.
Κατηγορία Husqvarna
Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023 07:38

Test – Husqvarna Enduro 2024 - Αποστολή στη Νορβηγία

Ακολουθώντας τα ακριβή, πορτοκαλί βήματα της KTM, η Husqvarna ομοίως αναβαθμίζει ριζικά τις enduro προτάσεις της για το 2024.

Του Aviad Abrahami
Φωτογραφίες: Marco Campelli, Sebas Romero

Για το 2024, η Husqvarna παρουσιάζει μια εντελώς νέα γενιά μοτοσυκλετών enduro. Αυτή η κίνηση δεν ήταν έκπληξη, επειδή οι μοτοσυκλέτες Husqvarna είναι γνωστό ότι κατασκευάζονται στην πλατφόρμα των μοτοσυκλετών της KTM, με την τελευταία να παρουσίασε μια νέα γενιά, περίπου μιάμιση εβδομάδα πριν από τη Husqvarna.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, πρόκειται για μια εντελώς νέα γενιά μοτοσυκλετών enduro, οι οποίες έχουν επανασχεδιαστεί από την αρχή και έχουν βελτιωθεί, και όχι μια αναβάθμιση στην τελευταία γενιά που παρουσιάστηκε το 2020. Όπως και στην KTM, έτσι και στη Husqvarna περίπου το 95% των ανταλλακτικών είναι καινούργια, καθώς πρόκειται για εντελώς νέες μοτοσυκλέτες.

Το πλαίσιο είναι εντελώς νέο, περίπου 20% πιο άκαμπτο για κάθετες και στρεπτικές δυνάμεις και έχει επανασχεδιαστεί έτσι ώστε τα φορτία να κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλες τις περιοχές ροής ισχύος. Το ίδιο πλαίσιο είναι κοινό μεταξύ και των επτά μοντέλων enduro και υπάρχουν διαφορές μόνο στις βάσεις του κινητήρα. Για παράδειγμα, το TE150 έχει το δικό του πλαίσιο, το TE250 και το TE300 έχουν το δικό τους πλαίσιο και υπάρχει ένα πρόσθετο πλαίσιο για όλα τα 4-χρονα μοντέλα - αυτό συμβαίνει επειδή τα μπλοκ κινητήρα του FE250, τουFE350 και του ζεύγους FE450 και FE501 είναι καινούρια.

23hu7.jpg

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σταθούμε για λίγο. Από τη μία, η Husqvarna (και η KTM) αναβάθμισαν τη σειρά μοντέλων enduro με συναρμολογήσεις υψηλότερης ποιότητας και πιο προηγμένη τεχνολογία - κάτι που κοστίζει χρήματα. Από την άλλη πλευρά, προκειμένου να εξοικονομηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος παραγωγής, το οποίο τελικά μετατοπίζεται στον καταναλωτή, στην τιμή αγοράς, η μητρική εταιρεία των εμπορικών σημάτων KTM, Husqvarna, Gus Gus και WP, υιοθετεί τώρα την προσέγγιση ότι όσο το δυνατόν περισσότερα ανταλλακτικά θα είναι ίδια στα μοντέλα - και αυτό για να μειώσει το κόστος παραγωγής στο ελάχιστο δυνατό, ώστε οι μοτοσυκλέτες να μην είναι πολύ ακριβές.

Το ψαλίδι είναι νέο, όπως και ο σύνδεσμος του που είναι επίσης νέος. Το νέο ψαλίδι έχει βάσεις στις οποίες τοποθετείται ο πίσω τροχός κατά την τοποθέτησή του, έτσι ώστε ο να μην χρειάζεται να κρατιέται στον αέρα, αλλά να τοποθετείται και να μπαίνει ο άξονας. Μια πολύ έξυπνη σκέψη. Το μεταξόνιο έχει επίσης αυξηθεί όπως στην KTM από 20 σε 22 χιλιοστά, και οι ιδιοκτήτες τροχών του προηγούμενου μοντέλου μπορούν να αγοράσουν ένα κιτ ρουλεμάν και δακτυλίου Husqvarna για να προσαρμόσουν τους παλιούς τροχούς στο νέο πλαίσιο.

Το πίσω αμορτισέρ XACT είναι επίσης νέο και είναι πιο κοντό από το απερχόμενο μοντέλο λόγω του διαφορετικού σημείου ένωσης. Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να προσφέρει 300 mm διαδρομής τροχού, καθώς και μια νέα λειτουργία για αργή και γρήγορη απόσβεση συμπίεσης, καθώς και απόσβεση επαναφοράς, η οποία μπορεί να ρυθμιστεί χωρίς εργαλεία. Τα πίσω αμορτισέρ προηγούμενων μοντέλων δεν ταιριάζουν στο νέο πλαίσιο, ωστόσο ο άξονας διεύθυνσης παρέμεινε ο ίδιος με αυτόν του απερχόμενου μοντέλου και υπάρχει πλήρης συμβατότητα μεταξύ των μοντέλων αν και τώρα υπάρχει ένα νέο πιρούνι τύπου XACT που αντικαθιστά το πιρούνι XPLOR.

Σε κάτι που αξίζει επίσης να σταθούμε, είναι το ότι στη Husqvarna ήταν προσεκτικοί σε πολλές επικρίσεις για τα αμορτισέρ XPLOR, τα οποία ήταν πολύ μαλακά και είχαν κατώτερο υδραυλικό σύστημα. Για αυτό και τοποθέτησαν ένα νέο πιρούνι - όπως αναφέρθηκε το XACT - κλειστού τύπου φυσιγγίων στα μοντέλα του 2024. Εκτός από το γεγονός ότι ένα κλειστό φυσίγγιο λειτουργεί πιο ομοιόμορφα λόγω της αδυναμίας εισόδου ή σχηματισμού φυσαλίδων αέρα εντός, ένα τέτοιο πιρούνι έχει επίσης συχνά καλύτερα υδραυλικά - και αυτό ακριβώς συμβαίνει με το νέο XACT, το οποίο επίσης δέχεται ισχυρότερα ελατήρια που μπορούν να υποστηριχθούν καλύτερα. Το πιρούνι XACT διαθέτει ρυθμίσεις συμπίεσης στο επάνω μέρος επαναφοράς στο κάτω μέρος.

Ως προς το πλαίσιο, η κεφαλή του τιμονιού είναι σφυρήλατη στο πάνω και κάτω μέρος, με χρωμιούχο χάλυβα ενδιάμεσα. Αυτή η δομή είναι ισχυρότερη, επομένως η κεφαλή του τιμονιού είναι στενότερη από πριν. Επιπλέον, το τιμόνι είναι πλέον προσαρτημένο σε ειδικό βραχίονα που μπορεί να αποσυναρμολογηθεί, έτσι ώστε να μην υπάρχει πλέον συγκόλληση στην κεφαλή του τιμονιού.

Νέο είναι και το υποπλαίσιο, αφού φέτος είναι συνδυασμός πλαστικού και αλουμινίου. Η Husqvarna ισχυρίζεται ότι τώρα το πλαίσιο της ουράς είναι λιγότερο επιρρεπές σε σπάσιμο και ότι είναι πιο ανθεκτικό. Το νέο πλαίσιο της ουράς διαθέτει ειδικές υποδοχές για τη συγκράτηση της μοτοσυκλέτας με σκοπό την ανύψωση της, περιέχοντας ολόκληρο το νέο ηλεκτρικό σύστημα.

Το ηλεκτρικό σύστημα έχει επίσης υποστεί σημαντική αναβάθμιση, για πρώτη φορά στις μοτοσυκλέτες εκτός δρόμου καθώς - μαζί με την KTM - τα μοντέλα Husqvarna λαμβάνουν μονάδα ηλεκτρονικής διαχείρισης (OCU - Offroad Control Unit) που εξαλείφει την ανάγκη για ασφάλειες και ρελέ. Η εν λόγω μονάδα διαθέτει ενδείξεις LED και όταν όλα τα συστήματα λειτουργούν, τα φώτα θα ανάβουν με πράσινο χρώμα. Εάν υπάρχει σφάλμα σε ένα συγκεκριμένο σύστημα, ο λαμπτήρας θα γίνει κόκκινος και μετά την επισκευή του σφάλματος, ο λαμπτήρας θα επιστρέψει στο πράσινο και το σύστημα θα λειτουργεί κανονικά.

 23hu5.jpg

Σώμα και εργονομία

Το στυλ είναι επίσης νέο και βασίζεται στα μοντέλα motocross του 2023. Υπάρχει ένα νέο μπροστινό και πίσω φτερό, νέα πλαϊνά πάνελ καθώς και νέα σέλα που ανοίγει με μια βίδα. Το νέο μπροστινό φως με LED είναι επίσης επανασχεδιασμένο, και αφαιρείται απλά με δύο βίδες. Τα εξαρτήματα του προβολέα και της μάσκας είναι όλα αρθρωτά, επομένως κάθε εξάρτημα μπορεί να αντικατασταθεί ξεχωριστά σε περίπτωση θραύσης. Υπάρχουν επίσης ενδιαφέρουσες λύσεις όπως ένα πλαϊνό πλαστικό που ανοίγει με.. μεντεσέ για να επιτρέπει γρήγορη πρόσβαση στη ρύθμιση της απόσβεσης στο πίσω αμορτισέρ.

Το νέο τιμόνι PRO TAPER είναι χαμηλότερο από τα απερχόμενα μοντέλα. Σς συνδυασμό με τη συνολικά στενότερη μοτοσυκλέτα, επιτυγχάνεται πιο προηγμένη εργονομία από τα απερχόμενα μοντέλα. Για παράδειγμα, τα πλευρικά φτερά είναι χαμηλότερα, στενότερα και έχουν μεγαλύτερη κάμψη στο τμήμα που γειτνιάζει με τα ψυγεία. Καινούργια είναι και τα τελευταία, με νέο πλαστικό καπάκι πίεσης αντί για μεταλλικό όπως ήταν μέχρι τώρα. Τα συστήματα πέδησης και η λειτουργία του συμπλέκτη παραμένουν τα ίδια, αλλά οι λαβές είναι νέες, πιο εργονομικές και μοιάζουν με αυτές της Brembo που υπάρχουν στην KTM.

Το φιλτροκούτι και το φίλτρο αέρα είναι επίσης νέα, με τα φίλτρα αέρα από τις προηγούμενες γενιές να μη χωρούν εδώ. Το φίλτρο είναι ταχείας αποδέσμευσης, όπως τα τελευταία χρόνια - και μπορεί να τοποθετηθεί μόνο με έναν τρόπο, ώστε να είναι αδύνατο να κάνετε λάθος στη συναρμολόγηση.

 23hu3.jpg

Κινητήρες

Οι κινητήρες υφίστανται επίσης εκτεταμένες αλλαγές. Για παράδειγμα, ο τετράχρονος κινητήρας του FE250 είναι εντελώς νέος από τη βάση μέχρι τα εξαρτήματα. Υπάρχει ένα νέο μπλοκ κινητήρα, για πρώτη φορά οι ροπές σύσφιξης βιδών σφραγίζονται στο μπλοκ κινητήρα και στα καπάκια. Αυτό το μπλοκ ανήκει επίσης στο FE350, αλλά ενώ το τελευταίο είναι σχεδόν αμετάβλητο στην κορυφή εκτός από μια νέα κεφαλή κινητήρα, το 250 αποκτά νέο έμβολο, κύλινδρο και στροφαλοφόρο άξονα, εκτός από κεφαλή κινητήρα, με μεγαλύτερη διάμετρο 81 mm. και μικρότερη διαδρομή 48,5 mm - που σημαίνει πιο αγωνιστικό κινητήρα. Ο λόγος συμπίεσης έχει αυξηθεί στην έκδοση 250 σε 14,4:1 - τη μεγαλύτερη αναλογία που γνωρίζουμε στους κινητήρες enduro ή motocross.

Υπάρχει ένα νέο κιβώτιο 6 σχέσεων, με νέο μηχανισμό από τον άξονα του ποδιού μέχρι το ίδιο το κιβώτιο, με το γρανάζι και τον μηχανισμό να είναι ίδια σε όλα τα μοντέλα εκτός από το TE150 (μόνο η αρχική σχέση μετάδοσης μεταξύ του κινητήρα και του κιβωτίου, όπως και η τελική σχέση μετάδοσης από τον κινητήρα στον τροχό - διαφέρουν μεταξύ των μοντέλων). Το νέο κιβώτιο ταχυτήτων προσφέρει - όπως στην KTM και για πρώτη φορά στις μοτοσυκλέτες enduro - ένα ηλεκτρονικό ταχυσύνδεσμο για τα τετράχρονα μοντέλα. Το quickshifter σας επιτρέπει να αλλάζετε ταχύτητες χωρίς να κλείνετε το γκάζι και χωρίς να πατάτε το συμπλέκτη, όντας ενεργό από τη δεύτερη στην έκτη ταχύτητα. Φυσικά, δεδομένου ότι υπάρχει μηχανικό γκάζι και όχι ηλεκτρικό, δεν μπορεί να εφαρμοστεί downshifting χωρίς συμπλέκτη.

Οι κινητήρες FE450 και FE501 λαμβάνουν επίσης ένα νέο μπλοκ κινητήρα. Για πρώτη φορά οι βάσεις του κινητήρα είναι ίδιες μεταξύ όλων των τετράχρονων μοντέλων - όπως αναφέρθηκε, αυτό επιτρέπει ένα ομοιόμορφο πλαίσιο για όλες τις τετράχρονες μοτοσυκλέτες. Όπως αναφέρθηκε, τα FE450 και FE501 έχουν επίσης τα νέα κιβώτια ταχυτήτων.

Στα δίχρονα μοντέλα έχουμε μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη. Πρώτον, το σύστημα ψεκασμού TPI (Transfer Port Injection) που εισήχθη το 2017 για τα μοντέλα του 2018 αντικαθίσταται από το σύστημα ψεκασμού καυσίμου TBI (Throttle Body Injection). Υπάρχει ένα ζευγάρι μπεκ ψεκασμού καυσίμου στο σώμα του γκαζιού - ένα μπροστά από την πεταλούδα του γκαζιού και το άλλο πίσω του, με το ένα να δουλεύει όλη την ώρα και το άλλο να ενώνεται υπό φορτίο και σε υψηλές στροφές. Η θέση των μπεκ επιτρέπει στο καύσιμο να εξατμιστεί πλήρως και να φτάσει σε ένα πιο ομοιογενές μείγμα από το TPI. Το μπεκ λαδιού πηγαίνει καταλήγει στις βαλβίδες και στάζει το λάδι στην είσοδο του στροφαλοθαλάμου.

 23hu6.jpg

Σύστημα ψεκασμού TBI και ηλεκτρική βαλβίδα 2χρονους κινητήρες

Μια άλλη σημαντική αναβάθμιση είναι η λεγόμενη ηλεκτρική βαλβίδα. Η βαλβίδα ενεργοποιείται από τον υπολογιστή διαχείρισης κινητήρα και η ηλεκτρονική εντολή επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο του ανοίγματος της βαλβίδας, καθώς και έναν τρισδιάστατο χάρτη που λαμβάνει υπόψη τις στροφές του κινητήρα και τη θέση του γκαζιού, σε σύγκριση με ένα μηχανικό άνοιγμα που λειτουργεί σύμφωνα και μόνο με την ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα. Ο ίδιος ο μηχανισμός παράγεται με έγχυση μετάλλου, είναι αρκετά συμπαγής και ανοίγει τη βαλβίδα σε δύο μηχανικά βήματα και όπως αναφέρεται μέσω εντολής υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατό να προγραμματιστούν διαφορετικά ανοίγματα για κινητήρες διαφορετικών όγκων, και να επιτευχθεί ένα ομαλό αποτέλεσμα.
Ο κύλινδρος του TE250 είναι νέος και περιέχει θάλαμο διαστολής που ανοίγει ηλεκτρικά και στις χαμηλές στροφές επιτρέπει στα καυσαέρια να παράγουν συχνότητα συντονισμού που αυξάνει το ογκομετρικό γέμισμα και σε ευθεία αναλογία με τη ροπή.

Οδηγικές εντυπώσεις

Το λανσάρισμα για τον παγκόσμιο Τύπο πραγματοποιήθηκε από τους ανθρώπους της Husqvarna στη Νορβηγία - κοντά στην πόλη Dolomo στα νότια της χώρας. Η τοποθεσία δεν είναι τυχαία, καθώς η Husqvarna θέλει να δώσει στις μοτοσυκλέτες της ένα σκανδιναβικό υπόβαθρο. Έτσι οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται συχνά στη Σουηδία (χώρα προέλευσης της μάρκας Husqvarna), στη Φινλανδία και τώρα επίσης στη Νορβηγία. Παρεμπιπτόντως, η Νορβηγία είναι μια υπερ-πράσινη χώρα και η οδήγηση εκτός δρόμου δεν επιτρέπεται ελεύθερα εκεί, οπότε οδηγήσαμε σε έναν ιδιωτικό χώρο που επιτρέπεται και είναι ένα είδος πάρκου enduro.

Η βόλτα περιελάμβανε έναν σχετικά γρήγορο ειδικό γύρο και έναν μεγάλο γύρο σχεδόν 20 λεπτών στο δάσος στα βουνά, με αλλαγές υψομέτρου, δέντρα, ρίζες και πολλές πέτρες και βράχους. Αποδεικνύεται ότι η Νορβηγία είναι πολύ βραχώδης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οδήγησης μπορούσαμε να επιστρέψουμε στο Pits και να αλλάξουμε μοτοσυκλέτες, οπότε είχαμε όλο τον χρόνο να επικεντρωθούμε στα μοντέλα που μας ενδιέφεραν περισσότερο.

Η αδιαμφισβήτητη εντύπωση από αυτή την έντονη μέρα οδήγησης είναι ότι η συμπεριφορά των μοτοσυκλετών enduro της Husqvarna έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Κατά τη γνώμη μας, αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα, που κάθε αναβάτης -ξεκινώντας ως επαγγελματίας- θα ξέρει να εκτιμά αμέσως. Η πιο σημαντική βελτίωση - όπως και στα μοντέλα KTM - είναι στη δυναμική συμπεριφορά. Το νέο πιρούνι XACT, τύπου κλειστού φυσιγγίου, είναι πολύ καλό. Τα καλά υδραυλικά επιτρέπουν και τη χρήση ισχυρότερου ελατηρίου, ώστε όλο το σύνολο να είναι πιο σταθερό. Μια σημαντική βελτίωση, που από μόνη της ενισχύει τις δυνατότητες των μοτοσυκλετών enduro της Husqvarna σε ολόκληρη τη σειρά.
Αλλά δεν είναι μόνο το πιρούνι. Γιατί ο συνδυασμός πλαισίου-ανάρτησης είναι σημαντικά βελτιωμένος. Το αποτέλεσμα είναι πολύ σταθερές και πολύ απορροφητικές μοτοσυκλέτες, που δίνουν στον αναβάτη πολλή αυτοπεποίθηση για να οδηγεί γρήγορα - ακόμα και σε μια βραχώδη διαδρομή όπως στη Νορβηγία.

Προσωπικά, μου αρέσει ο μηχανισμός σύνδεσης του πίσω αμορτισέρ, κυρίως επειδή είναι πιο απομονωμένος στις χαμηλές ταχύτητες και ακολουθεί καλύτερα την επιφάνεια του εδάφους όταν περνάει πάνω από τεχνικό έδαφος γεμάτο πέτρες, βράχους και δέντρα, κάτι που επιτρέπει περισσότερη άνεση, περισσότερη εμπιστοσύνη και λιγότερη κούραση. Οι βαρύτεροι αναβάτες ισχυρίστηκαν ότι τώρα, με το νέο πιρούνι, η απαλότητα της σύνδεσης είναι αισθητή - τόσο σε σχέση με το PDS της KTM όσο και σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα της Husqvarna. Όπως αναφέρθηκε, συνδεθήκαμε και αγαπήσαμε. Συμπερασματικά, η συμπεριφορά των μοτοσυκλετών Husqvarna του 2024 έχει σημαντική αναβάθμιση χάρη σε ένα πλαίσιο και ανάρτηση αντάξια του ονόματός τους που διατηρούν υψηλή σταθερότητα και δίνουν στον αναβάτη μεγάλη αυτοπεποίθηση.

 23hu2.jpg

Η θέση οδήγησης δεν έχει αλλάξει πολύ, αλλά οι μοτοσυκλέτες είναι πιο στενές από πριν, ενώ αισθητή είναι και η αλλαγή στο τιμόνι. Θα προτιμούσαμε ένα χαμηλότερο τιμόνι, αλλά αυτό είναι ένα προσωπικό θέμα που μπορεί εύκολα να αλλάξει και να προσαρμοστεί. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η γενιά του 2024 είναι πιο λεπτή και πιο «αθλητική» από την προηγούμενη γενιά και αυτή είναι η συνέχεια της εξέλιξης των μοτοσυκλετών Husqvarna.

Η FE250, που ήταν μια εξαιρετική μοτοσυκλέτα enduro πολλαπλών εργασιών, γίνεται το 2024 πολύ περισσότερο ένας μια μοτοσυκλέτα που αγαπά τις στροφές. Η διαφορά στη συμπεριφορά του κινητήρα οφείλεται στην αύξηση της διαμέτρου του εμβόλου. Τώρα χρησιμοποιείται στις υψηλές στροφές και με εντατική χρήση του συμπλέκτη, σαν δίχρονο -μικρό δίχρονο- επομένως είναι πολύ πιο κατάλληλο σήμερα για αγωνιζόμενους και λιγότερο για χομπίστες του Σαββατοκύριακου. Ταυτόχρονα και στις χαμηλές στροφές δεν παρέχει καθόλου κακή ισχύ, μόνο που όπως αναφέρθηκε θέλει συχνή χρήση του συμπλέκτη και πολλή σωματική δουλειά για να προχωρήσεις σωστά.

Το FE350 είναι η τέλεια μοτοσυκλετα για το χόμποι και οι αλλαγές του 2024 μόνο καλό του κάνουν, καθώς σήμερα είναι πολύ πιο σταθερό και απορροφητικό. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η «ελκυστικότητα» του κινητήρα στις χαμηλές και μεσαίες στροφές και η δυνατότητα να είναι «μοτοσυκλέτα για τεμπέληδες» - όταν κουράζεσαι απλά κάθεσαι, ρυθμίζεις το αζιμούθιο, αφήνεις τον συμπλέκτη και η μοτοσυκλέτα θα τρέχει πάνω από τα πάντα στο δρόμο προς τον προορισμό. Ταυτόχρονα, όταν θέλετε να το πιέσετε και να οδηγήσετε γρήγορα και σπορ - έχει αυτή την ικανότητα σε μεγάλο βαθμό, επομένως είναι επίσης μια εξαιρετική αγωνιστική μοτοσυκλέτα. Το πιο ευέλικτο 4χρονο στο line up της Husqvarna.

Το ζευγάρι FE450 και FE501 είναι μεγάλες και ισχυρές μοτοσυκλέτες, όπου κάθε παλμός δύναμης γίνεται αισθητός - ειδικά στο 501. Είναι λιγότερο κατάλληλα για πυκνά δάση enduro όπως τα δάση του Dolomo στη Νορβηγία και χρειάζεστε έναν δυνατό αναβάτη με τεχνική για να βγάλετε τις υψηλές του δυνατότητες. Πρωταγωνιστούν φυσικά στους ανοιχτούς χώρους. Το Quickshifter για όλους τους 4χρονους κινητήρες είναι μια εξαιρετική, χρήσιμη και βολική εξέλιξη. Όπως και στην οδήγηση, έτσι και στο enduro συνηθίζεις γρήγορα την ύπαρξή του και εθίζεσαι στο να αλλάζεις σχέσεις χωρίς να κλείνεις το γκάζι και χωρίς να πατάς τον συμπλέκτη. Απλώς περάστε από όλες τις ταχύτητες ενώ έχετε ανοικτό το γκάζι. Διασκεδαστική ζωή!

Σημαντική αναβάθμιση εντοπίζεται στους δίχρονους κινητήρες, οι οποίοι, όπως αναφέρθηκε, δέχονται το σύστημα ψεκασμού TBI όπως στην KTM. Σημειώνουμε ότι λειτουργεί άψογα, πολύ ομαλά, ειδικά στις χαμηλές στροφές όπου το προηγούμενο σύστημα, το TPI, κάποιες φορές είχε προβλήματα. Επιπλέον, δίνει λίγο περισσότερο «πιπέρι» και «ευκρίνεια» στους κινητήρες σε σχέση με το TPI που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο 150, αλλά ακόμα και σε δυνατά ανοίγματα γκαζιού στους μεγαλύτερους κινητήρες - τους 250 και 300.
Μια σημαντική αλλαγή που προκαλεί το νέο σύστημα ψεκασμού εντοπίζεται στο TE150 - μια μοτοσυκλέτα που μας αρέσει πολύ λόγω της ευκολίας οδήγησης, του χαμηλού βάρους και της ευκολίας με την οποία κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις. Όπως αναφέρθηκε, έχει πολύ περισσότερο «πιπέρι» και πολύ περισσότερη σαφήνεια στον κινητήρα, και θυμίζει 125 με μεγαλύτερη ισχύ από το προηγούμενο 150. Αυτό οφείλεται φυσικά και στη νέα βαλβίδα ισχύος, η οποία είναι προσαρμοσμένη στο 150, και όχι μόνο λόγω του συστήματος ψεκασμού. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι πιο σαφές, πιο ακριβές και πιο ευχάριστο.

 23hu4.jpg

Τα TE250 και TE300 διανύουν μια σημαντική εξέλιξη. Όπως αναφέρθηκε, συμπεριφέρονται καλύτερα χάρη στο πλαίσιο, την ανάρτηση και τα περιφερειακά, ο έλεγχος είναι καλύτερος χάρη στο πλαίσιο και την εργονομία και οι κινητήρες αναβαθμίζονται χάρη στο ομαλό σύστημα ψεκασμού και την ακριβή βαλβίδα ισχύος - με κάθε μοντέλο να λαμβάνει ένα συγκεκριμένο χάρτη για τη βαλβίδα ισχύος.

Και εδώ, το σύστημα έγχυσης λειτουργεί καλά, εντελώς ομαλό, απόλυτα ακριβές και η παροχή ισχύος είναι γραμμική - αλλά πιο αποφασιστική και ευκρινή από ό,τι στο TPI. «Συνδεόμαστε» περισσότερο με την 250, η οποία στα μάτια μας είναι μια υψηλής ποιότητας enduro μοτοσυκλέτα πολλαπλών εργασιών. Το 300 είναι πιο ισχυρό, αλλά ταυτόχρονα πλήρως ελεγχόμενο και είναι πιο κατάλληλο για αναβάτες με προσανατολισμό στο extreme-enduro.

Η νέα γενιά μοτοσυκλετών enduro της Husqvarna κάνει ένα σημαντικό και εξαιρετικά σημαντικό άλμα προς τα εμπρός. Η Husqvarna έχει κάνει εκτεταμένη δουλειά και έχει βελτιώσει τις μοτοσυκλέτες σε κάθε δυνατή παράμετρο - με το πιο σημαντικό στα μάτια μας να είναι η δυναμική συμπεριφορά, που προκύπτει από το νέο πλαίσιο και την ανάρτηση, με έμφαση στο εξαιρετικό πιρούνι XACT. Αλλά και η επιτυχημένη εργονομία και οι αναβαθμισμένοι κινητήρες προστίθενται στα εξαιρετικά πακέτα.
Αυτές οι μοτοσυκλέτες, που είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και κατάλληλες για διαφορετικούς σκοπούς enduro, θέτουν υψηλά πρότυπα συμπεριφοράς, κινητήρων, τεχνολογίας, ποιότητας παραγωγής και ανθρώπινης μηχανικής.

Τέλος, οι τιμές των μοντέλων του 2024 είναι περίπου χίλια ευρώ υψηλότερες από τις τιμές των μοντέλων του 2023, με τη μεγάλη πλειοψηφία των αγοραστών να μη χρειαστεί να ξοδέψουν περισσότερα για τη μοτοσυκλέτα πέρα από την τιμή αγοράς - ίσως μόνο με μικρές προσαρμογές, όπως τιμόνια ή προστατευτικά χεριών. Οι μοτοσυκλέτες enduro της Husqvarna για το 2024 είναι υψηλής ποιότητας εργαλεία, δίνοντας ένα πακέτο που είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο του enduro Μια σημαντική αναβάθμιση για μια σημαντική γενιά.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023 07:53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Husqvarna TE250i / FE350 2021 -  Παρουσίαση στην Ζήρεια
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon