.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2016 10:36

Test - KTM EXC 250/300 - XC-W 125 - 2017 - Αποστολή στην Ισπανία

 

EXCellent με αντικραδασμικό!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Sebas Romero, Millagro

Τελείως νέα, με νέους κινητήρες και πλαίσια, αλλά και αντικραδασμικό άξονα, τα νέα δίχρονα EXC είναι ευκολότερα, ελαφρύτερα, πιο σταθερά, με καλύτερες αναρτήσεις, και συνολικά, πιο χρηστικά για κάθε αναβάτη. Νέα εποχή δίχρονων KTM!

Σε λευκό χαρτί

Τις αλλαγές κάθε χρονιάς συνήθως τις γνωρίζουμε και είναι συγκεκριμένες τις περισσότερες φορές - εστιάζουν σε νέα γραφικά και πινελιές στα περιφερειακά, μικρές βελτιώσεις σε φρένα και αναρτήσεις, και κάθε τρία χρόνια περίπου, νέα πλαίσια, και μικρές αλλαγές στους κινητήρες. Τώρα όμως έχουμε σημαντικές αλλαγές στα δίχρονα EXC, τα οποία έχουν ελάχιστη σχέση με τα μοντέλα 2016. Η KTM αναφέρει πως στο 90% είναι τελείως νέα, σχεδιασμένα από λευκό χαρτί, και αν κοιτάξεις τα νούμερα, φαίνεται πως έχει δίκιο.

Νέα πλαίσια, πιο άκαμπτα και πιο ελαστικά, 30% ισχυρότερα αναφορικά με την στρεπτική ακαμψία και 20% πιο μαλακά, στην διαμήκη ακαμψία. Τελείως νέες αναρτήσεις, με το PDS αμορτισέρ να παραμένει, αλλά αναθεωρημένο, και αντικατάσταση του μπροστινού συστήματος με το νέο WP 48 Xplor, το οποίο αντικαθιστά και το WP 4CS των Six Days μοντέλων. Αλλαγές στα πλαστικά περιφερειακά με νέα, πιο όμορφα και χρηστικά, νέο ελαφρύτερο υποπλαίσιο και μπαταρία, νέα θέση οδήγησης και σέλα/ρεζερβουάρ, και ελαφρύτερα συνολικά!

Τα βάρη τους; Τα δίχρονα ελάφρυναν κατά 3 κιλά το 125, και 2,1 κιλά τα 250 και 300!
Με τελείως νέους κινητήρες που διαθέτουν νέα κάρτερ, νέες κεφαλές και κυλίνδρους, βελτιωμένους στροφάλους, ελαφρύτερα κινούμενα μέρη, μιλάμε για μοτοσυκλέτες οι οποίες κατά 90% είναι πραγματικά νέες!

Όλες οι αλλαγές, έγιναν ώστε να συγκεντρωθεί το βάρος των μοτοσυκλετών, πιο κοντά στο κέντρο μάζας, για βελτίωση της ευελιξίας, της σταθερότητας, του χειρισμού, δημιουργώντας μοναδικές σε αίσθηση και απόδοση enduro. Κάτι το οποίο δεν μπορεί να φανεί βέβαια οπτικά.

Και αυτό, ίσως είναι και το μοναδικό ψεγάδι που μπορείς να βρεις στα νέα EXC αφού στην πρώτη επαφή, μπορείς απλά να πεις ότι είναι πιο όμορφα, με νέα πλαστικά και γραφικά. Δεν υπάρχει κάτι επαναστατικό στην σχεδίαση, ώστε να τα κάνει να ξεχωρίσουν, ούτε καν το πολυσυζητημένο μοχλικό στην ανάρτηση, που χρησιμοποιούν τα enduro της Husqvarna. Και ας πούμε, εφόσον η πεπατημένη θέλει μονοκύλινδρους κινητήρες, δύο τροχούς, δύο αναρτήσεις, κλπ, τα νέα KTM θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν μόνο αν είχαν τον κινητήρα... στη σέλα. Και επειδή κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει, η αίσθηση που αποκομίζεις από την οδήγηση, είναι αυτή που ξεχωρίζει ουσιαστικά τα νέα μοντέλα από τα παλιά. Η ώρα να διαπιστώσουμε τις διαφορές στην πράξη, και να απολαύσουμε όλα τα δίχρονα KTM, που μας περίμεναν, είχε φτάσει.

Δίχρονη έκπληξη

 
Όλα τα νέα μοντέλα της KTM μας περίμεναν παραταγμένα στη σειρά: Το νέο XC-W 125 και 150 , που πλέον παράγεται μόνο για την Αμερική, αφού δεν καλύπτει προδιαγραφές Euro4 και δεν βγάζει άδεια κυκλοφορίας, μιας και τα EXC 125 και 200, καταργούνται ως μοντέλα. Έως τα δίχρονα EXC 250 και 300, που συμπληρώνουν την δίχρονη γκάμα.

Ξεκινώντας με το EXC 250, η πρώτη αίσθηση είναι οικεία: Κουμπώνεις στο μηχανάκι άνετα, σαν να είναι δικό σου. Είναι μαζεμένο σε διαστάσεις και χαμηλό, τα πόδια δεν βρίσκουν πουθενά, κινείσαι άνετα πάνω του. Τα φαρδιά μαρσπιέ προσφέρουν πολύ καλό πάτημα, τόσο που νομίζεις ότι πατάς στο έδαφος. Είναι ψηλότερα από των motocross μοντέλων κατά 6 χιλιοστά, ενώ αν θες, μπορείς να τα αλλάξεις με αυτά, στην περίπτωση που επιθυμείς να δημιουργήσεις μεγαλύτερες γωνίες στα γόνατα. Τα πόδια μου δεν βρήκαν ποτέ στο έδαφος σε βράχια ή ρίζες, αφού η απόσταση είναι ιδανική, ενώ ταυτόχρονα είναι πανεύκολο να βρεθείς σε όρθια στάση σώματος.
Η διαδρομή ήταν καθαρά ''ελληνική'', με σκληρό χώμα, πολλές πέτρες, "βραχόκηπο" μεγάλου μήκους σε πολλά σημεία, φυτευτές πέτρες, ρίζες, ποταμάκια με μεγάλα βράχια, διάρκειας 45 λεπτών.

Μέσα σε όλα αυτά, καλυπτόταν και το πιο σπάνιο κομμάτι που θα χρειαζόσουν για να κρίνεις την μοτοσυκλέτα, και ένας κύκλος, ήταν υπεραρκετός - στο τελείωμα, ένα πιστάκι μας περίμενε για στροφές, μικρά μπερμ, μικρά εντουράδικα άλματα, και γρήγορη οδήγηση με αρνητικές κλίσεις. Σε όλα αυτά, το δίχρονο 250 πέρναγε με χαρακτηριστική άνεση και στα πιο δύσκολα σημεία, δείχνοντας την ποιοτική αναβάθμιση στην κύλιση, με την δύναμη και την ροπή του να με ξελασπώνουν στα δύσκολα και αργά περάσματα. Οι αναρτήσεις λειτουργούσαν εξαιρετικά και σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο, με άφηναν να ανοίξω το γκάζι πάνω σε πέτρες και στον ''βραχόκηπο'' της διαδρομής, αλλάζοντας σχέσεις και επιταχύνοντας σαν να μην υπάρχει τίποτε κάτω. Έβλεπα μπροστά μου βράχια, και τα πέρναγα σαν να είναι χαλίκια!

Δίχρονη έκπληξη


Η έκπληξη ακούει στο EXC 250. Το νέο δίχρονο 250 είναι τελείως νέο, με καινούριο πλαίσιο, αναρτήσεις και κινητήρα, αλλά και θέση οδήγησης. Σε σχέση με το παλιό, είναι το μοντέλο που ξεχωρίζει. Και η αλήθεια είναι πως περιμέναμε πως και πως να το οδηγήσουμε, αφού ξέραμε ότι έχει έναν τελείως νέο κινητήρα, για πρώτη φορά από το 1992!

Διαθέτει ένα μοτέρ διαμάντι. Με το που ανοίξεις το γκάζι, μπορεί να σε επιταχύνει τόσο γρήγορα που σε σχέση με το παλαιότερο, θα έπρεπε να ανοίξεις περισσότερο το γκάζι και ίσως να το προσπαθήσεις για να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Και αυτό το βλέπεις από τα πρώτα μέτρα της βόλτας. Η ροπή του ξεχειλίζει, και η καθαρή του λειτουργία, σε εκπλήσσει. Θα λέγαμε ότι ακούγεται σαν καθαρόαιμο αγωνιστικό δίχρονο σε όλη την καμπύλη λειτουργίας, σε αντίθεση με την ''τετράχρονη'' λειτουργία χωρίς ιδιαίτερο ξέσπασμα, του παλαιότερου. Μάλιστα, η ροπή εδώ είναι σημαντικά αυξημένη από την αρχή της καμπύλης του, πιο γεμάτη σε όλο το φάσμα, με αυξημένη διάρκεια στις ψηλές στροφές. Θα λέγαμε μάλιστα, ότι το 250 είναι πιο δυνατό ακόμη και από το προηγούμενο 300άρι - αν του έβγαζαν τα αυτοκόλλητα, εύκολα έλεγες πως είναι 300. Ότι ταχύτητα και να έχεις μέσα, επιταχύνει γραμμικά και δυνατά, χωρίς να χρειαστεί βοήθεια από τον συμπλέκτη.

Είναι ελαφρύ, με αγωνιστική απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού, περισσότερη ελαστικότητα, ενώ παράλληλα η λειτουργία του καταφέρνει να είναι πολύ γλυκιά. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα βέβαια έσβηνε στο ρελαντί, κάτι που μπορεί να οφείλεται και σε ρυθμίσεις. Επίσης, το κιβώτιο του δίχρονου 250, ήταν σκληρό και έβρισκε δύσκολα νεκρά. Το κιβώτιο προέρχεται από το τετράχρονο 350, άρα είναι δοκιμασμένο, και θεωρούμε ότι πιθανότατα για τα παραπάνω, έφταιγε ότι ήμασταν το πρώτο γκρουπ της παρουσίασης, με τις μοτοσυκλέτες ολοκαίνουριες, αδούλευτες και άστρωτες.

Δίχρονη έκπληξη 2


Η μίζα που είναι ενσωματωμένη στα κάρτερ δίνει ''ασφαλέστερο'' ήχο, και ο κινητήρας παίρνει πανεύκολα μπροστά. Το πλαίσιο με τα συγκεντρωμένα βάρη στο κέντρο μάζας δίνει αμεσότερη κατεύθυνση με λιγότερη δύναμη από τον αναβάτη, σε σχέση με το παλιό. Οι αναρτήσεις του δουλεύουν εκπληκτικά, διατηρούν την επαφή με το έδαφος χωρίς αναπηδήσεις, κάτι που μεταφράζεται σε ομαλότητα κατά την οδήγηση, ακόμη και στο πιο σκληρό έδαφος, ακόμη και στις πιο απότομες προσγειώσεις από άλματα.
Χτυπάς πάνω σε πέτρες, σε σαμάρια, σε νεροφαγώματα, ρίζες, οι τροχοί παραμένουν πάντα στο έδαφος. Μιλάμε για μία συγκλονιστική εμπειρία, λες και οδηγάς τέλεια ρυθμισμένη και σεταρισμένη μοτοσυκλέτα παγκοσμίου επιπέδου. Και όμως, δεν χρειάστηκε να πειράξουμε ούτε ένα κλικ, παρά μόνο την θέση των μανετών.

Από την άλλη, το 300άρι που μέχρι πρότινος ήταν το πιο φιλικό και προτιμότερο για ερασιτεχνικές βόλτες, έχει γίνει πολύ πιο απότομο, λόγω δύναμης. Ουσιαστικά ο κινητήρας του που έχει πάρα πολύ δύναμη, σε αναγκάζει σε συνεχόμενη χρήση συμπλέκτη στα κλειστά κομμάτια. Η ροπή του παλιού 300, βρίσκεται πλέον και στο νέο 250, ενώ η ροπή του νέου 300, είναι υπερβολική και πολλές φορές κουράζει. Όσο προπονημένος και να είσαι, σε βάζει στην διαδικασία να ασχοληθείς με τον έλεγχο της δύναμης μέσω του συμπλέκτη, αλλά και το φρενάρισμα λόγω ταχύτητας, κάτι που στο 250 δεν χρειάζεται, αφού είναι τόσο ροπάτο, αλλά πιο ομαλό συνολικά. Όσο πρέπει.

Το 300 σκαρφαλώνει με περίσσια άνεση σε δύσβατα σημεία, αλλά τόσο πιο απότομα από το 250 που μπορεί να σου αλλάξει την επιλεγμένη γραμμή. Ουσιαστικά, με το 250 μπορείς να έχεις καλύτερες γραμμές, περισσότερη ομαλότητα και καλύτερη ροή στην οδήγηση σου. Διαφορά σε αίσθηση και ζύγισμα δεν υπάρχει, όπως υπήρχε με τα προηγούμενα μοντέλα, ούτε διαφορά στην σταθερότητα και την λειτουργία των αναρτήσεων. Οπότε δεν βλέπουμε και τον λόγο για την επιλογή του 300 πλέον. Απλά, αφού μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου με το 250 που καλύπτει με απίστευτο τρόπο την ερασιτεχνική βόλτα και την επιθετική οδήγηση, το 300 - που είναι και πιο ακριβό, μάλλον θα φανεί περιττό στο ευρύ κοινό.

Κλείσιμο με παιχνίδι


Πάντα θεωρούσα ότι το KTM EXC 125 ήταν το πιο φιλικό και διασκεδαστικό της γκάμας, και πως κάθε αναβάτης θα πρέπει να περνάει οπωσδήποτε από αυτό το ''σχολείο''. Με την οδήγηση του νέου 125 XC-W έπαθα πλάκα, γιατί πραγματικά οι δυνατότητες του έχουν απογειωθεί. Ο κινητήρας είναι νέος με σημαντικές βελτιώσεις στις μεσαίες και χαμηλές στροφές της απόδοσης, ενώ στις ψηλές στροφές, πραγματικά σου φεύγει από τα χέρια. Κρίμα που θα το χαρούν μόνο οι Αμερικάνοι μιας και πλέον ονομάζεται XC-W και δεν βγάζει άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες, κι έτσι, δεν θα το δούμε στην Ευρώπη. Είναι υπερβολικά εύκολο σε αλλαγή πορείας, σε τοποθέτηση στις γραμμές, το ευκολότερο απ΄όλα τα μοντέλα της γκάμας, στα κλειστά κομμάτια της πίστας.

Ακόμη και στα γλιστερά κομμάτια, είχε πολύ καλή πρόσφυση. Διαθέτει δύο χάρτες ηλεκτρονικής ανάφλεξης, χωρίς όμως σημαντική διαφορά μεταξύ τους. Το εκπληκτικό είναι ότι ακόμη και με τα 125 κυβικά του, μπορείς να πας γρήγορα στην απλή βόλτα, εκμεταλλευόμενος την ροπή του και την ελαστικότητα στο άνοιγμα του γκαζιού. Ακόμη και αν δεν είσαι πιτσιρικάς, με βάρος στα 60 κιλά και όρεξη για να το ''κυνηγάς'', το 125 XC-W πάει γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Έκπληξη και οι αναρτήσεις του, αφού πάνω σε πέτρες και βράχια, διατηρούσαν την πρόσφυση χωρίς να χτυπάνε - ακόμη και καθιστός, δεν αντιμετώπισα πρόβλημα! Το 125 διατίθεται μόνο με μανιβέλα, ενώ αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να τοποθετήσει την μίζα του 150, που την έχει ως standard.

Συγκέντρωση μαζών


Η KTM εστίασε στα νέα μοντέλα της, στην συγκέντρωση των μαζών. Δούλεψε σε αυτό τον τομέα, άλλαξε κινητήρες και πλαίσια, έβαλε νέες αναρτήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με ότι υπάρχει στην αγορά αυτή τη στιγμή, βελτίωσε τα πάντα, άλλαξε μέχρι και τις μπαταρίες με λιθίου, που ζυγίζουν ένα κιλό λιγότερο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι περισσότεροι κινητήρες έχουν αλλαγές στα κάρτερ ώστε στρόφαλος και κιβώτιο, να βρίσκονται πιο πίσω, και πιο πάνω, κοντά στον άξονα του ψαλιδιού και της μετάδοσης, για καλύτερο ζύγισμα και τελικά, καλύτερη λειτουργία συνολικά. Περισσότερα γι' αυτά όμως, στις αναλυτικές τεχνικές παρουσιάσεις των δίχρονων EXC 250 / 300.

Οι αλλαγές που έγιναν με την αλλαγή του κέντρου βάρους - εκεί οδήγησαν ουσιαστικά όλες οι αλλαγές - δημιούργησαν νέες μοτοσυκλέτες, περισσότερο απολαυστικές κατά την οδήγηση, πιο σταθερές, πιο δυναμικές.
Οι νέες δίχρονες KTM έχουν τεράστια διαφορά στην αίσθηση, στο ζύγισμα και στην απόδοση. Τεράστια διαφορά επίσης στην λειτουργία, αλλά και στην ποιότητα κύλισης, αφού ο αντικραδασμικός άξονας που τοποθετήθηκε, και μειώνει κατά 50% τους κραδασμούς, έχει κάνει σύγχρονη και ποιοτική την λειτουργία.

Όντας εξαιρετικές μοτοσυκλέτες, οι νέες δίχρονες έκαναν άλμα εξέλιξης με αποτέλεσμα να βρεθούν ξανά στην κορυφή, κάτι που φαίνεται ότι θα διεκδικήσουν για τα επόμενα χρόνια Και αν αρκετοί φίλοι της KTM προτιμούσαν το EXC 300 ή το EXC-F 350 για τις εξερευνητικές τους βόλτες αλλά και την επιθετική οδήγηση, τώρα θα πρέπει να κοιτάξουν σοβαρά το νέο EXC 250 που προσφέρει περισσότερη απόλαυση, σε μία πιο σύγχρονη, ευέλικτη, ανάλαφρη και στιβαρή enduro μοτοσυκλέτα.

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 15:45

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon