.
Κατηγορία EDITORIAL
Σάββατο, 09 Απριλίου 2016 10:22

Editorial - Σεπτέμβριος 2015 - Από πατέντα σε πατέντα!

 

Οι κατοχυρώσεις πληθαίνουν

 

 


Το έχετε αντιληφθεί φυσικά, έτσι δεν είναι; Πάμε από πατέντα σε πατέντα, που κατατίθεται και κατοχυρώνει κάτι συγκεκριμένο πάνω σε μία νέα μοτοσυκλέτα, πριν ακόμη εμφανιστούν οι πρώτες της φωτογραφίες.

Όχι, παλιά δεν συνέβαινε αυτό, και ήταν ευκολότερο να αντιγράψει ένας κατασκευαστής τον άλλο. Τώρα, κατοχυρώνεται ο σωλήνας της εξάτμισης στο νέο RC 213V-S, το σύστημα εισαγωγής στο Kawasaki H2R, ο δίχρονος κινητήρας που καίει και diesel της Honda, o νέος τετρακύλινδρος κινητήρας του Suzuki GSX-R 1000, ο νέος δικύλινδρος κινητήρας V της Suzuki που θα επαναφέρει στην αγορά το TL, αλλά και κάθε ολοκληρωμένο νέο μοντέλο, όπως το Honda CRF 1000L Africa Twin, το MT-03 της Yamaha, το CB 300F της Honda, και άλλα.
Σε περίπτωση που σας διέφυγε, όλες οι ιαπωνικές εταιρίες, κατοχυρώνουν τα προϊόντα τους, είτε αφορά σε μία εξάτμιση ή ένα ψαλίδι, όπως πρόσφατα με το νέο VFR 1200F, ή σε μία exofilo webολόκληρη μοτοσυκλέτα. Πρόσφατα μάλιστα, η Honda, έσπευσε να κατοχυρώσει το σχήμα του πασίγνωστου παπιού, (ονομάζεται step-thru, γιατί επιτρέπει στο πόδι να περνάει ανάμεσα στο πλαίσιο, όπως στα scooter).

Γιατί τόσος φόβος από τους Ιάπωνες, ενώ στα Ευρωπαϊκά εργοστάσια κινούνται αθόρυβα χωρίς κατοχυρώσεις;
Οι αντιγραφές στις αγορές της Ασίας δίνουν και παίρνουν, και όσα εργοστάσια διαθέτουν μοντέλα που μπορούν να αντιγραφούν και να αποφέρουν ένα χτύπημα στα πρωτότυπα σχέδια, τρέχουν να προστατευτούν. Βλέπουμε όμως παράλληλα, και την άνοδο στην παγκόσμια αγορά, μιας και μοντέλα σε κάθε κατηγορία, παρουσιάζονται συνεχώς.
Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να έχουμε τα δικά μας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, η μοτοσυκλέτα έχει κάνει την στροφή της. Τα χιλιάρια superbike πήραν το δρόμο της ακριβής παραγωγής, τα 600άρια σχεδόν εξαφανίστηκαν, τα adventure χωρίστηκαν σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με τις ιπποδυνάμεις και τους κυβισμούς, ενώ ενισχύθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο η μικρή και μεσαία κατηγορία των χρηστικών μοτοσυκλετών - αυτή που αφορά το ευρύ κοινό αναβατών.
Scooter, παπιά, naked, on/off ή adventure, αλλά και προσιτά street και custom για κάθε βαλάντιο, με τα cafe racer να έχουν την τιμητική τους.

Και οι αντιγραφές συνεχίζονται, αλλά και οι πατέντες, καλά κρατούν, με τελικό αποδέκτη, τον καταναλωτή! Γιατί μπορεί εδώ να έχουμε τα δικά μας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εταιρίες προχωράνε μπροστά, παρουσιάζουν νέα μοντέλα, δημιουργούν νέες κατηγορίες ή φρεσκάρουν παλαιότερες, κι εμείς, που θα πάει, επηρεαζόμαστε θετικά και θα ακολουθήσουμε την ανοδική τους πορεία!

Τάκης Μανιάτης

Διαβάστε το 3ο τεύχος του BIKEIT e-Magazine ΔΩΡΕΑΝ

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Απριλίου 2016 11:02

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon