.
Κατηγορία Husaberg
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 13:39

Test – Husaberg TE 250 2013

 

 

Δίχρονο βελούδο!



Του Νίκου Ζουρνατζή
Φωτογραφίες: Μπάμπης Καραμανίδης

Διανύοντας την δεύτερη χρονιά της στην οικογένεια της Husaberg, η νέα δίχρονη TE 250 έχει σημαντικές αλλαγές. Τέτοιες που την διαφοροποιούν σημαντικά από την αδελφή της KTM και της δίνουν τον τίτλο Pure Enduro.

motoact 500 100

Νέο και εκπληκτικό!


Όταν η Husaberg δύο μήνες πριν, στην παρουσίαση των νέων μοντέλων για το 2013 στην Ισπανία, μας ανακοίνωσε πως το νέο μότο είναι Pure Enduro, το καταλάβαμε από την πρώτη στιγμή. Η νέα δίχρονη μοτοσυκλέτα των 250cc δεν θα μπορούσε να διαφέρει από τις υπόλοιπες και η ποιότητά της φαίνεται από την πρώτη ματιά. Είναι Pure, ήταν και παραμένει enduro.
Είχαμε την ευκαιρία να παραλάβουμε μία από τις πρώτες μοτοσυκλέτες που έφτασαν στην Ελλάδα και διαπιστώσαμε απευθείας ότι είναι κατασκευασμένη με πολλή μεράκι, όπως μας έχουν συνηθίσει οι endurαδες Σουηδοί. Έχει κορυφάιο φινίρισμα αλλά και προσοχή στην λεπτομέρεια. Όλα μοιάζουν τέλεια, η βαφή της είναι άριστη, τα πλαστικά δένουν άψογα μεταξύ τους, ενώ και η εργονομία βολεύει γρήγορα τον αναβάτη.

Ξέραμε από πέρσι ότι ήταν βασισμένη στην πορτοκαλί αδελφή της, KTM EXC 250 του 2011, και μικρές διαφορές όπως το ρεζερβουάρ, τα πλαστικά του ψυγείου και τα χρώματα, έκαναν τις διαφορές. Τι άλλαξε φέτος λοιπόν και η νέα TE 250 έγινε “Pure”;

Στην νέα TE που βασίζεται στο νέο πλαίσιο της KTM, που είδαμε στα EXC του 2012, έχει τοποθετηθεί το νέο μπροστινό σύστημα 4CS της WP. Αυτό έχει ίδια διάμετρο, 48mm, αλλά είναι κλειστού φυσιγγίου και με συμπίεση και επαναφορά σε διαφορετικό καλάμι. Επιπρόσθετα, η ρύθμιση των αποσβέσεων γίνεται από τα άνω άκρα, κι έτσι αυτό διευκολύνει σημαντικά τον αναβάτη.
Οι πλάκες του μπροστινού συστήματος, άλλαξαν και αυτές, και τοποθετήθηκαν οι CNC, με ρυθμιζόμενο ίχνος, από 20-22mm. Αυτές έχουν τριπλό δέσιμο, για αύξηση της στιβαρότητας.
Επιπρόσθετα, το αμορτισέρ απέκτησε μακρύτερο στέλεχος κατά 7mm ενώ τοποθετήθηκε 5mm πιο κεντρικά. Είναι όμως ακόμη PDS, χωρίς μοχλισμό δηλαδή, τοποθετημένο απευθείας στο ψαλίδι. Το τελευταίο είναι νέο, και μαζί με τα ελαφρύτερα κέντρα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί σε CNC, αφαιρούν 200 γραμμάρια συνολικού βάρους.

Αλλαγές ουσίας!


Σημαντική αλλαγή επίσης για τα δίχρονα μοντέλα, την οποία έχει και το TE 250, είναι η τοποθέτηση νέου υποπλαισίου. Αυτό είναι πλαστικό – για την ακρίβεια, κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά. Αντικαθιστά το αλουμινένιο που έχουν τα προηγούμενα, αλλά και διαφοροποιεί σημαντικά την μοτοσυκλέτα από τα KTM. Αυτό, έχει ειδικά σχεδιασμένο φιλτροκούτι, ενώ το συμπαγές σύνολο, προσφέρει επιπρόσθετη σταθερότητα σε ευθείες αλλά και στροφές, λόγω της μείωσης του κουνήματος στο πίσω μέρος.
Ωστόσο, η μοτοσυκλέτα παραμένει πανέμορφη με τα μπλε χρώματα, αν και φέτος το πλαίσιο είναι μαύρο, κι όχι κίτρινο, προφανώς για λόγους ροής στην γραμμή παραγωγής των δύο μοντέλων (ΚΤΜ και Husaberg).
Πρέπει να πούμε βέβαια ότι συνδυασμός του μαύρου πλαισίου με τα μπλε στεφάνια αλλά και τις μαύρες ακτίνες, για να μην συγκρατούν σκουριά, δημιουργούν ένα όμορφο σύνολο.
Η Husaberg υιοθέτησε και το μπροστινό φτερό και την μάσκα των προηγούμενων KTM, σε μπλε χρώμα φυσικά, ενώ προχώρησε σε μικρές αλλαγές στον κινητήρα. Καταρχάς, η μίζα είναι standard στο ΤΕ 250, ενώ η εισαγωγή αέρα έχει δεχθεί μικρή βελτίωση. Τα νέα reed της V-Force που τοποθετήθηκαν προσφέρουν ταχύτερη απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού, για ευκολία στην οδήγηση. Επίσης, η καμπάνα του συμπλέκτη, είναι πλέον ατσάλινη για αύξηση της αξιοπιστίας.

Βολικό για όλους


Η θέση οδήγησης του νέου TE 250 θα βολέψει όλα τα αναστήματα ενώ προσφέρει εύκολη πρόσβαση και εργονομία στο τιμόνι και στα μαρσπιέ. Η εκκίνηση με την μανιβέλα γίνεται με ευκολία και ο καθαρός ήχος από την εξάτμιση ακούγεται ευχάριστα. Η χρήση της μίζας δεν απαιτείται μιας και παίρνει εύκολα μπροστά, αν και αυτή, σύμφωνα με το εργοστάσιο, βρίσκεται εκεί για περιπτώσεις όπου θα κριθεί σκόπιμη η λειτουργία της (π.χ. δύσβατα μονοπάτια), και όχι για κάθε στιγμή που βάζεις σε λειτουργία τον κινητήρα. Ωστόσο, αν κρίνουμε από το παρελθόν, όσοι χρησιμοποιούσαν τις μίζες στα δίχρονα EXC ακόμη και στα πρόσφατα TE, δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα. Οι λάτρεις του δίχρονου enduro έχουν πλέον ένα νέο παιχνίδι στα χέρια τους, και όταν αυτό είναι δίχρονο και έρχεται από την Σουηδία, σου υπόσχεται ατελείωτες ώρες οδήγησης στα μονοπάτια και τις ειδικές διαδρομές κάθε βόλτας ή αγώνα που θα κλιθεί να συμμετάσχει.
Εμείς ξεκινήσαμε σε διαδρομή τύπου motocross, σε μία πίστα προπόνησης χωρίς μεγάλα άλματα, μέχρι να έρθει ο κινητήρας σε θερμοκρασία λειτουργίας. Η μοτοσυκλέτα ήρθε γρήγορα στα μέτρα μου και συμπεριφερόταν άψογα στην πίστα, στις ανοιχτές ευθείες, στα συνεχόμενα σαμάρια, αλλά και στις κλειστές στροφές. Το νέο πλαίσιο και ο συνδυασμός του με τις αναρτήσεις, την έχουν κάνει πιο στιβαρή, δεν αναπηδά τόσο το πίσω μέρος, και μπορείς να την εμπιστευτείς άνετα.
Αυτό έκανα κι εγώ, και αφέθηκα έτσι στο άνοιγμα του γκαζιού. Η δύναμη βγαίνει από τις χαμηλές στροφές ομοιόμορφα, το γύρισμα του γκριπ μόνο αρκεί για να περάσεις σαμάρια και να επιταχύνεις γρήγορα, ενώ σίγουρα έχει περισσότερη δύναμη στις χαμηλές από το προηγούμενο μοντέλο.

Enduro παντού


Συνεχίζω σε δασική διαδρομή, το πλακώνω στο τέρμα και διαπιστώνω ότι παραμένει σταθερό. Η μικρή διαφορά στο μεταξόνιο σε σχέση με το παλιό αλλά και το πακέτο των αναρτήσεων, έχουν μεταμορφώσει την μοτοσυκλέτα. Στα λούκια το μπροστινό σύστημα συμπιέζεται και δεν αφήνει το χτύπημα να περάσει στα χέρια μου. Αυτό μου προσφέρει ασφάλεια κι έτσι επιταχύνω όσο μπορώ. Στρίβω σε μονοπάτι τα πεσμένα κλαδιά και οι πέτρες κάνουν την εμφάνισή τους και το TE περνάει άνετα το μπροστινό του μέρος. Το πίσω έχει λίγο απότομη συμπεριφορά και όταν δεν συμπιέζεται με ταχύτητα, έχει μία τάση να αναπηδά. Η μοτοσυκλέτα όμως ρέει ανάμεσα στα δέντρα και ειδικά το μπροστινό σύστημα με τις αποσβέσεις που προσφέρει, αλλά και το δέσιμο που έχουν οι πλάκες πάνω του, μου δίνει ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Το υποπλαίσιο δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα κατά την διάρκεια της δοκιμής και η ακαμψία του μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί. Ωστόσο, προσφέρει και ένα ακόμη πλεονέκτημα μιας και το νέο φίλτρο της Twin Air αφαιρείται χωρίς εργαλεία, κι έτσι, είναι κάτι που ένας αγωνιζόμενος, αλλά και ένας ερασιτέχνης, θα εκτιμήσει δεόντος.
Με το μυαλό σε αυτά, συνεχίζω την βόλτα μου άνετος, ξεκούραστος, απολαμβάνοντας την ευκολία με την οποία οδηγιέται το ελαφρύ σύνολο. Ο συνδυασμός ελαφριάς μοτοσυκλέτας με προοδευτικές αναρτήσεις αλλά και στιβαρότητα με φιλική συμπεριφορά, είναι πολύ καλός. Και στο TE 250, αυτό το βλέπεις από την πρώτη βόλτα.

Δίχρονο βελούδο


Η Husaberg κατάφερε με το νέο TE 250 να χτυπήσει τον συναγωνισμό σε κρίσιμα σημεία. Για την ακρίβεια, χτυπάει στα ίσα τον ετεροθαλή αδελφό KTM EXC 250 με τα κορυφαία ανταλλακτικά που χρησιμοποιεί, τα οποία έρχονται απευθείας από την γκάμα αξεσουάρ της εταιρίας. Σίγουρα κάθε αναβάτης θα ήθελε να βλέπει, αλλά και να οδηγά, μία βελτιωμένη μοτοσυκλέτα. Η Husaberg δίνει την ευκαιρία στους φανατικούς των δίχρονων enduro να αποκτήσουν ένα 250 με τεράστια εξέλιξη στους αγώνες, σε μία τιμή που έχει μικρή διαφορά από το αντίστοιχο KTM. Στα 8.500euro, η τιμή του νέου Husaberg ΤΕ 250 σε σχέση με αυτά που προσφέρει, αν μη τι άλλο είναι Pure. Και έχει και νέο λογότυπο που από δω και στο εξής είναι το HGB!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / μοντέλο Husaberg TΕ 250
Αντιπρόσωπος Extra products
Τιμή 8.500euro
Εγγύηση 6 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Δίχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, βαλβίδα εξαγωγής
Κυβισμός (κ.εκ.) 249
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 66,4x72mm
Τροφοδοσία keihin PWK 36S
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση μίξη στο ρεζερβουάρ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση 13:50
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο δύο δοκών, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, συνθετικό αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26,5
Ίχνος (χιλ) -
Μεταξόνιο (χιλ) 1482
Ύψος σέλας (χιλ) 960
Βάρος (κ) 104
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 10,7
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 4CS διαμέτρου 48mm close catridge, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ PDS της WP,πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 330mm
Ελαστικά μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 140/80-18’’
Φρένα
Μπροστά Τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 16:52

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon