.
Κατηγορία Husaberg
Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012 08:32

Οδηγούμε τα δίχρονα Husaberg TE 125 / 250 / 300 του 2013

 

 

Νέα πλαίσια, συνθετικό υποπλαίσιο

 




Του Βασίλη Μπούδρου

Νέα πλαίσια και κορυφαία περιφερειακά, επαναστατικό μπροστινό σύστημα αλλά και συνθετικό – πλαστικό υποπλαίσιο για όλα τα δίχρονα Husaberg, συναντήσαμε στην παρουσίαση των μοντέλων 2013 στην Oliana. 125, 250 και 300 κυβικά για επιθετική αλλά και extreme οδήγηση για αναβάτες που τα θέλουν όλα από τα Pure Enduro δίχρονα της Husaberg.

Σύντομη εξέλιξη


Γνωρίσαμε τα δίχρονα Husaberg με την ονομασία TE πριν από δύο χρόνια, και για το 2013, η γκάμα που έχει συμπληρωθεί πλέον και από τον ερχομό του 125 πέρσι, διαθέτει και τα TE 250 και TE 300. Τα πρώτα δίχρονα Husaberg χρησιμοποιούσαν τα πλαίσια προηγούμενης γενιάς της KTM πάνω στα οποία βασίστηκαν συνολικά οι μοτοσυκλέτες, ενώ τα νέα μοντέλα, είναι ουσιαστικά τα KTM που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο, και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2012.
Έτσι, όλα τα δίχρονα Husaberg συγκριτικά με πέρσι διαθέτουν νέο πλαίσιο για σταθερότητα και ελαφρώς με αυξημένο μεταξόνιο, σύνολο που προέρχεται από τα KTM 2012 / 2013. Βασική διαφορά μεταξύ τους είναι πως το υποπλαίσιο που χρησιμοποιούν τα Husaberg είναι κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά όπως και των τετράχρονων FE, το οποίο μειώνει το βάρος αλλά προσδίδει σταθερότητα τόσο στις ευθείες όσο και στις στροφές, λόγω μειωμένου κουνήματος του πίσω μέρους. Το νέο υποπλαίσιο, μαζί με το φιλτροκούτι και τις εισαγωγές αέρα, φιλοξενούν ένα φίλτρο της Twin Air το οποίο αλλάζει χωρίς τη χρήση εργαλείων.
Οι πλάκες του μπροστινού συστήματος είναι κατασκευασμένες σε CNC και έχουν τριπλό δέσιμο, ενώ στα 250 και 300 το offset άλλαξε από τα 22mm στα 20mm για καλύτερο στρίψιμο. Η μπροστινή ανάρτηση είναι νέα, λέγεται 4CS και αφορά ανεστραμμένο πιρούνι της WP διαμέτρου 48mm με τέσσερις θαλάμους και ξεχωριστή συμπίεση και επαναφορά σε κάθε καλάμι.

Βελτιώσεις παντού


Το αμορτισέρ, είναι και εδώ νέο, προέρχεται από την WP και είναι PDS, αλλά είναι επίσης 7 χιλιοστά μακρύτερο από του περσινού μοντέλου. Είναι και αυτό πλήρως ρυθμιζόμενο και διαθέτει πλαστικό κοχλία για εύκολη προφόρτιση ελατηρίου με το χέρι. Είναι τοποθετημένο 5mm πιο κεντρικά σε σχέση με τα KTM από τα οποία είναι δανεισμένο αυτό αλλά και το ψαλίδι. Ο συνδυασμός του με το νέο ψαλίδι απέφερε 300 γραμμάρια κέρδος σε βάρος.
Οι τροχοί διαθέτουν κέντρα κατασκευασμένα σε μηχάνημα CNC και στο σύνολο, αποφέρουν 200 γραμμάρια λιγότερο βάρος. Αλλαγή έχουμε και στις ακτίνες οι οποίες έχουν δεχθεί βαφτεί μαύρες έτσι ώστε να μην συγκρατούν σκουριά.

Στα περιφερειακά, τα δίχρονα Husaberg διαθέτουν πλέον μαύρο χρωματισμό στο πλαίσιο αντί για κίτρινο των περσινών μοντέλων, ενώ τα πλαστικά καπάκια και φτερά, είναι μπλε με νέα γραφικά, σε κίτρινο και μαύρο φόντο. Η μάσκα, αλλά και το μπροστινό φτερό, είναι νέα, όπως των προηγούμενων KTM. Το ρεζερβουάρ συνεχίζει να είναι διάφανο, χωρητικότητας 10,7 λίτρων για αύξηση της αυτονομίας. Μηχανικά έχουμε λίγες αλλαγές. Στο 125, άλλαξε η εισαγωγή αέρα λόγω υποπλαισίου, κάτι που βοηθά στην λειτουργία σε όλες τις στροφές.  Την ίδια αλλαγή έχουν και τα 250 – 300 μόνο που εδώ συναντάμε και νέες βαλβίδες reed, της V-Force, οι οποίες τοποθετήθηκαν για βελτίωση της απόκρισης στο γκάζι. Βελτίωση δέχτηκε στα μεγάλα μοντέλα η καμπάνα του συμπλέκτη η οποία είναι ατσάλινη, για αντοχή.

Επίθεση και ευχρηστία


Έχοντας οδηγήσει τα τετράχρονα FE στην ίδια διαδρομή, τα δίχρονα φάνηκαν παιχνίδι. Ξεκίνησα τη βόλτα μου με το Husaberg TE 125 το οποίο είναι πανάλαφρο σε αίσθηση, αλλά μπορεί να σε τρελάνει με την συμπεριφορά του. Οδηγώντας χαλαρά διαπιστώνω ότι έχει δύναμη από τις χαμηλές στροφές και επιταχύνει γραμμικά ακόμη και σε ρυθμούς βόλτας. Λίγους γύρους αργότερα, παραλίγο να με πιάσει τενοντίτιδα από την πολλή χρήση συμπλέκτη! Το 125 είναι η απόλυτη παιδική χαρά, σε βάζει στην διαδικασία να κυνηγάς συνέχεια τα όριά σου και σου ζητάει συμπλέκτη όταν κόψεις. Κατεβάζεις σχέσεις και επιταχύνεις δυνατά, κρατάς το γκάζι στο τέρμα, παίζεις με τον ακούραστο συμπλέκτη στις στροφές. Ο κινητήρας του δεν κρεμάει πουθενά και αν τον δουλέψεις σωστά θα σε ανταμείψει. Η μοτοσυκλέτα στρίβει απίστευτα, είναι σταθερή ακόμη και σε πέτρες με πολλά χιλιόμετρα και οι αναρτήσεις δείχνουν υπερβολικά καλές για τα κιλά και την ιπποδύναμη του μικρού TE. Οι αναρτήσεις του είναι τέλειες, δεν σε πετάνε ψηλά, δεν είναι απότομες, κρατάνε τους τροχούς συνεχώς στο έδαφος και στα χέρια μου δεν χρειάστηκαν καμία ρύθμιση.
Το 250 και το 300 διατηρούν την ίδια ποιότητα στην κύλιση αλλά η συμπεριφορά τους είναι πιο μεστή, πιο γεμάτη, πιο στιβαρή. Είναι σίγουρα πιο “εντουράδικα” μιας και έχουν περισσότερη δύναμη στις χαμηλές στροφές, ενώ το 250 σίγουρα θα χρειαστεί δυναμική οδήγηση για να σε πάει σε αγωνιστικό ρυθμό. Είναι η πιο αγωνιστική πρόταση της Husaberg για την E2 κατηγορία αφού η ευκολία αλλαγής κατεύθυνσης σε σχέση με ένα τετράχρονο 450, αλλά και η λιγότερη δύναμη που απαιτεί, εκτιμούνται από τους αναβάτες. Το 300, είναι πιο αργό σε συμπεριφορά και τα περισσότερα κυβικά που διαθέτει στο ίδιο πλαίσιο, κάνουν τη διαφορά. Πιο ροπάτο στις χαμηλές στροφές, κινείται άνετα όποια σχέση και αν έχεις, και αναμφίβολα θα εκτιμηθεί από όσους προτιμούν να τριγυρνούν στα μονοπάτια ή σε πολύ δύσκολα κομμάτια. Ακόμη και με το ρελαντί μπορεί να σε ανεβάσει παντού!
Τα TE 250 και 300 είναι πλέον πιο παιχνιδιάρικα σε αίσθηση, αλλά και πιο ευαίσθητα στα γρήγορα τμήματα της διαδρομής, όπως στην κορδελιασμένη ειδική της παρουσίασης, στην Oliana.

2 Stroke Pure Enduro


Με το moto Pure Enduro να συνοδεύει όλα τα μοντέλα αλλά και το νέο λογότυπο, η Husaberg έχει βρει ήδη το δρόμο της. Τα νέα δίχρονα Husaberg είναι πολύ βελτιωμένα, πιο ποιοτικά σε κύλιση, καλύτερα σε αναρτήσεις, πιο άκαμπτα λόγω υποπλαισίου. Συνεχίζουν να μοιράζονται πλαίσιο και κινητήρες από την KTM τοποθετώντας πάνω πιο καλές αναρτήσεις, τιμονόπλακες, τροχούς και το συνθετικό υποπλαίσιο, δίνοντας έτσι στα μπλε δίχρονα μία μοναδική ομορφιά και ποιότητα σε πολύ προσιτή τιμή. Η Husaberg είναι Pure Enduro και τα νέα TE, καλύτερα από ποτέ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / μοντέλο Husaberg TΕ 125 / 250 / 300
Αντιπρόσωπος Extra products
Τιμή 7.620 / 8.500 / 9.390euro
Εγγύηση 6 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Δίχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, βαλβίδα εξαγωγής
Κυβισμός (κ.εκ.) 124,8 / 249 / 293,2
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 54 / 54.5 mm / 66,4x72 / 72 / 72 mm
Τροφοδοσία keihin PWK 36S
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση μίξη στο ρεζερβουάρ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση 13:50
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο δύο δοκών, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, συνθετικό αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26,5
Ίχνος (χιλ) -
Μεταξόνιο (χιλ) 1471 / 1482
Ύψος σέλας (χιλ) 960
Βάρος (κ) 95 / 104
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 10,7
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 4CS διαμέτρου 48mm close catridge, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ PDS της WP,πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 330mm
Ελαστικά μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 120 / 90 - 18'' / 140/80-18’’
Φρένα
Μπροστά Τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Στατικές φωτογραφίες ΤΕ 125

Στατικές φωτογραφίες ΤΕ 250-300

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 16:53

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παρουσίαση – Husaberg 2013 Test – Husaberg TE 250 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon