.
Κατηγορία Husqvarna
Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 09:02

Test - Husqvarna TE250i / FE350 2021 -  Παρουσίαση στην Ζήρεια

Σπέρνουν και θερίζουν!

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Γιώργος Καραγιωργάκης / Γιώργος Σβολόπουλος

Βρεθήκαμε στην Ζήρεια, για την παρουσίαση της νέας γκάμας enduro της Husqvarna, με το δίχρονο TE250i και το τετράχρονο FE350, να μας θυμίζουν για μία ακόμη φορά, την ασταμάτητη πορεία της Husqvarna στο enduro: Σπέρνουν και Θερίζουν!

Μικρές αλλαγές

Στο χιονοδρομικό κέντρο Ζήρειας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των νέων μοντέλων enduro της Husqvarna, όπου και βρεθήκαμε εν μέσω πανδημίας - λίγο πριν το δεύτερο lockdown, για να δούμε από κοντά τις νέες enduro αλλά και τις αλλαγές που φέρνουν στην νέα χρονιά. Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε σπουδαία πράγματα αφού τα εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις χωμάτινες μοτοσυκλέτες, κινούνται μετρημένα, προχωρώντας στην νέα χρονιά με μικρές αλλαγές. Έτσι, και τα Husqvarna του 2021 διαφοροποιούνται σε ελάχιστα πράγματα, πέραν των νέων γραφικών και της νέας μάσκας  με κίτρινη βάση, και πιο συγκεκριμένα, στο νέο σύστημα απόσβεσης με μεσαία βαλβίδα, στο μπροστινό 48άρι ανεστραμμένο σύστημα ανάρτησης της WP, XPLOR. Η εύκολη πρόσβαση στους ρυθμιστές διατηρείται, όπως και η προηγμένη λειτουργία και σχεδίαση του μοχλικού της πίσω ανάρτησης WP XACT.

GU0B2371-web.jpgΗ Husqvarna διατήρησε τα ήδη φρέσκα μοντέλα της, με τα TPI δίχρονα να έχουν κατακτήσει τις πωλήσεις και το νέο TE150i που πλέον φέρει και αυτό την τεχνολογία Transfer Port Injection, με κάλυψη προδιαγραφών Euro5 και δυνατότητα αυτορύθμισης σε κάθε υψόμετρο, να συμπληρώνει την δίχρονη γκάμα. Όλα τα δίχρονα Husqvarna διαθέτουν ξεχωριστό δοχείο λαδιού αλλά και τρόμπα για την λίπανση, κάτι που καθιστά το γέμισμα καυσίμου αυτόνομο, χωρίς πρόσμιξη λαδιού, όπως δηλαδή και στα τετράχρονα (με αυτονομία λαδιού κοντά στα τρία ρεζερβουάρ καυσίμου). Πλέον, η εξάτμιση στα δίχρονα στο μπροστινό τμήμα (φούσκα), είναι νέα, με ενισχύσεις για αντοχή

Νέες εκδόσεις

Για το 2021, η γκάμα περιλαμβάνει πλέον και μία έκδοση Rockstar Edition που παράγεται σε συγκεκριμένα τεμάχια, στις εκδόσεις TE 300i και FE350. Οι νέες εκδόσεις διαθέτουν μοναδική βαφή και έξτρα αξεσουάρ, προκειμένου να τιμήσουν τον μεγάλο χορηγό της εταιρίας στο WESS, το ενεργειακό ποτό Rockstar.

 Οι 2 μοτοσυκλέτες Enduro είναι οι κορυφαίες στη γκάμα της Husqvarna, μια δίχρονη και μια τετράχρονη, ενώ στο WESS αγωνίζονται με αυτές οι Billy Bolt και Graham Jarvis.

Όπως και οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της εργοστασιακής ομάδας, έτσι και οι TE 300i Rockstar Edition και FE 350 Rockstar Edition έρχονται με chro-moly πλαίσιο με μαύρο φινίρισμα ανθεκτικό στις κακουχίες. Μαύρο είναι και το κάλυμμα της σέλας, με πρόσθετα εξογκώματα για καλύτερη πρόσφυση του αναβάτη, ενώ στα έξτρα περιλαμβάνονται το προστατευτικό στο δισκόφρενο μπροστά, ένας aftermarket οδηγός αλυσίδας, γκριπ ODI, και ένα Supersprox πίσω γρανάζι. Τα ελαστικά είναι Michelin.

Ξεχωριστές μοτοσυκλέτεςa3845864e59a754c0bcc335b18cc0a9f_XL.jpg

Η Husqvarna βασίζεται στην σειρά KTM, όπως είναι ευρέως γνωστό, αλλά το εργοστάσιο τις αντιμετωπίζει ως διαφορετικές, και αυτό το βλέπουμε από τον εξοπλισμό που διαθέτουν.

Το πλαίσιο ξεχωρίζει λόγω του πρωτοποριακού υποπλαισίου που κατασκευάζεται από συνθετικά υλικά (70% Polyamide, 30% Carbon fibre) με βάρος μόλις 1 κιλό, και είναι πιο άκαμπτο από τα αλουμινένια, ενώ οι αναρτήσεις της WP είναι η XPLOR με τεχνολογία AER, και αμορτισέρ XACT, το τελευταίο, με μοχλισμό.

Οι πλάκες του τιμονιού είναι κατασκευασμένες σε CNC, ο συμπλέκτης είναι της Magura, όπως και οι δαγκάνες των φρένων (σε δίσκους GSK). Το τιμόνι προέρχεται από την Pro Taper, τα grips από την ODI, οι τροχοί από την D.I.D., και το κιβώτιο ταχυτήτων από την Pankl - η οποία ανήκει στην KTM. Υπάρχει μπαταρία λιθίου, αλλά και δυνατότητα επιλογής χαρτογραφήσεων κινητήρα στα τετράχρονα. Να σημειώσουμε ότι ο συμπλέκτης είναι DDS - Damped Diaphragm Steel, ενώ στα τετράχρονα, υπάρχουν διαφορετικοί χάρτες σε κάθε σχέση κιβωτίου.

Ευχάριστες οδηγικά

Οι μοτοσυκλέτες ξεχωρίζουν με τα νέα γραφικά και χρωματισμούς, και το κίτρινο στην μάσκα, όπως και το γκρι στα πλαϊνά καπάκια, τις κάνει να δείχνουν πιο επιθετικές - σπάει κάπως και η ασπρίλα.

Με τον καιρό να έχει γλυκάνει, την βροχή να έχει ποτίσει το διψασμένο χώμα, ξεκινάμε με το TE250i την βόλτα στην κορδελιασμένη ειδική διαδρομή. Η ροπή ξεχειλίζει, τόσο που πραγματικά δεν ξέρεις γιατί να επιλέξεις το δίχρονο 300 που είναι το πιο μοσχοπουλημένο της μάρκας. Οι αλλαγές σχέσεων διαδέχονται η μία την άλλη με μικρές διαδρομές στο λεβιέ, ενώ ο κινητήρας γουργουρίζει σε χαλαρούς ρυθμούς. Περνώντας στην υψηλή περιοχή των στροφών, νιώθω ότι δεν ξεσπάει όπως θα έπρεπε, κάτι που οφείλεται ξεκάθαρα στο υψόμετρο, όμως η λειτουργία του είναι απροβλημάτιστη. Ο ψεκασμός λειτουργεί εξαιρετικά τόσο σε ρυθμό βόλτας, όσο και σε γρήγορη οδήγηση, όπου ο κινητήρας δείχνει τα δόντια του.

Πλαίσιο και αναρτήσεις συνηγορούν στην ευστάθεια, ο μοχλισμός αφήνει την ανάρτηση να διαβάζει τις ανωμαλίες, ενώ στις πέτρες, η μοτοσυκλέτα ''στρώνει'' εξαιρετικά στο έδαφος, χωρίς να κουνάει ή να τινάζει. Το μπροστινό σύστημα είναι προοδευτικό στην λειτουργία του και στις παρούσες συνθήκες και στην σύντομη δοκιμή, δεν μπορεί να βγάλει κάτι αρνητικό.IGK_2721-web.jpg

Γενικά, το σύνολο λειτουργεί εξαιρετικά, στρίβει άνετα, είναι πολύ εύχρηστο, και μόνη εντύπωση έρχεται από τα φρένα της Magura, που μάλλον δείχνουν πιο σπογγώδη από τα Brembo των KTM.

Την ίδια αίσθηση έχουν άλλωστε και στο FE350 που ακολουθεί αμέσως μετά, το οποίο βέβαια έχει και την συμβολή του τετράχρονου κινητήρα, στο κλείσιμο του γκαζιού. Αυτό το 350.... τι μοτοσυκλετάρα! Από την πρώτη στιγμή στην σέλα του, βρέθηκα να ανεβάζω συνεχώς ρυθμό, οι αναρτήσεις να καταπίνουν τα πάντα, το πλαίσιο να παραμένει βράχος όσο και αν το πίεζα. Στάθηκα καλύτερα πάνω της, επιτέθηκα από την πρώτη στιγμή, βολεύτηκα στην θέση και στα χειριστήρια αμέσως. Κατέβαινα τον λόφο τέρμα και φρέναρα τελευταία στιγμή, και ο μπροστινός τροχός έβρισκε αβίαστα την γραμμή που ήθελα να μπει. Βασιζόμουν στον συμπλέκτη για την έξοδο, αλλά και στο - αρκετό - γκάζι του για την άνοδο ξανά στον λόφο. Η δύναμη, περίσσια, αλλά διαχειρίσιμη πλήρως, σε όποιον χάρτη και αν το είχα. Το Traction βολικό, αλλά αχρείαστο για την περίσταση, όπου το προτιμούσα στο off, για να έχω πλήρη έλεγχο του πίσω μέρους.

Ενδοοικογενειακή μάχη

Ακλόνητο, παιχνιδιάρικο, στιβαρό, εύκολο στα άλματα, με αναρτησάρες, και μία επαφή με το έδαφος που δύσκολα βρίσκεις σε μοτοσυκλέτα. Αυτή η εμπιστοσύνη που ένιωθα, μου έδινε την δυνατότητα να οδηγώ συνεχώς πιο γρήγορα, ξεπερνώντας συχνά τα όρια.

Ένα πανεύκολο τετράχρονο που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο την ευχρηστία του FE250, με το γκάζι ενός μεγαλύτερου, για τις στιγμές που θέλεις με το άνοιγμα του γκαζιού να περάσεις ότι εμπόδιο θες, να πηδήξεις άλμα, να περάσεις νεροφάγωμα, να κάνεις σούζα.

Αυτές οι δύο, μοναδικές Husqvarna, ανήκουν στην ίδια κατηγορία αγωνιστικά, και θα μπορούσαν να συμμετέχουν και σε ενδοοικογενειακή μάχη. Όπου για μας, νικητής θα ήταν σίγουρα το FE350!

 

Δείτε τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του TE250i  

Πλήρη τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του FE350 

 

 Προστασία αναβάτη:

Κράνος Airoh Twist 2.0 Racer, μάσκα Ariette Basic Riding Crowsμπλούζα Acerbis MX Helios Vented, παντελόνι Acerbis MX Helios vented, γάντια Five MXF-3, Θώρακας Acerbis Gravity, ζώνη μέσης Acerbis Motobrand 2.0μπότες Forma Predator, από το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

GU0B2468-web.jpg

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 20:47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon