.
Κατηγορία Husqvarna
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 15:49

Test – Husqvarna TE150i 2020 - Αποστολή στη Φινλανδία

Του: Aviad Avrahami
Φωτό: Sebas Romero, Marco Campelli

Λίγο καιρό μετά την παρουσίαση του ΚΤΜ 150 EXC TPI, ήρθε και η εμφάνιση του αντίστοιχου μοντέλου της Husqvarna.

Στη βάση του συναντάμε τον δίχρονο κινητήρα 144 cc με τεχνολογία άμεσου ψεκασμού Transfer Port Injection (TPI), στην ίδια λογική και των μεγαλύτερων ΤΕ250i και 300i.

Husqvarna TE150i Launch 001

Ο ψεκασμός του έχει δεχτεί μια σημαντική αναβάθμιση με την προσθήκη αισθητήρα πίεσης, ως σημείο αναφοράς για τον ανάλογο αισθητήρα στον στρόφαλο, και συνοδεύεται από δύο νέους χάρτες ανάφλεξης, καθώς και ηλεκτρική μίζα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μοντέλα της Husqvarna, το 150i διαθέτει και μανιβέλα για εκκίνηση.

Το νέο πλαίσιο έχει την ίδια γεωμετρία με όλα τα υπόλοιπα μοντέλα enduro της εταιρείας για το 2020, με μεταξόνιο 1,487 mm. Στις αναρτήσεις συναντάμε πιρούνι WP Xplor 45 mm και αμορτισέρ Xact, με ένα νέο μοχλικό που είναι πιο μαλακό στην αρχή της διαδρομής του και σκληρότερο στο τέλος της.

Εργονομικά η μοτοσυκλέτα είναι στενότερη στην περιοχή του ρεζερβουάρ και της ουράς, ενώ φορά ανανεωμένα πλαστικά και γραφικά με βάση το λευκό και έντονες κίτρινες λεπτομέρειες, ενώ το πλαίσιο είναι βαμμένο σκούρο μπλε φέτος.

Husqvarna TE150i Launch 003

Απόδοση

Ο κινητήρας του TE150i αποδεικνύεται ιδιαίτερα ελαστικός για τη χωρητικότητά του. Αυτό σημαίνει πως θέλει λιγότερη χρήση του συμπλέκτη συγκριτικά με όσα γνωρίζαμε για το 125, αλλά αναμενόμενα για να βγάλει μεγάλες ταχύτητες θα χρειαστεί ξεζούμισμα και τότε ο συμπλέκτης θα δουλέψει περισσότερο από τα 250 και 300.

Είναι ελαστικός μεν, αλλά θα θέλαμε λίγη περισσότερη δύναμη ψηλά, ειδικά για να βγάζει χαμόγελα μέσα από το κράνος – κάτι που παρατηρήσαμε όταν οδηγήσαμε την ίδια μοτοσυκλέτα με μια after market εξάτμιση.

Ο κινητήρας του είναι ιδιαίτερα απαλός στη λειτουργία του, θυμίζοντας την ανάλογη αίσθηση των μεγαλύτερων αδελφών 250 και 300. Ο ψεκασμός λειτουργεί υποδειγματικά, η δύναμη βγαίνει με ευκολία και προσφέρει άριστο έλεγχο στον αναβάτη.

Husqvarna TE150i Launch 019

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του TE150i είναι το μικρό του βάρος, το οποίο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι τρία κιλά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο αδελφάκι της ΚΤΜ. Παρόλα αυτά η αίσθηση είναι παρόμοια, με το Husky να ξεχωρίζει από την αίσθηση του πίσω μέρους, χάρη στο μοχλικό του αμορτισέρ που αυτό διαθέτει.

Η σύγκριση ανάμεσα στο PDS του KTM και του μοχλικού του Husqvarna δίνει τη νίκη σαφώς στο δεύτερο, πατώντας καλύτερα στο έδαφος, βρίσκοντας πρόσφυση και σταθερότητα και γεννώντας περισσότερη εμπιστοσύνη στον αναβάτη, τόσο στις χαμηλές, όσο και στις υψηλές ταχύτητες.

Η σταθερότητα του ΤΕ δεν οφείλεται μόνο στο μοχλικό του αμορτισέρ πίσω, αλλά σε όλη την εν γένει γεωμετρία και εργονομία του. Η Husqvarna φέτος επέλεξε μαλακά ελατήρια με σκληρές υδραυλικές αποσβέσεις και το αποτέλεσμα δουλεύει. Οι αναρτήσεις απορροφούν άψογα, διατηρούν στη μοτοσυκλέτα σταθερή και ταυτόχρονα δίνουν την εμπιστοσύνη να πας γρήγορα σε μαλακές επιφάνειες χωρίς να χάνεις σε πληροφόρηση από το μπροστινό.

Husqvarna TE150i Launch 012

Αίσθηση

Η Husqvarna φέτος έκοψε 10 mm από το ύψος σέλας και το συνολικό ύψος της μοτοσυκλέτας μειώθηκε για άλλα 10 mm μέσω του μοχλικού του αμορτισέρ. Κάπως έτσι στο σύνολο η θέση οδήγησης έχει χαμηλώσει κατά 20 mm, αλλά δε μας δημιούργησε κανένα πρόβλημα στην πράξη. Από την άλλη, με 174 εκατοστά ύψους, το ένιωσα πιο φιλικό από ποτέ.

Η εργονομία του είναι άριστη, η μοτοσυκλέτα είναι στενή και ελαφριά, δίνοντας μιαν αίσθηση εξαιρετικής φιλικότητας.

Είναι ελαφρύ στο πρακτικό επίπεδο της ζυγαριάς, όσο και σε αίσθηση, είναι πανεύκολο στις αλλαγές κατεύθυνσης και σε καμία περίπτωση δεν τον νιώσαμε απειλητικό για τον αναβάτη, γεγονός που επιτρέπει να ασχολείσαι με την τεχνική της οδήγησής σου χωρίς να σπαταλάς ενέργεια για να ελέγχεις τον κινητήρα.

Husqvarna TE150i Launch 007

Επιπλέον έχει ένα εξαιρετικό σύστημα αναρτήσεων, με το μεγάλο του πλεονέκτημα να είναι στο πίσω μέρος που βρίσκει άφθονη πρόσφυση και γεννά εμπιστοσύνη με μαλακή απόκριση στην αρχή της διαδρομής του.

Η μοτοσυκλέτα είναι κατασκευασμένη με υψηλά επίπεδα ποιότητας, όπως άλλωστε όλες οι enduro των ΚΤΜ και Husqvarna.

Είναι μια σαφώς σημαντική μοτοσυκλέτα που έρχεται να αντικαταστήσει έναν θρύλο, το ΤΕ125. Έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει στην αγορά των enduro, ως μια μοτοσυκλέτα φιλική και εύκολη, ελαφριά και γραμμική, με ποιοτικά περιφερειακά και η οποία κερδίζει γρήγορα την εμπιστοσύνη του αναβάτη.

Husqvarna TE150i Launch 022

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Husqvarna
Μοντέλο TE 150i
Αντιπρόσωπος KTM South East Europe
Τιμή (ευρώ) 8,790
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, δίχρονος, υγρόψυκτος
Χωρητικότητα (cc) 143.99
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 58 x 54.5
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Τροφοδοσία Ψεκασμός TPI (Transfer Port Injection)
Εκκίνηση  Μίζα, μανιβέλα
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο (25CrMo4) σωληνωτό, συνθετικό υποπλαίσιο (70% πολυαμίδιο, 30% ανθρακόνημα)
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,487
Γωνία κάστερ (°) 26.5
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 950
Απόσταση εδάφους  (mm) 360
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 8.5
Βάρος, (kg) 99.6 (χωρίς καύσιμο)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι WP XPLOR 45 mm, διαδρομή 300 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Ένα αμορτισέρ WP XACT με μοχλικό, διαδρομή 300 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 80/100-21’’
Πίσω 140/80-18’’
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 260 mm, δαγκάνα Magura 2 εμβόλων
Πίσω Δίσκος 200 mm, δαγκάνα Magura 1 εμβόλου
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) Δ.Α.
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) Δ.Α.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 16:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon