.
Κατηγορία Husqvarna
Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019 10:29

Test - Husqvarna FE 250 2020 - Παιχνίδι για... πρωταθλητές!

Αν θέλεις να γίνεις πρωταθλητής, θα πρέπει να ξεκινήσεις από τα χαμηλά. Αν είσαι ήδη, στα χαμηλά θα περάσεις τέλεια και θα γράψεις εκπληκτικούς χρόνους. Το FE 250 της Husqvarna, είναι το ιδανικότερο παιχνίδι για κάθε κατηγορία αναβάτη!

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Χρήστος και Γιώργος Καραγιωργάκης

Οπτικές διαφορές

Είναι γνωστό τοις πάσι πως οι μικροί κυβισμοί είναι αυτοί που σε ''ξυπνούν'', σε αναγκάζουν να μάθεις να οδηγάς σωστά, να βρίσκεις γραμμές, να επιτίθεσαι όταν πρέπει, να φρενάρεις οριακά, γενικά, να ''παίζεις'' όσο περισσότερο μπορείς, για να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες τους. Και στην περίπτωση του ανανεωμένου FE 250 της Husqvarna, η θεωρία δεν απέχει από την πραγματικότητα, αφού καταφέρνει να συνδυάσει τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα με την απαιτητική οδήγηση σε αγωνιστικές συνθήκες.Τρία χρόνια μετά την ανανέωση του, το FE 250 βελτιώνεται σε πλαίσιο και κινητήρα, αλλά και περιφερειακά, κι έτσι μπαίνει στην νέα δεκαετία αρκετά διαφοροποιημένο.

Οι οπτικές αλλαγές προδίδουν τα νέα πλαστικά περιφερειακά που είναι τελείως νέα σε σχέση με του προηγούμενου μοντέλου, με νέα μάσκα, φτερό, πλαϊνά ψυγείων, πίσω φτερό, αλλά και χαμηλότερη σέλα κατά 10 χιλιοστά - στην τελευταία αλλαγή συμβολή βάρος έχει το νέο μοχλικό της ανάρτησης, το οποίο σύμφωνα με την εταιρία, αλλάχθηκε για να βελτιώσει την άνεση αλλά και την πρόσφυση του πίσω τροχού. Τα χαρακτηριστικά του νέου μοχλισμού είναι διαφορετικά από του παλαιότερου,Το αμορτισέρ XACT διαθέτει νέες εσωτερικές ρυθμίσεις όπως και το μπροστινό σύστημα XPLOR 48mm, αμφότερα της WP, με στόχο αυξημένη άνεση και πρόσφυση, και καλύτερη συμπεριφορά στο τέλος της διαδρομής τους

GU0B4190 Αντιγραφή

Αλλαγές ουσίας.

Το πλαίσιο έχει ενισχυθεί για αυξημένη ακαμψία, και σε αυτό συμβάλλουν και οι νέες αλουμινένιες βάσεις της κεφαλής του κινητήρα.Στο ζύγισμα της μοτοσυκλέτας βοηθούν τα νέα ψυγεία νερού που έχουν μειώσει το ύψος τους κατά 12 χιλιοστά, ενώ το σύστημα ψύξης, είναι και αυτό βελτιωμένο.Στον κινητήρα υπάρχουν αρκετές αλλαγές, με πρώτη την εμφανή, που αφορά στην αφαίρεση της μανιβέλας. Αν την θέλει κάποιος θα πρέπει να την τοποθετήσει με κιτ αργότερα.

GU0B4124 Αντιγραφή

Ο κύλινδρος είναι νέος για αυξημένη συμπίεση και σε συνδυασμό με την νέα φλάτζα, αυξάνει την συμπίεση από το 12.8:1 στο 13.8:1. Ο εκκεντροφόρος εξαγωγής διαθέτει νέο χρονισμό, ενώ νέα είναι και τα ρουλεμάν στροφάλου, για αύξηση της αντοχής.Το παζλ συμπληρώνεται από το νέο κιβώτιο 6 σχέσεων της PANKL με σένσορα για κάθε σχέση ώστε να δημιουργεί ξεχωριστό χάρτη για κάθε ταχύτητα, τις επιλογές χαρτών στην ηλεκτρονική ανάφλεξη, και φυσικά, το Traction Control για τις γλιστερές συνθήκες.Η Husqvarna βελτίωσε το μικρό τετράχρονο της προκειμένου να είναι μία μοτοσυκλέτα επιδόσεων και ελαφριά στην κατηγορία, με συγκεντρωμένες μάζες για την καλύτερη δυνατή αίσθηση οδηγικά. Κορυφαία ηλεκτρονικά, υδραυλικός συμπλέκτης της Magura, και θετικό σε αλλαγές κιβώτιο, φροντίζουν για απόλυτες επιδόσεις.Και αυτό, είναι εύκολο να το διακρίνεις από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς στην σέλα του.

Μικρό στο μάτι

Φαίνεται και είναι μικρό σε μέγεθος, και αυτό είναι κάτι που σε προδιαθέτει για την ευκολία που θα αντιμετωπίσεις στην οδήγηση του. Στην σφιχτή πίστα στο Σοφικό, στο The Ranch, η γλίστρα στις στροφές έδινε κι έπαιρνε, τόσο στα φρένα, όσο κατά την διάρκεια αλλά και την επιτάχυνση. Οι μικρές ευθείες, ήταν ένας στόχος που σε κούραζε, αν ήθελες να κινηθείς γρήγορα.Τμήματα που έπρεπε να συνδεθούν μεταξύ τους με ακρίβεια για να πετύχεις σταθερή γρήγορη οδήγηση και απόλαυση της μοτοσυκλέτας, κάτι που το FE250, έδειχνε να ''δένει'' σωστά, κάνοντας τον αναβάτη να το απολαμβάνει.

GKF 0856 Αντιγραφή

Τα 250άρια δεν φημίζονται για τις χαμηλές και μεσαίες στροφές τους, ωστόσο το FE 250 είχε αυτό που έπρεπε: Ομαλότητα από τις χαμηλές, σταθερή απόδοση μέχρι τις μεσαίες, και ξέσπασμα στις ψηλές. Ιδανική λειτουργία για τέτοιες συνθήκες, όπου η πρόσφυση, παίζει τον σημαντικότερο ρόλο.Τόσο σημαντική, όπου το Traction Control έμπαινε σε δεύτερο ρόλο, χωρίς να είναι απαραίτητο σώνει και καλά. Όμως, η λειτουργία του είναι θεμιτή, μιας και διευκολύνει αρκετά την οδήγηση, ''μαζεύοντας'' τον πίσω τροχό, όταν ο αναβάτης κουράζεται και ανοίγει λίγο παραπάνω το γκάζι, χωρίς να μπορεί να κρατήσει την μοτοσυκλέτα.Η πρόσφυση, είναι το χαρακτηριστικό του FE250, και σου επιτρέπει να το οδηγάς γρήγορα, βγάζοντας τα εσώψυχα σου πάνω του. Διάρκεια στην απόδοση που εντυπωσιάζει, ακόμπιαστα, που βοηθάει να κινείσαι με μία σχέση ακόμη και στις μικρές παρατεταμένες στροφές.

Στιβαρό πλαίσιο που φροντίζει για την ασφάλεια, αναρτησάρες που συγχωρούν τα πάντα και τοποθετούν τους τροχούς εκεί που πρέπει, βιδωμένοι στο γλιστερό έδαφος.Όλα κομπλέ, όλα στα μέτρα σου, με μία μικρή ρύθμιση στις μανέτες φρένου και συμπλέκτη, που από συνάδελφο σε συνάδελφο, ήταν αλλιώς, και αρχικά δημιουργούσαν αρνητική εντύπωση.Ένα ιδανικό πακέτο, ταιριασμένο με τα καλύτερα συστατικά της αγοράς, με κορυφαίο εξοπλισμό, έτοιμο να οδηγηθεί από αναβάτες κάθε επιπέδου, σε κάθε είδους διαδρομή.Μικρό στο μάτι λοιπόν!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 14:20

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon