οδηγίες της ΚΤΜ που αναφέρουν ότι με full φορτισμένη μπαταρία, οδηγείς από 20 έως 40 λεπτά γρήγορα, μάλλον ήταν υπερβολικές. Υπάρχει ειδοποίηση με κίτρινο λαμπάκι που σημαίνει ότι απομένει 20% - 40% της μπαταρίας, αλλά και κόκκινο, το οποίο μεταφράζεται ως 10% - 20%, αλλά και κόκκινο που αναβοσβήνει και αντιστοιχεί στην ρεζέρβα, από 0% -10%. Στην τελευταία ένδειξη, μειώνεται η απόδοση του κινητήρα ώστε να μπορείς να επιστρέψεις στην βάση σου. Το κόστος της μοτοσυκλέτας βρίσκεται πλέον στα 7.995euro, που περιλαμβάνει το κόστος της μπαταρίας και του φορτιστή - αρχικά η μπαταρία κόστιζε 3.500euro, η μοτοσυκλέτα 6.500euro, και ο φορτιστής 1.000euro.

Η μπαταρία του Freeride E είναι ιόντων - λιθίου υψηλής τάσης με 72 στοιχεία μπαταριών 18650 σε τρία στρώματα. Η μέγιστη τάση φτάνει στα 302,4V από τα 201,6V και η ενέργεια που περιέχεται φτάνει τα 2,6Kw. Η ένταση αποφόρτισης είναι έως 100A και αυτή της φόρτισης, έως 10A. Το βάρος της φτάνει στα 27 κιλά και διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα διαχείρισης BMS για παρακολούθηση και εξισορρόπηση των στοιχείων. Επίσης, έχει ενσωματωμένο κεντρικό ρελέ αλλά και το ρελέ φόρτισης. Η μπαταρία βρίσκεται τοποθετημένη μέσα σε αλουμινένιο κέλυφος προδιαγραφών IP67 που σημαίνει ότι, μπορεί να παραμείνει βυθισμένη σε νερό βάθους ενός μέτρου, για διάστημα μίας ώρας, χωρίς να βραχεί. Τα πλεονεκτήματα της μπαταρίας ιόντων – λιθίου είναι πολλά, όπως η δυνατότητα παραγωγής σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, είναι ελαφρύτερη από αντίστοιχες μπαταρίες με ίδια απόδοση, δεν παρουσιάζει το φαινόμενο memory effect ώστε να κουράζεται μετά από εκφορτίσεις, ενώ έχει χαμηλό ρυθμό αποφόρτισης όταν δεν χρησιμοποιείται.

Έχει όμως και μειονεκτήματα: Η φόρτισή της δημιουργεί ιζήματα μέσα στον ηλεκτρολύτη που εμποδίζουν την μεταφορά ιόντων. Στην διάρκεια του χρόνου, η χωρητικότητα μειώνεται, ενώ, υψηλά επίπεδα φόρτισης και μεταβολές θερμοκρασίας, είτε κατά την διάρκεια της φόρτισης είτε από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, μειώνουν την χωρητικότητα. Εάν υπερθερμανθούν οι μπαταρίες ή υπερφορτιστούν, εμφανίζουν διαρροή θερμότητας και ξεκινά η διαδικασία καταστροφής τους.

Κινητήρας και προστασία


Βέβαια, έχουμε και καλά στοιχεία, αφού το διάστημα συντήρησης ορίζεται στα 5 έτη ή 700 κύκλους φόρτισης, όπου η μπαταρία θα διαθέτει το 80% της απόδοσής της.
Για να γεμίσει πλήρως, χρειάζεται 90 λεπτά της ώρας, ενώ για το 80%, απαιτούνται 50 λεπτά της ώρας στην πρίζα.
Ο κινητήρας, είναι αξονικής ροής σε μορφή δίσκου, μόνιμου μαγνήτη, ο οποίος είναι ενσωματωμένος στον άξονα, και διαθέτει ψηφιακό αποκωδικοποιητή θέσης, που είναι και το μοναδικό κινούμενο μέρος που θυμίζει κάπως θερμικό κινητήρα – τον στρόφαλο. Ο κινητήρας αναφέρεται ως Σύγχρονος Κινητήρας Μόνιμου Μαγνήτη και διαθέτει ειδική μονάδα ECU με μετατροπέα συχνότητας και Μονάδα Ελέγχου του κινητήρα, DC/DC Converter.

Είναι υγρόψυκτος ώστε να ψύχεται η μονάδα του και διαθέτει μονάδα ελέγχου DC/DC converter αλλά και ECU για μετατροπή συχνότητας. Το σημαντικότερο νέο είναι πως αποδίδει 4,3 χιλιόγραμμα ροπής, στις 0 στροφές. Όχι από τις μηδέν, στις μηδέν, μιας και ακόμη και αδρανής, ο κινητήρας έχει ροπή 4,3kgm να στρίψει τον άξονά του. Αυτή η ροπή είναι διαθέσιμη μόλις ανοίξει το γκάζι ο αναβάτης, ενώ μετά, αρχίζει η πτωτική τάση της καμπύλης.

Η μοτοσυκλέτα παράγεται στο εργοστάσιο της KTM στην Αυστρία, όπου και συναρμολογείται και ο κινητήρας αποκλειστικά, κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες αναφορικά με την προστασία. Επειδή η τάση της μπαταρίας είναι τέτοια που μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο, η KTM έχει ακολουθήσει πιστά τους κανόνες ώστε να μην υπάρξει πιθανότητα, κι έτσι, όλα τα ρεύματα, περνάνε από σημεία που δεν μπορεί ποτέ να μπει χέρι. Τίποτα δεν είναι ορατό, πουθενά δεν έχει ρεύμα, ακόμη και αν βγάλεις την μπαταρία, δεν μπορείς να κινδυνεύσεις αν την ακουμπήσεις.

Άλλωστε, στην περίπτωση που μία τέτοια μπαταρία πάρει φωτιά, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό της πυροσβεστικής για να την σβήσει, μιας και τα στοιχεία δεν σβήνουν με όποιο υλικό και αν τους ρίξεις. Αρκεί κρύο νερό ώστε να σταματήσει την επέκταση και άμμος, για σβήσιμο, και υπομονή μέχρι να σταματήσει να καίει. Είναι ένα θέμα που αφορά όλα τα ηλεκτροκίνητα – ακόμη και υβριδικά οχήματα, το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί στο μέλλον.

Η παρέα με τα ηλεκτρικά


Το Freeride E είναι ένα προϊόν εγγενώς ασφαλές, νέων απαιτήσεων αλλά και νέων προσδοκιών. Στο κοινό του περιλαμβάνει αναβάτες που έχουν περιβαλλοντολογικές ανησυχίες αφού έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων, αρχάριους και νεοεισερχόμενους στο χώρο της μοτοσυκλέτας γενικά, αναβάτες enduro, trial και motocross, αλλά και όσους επιθυμούν να είναι πρώτοι στις νέες τεχνολογίες. Διαθέτει έγκριση τύπου για κίνηση στο δρόμο, άρα θα αποτελέσει έναν επαναστατικό τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων από καύσιμα και συντήρηση, από αυτόν που μπορεί να την αποκτήσει.

Το νέο Freeride E βγάζει κανονικά άδεια κυκλοφορίας και φαίνεται πως είναι μία εξαιρετική πρόταση για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό, οικολογικό, οικονομικό, αθόρυβο, και περνάει απαρατήρητο σε κάθε διαδρομή. Για λόγους ασφαλείας, θα πωλείται μόνο από συγκεκριμένα αδειοδοτημένα καταστήματα. Ήδη σε Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία και Φιλανδία, υπάρχουν πίστες που διαθέτουν Freeride - E για οδήγηση και απ' ότι δείχνουν τα πράγματα, θα έρθει σύντομα η ώρα που αντί για εκκεντροφόρους, εξάτμιση και έμβολα, θα συζητάμε για βελτιώσεις με μαγνήτες, καρβουνάκια και πηνία!

Είναι κατάλληλο για καθημερινή μετακίνηση μιας και είναι πλήρες εξοπλισμού και με άδεια κυκλοφορίας. Θα θέλαμε να έχει χειρόφρενο ώστε να μπορείς να το αφήσεις σε κατηφόρα, αλλά και κιβώτιο ταχυτήτων ώστε να αξιοποιώ καλύτερα την δύναμη του κατά βούληση. Πραγματικά όμως, φαντάζεστε μία παρέα με ηλεκτρικά EXC Freeride E να πηγαίνουν βόλτα αθόρυβα στα μονοπάτια;

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής KTM
 Μοντέλο EXC Freeride - E
Αντιπρόσωπος  KTM SEE
Τιμή 7.995euro
Εγγύηση Δ.Α.
   
Κινητήρας  
Τύπος Ηλεκτρικός Σύγχρονος Κινητήρας Μόνιμου Μαγνήτη 
Μπαταρία Λιθίου - ιόντων KTM Powerpack
Φόρτιση 100%: 80 Λεπτά / 80%: 50 λεπτά
Voltage (Rated / Maximum) 260V / 300V
Χωρητικότητα 2.600Wh
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Περιμετρικό, με ατσάλινα και αλουμινένα τμήματα. Αφαιρούμενο πλαστικό υποπλαίσιο
Μεταξόνιο (mm) 1418
Ύψος σέλας (mm) 910
Απόσταση εδάφους (mm) 340
Βάρος (kg) 106
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 4357 διαμέτρου 43mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 250mm
Πίσω Αμορτισέρ WP 4618 PDS πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 280mm
   
Ελαστικά   
Μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 120/90-18’’
   
Φρένα  
Μπροστά  Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα ακτινικής τοποθέτησης τεσσάρων εμβόλων της Formula
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 230mm με τρόμπα και δαγκάνα ακτινικής τοποθέτησης δύο εμβόλων της Formula
   
Απόδοση  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 15hp / 5.500
Ροπή εργοστασίου (Nm / rpm) 42 / 0

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 15:45

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon