.
Κατηγορία EDITORIAL
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 09:45

Editorial Οκτωβρίου - Σκοτώνουν τα δίχρονα όταν γεράσουν;

 

2 stroke rules!

 

 

Η χώρα μας είναι ο παράδεισος για enduro - για off road διαδρομές, αφού παραμένει, όπως ελάχιστες στην Ευρώπη, εκτός απαγόρευσης κυκλοφορίας στα βουνά. Βέβαια, πρόσφατος νόμος απαγορεύει την κυκλοφορία σε δασικούς χωματόδρομους, αλλά μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως και να μας εναρμονίσει με την... Ελβετία, έχουμε καιρό ακόμη - και θα επανέλθουμε με πληρέστατο ρεπορτάζ.

Το θέμα μας τώρα είναι τα δίχρονα μοντέλα μοτοσυκλετών enduro, που πλήττονται περισσότερο από τις προδιαγραφές Euro4. Με τους ρύπους να αυξάνονται, αλλά και άλλα που ζητάει η προδιαγραφή (ABS, δοχείο αναθυμιάσεων καυσίμου, κ.α.), οι enduro μοτοσυκλέτες αναμένεται να φάνε ένα δυνατό χτύπημα. Η αρχή έγινε με την κατάργηση - προς το παρόν - των KTM EXC 125 / Husqvarna TE 125, τα οποία παράγονται μεν με διαφορετικά ονόματα, δεν βγάζουν πινακίδες κυκλοφορίας, δε. Ουσιαστικά, σταμάτησε η έκδοση άδειας κυκλοφορίας για τις πλέον προσιτές μοτοσυκλέτες enduro, τις ''εισαγωγικές'' για τους νέους αναβάτες, τις φτηνές σε κτήση και συντήρηση.

Από το 2017, υποτίθεται, όσες μοτοσυκλέτες δεν συμμορφώνονται με τις Euro4, δεν θα μπορούν να βγάζουν άδεια κυκλοφορίας. Στα προηγμένα κράτη, οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες χαρακτηρίζονται ως αγωνιστικές, και βγάζουν κανονικά άδεια κυκλοφορίας για τέτοια χρήση. Σε εμάς όμως, που είμαστε τόσο μπροστά, οι αγωνιστικές που βγάζουν άδεια κυκλοφορίας έχοντας τον - έστω και σπαρτιάτικο - απαραίτητο εξοπλισμό, μπαίνουν στον ίδιο κουβά με κάθε μοτοσυκλέτα. Μην φοβάστε όμως, μαθαίνουμε ότι οι χώρες με περιορισμένα νούμερα εισαγωγών, όπως είναι η Ελλάδα, δικαιούνται να εισάγουν και να ταξινομούν μοτοσυκλέτες enduro για όλο το 2017, κανονικά.

Άρα το πρόβλημα θα εμφανιστεί στις αρχές του 2018, όπου ή θα δούμε κάποια ελληνική ''πατέντα'' που θα βοηθήσει να ξεπεραστεί το πρόβλημα, ή κινητήρες εναρμονισμένους με τις προδιαγραφές Euro4, με την προσθήκη ψεκασμού. Όλοι οι κατασκευαστές άλλωστε δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση, με τις KTM/Husqvarna να έχουν ''χτίσει'' ήδη φέτος νέους κινητήρες, έτοιμους για λειτουργία με ψεκασμό, όπως και η Beta άλλωστε, από το 2014. Η Honda έχει τέτοιο πειραματικό 400άρι δικύλινδρο δίχρονο από το... 1995, οπότε μάλλον δεν θα της είναι δύσκολο να βάλει έναν ''ψεκαστό'' κινητήρα στην παραγωγή. Δίχρονα rules;

Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 11:13

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon