.
Κατηγορία Beta
Σάββατο, 14 Αυγούστου 2010 13:45

Test enduro Beta RR 450 2010

 

 

Γνήσια ιταλική συνταγή

 

 

Κείμενο: Τάκης Μανιάτης
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Πρόκειται για ένα δυνατό, στιβαρό, επιθετικό και κατασταλαγμένο 450. Μία γνήσια ιταλική συνταγή ψημένη σε ιταλική tratoria που σερβίρεται αυστηρά σε αγωνιστικό χώρο. Επιτέλους έχουμε νέες γεύσεις στο enduro!

Πως θα ήταν άραγε η ιδανική μοτοσυκλέτα enduro, φτιαγμένη με τα καλύτερα πράγματα της αγοράς; Φανταστείτε να επιλέγατε εσείς το πλαίσιο, τις αναρτήσεις, τους τροχούς, τα πλαστικά περιφερειακά και τον κινητήρα που σας αρέσει. Να τα μοντάρατε όλα αρμονικά, να τα βαφτίζατε κάπως και να τα κυκλοφορούσατε στο βουνό. Θα ήσασταν τουλάχιστον ευτυχισμένοι που θα μπορούσατε να οδηγάτε ένα Yamaha με αίσθηση Honda που να στρίβει σαν KTM και να είναι σταθερό σαν Husqvarna. Εδώ όμως φαίνεται πως πρόλαβε η Beta να δημιουργήσει την δική της μοτοσυκλέτα, δανειζόμενη περιφερειακά και τεχνογνωσία κινητήρα από γνωστές εταιρίες, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της κατηγορίας των 450 κυβικών. Και για να ξεχωρίζει, την έβαψε λευκή.

Πρόσφατη ιστορία


Όντας ένας σοβαρός κατασκευαστής μοτοσυκλετών Trial και προμηθευτής της KTM στους κινητήρες των 65 και 85 κυβικών για τα mini motocross μοντέλα, η Beta προχώρησε στη δική της πρόταση. Ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια με την κατασκευή των δικών της μοτοσυκλετών enduro αντιστρέφοντας αυτή τη φορά το δανεισμό. Το project που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, καλωσόρισε στη χώρα μας ο πολυπρωταθλητής enduro Αδάμος Πράσσος. Συμμετείχε στην Ελλάδα με την πρώτη Beta RR 450 που έφτασε στη χώρα μας, με τον παλιό τετράχρονο κινητήρα της ΚΤΜ.

Είχε ένα στιβαρότατο πλαίσιο, τόσο άκαμπτο γινόταν κουραστικό. Διέθετε όμως καλές αναρτήσεις και αξιόπιστο κινητήρα. Η εναλλακτική για όσους ήθελαν κινητήρα KTM με αμορτισέρ μοχλισμού, είχε φτάσει. Ήθελε όμως και τα χρονάκια του για να εδραιωθεί. Το project ανέλαβε ο Boano ο οποίος έστησε την αντίστοιχη ομάδα και εξέλιξε τις μοτοσυκλέτες. Τα πλαστικά περιφερειακά τύπου… ‘’taper’’ έδωσαν την θέση τους σε όμορφα και καλλίγραμμα κοστουμάκια, σε σαφώς πιο χαρούμενους χρωματισμούς. Ταυτόχρονα, έγιναν βελτιώσεις σε όλα τα περιφερειακά, στις αναρτήσεις, στην θέση οδήγησης, στην εργονομία.

Επόμενος στόχος ήταν η ανεξαρτητοποίηση της Betα από τους κινητήρες της KTM. Δημιουργήθηκε νέος κινητήρας από λευκό χαρτί, χρησιμοποιώντας τεχνογνωσία από την ΚΤΜ αν και οι φήμες ήθελαν τον νέο κινητήρα της KTM με την κωδική ονομασία RFS, να συμπληρώνει το πακέτο. Οπτικά, ο κινητήρας είναι τελείως νέος, με διαφορές στα κάρτερ, στις τάπες λαδιού, στα φίλτρα, στην κεφαλή που χρησιμοποιεί δύο εκκεντροφόρους.

Μοιάζει περισσότερο με τον κινητήρα του EXC F 250 παρά με αυτόν του 450 και επιβεβαιώνει τα λεγόμενα της Beta πως είναι δική της κατασκευής. Σημασία έχει πως όσοι θέλουν να ακούν τον γνωστό ήχο της KTM, γιατί έτσι ακούγεται και λειτουργεί, βρέθηκαν με δεύτερη επιλογή. Όλα αυτά έφτασαν στην Ελλάδα όπου η νεοσύστατη ‘’The Fuoristrada CO’’ από επώνυμους επαγγελματίες του χώρου, εισχωρεί σε ένα νέο και ανταγωνιστικό χώρο.

Τεχνικά


Η RR 450 είναι μία μοτοσυκλέτα που εξελίχθηκε από αγωνιζόμενους, για αγώνες. Διαθέτει ατσάλινο πλαίσιο μονής δοκού, σχεδιασμένο έτσι ώστε να προσφέρει την μέγιστη ακαμψία σε σκληρές συνθήκες. Οι αναρτήσεις που επιλέχθηκαν αποτελούν σωστές και δοκιμασμένες λύσεις για enduro χρήση. Μπροστά συναντάμε το ανεστραμμένο μπροστινό της Marzocchi με διάμετρο 45 χιλιοστών και πίσω, μονό αμορτισέρ μοχλισμού της Sachs. Οι αναρτήσεις του είναι πλήρως ρυθμιζόμενες τα πρότυπα των περισσοτέρων καθαρόαιμο enduro κατασκευών και έρχονται εύκολα στα μέτρα του αναβάτη.

Πιάνεις το κατσαβίδι και πολύ εύκολα ρυθμίζεις τις αναρτήσεις στα μέτρα σου. Τα ‘’κλικ’’ ακούνε, οι αποσβέσεις γίνονται πιο αργές σε μπροστινή και πίσω ανάρτηση. Η μοτοσυκλέτα πιέζεται σωστά και στους δύο άξονες μοιράζοντας ομοιόμορφα την συμπίεση, χωρίς σκαλώματα και τριβές στις αναρτήσεις. Ο κινητήρας είναι νέας σχεδίασης, κατασκευής Beta, σύγχρονος, σύμφωνα με τις επιταγές των καιρών. Διαθέτει ξεχωριστό κάρτερ για λίπανση του στροφάλου και του κιβωτίου ταχυτήτων, για μακροζωία, λύση που συναντάμε και στα KTM, και πρωτοείδαμε στα Honda CRF. Η κεφαλή του διαθέτει τέσσερις βαλβίδες και δύο εκκεντροφόρους, ενώ η τροφοδοσία γίνεται μέσω καρμπυρατέρ της Keihin, FCR 39mm. Ένα νέο εξάρι κιβώτιο ταχυτήτων εξασφαλίζει την ομαλή μετάδοση της απόδοσης στο έδαφος.

Η μοτοσυκλέτα προσφέρει επιθετική θέση οδήγησης με την εργονομία να σε βάζει σε ετοιμοπόλεμη θέση. Τα χέρια βρίσκονται ψηλά, τα μαρσπιέ το ίδιο και ο αναβάτης θα βρει αμέσως την όρθια θέση οδήγησης, σαν να είναι κάτι εντελώς φυσικό. Έμφαση έχει δοθεί και στην τοποθέτηση του σώματος στο μπροστινό τμήμα της σέλας, όπου, η στενή και επίπεδη σχεδίαση δεν ενοχλεί καθόλου.

Οδηγικά

Η εργονομία του νέου 450 της Beta είναι υπέρ του δέοντος άνετη, με λίγη συνήθεια στον απομακρυσμένο λεβιέ ταχυτήτων. Όλα πάνω στο RR πάντως συντελούν στην επιθετική οδήγηση κάτι που δεν κρύβει καθόλου η κατεύθυνση της εταιρίας. Η σέλα του είναι αρκετά ευθεία για σωστή μετακίνηση του σώματος, αφήνει περιθώρια για άνετο φρενάρισμα και επιτάχυνση, ενώ ταυτόχρονα είναι μαλακή για τους αναβάτες που συνηθίζουν να ξεκουράζουν τα μαλακά τους μόρια.

Η αλήθεια είναι όμως πως το Beta RR 450 δεν είναι μια μοτοσυκλέτα για να κινηθείς σε χαλαρούς ρυθμούς. Είναι μία αγωνιστική enduro ετοιμοπόλεμη που σε βάζει στο ανάλογο τριπάκι από τη στιγμή που θα βρεθείς στη θέση οδήγησης. Οδηγώντας το, διαπιστώνεις κατευθείαν την αμεσότητα που προσφέρουν οι αναρτήσεις και ειδικότερα το αμορτισέρ, όσον αφορά τις πληροφορίες που μεταφέρει. Νιώθεις τις ανωμαλίες, απολαμβάνεις την ενδοτικότητα κατά την συμπίεση, όντας ρυθμισμένες στα standard settings. Το manual τονίζει πως είναι καλύτερα να δουλεύεις τις αναρτήσεις στο ‘’τέρμα έξω’’, με ανοιχτές δηλαδή τελείως τις τρόμπες ώστε να μην στριμώχνεται το λάδι να περάσει μέσα από τις βαλβίδες.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στη μοτοσυκλέτα να λειτουργεί φιλικά, βοηθώντας έτσι τους ερασιτέχνες αναβάτες στην καθιστή οδήγηση. Το πλαίσιο βέβαια είναι ιδιαίτερα άκαμπτο για ερασιτεχνική χρήση βόλτας, γι’ αυτό και είναι καλύτερα να ακολουθείς τις προτεινόμενες εργοστασιακές ρυθμίσεις. Όταν ο αναβάτης αρχίσει να επιτίθεται, θα χρειαστεί ρύθμιση των αναρτήσεων στα δικά του μέτρα. Αξιοσημείωτο είναι βέβαια, πως, παρά τις αρκετά μαλακές ρυθμίσεις, το σύνολο συγχωρεί λάθη και σε βάζει στο σωστό δρόμο, κάτι που άλλη μοτοσυκλέτα, με μαλακές αναρτήσεις, πιθανότατα θα σε πέταγε από τη σέλα της. Το RR 450 είναι μία μοτοσυκλέτα με ροπή, η οποία μπορεί να σε μεταφέρει άνετα σε δασικούς δρόμους και μονοπάτια, να σκαρφαλώσει με ευκολία σε δύσκολα σημεία και να σε σώσει από νεροφαγώματα. Αν και για τα παραπάνω υπάρχει το RR 400, και ο βασικός λόγος ύπαρξής του 450 είναι η επιθετικότερη οδήγηση.

Πατάς τη μίζα, κουμπώνεις την πρώτη σχέση στο κιβώτιο και επιταχύνεις απότομα. Οι λαβές που σου δίνει το ψηλά τοποθετημένο τιμόνι είναι επιθετικές και σύντομα βρίσκεσαι όρθιος με το Beta να εξαφανίζεται ανάμεσα στα πόδια σου. Τα γόνατα δεν ακουμπούν στα καπάκια των ψυγείων, τα μαρσπιέ βρίσκονται ψηλά και προσφέρουν  για εύκολο χειρισμό της μοτοσυκλέτας.

Ο κινητήρας των 450 κυβικών διαθέτει ικανοποιητική δύναμη, η οποία φτάνει στο έδαφος γραμμικά χωρίς ξεσπάσματα. Ο κυβισμός είναι αυτός που καθορίζει τον τρόπο οδήγησης και το 450 αποδίδει ξεκάθαρα σαν ένα αγωνιστικό enduro. Είναι ήρεμο στις χαμηλές στροφές, νευριάζει στις μεσαίε, σε απογειώνει μόλις κλειδώσεις το γκάζι στο τέρμα. Εκτινάζει τις αισθήσεις, εκπέμπει δυνατό ήχο και μαζεύει γρήγορα χιλιόμετρα. Η μοτοσυκλέτα είναι πολύ σταθερή, νιώθεις τα άκρα της να λειτουργούν αβίαστα στις άκρες του πλαισίου, και την πίσω ανάρτηση να περνάει τα μηνύματα από το έδαφος. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να επιτεθείς άφοβα και να ασχοληθείς αποκλειστικά με την οδήγηση. Καταπίνει ότι βρεθεί στο διάβα του, είναι πολύ δυνατό, πατάει καλά στο έδαφος κατά το φρενάρισμα και με τον κατάλληλο αναβάτη, γίνεται όπλο.

Απολογισμός


Αν με αυτό το RR 450, ο πολυπρωταθλητής Trial, Dougie Lampkin, κατάφερε να κερδίσει έναν από τους δυσκολότερους extreme enduro αγώνες, όπως το Hell's Gate, τα λόγια περισσεύουν. Η νέα λευκή πρόταση στην κατηγορία των 450 είναι όμορφη και ποιοτική, και άκρως ανταγωνιστική. Με νέα αντιπροσώπευση, μοναδική τιμή προσφοράς στα 8.000 euro και σωστή τοποθέτηση στην αγορά, ένας νέος ανταγωνιστής έφτασε στη χώρα μας!

Φωτογραφίες οδήγησης


Στιβαρό και επιθετικό, σε γεμίζει αδρεναλίνη όταν το οδηγάς στο όριο

Φωτογραφίες τεχνικών

Νέος κινητήρας σχεδίασης ΒΕΤΑ, κορυφαία περιφερειακά και διαφορετικό οπτικά από τα υπόλοιπα enduro 

Τεχνικά χαρακτηριστικά


 

Κατασκευαστής BETA
Μοντέλο RR 450
Αντιπρόσωπος The Fuoristrada Co
Τιμή 8.000εuro
Εγγύηση 3 μήνες
www.betamotor.com
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 449,7
Συμπίεση (:1) 12
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 95x 63,4
Τροφοδοσία καρμπυρατέρ Keihin FCR-MX 39
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα (13/48)
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Ατσάλινο κεντρικής δοκού, αλουμινένιο υποπλαίσιο με συνθετικά υλικά
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Μήκος (χιλ) 2180
Πλάτος (χιλ) 807
Μεταξόνιο (χιλ) 1490
Ύψος (χιλ) 1270
Ύψος σέλας (χιλ) 940
Απόσταση από έδαφος (χιλ) 320
Βάρος (κ) 115,7
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 8-Ιαν
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της Marzocchi, 45mm, διαδρομή 290mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 290mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 140/80-18
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 17:51

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test enduro Beta RR 520 2010 Beta RR δίχρονα Enduro 250 - 300 του 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon