.
Κατηγορία Gas Gas
Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017 10:25

Test - Gas Gas EC 300 2018

 

Ψήφος εμπιστοσύνης! 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Κώστας Γαμβρούλης

Στην νέα της εποχή, η Gas Gas κάνει μία εμφανή στροφή στην ποιότητα προσφέροντας κορυφαία κατασκευή, κορυφαία υλικά, κορυφαία αίσθηση στην οδήγηση. Η νέα EC300, ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα της εταιρίας!

Αγωνιστική κατασκευή

Παρακολουθώντας την πορεία της Gas Gas από τα γεννητούρια των enduro μοτοσυκλετών, έχουμε την τύχη να έχουμε οδηγήσει όλα τα δίχρονα EC που έχουν παραχθεί: Από το πρώτο 250 που ήρθε στην Ελλάδα το 1997, έως και τα πρόσφατα 300άρια, πριν η εταιρία αποκτήσει θέματα και αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς πέρσι, με θετικά τελικά πρόσημα. Έτσι ήταν πανεύκολο να διαπιστώσουμε πως η νέα EC300 πέταξε από πάνω της όλα τα αρνητικά του παρελθόντος, μονομιάς.

Το νέο μοντέλο 2018 που ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα, είναι ένα από αυτά τα νέα που κύλησαν τους τροχούς από την γραμμή παραγωγής, φέρνοντας φρέσκο χαρακτήρα στην μοτοσυκλέτα.

Έτσι, η γνώριμη ακαμψία, η γνώριμη δυσχρηστία σε σφιχτά κομμάτια, ήταν τα πρώτα που έφυγαν τελείως από το μυαλό, όταν βρεθήκαμε μαζί της σε δύσβατα γνωστά μονοπάτια.

Η αγωνιστική θέση οδήγησης της κατακόκκινης EC300, με τα φαρδιά μαρσπιέ που σε τοποθετούν στιβαρά πάνω της, οι σωστές λαβές του τιμονιού μεταβλητής διατομής, έδιναν την αίσθηση πως ο έλεγχος είναι πλήρης. Και είναι. Το ζύγισμα, τέλειο, σε σημείο που μπορείς να κινείσαι πολύ αργά πάνω σε βραχώδεις διαδρομές. Και αν σκεφτεί κανείς πως η Gas Gas έχει την δική της ιστορία στο Trial, ναι, υπάρχει ένας κορυφαίος συνδυασμός εδώ. Ο μαλακός συμπλέκτης της Magura με την προοδευτική λειτουργία, η ομαλή απόδοση της δύναμης στις χαμηλές στροφές, έδειξε πως το κατέβασμα μίας θέσης της βελόνας στο καρμπυρατέρ, έπαιξε τον δικό του ρόλο.

Η απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού κορυφαία, με τον χαρακτηριστικό μπάσο ήχο που βγαίνει από το νέο τελικό της FMF, PowerCore 2.1 να γεμίζει μονομιάς το βουνό. Δύναμη μεν, ευκολία δε.

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του δίχρονου 300άρι κινητήρα, με τα οποία η Gas Gas φρόντισε να εξοπλίσει το νέο μοντέλο, ώστε να διατηρήσει την διαφορετικότητα του, αλλά να γίνει και πιο προσιτό σε ευρύ κοινό.

Ευκολία στην οδήγηση

Η δύναμη του έρχεται ομαλά στις χαμηλές στροφές με ένα γλυκό πέρασμα στις μεσαίες, και άριστο έλεγχο από τον συμπλέκτη. Στα μονοπάτια, μπορείς να κινείσαι εύκολα αφήνοντας το νέο πλαίσιο μονής δοκού να συνδυάζεται σωστά με τις κορυφαίες αναρτήσεις της KYB, προσφέροντας ενδοτικότητα και προοδευτικότητα. Το νέο πλαίσιο είναι πιο ενδοτικό από το δύο δοκών των παλαιότερων μοντέλων και ότι θες να κάνεις, το κάνεις πιο εύκολα τώρα. Το κόψιμο του τιμονιού είναι μεγαλύτερο και οι επιτόπου στροφές, ευκολότερες. Έτσι, μέσα στα δύσβατα μονοπάτια, το νέο EC300 θα αποδειχθεί άριστο παιχνίδι. Και αν θελήσεις να πας πιο γρήγορα, οι αναρτήσεις της KYB θα σε αποζημιώσουν.

Η επιλογή της Gas Gas σε νέο προμηθευτή , για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα της ισπανικής εταιρίας, ήταν σωστή. Με νέες εξωτερικές ρυθμίσεις από τον αντιπρόσωπο στην Ελλάδα, Χρήστο Τασούλη, οι αναρτήσεις της KYB ήταν αυτό που λέμε ''τόσο, όσο''. Τόσο μαλακές για να αποσβένουν τις ανωμαλίες πριν φτάσουν στα χέρια σου, τόσο σκληρές ώστε να διατηρούν την σταθερότητα. Τόσο μαλακές για να μένεις ξεκούραστος, τόσο σκληρές για να μην τερματίζουν σε άγρια περάσματα πάνω από βράχια ή προσγειώσεις από κάθε λογής άλματα. Και, όχι, δεν θα πείραζα τα ελατήρια με σκληρότερα, αν και βάση νούμερων, κανονικά δεν είναι για τα κιλά μου. Αυτή η προοδευτικότητα στην αρχική διαδρομή και η σκληρότητα όσο συμπιέζονταν, μου άρεσε πολύ. Και η συμπεριφορά τους γενικότερα ήταν αυτή που δεν θα πείραζα ούτε ένα κλικ.

Το μπροστινό σύστημα AOS - Air Oil Separator είναι όσο προοδευτικό χρειάζεται, ενώ την παράσταση κλέβει ο μοχλισμός του αμορτισέρ που κάνει την μοτοσυκλέτα να βρίσκει πρόσφυση όπου την χρειάζεσαι. Χωρίς να σε χτυπάει ακόμη και στα μεγαλύτερα "λάθη", σε πέτρες ή απότομα κοψίματα, κρατάει τον πίσω τροχό στο έδαφος  με τον αναβάτη να μην αισθάνεται τι γίνεται εκεί πίσω.

Κορυφαίος συνδυασμός

Ο συνδυασμός, νέο πλαίσιο, νέες αναρτήσεις, νέα ''πάνω'' θέση οδήγησης και στενό σύνολο, αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Τα φρένα του, υπεραρκετά και η βίδα ρύθμισης του μπροστινού, στην μανέτα, η ίδια... "σπαστική" όπως στο παλιό μοντέλο. Δεν μπορείς να ρυθμίσεις την μανέτα εκεί που θες, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να μειώνεται η πίεση στην τρόμπα, και να φτάνει το δάκτυλο κοντά στο γκριπ.

 Ο αντιπρόσωπος είχε αλλάξει και την θέση από το σβηστήρι, που κανονικά βρίσκεται στην δεξιά πλευρά, και το είχε τοποθετήσει στην αριστερή, δίπλα από τον διακόπτη φώτων και μίζας. Όλα αυτά μαζί με μπέρδευαν, και προσωπικά, θα τοποθετούσα το σβηστήρι πάλι δεξιά - όπου βρίσκεται από το εργοστάσιο, και θα καταργούσα τον αριστερό διακόπτη με ένα μπουτόν μόνο για μίζα, και έναν ξεχωριστό διακόπτη για φώτα.

Πάντως, το πάτημα του μπουτόν της μίζας γυρίζει με απίστευτη ταχύτητα τον κινητήρα, ο οποίος έρχεται σε ζωή σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Ακόμη και χωρίς τραβηγμένο choke, δουλεύει τέλεια από κρύος, και το τράβηγμα στις χαμηλές στροφές δείχνει πως τελικά, κάποια λάθος ρύθμιση είχαν κάνει οι μηχανικοί της Gas Gas στην πρώτη παρουσίαση της μοτοσυκλέτας, στην Ισπανία.

Οι γεμάτες χαμηλές στροφές γίνονται γλυκά μεσαίες, προσφέροντας μία χρηστικότατη καμπύλη έως εκεί, για να κινείσαι σβέλτα σε κάθε είδους διαδρομή. Οι σχέσεις διαδέχονται η μία την άλλη χωρίς να μειώνεται η παροχή δύναμης, ούτε να παρουσιάζονται κομπιάσματα. Και τελικά, όταν αποφασίσεις να κρατήσεις λίγο παραπάνω το γκάζι, ή να ξυπνήσεις τον κινητήρα με χρήση συμπλέκτη, νιώθεις την βαρβάτη διχρονίλα να σε διαπερνά. Ο κινητήρας μεταμορφώνεται, ξεχνάει τους τρόπους του και δείχνει τα δόντια του. Δεν χάνει στιγμή την φιλικότητα με την οποία έχει προικιστεί, αλλά σου δείχνει πως θα συνδυάσει την hardcore καταγωγή με τα νέα φιλικά δεδομένα. Έτσι, κάθε αναβάτης, θα βρει αυτό που θέλει σε αυτόν. Και το σύνολο, δείχνει έτοιμο να δεχθεί κάθε στυλ οδήγησης, ζωντανεύοντας τις όποιες απαιτήσεις, ανεξαρτήτως επιπέδου αναβάτη.

Στροφή στην ποιότητα

Μπαίνοντας στην νέα εποχή, η Gas Gas άφησε στην άκρη την παλιά μοτοσυκλέτα που γνωρίζαμε, σχεδιάζοντας νέο ελαφρύτερο κατά 15% πλαίσιο και υποπλαίσιο, νέα πανέμορφα πλαστικά περιφερειακά, νέο ελαφρύτερο κατά 7% ψαλίδι και μοχλισμό, νέες αναρτήσεις, και μειώνοντας το βάρος κατά 10 ολόκληρα κιλά, στα 105 ανακοινώσιμα  - ένα κιλό μειώθηκε από την νέα μπαταρία λιθίου.

Ο κατάλογος των αλλαγών είναι μεγάλος, με νέα ηλεκτρικά, νέα σέλα, νέο διάφανο ρεζερβουάρ με 10 λίτρα χωρητικότητα (1,5 ρεζέρβα), νέες πλάκες δεσίματος μπροστινού συστήματος, νέους τροχούς της Excel Takasago, νέο ποδόφρενο, νέα προστατευτική ποδιά κινητήρα, νέα προστατευτικά πλαισίου, νέο ηλεκτρονικό πολυόργανο και LED φανάρι σε νέο λασπωτήρα, νέα μάσκα και φανάρι.

Ο κινητήρας, έμεινε ίδιος ως βάση, με την τροφοδοσία να γίνεται μέσω καρμπυρατέρ, αλλά με νέο κύλινδρο και καπάκι, νέο στρόφαλο, διαφορετική συμπίεση, βελτιωμένη λίπανση στον συμπλέκτη, νέο καπάκι συμπλέκτη και τρόμπας νερού.

Η απόδοση έρχεται από το νέο τελικό της FMF, Powercore 2.1., ενώ το σύστημα ψύξης, είναι και αυτό νέο.

Όντας μία από τις σημαντικότερες μοτοσυκλέτες της Gas Gas, η EC 300 ανανεώνεται πλήρως και οδηγεί την εταιρία σε μία νέα εποχή. Το Project Phoinix που είχαμε δει αρχικά το 2016 στα σαλόνια μοτοσυκλέτας και οδηγήσαμε για πρώτη φορά στην Ισπανία λίγους μήνες πριν, μας έδωσε τον καλύτερο του εαυτό στην πρώτη επαφή, στην Ελλάδα.

Μία μοτοσυκλέτα εύκολη, βολική, σταθερή, προβλέψιμη, που διατηρεί τα άγρια χαρακτηριστικά των παλιών δίχρονων Gas Gas, συνδυασμένα με φρέσκια αισθητική και σύγχρονη αντίληψη για την οδήγηση enduro.

Μία δίχρονη μοτοσυκλέτα η οποία με την οικονομική στήριξη της Torrot Electric στην οποία πλέον ανήκει, έχει τα φόντα να βρεθεί στην κορυφή. Με την τιμή να βρίσκεται στα 9.000euro και ένα αγωνιστικό πακέτο αναλώσιμων να την συνοδεύει από την ελληνική αντιπροσωπεία Extra Products, ζητάει μόνο την ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινό του enduro.

Με αυτήν, είναι σίγουρο ότι θα βρει σύντομα τον δρόμο της προς την κορυφή του συναγωνισμού.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

Κατασκευαστής Gas Gas
Μοντέλο EC 300
Αντιπρόσωπο Extra Products
Τιμή 9.000euro
Εγγύηση 3 μήνες
   
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, δίχρονος, υγρόψυκτος, με βαλβίδα εξαγωγής
Κυβισμός (cc) 299,3
Συμπίεση (:1)  Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 72 x 72
Τροφοδοσία Καρμπυρατέρ Keihin PWK 38mm / βαλβίδες reed V Force 4
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία με τελικό FMF
Λίπανση μίξη λαδιού 2%
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος υδραυλικός της Magura
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Μονής δοκού ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο υποπλαίσιο
Γωνία κάστερ Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) 2145
Πλάτος (mm) 810
Ύψος (mm) 1235
Μεταξόνιο (mm) 1480
Ύψος σέλας (mm) 960
Βάρος (kg) 105
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 10 / 1,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της ΚΥΒ AOS 48mm, διαδρομή τροχού 300mm. Ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ KYB με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης (αργή - γρήγορη) και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή τροχού 300mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά  90/90-21 Metzeler Six Days
Πίσω 140/80-18 Metzeler Six Days
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm της NG με δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm της NG με δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

Φωτογραφίες Στατικές

Φωτογραφίες Κίνησης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017 10:29

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon